Utorak, 04.05.2021 | 12:59
IZVOR: PR Centar

Dvije trećine građana CG vjeruje da se protestima može doći do PROMJENA u društvu

Dvije trećine građana Crne Gore poznaje nekog ko je u prethodnih nekoliko godina učestvovao u protestima, njih isto toliko vjeruje da se protestima može doći do promjene u društvu. Iako preovladava stav da policija ne upotrebljava prekomjernu silu, 53 odsto građana smatra da nadležni postupaju selektivno u odnosu na određene vrste i organizatore javnih okupljanja.
Foto: PR Centar

To je saopšteno na pres konferenciji Instituta alternativa povodom predstavljanja rezultata istraživanja javnog mnjenja o slobodi javnih okupljanja u Crnoj Gori.

Istraživačica javnih politika u Institutu alternative, Milena Muk podsjetila je da je prema nedavno objavljenom izvještaju Ministarstva untrašnjih poslova, samo u 2020. godini, zbirno preko 1,2 miliona osoba učestvovalo u javnim okupljanjima i javnim priredbama.

„Ovi trendovi su umnogome našli odraz i u rezuzltatima istraživanja javnog mnjenja koje danas predstavljamo. Tačno dvije trećine građana Crne Gore poznaje nekog ko je u prethodnih nekoliko godina učestvovao u protestima, dok je u njima neposredno učestvovalo dvije petine ispitanika“, istakla je Muk.

Građani koji su učestvovali u protestima, kako je navela, većinom vjeruju u njihovu moć da proizvedu konkretne promjene.

„Na drugoj strani, više je građana koji smatraju da ne mogu bez straha i slobodno da učestvuju u protestima, od onih koji smatraju da mogu bez određenih posljedica da praktikuju slobodu okupljanja“, rekla je Muk.

Direktor Ipsos-a, Vladimir Raičević, kazao je da je istraživanje sprovedeno od 16. do 19 aprila ove godine na uzorku od 1022 ispitanika starijih od 18 godina.

Raičević je rekao da dvije trećine građana Crne Gore tvrdi da poznaje nekog ko je u prethodnih nekoliko godina učestvovao u protestima ili javnim okupljanima, a 40 odsto građana je nekada tokom života uzelo učešće u javnim okupljanjima.

„Troje do petoro građana koji su učestvovali na protestima smatraju da su oni doveli do ispunjenja cilja zbog čega su se i okupili, a skoro polovina misli da je njihov uticaj bio izrazito veliki. Sa druge strane, skoro četvtina građana Crne Gore ne vjeruje da su protesti, na kojima su učestvovali, ispunili cilj koji su imali“, kazao je Raičević.

Najčešće spomenuti razlog za neučešće u protestima je, kako je naveo, procjena da javna okupljanja ne mogu da doprinesu bilo čemu, dok je drugi vezan za nedostatak interesovanja.

„Skoro svaki deseti građanin koji nije učestvovao u protestima se na to odlučio kako ne bi ugrozio svoj ili posao nekog od članova porodice“, kazao je Raičević.

Pojasnio je da su mišljenja građana ujednačena po pitanju poštovanja slobode okupljanja u Crnoj Gori i slobodnom učestvovanju od strane građana, pa u oba slučaja oko dvije petine njih smatra da se sloboda ne poštuje.

„Kada pitamo građane koliko se sloboda javnog okupljanja, odnosno protesta, poštuje u Crnoj Gori, 36 odsto građana kaže da se ne poštuje, dok 27 kaže da se poštuje. Na pitanje da li građani mogu slobodno da učestvuju u javnim okupljanjima i protestima, bez straha da će zbog toga biti izloženi različitim pritiscima ili kažnjavanju, tu skoro 40 odsto građana kaže da ne mogu slobodno učestvovati. Dvije trećine građana Crne Gore vjeruje da se protestima može doći do promjena u društvu. Od tih građana skoro polovina vidi da su to političke promjene, a nešto više od četvrtine zaštita životne sredine“, objasnio je Raičević.

Na pitanje da li bi se priključili protestima, 43 odsto građana je reklo da bi, a 41 odsto njih kažu da se ne bi priključili.

„Najčešće spomenuti ciljevi su vezani za ekonomiju i ekologiju, dok se za političke ciljeve opredijelilo tri od deset onih građana koji bi bili spremni da učestvuju u protestima. Samonikli pokreti i građanske inicijative su najčešće spomenuti organizatori koje bi građani pratili, ali ni crkva, NVO sektor i sindikati nijesu daleko“, naveo je Raičević.

Najčešći razlog za manjak spremnosti za učešće u protestima i javnim okupljanjima, kako je pojasnio, leži u nedostatku uvjerenja da se javnim okupljanjima može nešto postići, dok se ističe i nepovjerenje prema interesima organizatora javnih okupljanja.

Foto: PR Centar

Dodao je da, slično kao i u slučaju razloga za neučešće, jedna od deset osoba brine da može trpjeti pritiske zbog učešća.

„Policija i MUP se ističu kao ključne institucije kojima treba prijaviti javna okupljanja ili proteste. Više od jedne trećine građana Crne Gore nije znalo ili željelo da jasan odgovor na ovo pitanje. Na odnos policije prema protestima i protestantima se uglavnom blagonaklono gleda, a jako rasprostranjeno mišljenje je i da su suviše blagi u svojim procjenama bezbjednosnih rizika. U manjini su građani koji na policiju gledaju kao da je prestroga i da pretjeruje sa silom“, kazao je Raičević.

Naveo je da više od tri četvrtine građana vidi proteste kao opasnost za širenje korona virusa, dok ih čak dvije trećine ističe kao veliku opasnost, a za jednog od deset građana protesti nijesu opasni u tom pogledu.

„Dakle ukupno 76 odsto građana smatra da su protesti i javna okupljanja opasnost zbog širenja koronavirusa“, rekao je Raičević.

Prema njegovim rijelima, četiri od pet građana je vjerovanja da je zaštita zdravlja stanovništva prioritet, makar se to odnosilo i na slobodu okupljanja.

„U tom pogledu se nadležni organi u većoj mjeri vide kao selektivni kada su u pitanju protesti, pa daju dozvole u skladu sa tim ko ih organizuje i zbog čega“, naveo je Raičević.

Kada je u pitanju izvještavanje medija o protestima troje od petoro građana smatra da su izvještavanja uglavnom bila pristrasna i neobjektivna.

„Kao najčešći kanali informacija o protestima i javnim okupljanjima su društvene mreže, a slijedi ih TV. Skoro polovina građana se informisala putem društvenih mreža“, rekao je Raičević.

Milena Muk je dodala da je u porastu broj neprijavljenih okupljanja, a društvene mreže postaju njihovo izvorište.

„Uprkos značajnom broju građana koji prepoznaju svoje formalne obaveze u odnosu na adrese na koje treba da prijave javno okupljanje, definitivno treba poraditi na boljem informisanju građana i građanki o njihovim pravima u pogledu slobode javnog okupljanja i formalnih adresa kojima je potrebno da se obrate da bi se javno okupljanje prijavilo“, rekla je Muk. Ona je najavila da će Institut alternativa do kraja mjeseca predstaviti i nalaze sveobuhvatnog kvalitativnog monitoringa javnih okupljanja u Crnoj Gori.

Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta ''Okupljanja za ljudska prava: Sloboda javne riječi u javnom prostoru'', koji sprovodi Institut alternativa u saradnji sa Akcijom za ljudska prava. Projekat je podržala Evropska unija, uz kofinansiranje Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
he
04.05.2021 13:32

Jes to su oni anketari što te pitaju imate li vremena za jednu anketu pa ti spuste slušalicu

0 0

OSTALE VIJESTI

UP: Lišena slobode osoba osumnjičena za zlostavljanje učenika OŠ „Sutjeska“

Srijeda, 12.05.2021 | 18:51

Službenici Centra bezbjednosti Podgorica su intenzivnim radom u kratkom roku identifikovali lice koje je u krugu Osnovne škola „Sutjeska“ maltretiralo učenika ove škole.

SEPCA: Usvojeni zaključci o zajedničkom intenzivnijem djelovanju policija država članica

Srijeda, 12.05.2021 | 16:39

Prva online SEPCA Generalna skupština koja se organizuje u okviru crnogorskog predsjedavanja ovom asocijacijom održana je danas u cilju sagledavanja budućih aktivnosti koje će se realizovati u tekućoj godini, saopšteno je iz Uprave policije (UP). 

Borovinić Bojović: Turisti iz Slovačke DOBRODOŠLI u Crnu Goru

Srijeda, 12.05.2021 | 15:22

Epidemiološka situacija u Crnoj Gori je značajno bolja, broj oboljelih je u padu, a masovna vakcinacija se sprovodi u punom kapacitetu, tako da pozivamo turiste iz Slovačke da ljetuju u našoj zemlji, poručila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović na današnjem sastanku sa ambasadorom Slovačke u Crnoj Gori Borisom Gandelom.    

IJZ: Građani koji su primili VAKCINU u inostranstvu da se jave za drugu dozu

Srijeda, 12.05.2021 | 15:06

Ministarstvo zdravlja poziva sve državljane Crne Gore koji su primili prvu vakcinu protiv COVID-19 infekcije u inostranstvu da se jave domovima zdravlja u mjestima prebivališta da bi im se omogućila vakcinacija i drugom dozom.

CEDIS: Zbog radova na mreži u PETAK isključenja STRUJE

Srijeda, 12.05.2021 | 15:01

Zbog planiranih radova na mreži,  u petak 14. maja, bez napajanja električnom energijom će ostati:  

Borovinić - Bojović nastavila sa SMJENAMA: Razriješila direktore OVA TRI Doma zdravlja

Srijeda, 12.05.2021 | 07:25

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović smijenila je juče više direktora zdravstvenih ustanova.

Poslanici DPS-a napustili sjednicu Skupštine

Utorak, 11.05.2021 | 21:02

Nakon što je odbijen njihov prijedlog za dijalog o izboru čelnika pravosuđa...

Podgorica: Nepoznati muškarci napali DJEČAKA ispred škole

Srijeda, 12.05.2021 | 08:31

Dvojica starijih muškaraca u dvorištu OŠ “Sutjeska” od dvanaestogodišnjaka tražili mobilni telefon, jurili ga, stigli ga u holu škole, a jedan od njih ga je uhvatio za vrat Iz uprave škole tvrde da sve rade da ovakve nemile događaje prijave i preduprijede, a iz policije da im je incident tek juče prijavljen.

Otvoren PARK posvećen Balaševiću; Vuković - Uspomena na Panonskog mornara živjeće VJEČNO

Utorak, 11.05.2021 | 20:52

U Podgorici je večeras svečano otvoren park posvećen nedavno preminulom kantautoru Đorđu Balaševiću. Simbolično, kao u Balaševićevoj pjesmi "Na dan kad sam rođen, tu je posađen orah" gradonačelnik Podorice dr Ivan Vuković i direktorica gradskog preduzeća Zelenilo Daca Popović, na njegov rođendan posadili su orah i predali građanima na upotrebu još jedan novi park.

Trgovci sa primorja: Radnje su nam pred gašenjem, dozvolite da radimo NEDJELJOM

Srijeda, 12.05.2021 | 09:12

“Prije svega želimo da naglasimo da ovim putem apelujemo na nadležne da isprave propust koji je napravljen donošenjem ovog zakona i da pronađu adekvatno zakonsko rješenje koje će svim radnicima, zaposlenim u svim granama privrede obezbjediti jedan slobodan dan u nedelji, godišnji odmor i adekvatno nadoknaditi dane koje su radili za vrjeme državnih praznika".

UKUSNO i LJEKOVITO povrće: ČETIRI razloga zašto treba da jedete ZELENU SALATU

Srijeda, 12.05.2021 | 19:50

Nismo ni svjesni koliko je zelena salata moćan čuvar našeg zdravlja.  

Đukanović: Poruke Bajrama putokaz i nadahnuće dobronamjernim posvećenim pomirenju

Srijeda, 12.05.2021 | 19:39

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović danas je čestitao veliki praznik Ramazanski bajram reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti, uz najbolje želje za dobro zdravlje, napredak i ličnu i porodičnu sreću.  

Federer UVJEREN: BOLJI sam teniser sada nego prije 20 GODINA

Srijeda, 12.05.2021 | 19:15

Švajcarski teniser Rodžer Federer smatra da će tekuća godina biti veoma zanimljiva i izrazio da jedva čeka da opet zaigra tenis.  

UP: Lišena slobode osoba osumnjičena za zlostavljanje učenika OŠ „Sutjeska“

Srijeda, 12.05.2021 | 18:51

Službenici Centra bezbjednosti Podgorica su intenzivnim radom u kratkom roku identifikovali lice koje je u krugu Osnovne škola „Sutjeska“ maltretiralo učenika ove škole.

UEFA donijela neočekivanu ODLUKU? Evo ko je DOMAĆIN finala Lige šampiona

Srijeda, 12.05.2021 | 18:47

Finale Lige šampiona neće se igrati ni u Istanbulu, ali ni na Vembliju.  

Otvorila DUŠU: Anastasija iskreno o Cecinoj VEZI sa Bogdanom, evo šta je PORUČILA

Srijeda, 12.05.2021 | 18:34

Mlada pjevačica Anastasija Ražnatović, ćerka najveće folk zvijezde Svetlane Cece Ražnatović, pojavila se na jednom prestoničkom događaju u potpuno drugačijem izdanju.  

Vuković: Vladajuća većina brutalno pogazila Ustav i zaustavila napredak ka Evropskoj uniji

Srijeda, 12.05.2021 | 18:32

"Ljudi moraju biti svjesni opasnosti u kojoj se nalazimo kao država i društvo"

Pridržavajte se ovih pravila i budite uporni - DESET osnovnih principa koji vode do SREĆE

Srijeda, 12.05.2021 | 18:23

Kada je u pitanju naš život i to da li smo srećni ili ne, često osuđujemo druge za naše nezadovoljstvo, pronalazimo razloge za neuspjeh i jadamo se prijateljima kako nemamo sreće.  

Stiže ove JESENI: Džejms Bond snima film u REGIONU?

Srijeda, 12.05.2021 | 18:07

Popularni holivudski glumac Daniel Craig uskoro će doći u Srbiju, gdje ove jeseni počinje snimanje drugog dijela filma "Nož u leđa (Knives Out)" piše Telegraf.

VIDEO - PRIZOR koji lomi srce: Kraljica Elizabeta prvi put na TRONU bez svog supruga

Srijeda, 12.05.2021 | 17:18

Kraljica je odradila svoj prvi zvaničmi angažman van  dvorca Vindzor od smrti supruga princa Filipa. Zvanično je otvorila zasjedanje parlamenta, sama, ali dostojanstveno i mirno, kao i uvijek.