Petak, 07.05.2021 | 14:39
IZVOR: Kolektiv.me/Vijesti.me

Galić - Ostaje ZABRANA međugradskog saobraćaja vikendom

Zabrana međugradskog saobraćaja vikendom je i dalje na snazi na teritoriji cijele države, kao i zabrana kretanja od ponoći do pet sati ujutru, istakao je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZCG) Igor Galić.




Foto: YouTube screenshot/Vlada Crne Gore

Kako je kazao, sve opštine u Crnoj Gori su van crvene zone, te se bilježi pad broja oboljelih.

Radno vrijeme priređivača igara na sreću biće produženo, pa će sada raditi do 23 sata.

"Omogućava se ulazak plovilima u našu državu uz negativan PCR test. Ukida se zabrana okupljanja više od dva lica na otvorenom prostoru. Na javnom mjestu može biti okupljeno 20 osoba".

Državljanima Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova, Sjeverne Makedonije, Rusije, Bjelorusije i Ukrajine nije potreban negativan PCR test, već u Crnu Goru mogu ući bez ograničenja.

U Kliničkom centru Crne Gore, trenutno je hospitalizovano 49 pacijenata, koji se liječe od koronavirusa, saopštio je direktor Interne klinike dr Đorđe Krnjević.

Broj hospitalizovanih je, kako je kazao, u posljednje dvije sedmice drastično manji, u odnosu na prethodne mjesece.

U ovom trenutku, prvom dozom je vakcinisano 10,5 odsto građana, a drugom njih 4,7, naglasila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić - Bojović.

Ona je poručila građanima da je vakcinacija jedini način da se pandemija suzbije i spriječe mutacije virusa.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, kazao je da su finalizovani zdravstveni protokoli koji će pomoći da se turistička sezona odvija u okviru određenih mjera.

“Dokument u cilju da epidemiološka situacija kada govorimo o turizmu bude dobra. Dokument donosi preporuke i pravila kako u ugostriteljskim objektima, hotelima, plažama, marinama, agencijama, turistički vodičima. Cilj je obavljanje turističke aktivnosti u skladu sa protokolima. Tokom sljedeće sedmice biće distribuirani turističkoj privredi, biće na engleskom i ruskom i biće distribuirani i ambasadama”, dodao je on.

Borovinić Bojović je rekla da će odluka o zabrani međugradskog saobraćaja vikendom biti promijenjena u susret sezoni, ali da sada precizno ne može reći kada će to biti, "ali će biti relativno brzo", prije ljetnje turističke sezone.

Na pitanje da li imaju informaciju da li će građanima vakcinisanim Sinofarm vakcinom biti omogućeno putovanje u inostranstvo bez restrikcija, ministarka je rekla da će, prema njenim saznanjima, Svjetska zdravstvena organizacija već danas obavijestiti javnost o novoj odluci vezano za Sinofarm vakcinu na globalnom nivou.

Ministarka je apelovala na sve vjernike Mitropolije crnogorsko-primorske da zbog solidarnosti i zdravlja uvaže saopštenje MCP, iz koje su ranije kazali da neće pozivati vjernike na okupljanja predstojećih dana, koja su ranije bila prepoznata po litijama.

Dvanaestog maja se obilježava Dan Svetog Vasilija Ostroškog.

"U potpunosti sam sigurna da će svi vjernici poslušati svoje starješine", kazala je Borovinić Bojović.

Ministarka zdravlja je kazala da će po 10.500 doza vakcina Fajzer/Biontek stizati u maju, junu i julu.

"Nakon toga će biti pauza mjesec, pa onda još dva mjeseca..."

Rekla je da episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, koji je primio Fajzerovu vakcinu, koje su trenutno namienjene samo zdravstvenim radnicima i ranjivim grupama, pripada jednoj od ranjihivih kategorija kojima je namijenjena vakcina.

Na pitanje da li kašnjenje u isporuci Sputnjik V vakcina ima veze sa odlukom Vlade Crne Gore da sankcije Rusiji i dalje ostaju na snazi, Borovinić Borović je kazala da imaju pregovore sa ruskim investicionim fondom.

"Vakcina dolazi u one zemlje koje su potpisale ugovor sa Sputnjikom značajno prije nas, i to nije veliki broj zemalja. Jedini razlog što Sputnjik još nije stigao u našu zemlju jeste komplikacija u proizvodnji vakcien u Rusiji, gdje se trenutno proizvode nove doze koje će biti transportovane u zemlje koje su u međuvremenu potpisale ugovor sa Rusijom, među kojima je Crna Gora. Nemamo tačan datum dolaska vakcina, ali imamo ugovor kojim će one sigurno stići. To ne zavisi od nas, već od mnogo faktora".

KOMENTARI (2)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Eto tako
07.05.2021 15:42

Da mi je docekati dan kad ce Ove brnjice daa nam zabrane da nosimo 11

4 1
pajo
07.05.2021 21:34

svi sa strane mogu da se krecu,a mi domaci ne.koja je to logika i naosnovu cega se donose ovakve nakaradne odluke

3 0

TRIK za čišćenje zidova BEZ KREČENJA

Petak, 26.04.2024 | 21:57

Ukoliko smatrate da bi zidove trebalo osvježiti, a još niste planirali da krečite stan, postoji jednostavan način da to učinite.  

Švarceneger o snimanju jednog od svojih najpopularnijih filmova: “Bilo je UŽASNO"

Petak, 26.04.2024 | 21:51

Naučno-fantastični film "Predator" ostao je zapamćen kao jedan od najboljih filmova u karijeri Arnolda Švarcenegera.

"REFORME penzionog sistema POTREBNE, ali bez jednostranih poteza"

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.

Vuletić NAPUSTIO DPS, nastaviće kao NEZAVISNI ODBORNIK

Petak, 26.04.2024 | 20:32

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u cetinjskom parlamentu Stefan Vuletić napustio je tu partiju.