Petak, 22.10.2021 | 12:48
IZVOR: rts.rs

Karijera i život glumca: ALEK BOLDVIN - jedinstven talenat i skandal majstor

Najstariji i najuspješniji od četvoro glumačke braće, Alek Boldvin je oduvijek važio za jednog od najsvestrasnijih umjetnika, koji može da glumi sve – od mračnih trilera do romantičnih komedija. Tokom višedecenijske karijere bio je upleten i u brojne skandale, od burne veze i još burnijeg razvoda sa Kim Bejsinger do najnovijeg tragičnog incidenta na snimanju filma „Rđa“ (Rust).




Foto: OxfordUnion/Screenshot YouTube

Aleksandar Rej Boldvin Treći, ili prosto Alek Boldvin, rođen je 3. aprila 1958. godine u Njujorku, kao drugo od šestoro djece, i zajedno sa braćom Stivenom, Vilijamom i Danijelom, odlučio da se bavi glumom.

Iako ga je isprva zanimalo pravo, zbog čega je upisao Univerzitet „Džordž Vašington” 1976. godine, poslije se prebacio na Univerzitet u Njujorku da studira glumu.

Tokom studija na koledžu, Boldvin je prvu glumačku ulogu na televiziji dobio u sapunici Doktori. Poslije toga se pojavio u još nekoliko TV projekata, a onda se 1984. godine pridružio ekipi popularne serije Knots Landing.

U tom periodu je takođe glumio i u pozorištu, a svoj debi na Brodveju ostvario je ulogom u predstavi Loot 1986. godine.

Proboj na veliku scenu – Lov na Crveni oktobar i nominacija za Oskara

Ubrzo poslije toga, Boldvin je dobio ulogu u svom prvom filmu – Zauvijek, Lulu. Zatim se kao lik duha pojavio u Bitlđusu Tima Bartona, za koji su kritičari i publika imali samo riječi hvale, a film je postigao veliki komercijalni uspjeh.

Uslijedile su sporedne uloge u komedijama Working Girl i Married to the Mob, prije nego što je 1990. godine uspeo da dobije ulogu agenta CIA Džeka Rajana u Lovu na Crveni oktobar, adaptaciji popularnom trilera Toma Klensija.

Film je postigao ogroman uspjeh na blagajnama i zacementirao Boldvinov status velike glumačke zvijezde.

U to vrijeme, takođe se prvi put pojavio kao domaćin i voditelj komičnog skeč programa SNL (Saturday Night Live). Zajedno sa Kim Bejsinger glumio je u filmu The Marrying Man, a par se vjenčao 1993. godine.

ČITAJTE JOŠ ⇒ ⇒ TRAGEDIJA - Glumac Alek Boldvin UBIO članicu ekipe na snimanju filma

Boldvin je uporedo sa televizijskom i filmskom održavao i pozorišnu karijeru – godine 1991. dobio je nagradu Obi za ulogu Prelude to a Kiss, a kasnije je glumio i u filmskoj adaptaciji.

Odbio je da ponovi ulogu agenta Džeka Rajana u Patriotskim igrama, i umjesto toga se posvetio liku Stenlija Kovalskog u pozorišnom rimejku Tramvaj zvani želja Tenesija Vilijamsa. Za tu ulogu nominovan je za nagradu „Toni”.

Filmu se vratio kao lik bezočnog prodavca u adaptaciji predstave Glengarry Glen Ross, Dejvida Mameta. Karijeru je nastavio kao sujetnu hirurg i potencijalni ubica u neo noar trileru Zloba.

Uslijedio je niz slabije zapaženih uloga, poput drame Ghosts of Mississippi (1996), The Edge (1997) i avanturističkog trilera Mercury Rising (1998), u kojem je glumio naspram Brusa Vilisa.

Sjajnu ulogu ostvario je u mračnoj komediji The Cooler, za koju je 2004. nominovan za Oskara. Iste godine pojavio se u sporednoj ulozi u Skorsezeovom Avijatoru, biografskom filmu o Hauardu Hjuzu.

Proboj u komediju, SNL i kasniji filmovi

Boldvinova filmska karijera pomalo se usporila tih godina, ali se probio u televizijske vode ulogom arogantnog i harizmatičnog producenta Džeka Donahjua u sitkomu 30 Rock (2006–2013). Popularna serija autorke Tine Fej omogućila je Boldvinu da pokaže svoje komičarske vještine, zbog čega je dva puta nagrađen Emijem – 2008. i 2009. godine. 

Na filmu je tih godina dobijao većinom sporedne uloge, mada je bilo zapaženih, poput onih u Skorsezeovom trileru Dvostruka igra (2006) i ostvarenjima Vudija Alena To Rome with Love (2012) i Blue Jasmine (2013). U drami Still Alice (2014) glumio je muža žene (Džulijana Mur) koja pati od Alchajmerove bolesti.

ČITAJTE JOŠ ⇒ ⇒ Da li Alek Boldvin može da ide u ZATVOR zbog UBISTVA na setu? Evo šta kaže ZAKON

Boldvin je 2011. godine započeo vezu sa instruktorkom joge Hilarijom Tomas, a naredne godine su se vjenčali. I dalje su u braku i imaju šestoro djece.

Uporedo sa još nekoliko filmova u kojima se pojavio proteklih godina, Boldvin se prošle decenije vratio na Brodvej sa psihološkom dramom Siročad (Orphans).

Ipak, u popularni mejnstrim vratio se čestim pojavljivanjem u komičnim SNL skečevima u kojima je imitirao američkog predsednika Donalda Trampa, za šta je osvojio svoj treći Emi 2017. godine.

Od napada na paparace do tragedije na snimanju

Kao i mnogi drugi glumci i pripadnici džet-seta, ni Alek Boldvin nije izuzetak kada su u pitanju skandali.

Jedan od poznatijih odigrao se 1995. godine, nekoliko dana nakon što je dobio ćerku sa Kim Bejsinger, kada je u Los Anđelesu navodno napao i udario paparaca koji je pokušao da ih fotografiše.

Početne godine novog milenijuma obilježio je i mučan razvod sa Kim Bejsinger koji je okončan 2002. godine poslije žučne pravne borbe za starateljstvo nad njihovom ćerkom, zbog čega su oboje mjesecima bili na naslovnim stranama žute štampe.

U novine, ali ne zbog glume, dospio je i 2011. godine kada je izbačen iz aviona na aerodormu u Los Anđelesu jer je postao agresivan nakon što ga je osoblje zamolilo da skloni telefon i pripremi se za polijetanje.

Tokom svađe oko parking mjesta u Njujorku 2018. godine, Boldvin je navodno udario čovjeka, zbog čega je krivično gonjen na sudu.

Najnoviji incident nažalost je i najtragičniji. Tokom snimanja filma Rđa, Boldvin je nehotice iz scenskog pištolja ubio direktorku fotografije Halinu Hačins i ranio reditelja Džoela Souzu.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

TRIK za čišćenje zidova BEZ KREČENJA

Petak, 26.04.2024 | 21:57

Ukoliko smatrate da bi zidove trebalo osvježiti, a još niste planirali da krečite stan, postoji jednostavan način da to učinite.  

Švarceneger o snimanju jednog od svojih najpopularnijih filmova: “Bilo je UŽASNO"

Petak, 26.04.2024 | 21:51

Naučno-fantastični film "Predator" ostao je zapamćen kao jedan od najboljih filmova u karijeri Arnolda Švarcenegera.

"REFORME penzionog sistema POTREBNE, ali bez jednostranih poteza"

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.

Vuletić NAPUSTIO DPS, nastaviće kao NEZAVISNI ODBORNIK

Petak, 26.04.2024 | 20:32

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u cetinjskom parlamentu Stefan Vuletić napustio je tu partiju.