Ponedjeljak, 03.05.2021 | 13:05
IZVOR: Kolektiv.me

FOTO: Kada se udruže FOTOGRAFIJA i LJUBAV prema hrani, Podgoričanin stvara "MAGIJU" na tanjiru

Još kada je bio srednjoškolac, Podgoričanin Radoje Burzan se posebno zainteresovao za fotografiju.




Foto: ustupljena fotografija/privatna arhiva

Detalji su posebno zaokupljali njegovu pažnju, a kroz kadar, uvijek je uspijevao na poseban način da dočara sve ono što u prvom momentu izgleda nebitno.

I malo po malo, ta ljubav prema fotografiji je počela sve više da ga zaokuplja, posebno kada je riječ o jedno sferi – fotografisanje hrane.

„Ljubav prema fotografiji javila se još u srednjoj školi. U suštini ljubav prema pokretnim slikama (filmu) postoji dosta prije. Možda je bolje postaviti pitanje, šta je ustvari "profi" fotografija. Tada o tome nijesam razmišljao previše. Danas ta "profi" fotografija je svaka ona za koju me veže neka jaka emocija. Ne mora biti po fotografskim pravilima, dobrog svijetla, oštrine i slično“, ističe Radoje na početku razgovora za Kolektiv.me.

Foto: ustupljena fotografija/privatna arhiva

A onda je na red došlo upravo fotografisanje hrane.

Kada pogledate sve što je on zabilježio, da vam neko ponudi, teško bi mogli da odolite svim predstavljenim đakonijama.

Sendviči, torte, paste ili pice? Ma, sve izgleda savršeno.

Radoje nam objašnjava da je sve počelo kada je dobio poziv jednog restorana u Podgorici.

„Interesovanje za fotografiju hrane javilo se nakon poziva jednog restorana u Podgorici. Tada nijesam imao iskustva sa fotografisanjem restoranske hrane. Fotografisao sam hranu i piće, i bio sam zadovoljan sa rezultatom. Nakon svakog sledećeg puta, bilo je bolje i bolje. Poslije nekog vremena, odlučio sam da se usmjerim na fotografisanje hrane i tada je to postalo glavno polje mog interesovanja. Koliko je teško predstaviti svu čar jednog jela na tanjiru, to zavisi od hrane koja je servirana. Nekada, određeno jelo zahtijeva dodatnu intervenciju, na i okolo tanjira u vidu dekoracije, kako bi se upotpunila priča jela koje se fotografiše. Sa druge strane, postoji hrana, koja sama za sebe priča lijepu priču i vrlo lako se prenosi na sliku“.

 

Foto: ustupljena fotografija/privatna arhiva

Inspirišu ga, kaže, lijepo dekorisana i jednostvna jela, ugodan ambijent gdje se fotografiše, svijetlo, muzika u pozadini, trenutak... Ukoliko je u mogućnosti, trudi se da napravi sebi ugođaj za fotografisanje, počev od muzike, prijatne atmosfere i slično.

Kako nam otkriva, mišljenja je da ne postoji hrana koja sama od sebe daje dobru fotografiju, već sve zavisi od osobe koja fotografiše – hrana može da bude lijepa, a opet da fotografija nije kvalitetna. I onda tu dolazi do mimoilaženja za krajnji rezultat, koji je najbitniji.

„Sa popularizacijom društvenih mreža i potrebe za marketingom, veliki broj gastronomskih objekata i proizvođača hrane shvatilo je da fotografija jela/proizvoda je jako bitna u prodajnom segmetnu. Od tada se povećao broj fotografa hrane u Crnoj Gori. Između ostalog, pojavilo se veliki broj marketinških agencija koje u svojoj ponudi nude restoransku fotografiju hrane. Može se reći da je zastupljenost fotografisanja hrane visoka, ne samo kod nas već i u svijetu. U ovom slučaju fotografija prodaje proizvod“, dodaje Radoje za Kolektiv.me.

Foto: ustupljena fotografija/privatna arhiva

OD SJAJNIH FOTOGRAFIJA DO PREUKUSNIH RECEPATA

Osim fotografija, svestrani Podgoričanin sa svojim pratiocima na Instagramu dijeli i ukusne recepte.

Pošto je kuvanje još jedna njegova strast, iskoristio je znanje o fotografiji hrane i ljubav prema pokretnim slikama, da kreira video sadržaj sa receptom i pripremom hrane, i sve to posebno namijenjeno za društvene mreže.

Recepti su jedinstveni, kratki – za samo nekoliko minuta možete naučiti kako da pripremite npr. preukusni namaz od lješnika, koji je uz to još i ekstra zdrav,

„Pošto je kuvanje još jedna moja strast, iskoristio sam znanje o fotografiji hrane i ljubav prema pokretnim slikama da kreiram video sadržaj sa receptom i pripremom hrane namijenjen društvenim mrežama. U suštini volim da istražujem nove ukuse i isprobavam drugačija jela, tako da se u većini slučajeva bavim eksperimentalnom kuhinjom i receptima. Kreiram neke zanimljive recepte i trudim se da isti budu u zdravijoj varijanti. Jedan od meni dražih recepata jeste krem namaz od lješnika (ukus sličan nuteli). Sve što je potrebno jeste da se pečeni lješnik samelje sa kokosovim uljem, kakaom i nekim zaslađivačem (agava, med, urme...) Sjajan ukus! “.

Foto: ustupljena fotografija/privatna arhiva

Radoje je jedan od odličnih primjera mladih ljudi kako iskoristiti društveme mreže da promovišete svoj rad – Instagram, TikTok, YouTube…

Ipak, publike nije svugdje ista, i zato se neophodno prilagođavati.

Naš sagovornik to ovako objašnjava.

„Video recepte sam prvenstveno počeo da kreiram za TikTok. Međutim, odlučio sam da isti sadržaj dijelim na Instagramu. Tada mi je došla ideja da kreiram i YouTube kanal gdje ću takođe dijeliti taj sadržaj. Publika koja gleda ovaj sadržaj nije ista na svim ovim platformama. Tako da TikTok profil ili Youtube kanal su isključivo za recepte“, zaključio je Radoje Burzan za Kolektiv.me.

Marija BOJOVIĆ

KOMENTARI (3)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Bogi
03.05.2021 14:02

Svaka cast mladom umjetniku !

7 0
Dana
03.05.2021 14:55

Sve pohvale za kreativnost i profesionalnost, bravo!

6 0
Anita
03.05.2021 14:58

Bas lijepo

4 0

"NE BRINEM, više razmišljam kako da mu POMOGNEM" - Prvo OGLAŠAVANJE supruge Nikole Rokvića

Četvrtak, 25.04.2024 | 09:19

Pjevača su obučavali veoma stručni ljudi. 

Haris Džinović OTKRIO da li je spreman za NOVU ŽENU - "Mora da bude NORMALNA"

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:12

Nakon brojnih izjava koje je dao o razvodu i, sada bivšoj supruzi Melini, pjevač Haris Džinović je odgovorio na pitanje "da li je spreman za novu ljubav?"

Alkaras - Novak me iznenadio, prijatelji su mi rekli za to

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:26

Karlos Alkaras je pred start turnira u Madridu dao veliki intervju za Marku.

Zečević: Zbog usporivača i ograda Podgorica postala grad PREPREKA

Četvrtak, 25.04.2024 | 09:35

Direktor JP “Putevi” Radoš Zečević kazao je da je zbog velikog broja usporivača i ograda Podgorica pretvorena u grad prepreka, ali da su primorani na to zbog nesavjesnih vozača.

Keković: Priča oko RADNE NEDJELJE prebačena na politički teren; Mulešković: Vlada bi morala dati mišljenje, POČINJE SEZONA

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:10

Nakon što je ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj povukao sa dnevnog reda sjednice Socijalnog savjeta tačku koja se odnosi na uvođenje radne nedjelje zbog dodatnih konsultacija, ova inicijativa i dalje ostaje bez odgovora. Uprkos činjenici da turistička sezona uskoro počinje a da je odluka da se u toku ljeta dozvoli rad nedjeljom, usaglašena od strane socijalnih partnera, iz Ministarstva ekonomskog razvoja nema ni naznake kada bi se ovo pitanje moglo naći ponovo na sjednici Socijalnog savjeta, kao ni obrazloženje zašto rok za njeno održavanje nije ispoštovan, piše Gradski.me.

"Plan rasta treba da ubrza sprovođenje dogovorenih reformi"

Petak, 26.04.2024 | 07:04

Usvajanje Plana rasta za Zapadni Balkan ujedno je i posljednji korak ka uspostavljanju instrumenta vrijednog šest milijardi eura, koje će do 2027. biti na raspolaganju našem regionu. Koizvjestilac Karlo Resler za TVCG ističe da bi taj mehanizam trebalo da ubrza sprovođenje dogovorenih reformi po jasno definisanim kriterijumima.

Milović: Bićemo ponovo grad razvoja i pravih vrijednosti, pobijedićemo u Budvi

Četvrtak, 25.04.2024 | 22:06

Večeras je u Budvi predstavljena pobjednička izborna listu ,,Budva može bolje!” prof. dr Nikola Milović, koja će nastupiti na predstojećim lokalnim izborima 26. maja.

Vrijeme sjutra: Promjenljivo oblačno uz ove temperature

Četvrtak, 25.04.2024 | 21:56

Promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, a od sredine dana ponegdje slaba kiša, najavljuju iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS).

SMUTI SA BOROVNICAMA: Povećava energiju i ubrzava metabolizam (RECEPT)

Četvrtak, 25.04.2024 | 21:13

- Isprobajte recept za antiejdžing smuti sa borovnicama. Ova kombinacija sastojaka sjajno djeluje na organizam i tako pomaže da se olakša rad digestivnog trakta, poveća energija i ubrza metabolizam, kaže Tatjana Popović, health coach i nutricionista.

Pusić: Prije 2020. izgledalo da će Crna Gora do 2022. završiti proces ili biti članica EU

Četvrtak, 25.04.2024 | 20:58

Deklarativno, crnogorska vlast je apsolutno na evropskom putu, no gledajuću političku istoriju partnera koji čine koaliciju na vlasti, sigurno ima određenih pitanja, ocijenila je u razgovoru za Televiziju E nekadašnja šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić.

Trik za kojim internet luduje: Evo šta je prirodna i jeftina zamjena za botoks

Četvrtak, 25.04.2024 | 20:10

Na društvenim mrežama kruži novi trend za njegu kože – tvrdi se da korica od banane može da transformiše vaše lice i da djeluje poput prirodnog botoksa, prenosi blic.rs.

Nova pravila na dodjeli Oskara: Proširuje se broj nominovanih u jednoj kategoriji

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:56

Američka filmska akademija od 2025. godine uvodi nova pravila. Već sada se zna da će 2025. godine dodjela biti organizovana 2. marta. Nominacije će biti poznate 17. januara 2025. godine.

Mljekarima ne odgovara prodaja mlijeka za 40 centi

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:34

Članovi Udruženja prerađivača mlijeka Crne Gore i Udruženja farmera Crne Gore odbili su ponudu mljekare “Franco” iz Bosne i Hercegovine koja se ponudila da otkupi višak mlijeka po 40 centi po litru. Oni su o tome informisali resornog ministra Vladimira Jokovića, sa kojim će se ujutru sastati.

Vujović: Završetak procesa usvajanja medijskih zakona doprinijeće pozitivnom IBAR-u u junu

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:23

Završetak procesa usvajanja medijskih zakona doprinijeće pozitivnom mišljenju za dobijanje IBAR-a, čime će Crna Gora dodatno potvrditi svoju posvećenost EU integracijama i napretku u medijskim reformama. To je zaključeno na sastanku ministarke kulture i medija Tamare Vujović sa generalnim direktorom DG CONNECT, Robertom Violom, na kojem su razgovarali o reformi medijskih zakona u Crnoj Gori i napretku koji je postignut u tom procesu.

Nadal ekspresno "pregazio" tinejdžera i zakazao duel sa De Minorom

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:04

Španski teniser Rafael Nadal je uspio da savlada Darvina Blenča sa 2:0 u setovima i plasira se u drugo kolo Mastersa u Madridu.