Petak, 24.09.2021 | 16:39
IZVOR: Kolektiv.me

Krivokapić: Činjenice koje ne čujemo od njihove BUKE

Autorski tekst premijera Zdravka Krivokapića.
Foto: gov.me/Z.Đurić

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

"Na inauguraciji američkog predsjednika Džona F. Kenedija, u januaru 1961. godine, jedan od najvećih pjesnika dvadesetog vijeka Robert Frost pročitao je svoju čuvenu pjesmu „Potpuni dar", koja započinje jednim dirljivim stihom: „Ova zemlja je bila naša, prije nego što smo mi postali njeni." Tih sam se stihova prisjetio i u noći 30. avgusta, obuzet osjećanjem slobode i duga. Duga prema onima čija ova zemlja tek treba da postane, prema budućim generacijama kćerki i sinova Crne Gore, kojima je neko u nasljeđe želio ostaviti samo jedno – podjele.

Od prvog dana stvaranja nove Vlade, poražena oligarhija DPS-a i njegovih satelita, nespremna da se pomiri sa gubitkom moći i privilegija, pokušavala je i pokušava neuspješno da izazivanjem incidenata, generisanjem podjela i zloupotrebom osjetljivih identitetskih - etničkih i religijskih - pitanja, prikrije ekonomski zločin nad ovom zemljom i pribavi sebi legitimitet tzv. ekskluzivne zaštitnice države i nacionalnih prava jednog naroda, i to sve sa ciljem stvaranja privida da stabilnost Crne Gore bez nje nije moguća. Nedavni događaji su, međutim, potvrdili da je uzrok svih incidenata koji su se događali u našoj zemlji, u zadnjih godinu, instruisan upravo od strane spomenute političko-kriminalne kaste. Na njenu bučnost i tenzije koje proizvodi, uključujući horsko solidarisanje pojedinih neodogovornih adresa koje poručuju da se „ekspertska vlada ispostavila kao propali eksperiment, koji nije dao rezultate", želim da podsjetim sve građane Crne Gore na značajne činjenice:

- Zahvaljujući aktivnostima ove Vlade, Crna Gora će zabilježiti ekonomski rast od 10% u 2021. godini.

- Za razliku od 2020. godine, kada je prihod od turizma iznosio svega 144 miliona eura, ovogodišnji prihod od turističke sezone iznosi oko 700 miliona eura.

- U periodu jun-avgust 2021. godine, ostvaren je budžetski suficit od preko 100 miliona eura.

- Ovosezonski prihodi od PDV-a (blizu 209 miliona eura) na većem su nivou od rekordne 2019. godine, kada su iznosili oko 196 miliona eura, što je rezultat odlične ljetnje turističke sezone, ali i povećane discipline usljed uvođenja elektronske fiskalizacije poreskih registar kasa.

- Depozit u bankama je u 2021. godini porastao za blizu 400 miliona, a izvoz robe za 60 miliona eura.

- Crnogorski javni dug je sa 103% BDP-a (koliko je iznosio 2020. godine), u junu ove godine smanjen na 88% BDP-a.

- Prethodno opisana stabilizacija crnogorskih javnih finansija, dodatno je omogućila: uvođenje dječjeg dodatka za svu djecu do navršene šeste godine, obezbjeđivanje besplatnih udžbenika za sve osnovce u Crnoj Gori (u vrijednosti više od dva miliona eura), te povećanje minimalne zarade za 13%, uključujući i staračku nadokandu.

- Vlada Crne Gore je skopila, u julu, važan hedžing aranžman sa dvije evropske i dvije američke banke, a time zaštitila državu od valutnog rizika i smanjila kamatu za kredit kod kineske Eksim banke (za autoput) sa 2% kamate u dolarima, na 0,88% u eurima. Time će biti ostvarena ušteda od osam miliona, na godišnjem nivou, koja će ići direktno u budžet.

- Ovakvim domaćinskim upravljanjem javnim finansijama stvoreni su preduslovi da Crna Gora u 2022. godini dobije najveći kapitalni budžet u svojoj istoriji, koji će od nje napraviti veliko gradilište.

- Osnovana je nova nacionalna avio kompanija Air Montenegro, pokrenuta u rekordnom vremenskom periodu, dok je njen prvi komercijalni let organizovan svega četiri mjeseca nakon osnivanja. U međuvremenu su pokrenute redovne i sezonske linije do Beograda, Ljubljane, Istanbula, Ciriha i Sarajeva.

- Formiran je Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou, koji je već demistifikovao procese nelegalnih dodjela stambenih kredita i stanova pod povoljnim uslovima, uključujući objavljivanje dijela dokumentacije o izgradnji prve dionice auto-puta.

- Ova Vlada je organizovala najveću zaplijenu narkotika u istoriji Crne Gore, više od tone kokaina u Zeti, te usvojila Odluku o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u okviru Slobodne zone „Luke Bar", čime je dodatno potvrdila svoju odlučnost da se u potpunosti obračuna sa organizovanim kriminalom.

- Ulcinjska Solana i Luka Budva su vraćene u državno vlasništvo.

- Maslinjaci i zemlja u Valdanosu su vraćeni građanima Crne Gore. Park prirode „Platamuni" proglašen je za prvo zaštićeno morsko područje u Crnoj Gori, dok je reon „Katič" takođe dobio status parka prirode i zaštićenog područja od nacionalnog značaja.

- Vlada je do sada raskinula 12 koncesionih ugovora za izgradnju malih hidroelektrana, i zaustavila dodjelu novih koncesija, izuzev u jednom slučaju gdje je koncesija dodijeljena Elektroprivredi Crne Gore, i gdje je utvrđeno da se ne narušava i ne ugrožava životna sredina.

- Zahvaljujući efikasnom radu Vlade, u kontekstu pravovremene nabavke vakcina i borbe protiv pandemije COVID-19, od maja, u Crnoj Gori je vakcinisano 45,4 odsto punoljetnih građana.

- Zbog revnosnog i predanog rada ova Vlada je, u svega deset mjeseci, dobila podršku, komplimente i čestitke od strane nekih od najznačajnih evropskih adresa. Primjera radi, njemačka kancelarka Angela Merkel je, u razgovoru koji smo vodili u Tirani, Crnu Goru označila kao najnapredniju državu - kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Premijer Ujedinjenog Kraljevstva Boris Džonson, koji me je srdačno ugostio u Londonu, izrazio je snažnu podršku našoj Vladi u borbi protiv organizovanog kriminala. Francuski predsjednik Emanuel Makron je u posebnom pismu koje mi je uputio, podržao našu evropsku perspektivu i najavio realizaciju projekta Francuske agencije za razvoj (ADF) u vrijednosti od 50 miliona eura, radi podrške finansiranju malih i srednjih preduzeća, i opština.   

- Vlada je pripremila predloge brojnih zakona koji će omogućiti dalje reforme i unaprijediti pravni sistem.

Dakle, iz svega navedenog, više je nego očigledno da je ekspertska Vlada postigla izvanredne rezultate u nepunih deset mjeseci. Svjesni smo da uvijek može bolje. Zato njena vrata ostaju otvorena za sve dobronamjerne, poštene, vrijedne i stručne ljude, koji su spremni da doprinesu aktivnoj borbi protiv kriminala i korupcije, podizanju nacionalne ekonomije i životnog standarda svih građana, te našoj evropskoj agendi i zacrtanom spoljnopolitičkom kursu.

Crna Gora zaslužuje da bude najbolje mjesto pod kapom nebeskom. Mi radimo da tako bude." zaključio je premijer Krivokapić u saopštenju.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Ceto
24.09.2021 18:21

Cao Zdravko,Pero je iz Cuca posto ne mogu da te dobijem na telefon bice da si za Albaniu posao..Htio sam ovim putem da ti kazem donesi one 4 prazne boce od rakije i ona dva bidona od vina da sipas ispeka sam ponovo..I reci aBAZDovicu da cu mu poslat onih travčica za rast posto vidim da se malo pruzio od kad pije moje biljke.. Zivjeli mi i neka je vjecna

3 3

OSTALE VIJESTI

Krivokapić: Volio da Crna Gora bude kao LUKSEMBURG u svakom pogledu

Srijeda, 20.10.2021 | 14:28

Predsjednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić, sastao se danas sa nerezidentnim ambasadorom Luksemburga u Crnoj Gori, Filipom Donkelom.

Medojević: "Vrijeme je da Krivokapić ODE"

Srijeda, 20.10.2021 | 13:30

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević ocijenio je da je neodrživa Vlada u kojoj ministar policije nije lojalan premijeru i u kojoj premijer ne može da smijeni svog službenika sa pozicije direktora policije.  

Vuksanović - Stanković: Vlada je jedino ispunila crkvenu agendu

Srijeda, 20.10.2021 | 13:24

Izvještaj EK slika nesposobne Vlade koja je radila i radi na urušavanju evropskih vrijednosti i nacionalnih interesa Crne Gore, ocijenila je poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković.

Đukanović: ZASTOJ u pregovaračkom procesu - depresivna slika koju moramo HITNO MIJENJATI

Srijeda, 20.10.2021 | 12:44

"Zastoj u pregovaračkom procesu mora se prevazići konsolidovanjem pregovaračkih struktura i povratku izvršne vlasti neophodnoj dinamici pregovaračkog procesa", kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović oglasivši se na svom Twitter nalogu.  

Bošković - Još jedna potvrda nesposobnosti, bahatosti i neznanja ODLAZEĆE Vlade

Srijeda, 20.10.2021 | 12:21

"Izvještaj EK je samo još jedna potvrda nesposobnosti, bahatosti i neznanja ove odlazeće Vlade." napisao je na Twitteru poslanik Demokratske partije socijalista Predrag Bošković.

Krivokapić: Volio da Crna Gora bude kao LUKSEMBURG u svakom pogledu

Srijeda, 20.10.2021 | 14:28

Predsjednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić, sastao se danas sa nerezidentnim ambasadorom Luksemburga u Crnoj Gori, Filipom Donkelom.

Medojević: "Vrijeme je da Krivokapić ODE"

Srijeda, 20.10.2021 | 13:30

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević ocijenio je da je neodrživa Vlada u kojoj ministar policije nije lojalan premijeru i u kojoj premijer ne može da smijeni svog službenika sa pozicije direktora policije.  

Vuksanović - Stanković: Vlada je jedino ispunila crkvenu agendu

Srijeda, 20.10.2021 | 13:24

Izvještaj EK slika nesposobne Vlade koja je radila i radi na urušavanju evropskih vrijednosti i nacionalnih interesa Crne Gore, ocijenila je poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković.

PORODILA se Bojana Ordinačev - Glumica postala majka u 41. godini

Srijeda, 20.10.2021 | 13:08

Glumica Bojana Ordinačev (41) porodila se i na svijet donijela dječaka.  

Nikšićka policija reagovala na osnovu nekoliko prijava NAPADNUTIH GRAĐANA

Srijeda, 20.10.2021 | 13:05

Policija je u Nikšiću postupila po prijavi građana od 18. oktobra, da u ulici Josipa Sladea nepoznato lice uznemirava djecu prilkom izlaska iz jedne privatne obrazovne ustanove, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Đukanović: ZASTOJ u pregovaračkom procesu - depresivna slika koju moramo HITNO MIJENJATI

Srijeda, 20.10.2021 | 12:44

"Zastoj u pregovaračkom procesu mora se prevazići konsolidovanjem pregovaračkih struktura i povratku izvršne vlasti neophodnoj dinamici pregovaračkog procesa", kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović oglasivši se na svom Twitter nalogu.  

Spektakularna avantura DINA od ove sedmice na repertoaru bioskopa Cineplexx Delta City

Srijeda, 20.10.2021 | 12:23

Novi filmovi na repertoaru bioskopa Cineplexx Delta City.

Bošković - Još jedna potvrda nesposobnosti, bahatosti i neznanja ODLAZEĆE Vlade

Srijeda, 20.10.2021 | 12:21

"Izvještaj EK je samo još jedna potvrda nesposobnosti, bahatosti i neznanja ove odlazeće Vlade." napisao je na Twitteru poslanik Demokratske partije socijalista Predrag Bošković.

U Gornjoj Gorici uređen NOVI prostor za IGRU i druženje: "Jednako RAZVIJAMO sve djelove grada"

Srijeda, 20.10.2021 | 12:01

"Gradonačelnik dr Ivan Vuković sa saradnicima obišao je novo dječije igralište i sportski poligon u Ulici Miloja Pavlovića u Gornjoj Gorici. Gradonačelnik Vuković je tom prilikom kazao je da je donedavno zapušten prostor preuređen u jednu lijepu multifunkcionalnu površinu koja će služiti za druženje i igru naših najmlađih sugrađana", saopštili su iz Glavnog grada.  

VIDEO: Pogledajte kako je izgledao EMOTIVNI susret UČITELJA i UČENIKA - Ronaldinja i Mesija

Srijeda, 20.10.2021 | 11:42

Susret dva fudbalska čarobnjaka. Emotivna scena koja je probudila nostalgiju kod mnogih navijača.