Ponedjeljak, 18.10.2021 | 07:11
IZVOR: Pobjeda

Vujović: Namjera da se POPIS koristi kao alat u predizbornim kampanjama

Obrazloženje predstavnika Ministarstva finansija i socijalnog staranja i Monstata kojim se odbijaju prijedlozi grupe NVO i istraživača u oblasti društvenih nauka, predstavnika istraživačkih agencija, statističara i univerzitetskih profesora da se na popisu stanovništva u Crnoj Gori izostave pitanja o etničkoj pripadnosti, vjeroispovijesti i maternjem jeziku, može govoriti o namjeri da se popis koristi kao alat u predizbornim kampanjama, kazala je izvršna direktorica Juventasa Ivana Vujović.
Foto: PR Centar

“Gotovo svi prijedlozi grupe koja je sačinjena od istraživača u oblasti društvenih nauka, predstavnika istraživačkih agencija, statističara i univerzitetskih profesora su odbijeni. Prihvaćen je prijedlog da se uvrsti pitanje koje se odnosi na osobe sa invaliditetom, uz naznaku da ovo pitanje treba detaljnije urediti metodološkim uputstvom kao podzakonskim aktom, uz dodatne konsultacije sa nadležnim insititucijama i to je jako pohvalno. Prihvaćeno je i da se iz naziva zakona briše 2021. godina”, kazala je Vujović za Pobjedu.

Prijedlog grupe nevladinih organizacija da se na popisu stanovništva izostave pitanja o etničkoj pripadnosti, vjeroispovijesti i maternjem jeziku je odbijen, navodi se u Izvještaju o sprovedenoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona o popisu stanovništva objavljenom prošle sedmice.

Takođe, odbijen je i prijedlog dr Olivere Komar vanredne profesorice na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, da ovlašćeni predstavnici međunarodnih i domaćih nevladinih organizacija, registrovanih za praćenje ostvarivanja političkih sloboda i prava, mogu pratiti tok popisa i rad organa za sprovođenje popisa.

Prijedlog agencije DAMAR, Centra za demokratsku tranziciju, StarsUP-a, Centra za demokratiju i ljudska prava, Juventasa i Centra za monitoring i istraživanje da se izostave pitanja o etničkoj pripadnosti, je odbijen jer bi, kako se navodi u obrazloženju, izostavljanje tih pitanja dovelo do neusklađenosti sa drugim zakonima.

“Odbijeno je izostavljanje pitanja o etničkoj pripadnosti, vjeri i jeziku jer se navodi da bi to „dovelo bi do međusobne neusklađenosti i nepovezanosti sa drugim zakonima, u pravnom sistemu Crne Gore, što bi bilo suprotno sa Pravno-tehničkim pravilima za izradu propisa“. Međutim, u tekstu našeg prijedloga su date i smjernice na koji način se podaci mogu alternativno prikupljati. Obrazloženje je odveć šturo i može govoriti o namjeri da se popis koristi kao alat u predizbornim kampanjama, što je potrebno izbjeći. Demonstrirano je odsustvo političke volje da se popis vrati u okrilje statistike”, poručuje Vujović.

Prema njenim riječima, odbijeno je i da se prezicira u Zakonu da će se termin održavanja popisa biti definisan kada se za to steknu uslovi: ,,ažuriran teritorijlani registar, stabilne društveno-politička i epidemiološka situacija u zemlji poštujući preporuke UNECE-a i EUROSTAT-a u pogledu vremena predviđenog za sprovođenje popisa“.

“Ostavljeno je da će to definisati Vlada ,,u skladu sa svojim nadležnostima, jer ovo pitanje ne tretira Zakon, već podzakonski akti“. Ipak, nije, kao kod drugih prijedloga koji su prihvaćeni definisano da će podzakonski akt definisati termin održavanja popisa u skladu sa gore navedenim preporukama i u odnosu na ispunjenost gore navedenih uslova. Ovo ostavlja prostor za nepovjerenje u način određivanja termina sprovođenja popisa“, kazala je Vujović.

Ona ocjenjuje da je veoma neobično da su gotovo svi dodatni podaci koji su traženi od strane korisnika rezultata popisa odbijeni, iako je osnovni cilj javne rasprave da se prikupe informacije o potrebama korisnika podataka.

“Jedan dio obrazloženja je vezan za činjenicu da ova pitanja nijesu testirana, što dovodi do zaključka o mogućoj apsurdnosti javne rasprave. Pohvalno je da se navodi da će neki od ovih podataka biti prikupljeni kroz posebna istraživanja. Međutim, odbijanje gotovo svih prijedloga otvara sumnju da se želi maksimalno skratiti vrijeme potrebno za pripremu popisa, jer se ne želi posvetiti vrijeme na metodološku pripremu prikupljanja podataka koje smo predložili”, zaključuje Vujović.

Ona poručuje da je radi javnosti, stručne i laičke, potrebno da se Ministarstvo finansija i socijalnog staranja što prije odredi u odnosu na okvirni datum sprovođenja popisa.

“Podsjećamo, prijedlog je bio da se popis organizuje najranije u oktobru 2022. godine, što je ujedno bio i prijedlog Monstatove Komisije za rukovođenje pripremom i realizacijom popisa stanovništva, stanova i domaćinstava 2021. godine, održane 23. jula ove godine”, zaključila je Vujović.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Spajić: Vratio sam se zbog mitropolitove ljubavi prema Crnoj Gori

Četvrtak, 02.12.2021 | 22:57

Poslije upokojenja mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija, za trenutak sam izgubio nadu jer sam mislio da sam zbog njega došao, ali u stvari ja sam se vratio zbog njegove ljubavi prema Crnoj Gori, kazao je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić u toku komunikacije sa građanima na Twitter Spejsu.

Ambasada SAD o godišnjici Vlade: Konkretni rezultati uglavnom IZOSTALI, jak uticaj Rusije

Četvrtak, 02.12.2021 | 21:24

Ambasada SAD navodi da je "od vitalnog je značaja da lideri iz cijelog političkog spektra – i, šire, cijelog društva – ostave po strani identitetska pitanja koja razdvajaju i usredsrede se umjesto toga na hitan zadatak - ubrzanje pristupanja Crne Gore EU".

Konjević: Danas je dan političke blamaže Krivokapića – ko visoko leti, nisko pada

Četvrtak, 02.12.2021 | 19:58

Danas je dan političke blamaže predsjednika Vlade, naveo je predsjednik SDP-a Raško Konjević na Twitter-u. 

Krivokapić: Kakav čovjek bih bio ako ne razmišljam o formiranju partije?

Četvrtak, 02.12.2021 | 19:51

Ali nijesam spreman da u ovom trenutku od obaveza, posvećenosti ovakvim programima, predanog rada moga tima da učinimo Crnu Goru zdravijom i boljom, ne razmišljamo u tome o formiranju političke partije".

Bečić: Inicijativa o izglasavanju nepovjerenja Vladi mogla bi biti na narednoj sjednici Parlamenta

Četvrtak, 02.12.2021 | 18:44

Parlamentarni odbor Evropske unije (EU) i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) podstakao je Skupštinu da razmotri zaostale zakonodavne inicijative, kazao je predsjednik parlamenta Aleksa Bečić i dodao da će, saglasno tome, za sredinu decembra sazvati narednu sjednicu Skupštine.

Ukoliko bude usvojen budžet, VEĆE PLATE za medicinske sestre, doktore, specijaliste,...

Četvrtak, 02.12.2021 | 11:59

Povećanje osnovnih plata zdravstvenim radnicima iznosiće između 30 i 40 odsto od 1. januara 2022. godine ukoliko bude usvojen zakon o budžetu, saopšteno je na današnjoj pres konferenciji Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS) i Ministarstva zdravlja (MZD).

Živković: Imamo većinu u Skupštini za SMJENU VLADE

Četvrtak, 02.12.2021 | 12:40

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Danijel Živković saopštio...

Alek Boldvin otvorio dušu i ZAPLAKAO: "Nisam povukao obarač..."

Četvrtak, 02.12.2021 | 08:39

Alek Boldvin tvrdi u novom intervjuu da nije povukao oroz na pištolju na snimanju vesterna Rđa, kada je ubijena direktorka fotografije Halina Hačins.

Ministarstvo zdravlja: I ovog vikenda POJAČANE KONTROLE poštovanja epidemioloških mjera

Četvrtak, 02.12.2021 | 08:40

Ministarstvo zdravlja, Uprava za inspekcijske poslove i Uprava policije i ove sedmice, od petka do nedjelje veče, organizovaće akciju pojačane kontrole poštovanja propisanih epidemioloških mjera u svim gradovima Crne Gore, sa posebnim fokusom na Podgoricu, Nikšić,Tivat, Budvu, Herceg Novi, Berane i Bijelo Polje, saopšteno je iz Ministartstva zdravlja.

Uz novembarsku PENZIJU - Jednokratna POMOĆ za penzionere, evo u kojem IZNOSU

Četvrtak, 02.12.2021 | 15:22

Upravni odbor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) Crne Gore je na sjednici održanoj 1. decembra donio Odluku o isplati jednokratne pomoći penzionerima u Crnoj Gori, koja će biti izvršena sa isplatom redovne penzije za novembar 2021. godine, odnosno u decembru tekuće godine.

Spajić: Vratio sam se zbog mitropolitove ljubavi prema Crnoj Gori

Četvrtak, 02.12.2021 | 22:57

Poslije upokojenja mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija, za trenutak sam izgubio nadu jer sam mislio da sam zbog njega došao, ali u stvari ja sam se vratio zbog njegove ljubavi prema Crnoj Gori, kazao je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić u toku komunikacije sa građanima na Twitter Spejsu.

Vuković: U poređenju s prethodnom godinom, prihodi budžeta Glavnog grada veći za 13.28 odsto

Četvrtak, 02.12.2021 | 21:45

Nastavljamo da intenzivno i domaćinski razvijamo Podgoricu, naveo je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković. 

Ambasada SAD o godišnjici Vlade: Konkretni rezultati uglavnom IZOSTALI, jak uticaj Rusije

Četvrtak, 02.12.2021 | 21:24

Ambasada SAD navodi da je "od vitalnog je značaja da lideri iz cijelog političkog spektra – i, šire, cijelog društva – ostave po strani identitetska pitanja koja razdvajaju i usredsrede se umjesto toga na hitan zadatak - ubrzanje pristupanja Crne Gore EU".

Espreso, turska, nes,..: KAFA koju volite da pijete OTKRIVA nešto zanimljivo i o ličnosti

Četvrtak, 02.12.2021 | 21:10

Kafa je jedan od omiljenih napitaka - ujutru šoljica razbuđuje, a popodne pomaže da poboljšamo energiju. Uz kafu se lakše otvaramo za razgovor, družimo se, smijemo, dijelimo tajne i uživamo u njenom ukusu.

Vremenske nepogode: Zbog SNIJEŽNE OLUJE zaposleni i kupci PROVELI NOĆ u poznatoj kompaniji

Četvrtak, 02.12.2021 | 20:51

U sjevernoj Danskoj, izložbeni salon robne kuće Ikea pretvorio se u ogromnu spavaću sobu. Šest mušterija i oko dvadesetak zaposlenih zarobljenih u sniježnoj mećavi proveli su noć i prespavali u izloženim krevetima.

Milatović: U odnosu na zatečeno stanje, mislim da je Vlada PREVAZIŠLA OČEKIVANJA građana

Četvrtak, 02.12.2021 | 20:25

Gosti u emisiji "Načisto" bili su Jakov Milatović - ministar ekonomskog razvoja, Branka Bošnjak - potpredsjednica Skupštine i poslanica PzP-a, Goran Đurović - Media centar i Boris Mugoša - poslanik SD-a.

Pomračenje Sunca i mlad Mjesec u Strijelcu: Aspekt koji donosi VELIKE OBRTE za ČETIRI znaka horoskopa

Četvrtak, 02.12.2021 | 20:20

Astrolozi smatraju da je potpuno pomračenje Sunca u vrijeme mladog Mjeseca jedno od najsnažnijih koje možemo da osjetimo...

NAJUSPJEŠNIJI LJUDI imaju ovih 12 navika: Koliko njih vi primjenujete u životu?

Četvrtak, 02.12.2021 | 20:16

12 stvari koje uspješni ljudi rade svakoga jutra.

Konjević: Danas je dan političke blamaže Krivokapića – ko visoko leti, nisko pada

Četvrtak, 02.12.2021 | 19:58

Danas je dan političke blamaže predsjednika Vlade, naveo je predsjednik SDP-a Raško Konjević na Twitter-u. 

Odlična POSLASTICA uz kafu ili čaj: Za manje od pola sata pripremite MAFINE SA BANANAMA

Četvrtak, 02.12.2021 | 19:49

Odlična su poslastica uz kafu ili čaj.