Petak, 30.04.2021 | 12:02
IZVOR: stil.kurir.rs

POSNA TRPEZA za Veliki petak: RECEPTI za savršen ručak

Veliki petak je praznik koji se obavezno posti. Oni istrajniji vjernici, ovaj dan provedu u strogom postu na vodi, dok se većina ipak opredjeljuje za svečanu, posnu trpezu.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Pored obaveznog farbanja jaja, evo šta još možete da spremite...

Obrok salate:

Krompir salata:

Potrebno je: Kuvan krompir, mladi luk, bijeli luk, fileti ribe, peršun.

Priprema: Ribu skuvajte, kao i krompir. Zatim u činiji iseckajte i jedn i drugo, posolite i stavite malo bibera, malo maslinovog ulja i jabukovog sirćeta. Luk iseckajte pa pomešajte sa krompirom i ribom.  Stavite i vezicu peršuna, sitno iseckanu. Zatim sve lepo promešajte i poslužite.

Kukuruz salata:

Potrebno je: 2 konzerve kukuruza šećerca, 2 konzerve tunjevine; 100 grama maslina; 3 šargarepe (izrendane); so, biber, maslinovo ulje, sok od limuna. Svjež peršun.

Priprema: U činiji pomiješajte ocijeđen kukuruz i ocijeđenu tunjevinu. Zatim dodajte sjeckane masline, rendane šargarepe. Dodajte so, biber, maslinovo ulje i svjež peršun, sitno isjeckan.

Sve izmiješajte i poslužite.

Lutkasna salata:

Potrebno: 200 grama posnih makarona, susam, 3 ljute papričice, so, ulje, biber, peršun.

Priprema: Makarone skuvajte, pa procijedite. Zatim susam prepržite pa dodajte makaronama. Ljute papričice sitno isjeckajte pa dodajte makaronama. Dodajte so, biber i maslinovo ulje. Po želji i peršun. Sve izmiješajte i poslužite.

Skuvajte 200 grama posnih makarona (bez jaja).

Propržite 3 kašike susama.

Isjeckajte 3 ljute papričice.

Pomiješajte gore navedene sastojke sa 100 gr. posnog susama i voala salata je gotova!

Foto: Ilustracija, Pixabay

Riba na 2 načina:

Fileti soma:

Potrebno: Pakovanje fileta soma(oko 500 grama); 2 tikvice; 4 mlada krompira; 1 glavica crvenog luka, 4 čeri paradajza, so, ulje, origano, biber.

Priprema: U vatrostalnu činiju stavite malo ulja, pa nasjeckajte sve navedeno povrće. Dodajte so i biber, ali i origano. Izmiješajte. Po vrhu posložite filete soma, posoljene. Pecite u rerni oko pola sata na 200 stepeni Celzijusa.

Pastrmka pečena u rerni:

Potrebni sastojci: 2 pastrmke (oko 250 g po komadu očišćene), 2 kašike maslinovog ulja, 1 kašikica mješavine začina (bosiljak, origano, ruzmarin, peršun), so i biber po ukusu, 2 čena bijelog luka, 1 limun, 1 dl bijelog vina, 2 kašike putera, vezica svježeg peršuna.

Priprema: Koricu limuna narendajte i dodajte u suve začine. U činiju, u koju može da stane cijela riba, ribu pomiješajte ulje, vino, sok od limuna i suve začine.

Pastrmke, i spolja i iznutra, posolite, pobiberite i uvaljajte u pripremljenu marinadu. Ostavite je da odstoji barem dok se rerna ne ugrije, a ako imate vremena možete je ostaviti i preko noći u frižideru.

Rernu uključite da se grije na 250°C.

Ribu izvadite i ocijedite od marinade i prebacite je u posudu za pečenje. Tepsiju sa ribom stavite u zagrijanu rernu i pecite 15-20 minuta.

Dok se riba peče, u šerpicu sipajte marinadu, dodajte isjeckani bijeli luk i puter. Sve zagrijte i ostavite da lagano krčka na niskoj temperaturi tih petnaestak minuta dok se riba peče. Pečenu pastrmku izvadite iz rerne i prelijte pripremljenim prelivom. Poslužite uz prilog po želji.

Foto: Ilustracija, Pixabay

Deserti:

Posne šišarke:

Potrebno je: 300 grama kukuruznog muslija; 200 grama posnog margarina; 100 grama mljevenog badema; 300 topljene crne čokolade.

Priprema: Kukuruzni musli i bademe pomiješajte. Prelijte preko rastopljen margarin i čokoladu. Izmiješajte. Punite u papirne činijice i stavite u frižider da se stegne.

Medeno srce:

Potrebno je: 250 ml kisjele vode; 120 ml ulja; 200 g šećera; 1 kašika pekmeza po izboru; 250 g brašna; 3 kašike kakaoa; 1 kašičica sode bikarbone; 1 kašičica cimeta.

Premaz: pekmez po želji.

Preliv 100 grama čokolade i 2 kašike ulja.

Priprema: Umiješajte lijepo kisjelu vodu, ulje, šećer, 1 kašiku pekmeza, brašno, kakao, sodu bikarbonu i cimet. Pecite oko 20 minuta na 200 stepeni. Vreo kolač premažite sa pekmezom. Kada se kolač ohladi, prelijte ga rastopljenom čokoladom.

Baklava

Potrebno je: 1kg kora za pitu; 700g oraha; 250g prezle; 200g maslaca; 1dl ulja; Agda: 1,5kg šećera; 1,5l vode; 1 limun.

Priprema: Orahe sameljite. Zatim svaku koru kada je složite u tepsiju, premažite sa malo ula pa pospite malo oraha i ređajte dok ne potrošite ulje, orahe i kore. Zatim isijecite baklavu u pravilne kocke ili rombove. U tiganju rastopite maslac, tako da "ucvrči", zatim vrelim maslacem prelijte baklavu. Pecite je na 200 stepeni oko 20-ak minuta. Zatim vreo kolač prelijte prokuvanom i prohlađenom agdom.

KOMENTARI (2)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Ljeljek
30.04.2021 15:50

Popovi najviše tamane dobru morsku ribu , da je zaliju sa crnim vinom a onda sve to zamaste sa baklavom . Tako se oni mole Bogu .

1 2
Mikeiie
30.04.2021 17:26

A svaki je zadrigao i jedva mogu da se normalno prekrste u stojećem položaju .

1 2

TRIK za čišćenje zidova BEZ KREČENJA

Petak, 26.04.2024 | 21:57

Ukoliko smatrate da bi zidove trebalo osvježiti, a još niste planirali da krečite stan, postoji jednostavan način da to učinite.  

Švarceneger o snimanju jednog od svojih najpopularnijih filmova: “Bilo je UŽASNO"

Petak, 26.04.2024 | 21:51

Naučno-fantastični film "Predator" ostao je zapamćen kao jedan od najboljih filmova u karijeri Arnolda Švarcenegera.

"REFORME penzionog sistema POTREBNE, ali bez jednostranih poteza"

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.

Vuletić NAPUSTIO DPS, nastaviće kao NEZAVISNI ODBORNIK

Petak, 26.04.2024 | 20:32

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u cetinjskom parlamentu Stefan Vuletić napustio je tu partiju.