Nedjelja, 17.10.2021 | 09:17
IZVOR: Kolektiv.me

Kabinet Krivokapića: Nijedan majbah i zastava ne mogu sakriti nepočinstva Markovićeve vlade

Nedavni izliv političke „hrabrosti" bivšeg potpredsjednika DPS-a Duška Markovića, nekad zatečenog u formalnom obnašanju funkcije premijera, a danas zaglavljenog u ropotarnici istorije (i partije), bilo je mučno i teško pratiti. Poslanik Marković je mnogo toga želio da kaže, a nije smio. Podosta toga da prećuti, i mnogo toga da zaboravi. Međutim, građani Crne Gore nisu zaboravili, navode u saopštenju Vlade.




Foto: arhiva, Vlada Crne Gore/Gov.me/S.Matić (kolaž)

Saopštenje predsjednika Vlade prenosimo u cjelosti:

„Markovićeva" vlada je ovom društvu i našoj djeci, u decembru prošle godine, ostavila praznu kasu i razvaljenu ekonomiju, uprkos tome što nas je, za svog mandata, zadužila preko milijardu eura. Nova vlada je, doduše, bila primorana da se zaduži kako bi krenula u oporavak ekonomije, i najveći dio novog zaduženja je preusmjerila na vraćanje dugova nesposobnih prethodnika. Do kraja ove godine, javni dug će biti sveden na 78% BDP-a, što znači da će štetočinstvo „Markovićeve" vlade, koje nas je primoralo na zaduženje, biti popravljeno.

„Markovićeva" vlada je projekat prve dionice autoputa obrukala, ne vodeći računa o ekološkoj etici, proizvevši 100 miliona eura nepredviđenih troškova, iznova pomjerajući rokove za završetak radova. „Markovićeva" vlada je zadala konačan udarac i Montenegro Airlines-u, ostavivši ga u dugovima od 160 miliona eura. Devastirala je „Plantaže", donosila „interne" odluke, dok je iz kase Elektroprivrede prenijela Kombinatu aluminijuma (privatnoj kompaniji!) – 17 miliona eura.

Zanimljiva je i metodologija kojom je „Markovićeva" vlada „smanjivala" nezaposlenost, mijenjajući pravila i brišući hiljade građanki i građana, koji su se nalazili na programima stručnog osposobljavanja ili na usavršavanjima, iz evidencije Zavoda za zapošljavanje. Za to vrijeme su dodjeljivane koncesije za male hidroelektrane privilegovanim članovima kaste i stanovi partijskim funkcionerima, sa mjesečnim ratama od 30 ili 40 eura. Još je zanimljivije prikrivanje podataka u slučaju „Možura", koji se našao u centru međunarodne korupcionaške afere na Malti, zbog koje je život izgubila i jedna novinarka.    

Do trenutka eskaliranja pandemije COVID-19, dakle do početka 2020. godine, rad „Markovićeve" vlade je obilježio pad životnog standarda građana, jer su stope inflacije bile veće od rasta prosječnih plata i penzija. Realna vrijednost prosječne plate je smanjena za 3,4%, a prosječne penzije za 4,5%. U prvoj godini pandemije COVID-19 „Markovićeva" vlada, osim što je kršila ljudska prava i protivustavno objavljivala imena oboljelih građana, pokazala se kao nesposobna da ostvari barem dio prihoda od turizma – ostvareno je svega 13% prihoda u odnosu na 2019. godinu, dok su naše susjedne zemlje Hrvatska i Albanija ostvarile preko 50% prihoda.

Za vrijeme „Markovićeve" vlade, organizacija „Fridom haus" proglasila je Crnu Goru za tranzicioni hibridni režim. Crna Gora je, u međuvremenu, postala rekorder u dužini pregovora sa EU, a tokom 2019. godine nam je prijetilo aktiviranje klauzule balansa.

Dok poslanik Marković optužuje premijera Krivokapića da je otvaranjem pitanja ustoličenja produbio podjele, zaboravlja da je „njegova" vlada predložila diskriminatorski i neustavni Zakon o slobodi vjeroispovijesti, uperen protiv najveće vjerske zajednice u zemlji, koji je izazvao najdublje podjele u crnogorskom društvu u posljednjih 30 godina, i desetine hiljada ljudi na protestnim litijama širom Crne Gore.

Sa gumna na Ivanovim koritima, u avgustu prošle godine, prijetio je otvaranjem granica i protjerivanjem ljudi.

U tom smislu preporučujemo da se poslanik Marković i njegov šef Đukanović dogovore oko elementarnih stvari. Da li poslanički klub DPS-a i dalje bojkotuje TV Vijesti? Da li se DPS kolektivno kaje zbog diskriminatorskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, ili poslanik Marković improvizuje?

Sve pobrojane činjenice govore da nijedan majbah, i nijedna zastava na patriotskim skupovima, ne mogu sakriti štetočinstva i nepočinstva „Markovićeve" vlade. Kao ni činjenicu da su on i njegov šef uveliko postali političko – juče – ove predivne zemlje. Poslaniku Markoviću želimo više hrabrosti, a njegovom šefu što više dobrih advokata. Ali ne panamskih ili londonskih, već crnogorskih. Tako se valjda pokazuje patriotizam", navodi se u saopštenju.

KOMENTARI (7)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Goran
17.10.2021 09:35

Sve živa istina a i pola niste naveli što su ovom narodu uradili .Samo se pitam kako ga nije bo sramota da dođe na tv. On misli da je narod dobio totalnu AMNEZIJU Njemu je dobar minimalac od 220e ,a oni su to imalu u svaki ųep. Čudim se od Komnenića da ga je uopšte zvao oni su PROŠLOST

21 8
Goran
17.10.2021 09:43

Marković je PROŠLOST ne treba gubiti vrijeme na njih .Koliko su muke i zla i sirotinje napravili da je sramota što je bio gost na tv.Svu CG su opustošili i još imaju obraza da pričaju

15 8
Zoro
17.10.2021 11:10

Ima li kakvog boljitka sa novom vlascu??? Obrni prevrni ide dan za danom i sve je gore i gore...nida bog da misli da je prethodna vlast bila bolja samo mislim da treba da se pozabavimo kako osnovne zivotne potrebe treba ovome narodu obezbijedit jer nemamo mi nista od ovoga prepucavanja ko je pogresno radio nego nova vlada da izadje sa programom koji je obecala moze nemoze ostavke pa biramo sposobnije ako ih uopste ima

7 5
eeee
17.10.2021 11:50

To i jeste poenta ovoga prepucavanja ispiranje mozga. Ovi su nastavili đe su oni stali odma sva rodbina i prijatelji u politiku još misle da će neko padnut u trans što navodno podržavaju crkvu. Nije bitno kako ih narod vidi ali zapitaju li se kad kako ih strani partneri posmatraju i koliko ih ozbiljno uzimaju kad nijesu u stanju toliki broj stanovnika socijalno da zbrinu a to je neki srednji grad na zapadu !!!??? Đe su im ti doktorati ,specjalizacije ,titule ?,Kakav to treba biti ,,genijalac " da bi se na te rezultate mogao pojavit narodu na oči ? Što je profesor Mitrić govorio da od svih vrijednost koje je CG baštinila ostala je samo GRABEŽ !!!

8 3
Roćko
17.10.2021 12:29

A tebi taj “majbah” služi da brže dolaziš do srbskih popova da im ljubiš ruke i noge .

10 5
Trubadur
17.10.2021 12:49

Kriva treba proglasiti za Patrijarha , zaslužio …

7 2
flamates
20.10.2021 17:50

Vidiš Zdravinjo, batali tu čaši đavo je popio

0 0

TRIK za čišćenje zidova BEZ KREČENJA

Petak, 26.04.2024 | 21:57

Ukoliko smatrate da bi zidove trebalo osvježiti, a još niste planirali da krečite stan, postoji jednostavan način da to učinite.  

Švarceneger o snimanju jednog od svojih najpopularnijih filmova: “Bilo je UŽASNO"

Petak, 26.04.2024 | 21:51

Naučno-fantastični film "Predator" ostao je zapamćen kao jedan od najboljih filmova u karijeri Arnolda Švarcenegera.

"REFORME penzionog sistema POTREBNE, ali bez jednostranih poteza"

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.

Vuletić NAPUSTIO DPS, nastaviće kao NEZAVISNI ODBORNIK

Petak, 26.04.2024 | 20:32

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u cetinjskom parlamentu Stefan Vuletić napustio je tu partiju.