Ponedjeljak, 28.06.2021 | 11:20
IZVOR: Kolektiv.me

Đurović: Telekom za vrijeme pandemije – jedni za druge, jedni uz druge

Crnogorski Telekom je tokom pandemije iskustvo pažnje i brige o drugima promovisao kao kao korporativnu praksu, a kompanije poput Telekoma, koje i u vrijeme krize čuvaju benefite za zaposlene, postale su primjer da je moguće održati isti odnos prema njima i u izazovima.
Foto: Telekom

Upravo je zahvaljujući tome stiglo i eksterno priznanje – hrvatska konsultantska kuća SELECTION dodijelila je Telekomu priznanje Izvrsnost u izazovima, kao kompaniji koja posjeduje visok nivo agilnosti i prilagodljivosti u kriznom periodu, i visok nivo brige za svoje zaposlene tokom pandemije.

„Zato bih naše zajedničko iskustvo u Telekomu tokom pandemije ukratko opisala – jedni za druge, jedni uz druge“, piše u autorskom tekstu za novi broj časopisa „HR World“ direktorica Sektora za ljudske resurse Crnogorskog Telekoma, Slađana Đurović. Riječ je o časopisu koji objavljuje HR WORLD organizacija kao zajednica HR profesionalaca Adria regiona, a u nastavku možete pročitati cio autorski tekst objavljen u petom broju.

***

Kada se godinu nakon početka pandemije COVID-19 osvrnemo iza sebe, nije teško zaključiti da je riječ o događaju sa najvećim društvenim posljedicama na globalnom nivou u posljednjih osam decenija.

Svaka kriza je istovremeno i šansa za rast. Da, agonija socijalne distance, maski i karantina privremeno nas je vratila na „fabrička podešavanja“, ali od nas zavisi da li ćemo se vratiti na „najbolju verziju sebe“. Neizvjesnost i strah su nas natjerali da usporimo, ali nas briga za druge, nada da ćemo iz svega izaći jači, i povezanost sa najbližima, motivišu da idemo dalje.

Zbog toga smo u Telekomu promovisali iskustvo pažnje i brige o drugima kao korporativnu praksu. Kompanije poput Telekoma, koje i u vrijeme krize čuvaju benefite za zaposlene, postale su primjer da je moguće održati isti odnos prema njima i u izazovima.

Kada bih prepustila „olovci na volju“, ispisala bi nekoliko stranica raznih inicijativa koje smo u Telekomu realizovali u prethodnoj godini. Izdvojiću zbog toga samo one najupečatljivije, o kojima su naše koleginice i kolege ponosno govorile i van kompanije.

Njih možemo opisati u četiri riječi: brinuli smo, brinemo, brinućemo.

Crnogorski Telekom je u februaru, kada u Crnoj Gori još nije bilo zabilježenih pozitivnih slučajeva, prvi u zemlji uveo sistem rotacija i rad od kuće. Zbog toga je naša kompanija u startu bila spremna da zadrži kontinuitet u poslovanju, a isti sistem smo zadržali do danas.

Zaštitne opreme za zaposlene koji rade u direktnom kontaktu sa korisnicima smo imali dovoljno i u periodu nestašice na tržištu, pa smo u više navrata pomagali druge kompanije iz našeg sektora, i neke državne institucije.

Zaposlenima smo obezbijedili besplatne testove na koronu, pokrivali troškove terapije, dijelili pulsne oksimetre. Posebno brinući o njima, za sve koleginice i kolege starije od 60 godina, kao i one osjetljivog zdravlja, omogućili smo dodatna plaćena odsustva.

Da bismo im ponudili najbolju moguću zaštitu, unutar kompanije smo među zaposlenima sproveli ankete o imunizaciji, organizovali edukacije i razgovore sa epidemiolozima, i u saradnji sa državom omogućili vakcinaciju zainteresovanih.

Uprkos finansijskim rezultatima na koje je korona-kriza imala jak uticaj, željeli smo da se zahvalimo zaposlenima na vanrednom doprinosu u vanrednim okolnostima, pa smo se posebno fokusirali na očuvanje stabilnosti poslova i benefita, i u tome uspjeli.

Dva puta smo tokom godine nagrađivali koleginice i kolege koje rade u šopovima i na terenu, u direktnom kontaktu sa korisnicima, zbog njihovog izuzetnog zalaganja u 2020, a uprkos padu prihoda, dva puta smo nagradili i sve zaposlene.

Posebnu pažnju smo posvetili malim znacima pažnje, znajući koliko su važni, pa su svim pozitivnim koleginicama i kolegama na kućnu adresu stizali pokloni – čokolade i knjige, kako bi im lakše protekao period izolacije – dok smo onima na terenu poklanjali simbolične HVALA+ imuno booster pakete.

Kroz intenzivnu internu komunikaciju razmjenjivali smo najvažnije informacije, dijelili iskustva i fotografije, pisali, recitovali i kreirali video materijale o našim T-koleginicima (kroz inicijativu „T(i) sjajna žena“).

Konačno, sumnje da će nas fizička distanca udaljiti jedne od drugih pokazala se neopravdanom, što se vidjelo i kroz globalni Jerusalema dance challenge, kada smo popularonm koreografijom u kompaniji odgovorili na „izazov“ Deutsche Telekoma i na trenutak se protiv pandemije borili plesom, optimizmom i nadom da će takvih inicijativa uskoro biti još i više.

Anketa koju realizujemo dvaput godišnje pokazala je ono što smo intuitivno znali – da smo od početka na pravom putu. Procenat zaposlenih koji su odgovorili na anketu porastao je za čak 18%, dok je njihovo zadovoljstvo našim odgovorom na COVID-krizu u prosjeku 92%!

Na kraju, dobili smo i eksterno priznanje za naše napore – hrvatska konsultantska kuća SELECTION dodijelila nam je priznanje Izvrsnost u izazovima, jer su nas prepoznali kao kompaniju koja posjeduje visok nivo agilnosti i prilagodljivosti u kriznom periodu, i visok nivo brige za svoje zaposlene tokom pandemije.

Zato bih naše zajedničko iskustvo u Telekomu tokom pandemije ukratko opisala – jedni za druge, jedni uz druge. 

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Vuković - "Fanatizmu i beskrupuloznosti ovdašnje vlasti NEMA LIJEKA"

Nedjelja, 26.09.2021 | 21:32

Apostolska vlada je danas u Beranama održala opijelo Ministarstvu zdravlja, napisala je na svom Tviter profilu poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandra Vuković.

Rakočević: Šta još da se desi da Krivokapić bude kažnjen za neodgovornost

Nedjelja, 26.09.2021 | 20:49

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Rakočević, prokomentarisao je današnje ustoličenje episkopa Metodija u Beranama.

U Podgorici građani protestovali protiv NOVIH MJERA

Nedjelja, 26.09.2021 | 20:03

Večeras u Podgorici...

Ovih ŠEST ZEMALJA se otvara i ukida mjere - evo u čemu je ključ USPJEHA

Nedjelja, 26.09.2021 | 19:11

"Ključ danskog uspjeha djelimično leži u vakcinaciji..."

LIJEPO vrijeme se NASTAVLJA - Ovo je vremenska prognoza za PONEDELJAK

Nedjelja, 26.09.2021 | 18:57

Vremenska prognoza za ponedeljak 27. septembar.

Sjutra kontrolno saslušanje povodom događaja na Cetinju

Nedjelja, 26.09.2021 | 18:47

Odbor za bezbjednost i odbranu održaće sjutra kontrolno saslušanje čelnika bezbjednosnog sektora povodom postupanja njegovih pripadnika u događajima na Cetinju 4. i 5. septembra.

Bošković: Vlada još jednom zaslužila da NESTANE - kao najkraća i najpogubnija u modernoj istoriji CG

Nedjelja, 26.09.2021 | 17:30

Poslanik DPS-a Predrag Bošković prokomentarisao je današnje ustoličenja u Beranama, na kojem su prisustvovali premijer Zdravko Krivokapić i ministri Vlade.

Naučno objašnjenje: Evo zašto mrzimo zvuk svog GLASA

Nedjelja, 26.09.2021 | 17:03

Jeste li ikada čuli svoj glas na nekom pa se onda iznenadili i pitali se kako je moguće da tako zvučite? Niste jedini. Mnogim se ljudima ne sviđa zvuk sopstvenog glasa.

DPS: Današnjim odnosom predstavnika vlasti prema epidemiji, potpuno URUŠEN autoritet zdravstvenih vlasti

Nedjelja, 26.09.2021 | 16:22

Danas su u Beranama premijer i članovi Vlade grubo prekršili sve epidemiološke mjere koje su prethodno propisali građanima, i u potpunosti urušili svoj i autoritet zdravstvenih vlasti u Crnoj Gori, poručili su iz Demokratske partije socijalista Crne Gore.  

Radulović: Ko god bio ministar vanjskih poslova, Crna Gora da ostane na EU kursu

Nedjelja, 26.09.2021 | 16:17

Ko god bio ministar vanjskih poslova, u rekonstruisanoj Vladi, Crna Gora treba da ostane na evropskom i evroatlanstskom kursu, poručio je u razgovoru za TVCG šef diplomatije Đorđe Radulović.