Petak, 24.09.2021 | 17:23
IZVOR: Kolektiv.me

Vuković: Projekti koje pripremamo za narednu godinu će siguran sam, prijatno IZNENADITI sugrađane

Tokom protekle tri godine, Podgorica je dobila 29 dječijih igrališta, od kojih se šest nalazi u okviru novoformiranih parkovskih površina i sportsko - rekreativne zone Tološka šuma. Istovremeno, izgrađeno je sedam novih parkova i deset lokacija u okviru projekta Mikro 020, saopštio je za portal Kolektiv.me, gradonačelnik Glavnog grada Ivan Vuković.




Foto: arhiva, podgorica.me, kolaž; 

"Kroz projekat Mikro 020 izgrađeno je ili uređeno devet novih površina: park Princeze Ksenije, Park Ivana Crnojevića, površina u Ul. Ivana Vujoševića (kod osnovne škole “Maksim Gorki”), Park Okov u Bulevaru Josipa Broza Tita, Park energije u ulici Ilije Plamenca, površina u ulici Oktobarske revolucije, plaža u Rogamima, park u Dahni i plato ispred osnovne škole “Savo Pejanović”" naveo je Vuković za naš portal, naglašavajući posebno lokacije na kojima su izgrađena igrališta za najmlađe Podgoričane. 

Foto: podgorica.me

"Dječija igrališta izgrađena su u Ulici Buda Tomovića, Moskovskoj ulici – iza zgrade Simpo, Bloku VI, Bloku N, Ulici Admirala Zmajevića, Bulevaru Stanka Radonjića, Bloku V (iza Doma zdravlja), Ulici Vasa Raičkovića, Bulevaru Serdara Jola Piletića, Ulici Luke Boljevića (iza Pejtona), Ulici Svetozara Markovića, Ulici Oktobarske revolucije, Ulici Nikole Tesle, Perojskoj ulici, Bulevaru Ivana Crnojevića, Ulici Arhitekte Milana Popovića, na Koniku, Moskovskoj ulici - iza "G" zgrade i četiri dječija igrališta u Opštini u okviru Glavnog grada - Golubovci i to u Golubovcima, Mahali, Bijelom Polju i Balabanima", istakao je Vuković, napominjajući da je jedno dječije igralište donacija Glavnog grada djeci Opštine Danilovgrad. 

Kad su u pitanju parkovi za rekreaciju starijeg dijela stanovništva, to su - Podgorički park, park na Zabjelu, Koniku, Starom Aerodromu, park u Zagoriču, park posvećen kantautoru Đorđu Balaševiću i park ispod Ljubovića, od kojih pet u svom sadržaju ima dječje igralište, saopštio je Vuković u razgovoru za Kolektiv.

Foto: arhiva, podgorica.me

On je posebno istakao da zahvaljujući donaciji društveno odgovorne kompanije, Podgorica ima najmoderniju sportsko - rekreativnu zonu u Tološkoj šumi, a to je Bemax park.

A koliko je novca Glavni grad uložio u njihovu izgradnju?

"Za potrebu izgradnje parkova i dječjih igrališta, za period od tri godine, izdvojeno je preko dva miliona eura, dok je za uređenje lokacija u okviru projekta Mikro 020 opredijeljeno oko 350 hiljada eura. Navedeno obuhvata aktivnosti privrednih društava Zelenilo, Agencija za stanovanje, Komunalne usluge i Putevi. Podsjećam, neke od najljepših površina u našem gradu, izgrađene su ili uređene zahvaljujući donaciji. Donacija za uređenje drugog dijela Tološke šume iznosila je preko 800.000 eura, pa i ovu priliku koristim da se zahvalim društveno - odgovornim kompanijama koje su istinski prijatelji našeg grada", posebno je istakao gradonačelnik Vuković za naš portal.

Foto: podgorica.me

I pored brojnih ulaganja i izdradnji, vandalizam u Podgorici i dalje ne jenjava, pa tako smatra Vuković, osim što vrijednost popravke jednog parka izađe kao izgradnja novog, problem je što se institucije ne bave ozbiljno ovom temom. 

"Evidentno je da problem vandalizma postoji i da je to pojava kojoj društvo ne pridaje dužnu pažnju. Govorio sam da za vrijednost popravki uništenog mobilijara, svake godine možemo izgraditi još jedno novo igralište ili park. Nažalost, ne primjećujem da se institucije ozbiljno bave ovom temom. Pa ipak, mi smo odlučili da sami učinimo sve što možemo. Uprkos mnogim preprekama, uspjeli smo u namjeri da neke parkovske površine i dječja igrališta već pokrijemo video-nadzorom i tako zaštitimo imovinu svih građana. Bez obzira što nije isključivo naša nadležnost, sami smo pokrenuli edukativnu kampanju na temu vandalizma, u okviru naše Kuće zdravlja, koja je obuhvatila nekoliko stotina mališana. Živimo u izuzetno teškim društvenim, ekonomskim i zdravstvenim okolnostima. Uništavanje gradske imovine i ponašanje pojedinaca, zaslužuju adekvatnu kaznu, ali prije svega su vapaj za pomoć. Vrijeme je da se svi jednako  posvetimo uzrocima i posljedicama ove pojave", saopštio je on za Kolektiv.

Foto: podgorica.me

Uprkos svemu, Glavni grad se neće zaustaviti na ovome, a kako gradonačelnik poručuje - uskoro nas očekuju novi projekti koji će, sa sigurnošću tvrdi Vuković, prijatno iznenaditi sugrađane.

"U toku je rekonstrukcija najznačajnije parkovske površine u našem gradu – Njegoševog parka, koja se izvodi istovremeno sa izgradnjom šetališta pored Morače. Ovo su projekti na koje naši građani čekaju već decenijama. Takođe, privodimo kraju izgradnju sportsko rekreativne zone na Staroj Zlatici, kao i dječijih igrališta u Maslinama i ulici Mitra Bakića. Radimo na projektovanju sportsko-rekreativne zone koja će se nalaziti u park-šumi preko puta objekta Plantaža, nakon čega očekujemo njenu faznu realizaciju. U narednom periodu nastavljamo izgradnju igrališta u drugim podgoričkim naseljima, a već za sljedeću godinu pripremamo nove projekte koji će, siguran sam, prijatno iznenaditi sugrađane", zaključio je u razgovoru za Kolektiv, gradonačelnik Glavnog grada Ivan Vuković.

Foto: podgorica.me

Foto: podgorica.me

KOMENTARI (3)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
eeee
24.09.2021 19:54

Ova slika ti je TOP sav si grad ispregrađivao željezom a obalu morače kanapom. Đe se tu nađe da stipsaš možeš li objasnit ?

4 0
Grof Buli
24.09.2021 20:41

Racunaj druze sto uradis do aprila to je to. I ti i tvoja huskacka TV sa bmx svercerskim parama

5 0
new super
24.09.2021 22:04

neces imati kad dosao je kraj predavaces nedje u osnovnoj skoli dzaba su ti i pare sto cascavas radnike nista ti nece pomoci

3 0

OSTALE VIJESTI

Đurašković apelovao na bivše radnike „Košute“ da OBUSTAVE blokade saobraćaja

Petak, 26.04.2024 | 10:04

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković sastao se danas sa bivšim radnicima fabrike „Košuta“ kako bi razmotrili aktuelnu situaciju i moguće korake za rješavanje problema.

Nikšićaninu 30 dana zatvora zbog vožnje pod dejstvom narkotika

Petak, 26.04.2024 | 09:55

Sud za prekršaje u Budvi izrekao je kaznu zatvora u trajanju od 30 dana Nikšićaninu R.V. (33) zbog upravljanja vozilom pod dejstvom narkotika.

Od muža trpjela nasilje 13 godina: Porodica i prijatelji okrenuli leđa

Petak, 26.04.2024 | 08:26

"Trpjela sam nasilje 13 godina dok nisam shvatila da gubim volju za životom", tako opisuje svoju svakodnevnicu sagovornica emisije "Mreža" koja je sada pod okrivljem Sigurne ženske kuće, nakon što je pobjegla od supruga nasilnika. 

Osnovni sud - Šestorici službenika Uprave policije određena mjera nadzora - zabrana napuštanja stana

Petak, 26.04.2024 | 08:24

Službenicima Uprave policije J.N, Ž.I, M.D, B.I, D.E, R.V određena je mjera nadzora zabrana napuštanja stana, saopšteno je iz podgoričkog Osnovnog suda.

Radonjić: Proces protiv Lazovića i Katnića nije osveta, odluka suda u vezi Mijajlovića ukazuje na nejednako postupanje

Četvrtak, 25.04.2024 | 21:31

Specijalni državni tužilac i portparol Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) Vukas Radonjić kazao je da se u procesu tog tužilaštva protiv bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića i nekadašnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića nema govora o osveti i revanšizmu.

Đurašković apelovao na bivše radnike „Košute“ da OBUSTAVE blokade saobraćaja

Petak, 26.04.2024 | 10:04

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković sastao se danas sa bivšim radnicima fabrike „Košuta“ kako bi razmotrili aktuelnu situaciju i moguće korake za rješavanje problema.

Nikšićaninu 30 dana zatvora zbog vožnje pod dejstvom narkotika

Petak, 26.04.2024 | 09:55

Sud za prekršaje u Budvi izrekao je kaznu zatvora u trajanju od 30 dana Nikšićaninu R.V. (33) zbog upravljanja vozilom pod dejstvom narkotika.

Nadal: Neću da igram na Rolan Garosu, ako…

Petak, 26.04.2024 | 09:40

Španski teniser Rafael Nadal će odluku o nastupu na Rolan Garosu doneti poslije Mastersa u Rimu.

Oglasio se bivši dečko Tejlor Svift kome je posvetila nove pjesme: "Nisam ni slušao"

Petak, 26.04.2024 | 09:22

U svom najnovijem muzičkom albumu "The Tortured Poets Department" obožavatelji tvrde da je Tejlor Svift opjevala svog bivšeg dečka Metija Hilija, pevača grupe The 1975.

Jokić: Pobjeđivanje je naš stil života

Petak, 26.04.2024 | 09:05

Košarkaš Denver Nagetsa Nikola Jokić je iznio utiske poslije pobjede nad Lejkersima u trćem meču plej-ofa NBA lige.

Radnici Instituta Igalo danas očekuju tri zarade

Petak, 26.04.2024 | 08:54

Radnicima Instituta "Dr Simo Milošević" danas bi trebalo da bude isplaćen novac za zarade koje im se duguju. U Sindikatu Instituta smatraju da će pomoć zaposlenima značiti mnogo ali da problemi te zdravstvene ustanove ostaju. Vjeruju da će tokom narednih dvadesetak dana ipak naći rješenje. 

„Sedam dana smo se zabavljali i zaprosio sam je nakon maturske večeri“: Ovako je počela ljubavna priča Aca Pejovića i supruge Biljane – „Imala je jedan uslov za brak“

Petak, 26.04.2024 | 08:49

Aco Pejović već 27 godina uživa u braku sa suprugom Biljanom.

Seka Sablić: Strašno je što smo posvađani sa svim susedima;

Petak, 26.04.2024 | 08:37

Zamračili su sve zvijezde koje su u kulturi postojale, oni su zamračili Čkalju, Miću Orlovića, Milenu Dravić. Milena je mislila da je na crnim listima. Kao rez je bio kada su počeli da forsiraju turbo folk. Kultura ne postoji, ona je na koljenima, ali pozorišta su, ipak, puna i mi sa zadovoljstvom igramo te predstave, opisala je današnje stanje u kulturi i društvu u Srbiji u emisiji “360 stepeni” čuvena glumica Jelisaveta Seka Sablić, piše N1.

"Izgradnja mostova sa njemačkom privredom velika šansa za razvoj"

Petak, 26.04.2024 | 08:32

Vlada Crne Gore želi da privuče kredibilne investitore iz partnerskih zemalja, a otvaranje predstavništva Saveznog udruženja za ekonomski razvoj i vanjsku trgovinu (BWA) iz Njemačke, pomoći će u izgradnji mostova sa njemačkom privredom, saopšteno je iz kabineta Spajića.

Od muža trpjela nasilje 13 godina: Porodica i prijatelji okrenuli leđa

Petak, 26.04.2024 | 08:26

"Trpjela sam nasilje 13 godina dok nisam shvatila da gubim volju za životom", tako opisuje svoju svakodnevnicu sagovornica emisije "Mreža" koja je sada pod okrivljem Sigurne ženske kuće, nakon što je pobjegla od supruga nasilnika.