Petak, 26.11.2021 | 13:26
IZVOR: Kolektiv.me

Telekom: Mogu li elektronski potpis i pečat da zamijene potpis i pečat na papiru?

U prethodnom tekstu o elektronskim uslugama povjerenja bilo je riječi o tome kako se u nekoliko koraka osloboditi papirologije i digitalizovati poslovanje.
Foto: Telekom

Elektronske usluge povjerenja podrazumijevaju elektronski potpis i pečat, vremenski pečat, kao i njihovu verifikaciju, i omogućavaju visok nivo pouzdanosti razmjene i obrade podataka u elektronskom obliku. U nastavku ćemo detaljnije objasniti njihovo značenje i funkciju.

  • Šta je elektronski potpis?

Elektronski potpis je svojeručni potpis u digitalnom svijetu, koji se koristi za utvrđivanje identiteta potpisnika i autentičnosti digitalno potpisanih dokumenata.

Drugim riječima, to je skup podataka u elektronskom obliku koji su povezani sa digitalnim dokumentom i koji služe za potpis i elektronsku identifikaciju potpisnika. Elektronski potpis zasniva se na sertifikatu za izradu elektronskog potpisa i ima jednako pravno dejstvo kao svojeručni potpis i pečat na papiru – prihvatljiv je kao dokazno sredstvo u postupcima pred državnim organima, organima državne uprave, organima lokalne samouprave i lokalne uprave i pravnim licima koja vrše javna ovlašćenja.

Korisnik kvalifikovanog sertifikata za elektronski potpis može biti fizičko lice ili lice koje djeluje u okviru pravnog lica. Na taj način, direktor neke kompanije ili njen zaposleni mogu imati elektronski potpis koji će koristiti kada potpisuju dokumenta u ime kompanije, kao i potpis koji će koristiti kada potpisuju dokumenta u svoje ime i u svojstvu građana.

Korisnici usluge dobijaju pristup kvalifikovanom elektronskom potpisu bez tokena, odnosno bilo kakvog hardverskog uređaja. Sve što je potrebno od jeste pametni mobilni telefon sa pristupom internetu.

  • Elektronski pečat – vaš pečat u digitalnom svijetu

Kvalifikovani elektronski pečat koristi se da potvrdi autentičnost pravnog lica i osigura integritet pečatiranog dokumenta od promjene njegovog sadržaja. Kao i elektronski potpis, i elektronski pečat se zasniva na kvalifikovanom sertifikatu za elektronski pečat i izdaje se pravnim licima.

Uz uslugu eTrustPečat, korisnici ovog rješenja Crnogorskog Telekoma dobijaju pristup kvalifikovanom elektronskom pečatu, bez tokena, odnosno hardvera. Kao i u prethodnom slučaju, sve što je potrebno od jeste pametni mobilni telefon sa pristupom internetu.

  • Kako postati korisnik?

eTrustPotpis i eTrustPečat koriste svima koji žele koristiti napredna i moderna rješenja za primjenu pravnovaljanog elektronskog potpisa ili pečata u bilo kojem procesu koji zahtijeva elektronski potpis ili pečat.

Telekom je, kao jedini telekomunikacioni operator u zemlji registrovan kao kvalifikovani pružalac elektronskih usluga povjerenja, u skladu sa Zakonom o elektronskoj identifikaciji i elektronskom potpisu, u svoju ponudu uvrstio i pakete usluga povjerenja – eTrust.

eTrustPotpis i eTrustPečat dati su u sklopu eTrust paketa usluga namijenjenih fizičkim i pravnim licima. Fizička lica proces izdavanja sertifikata za pomenute usluge mogu započeti online, a potvrda i provjera identiteta vrše se jednom posjetom nekom od T-centara. Pravna lica najprije prolaze proces registracije uživo, nakon čega se sve drugo završava online.

Dovoljni su internet konekcija, nalog na eTrust portalu i mobilna aplikacija eTrust autentifikator. Sertifikati neophodni za realizaciju usluga od povjerenja izdaju se u okviru paketa i sa periodom validnosti 5 godina.

Da dobijete eTrust nalog, pošaljite zahtjev za registraciju i iskoristite 10 besplatnih transakcija, bez obaveze plaćanja nakon njihovog isteka. Besplatne transakcije validne su šest mjeseci i dostupne su fizičkim licima.

Svi zainteresovani više detalja o ponudi mogu dobiti u T-Centrima širom zemlje, Biznis centru i od prodajnih agenata Telekoma, kao i na stranici https://telekom.me/etrust

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Faxi
26.11.2021 14:15

Ne mogu .

0 0

Konatar: Abazović NAJHRABRIJI čovjek kojeg sam upoznao, ušao u masu koja protestuje protiv njega

Petak, 21.01.2022 | 20:22

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, koji večeras gostuje na Javnom servisu, izašao je ispred okupljenih koji protestuju u Podgorici, a snimak je objavio potpredsjednik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar.

Abazović: Krivokapića nikad NEĆU IZDATI, ali ne mogu da ga podržavam u svemu

Petak, 21.01.2022 | 20:16

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović rekao je u emisiji "Okvir" TVCG da su opcije manjinske i tehničke vlade na stolu, u posljednje vrijeme i tehnička vlada, i da prvo treba razgovarati sa DF-om. Kako je rekao, Vlada Crna Gora, ova sada, završila je misiju.

Ministarka iznenađena stavom Abazovića: Osjećam žalost, jer smo imali ideju koja je sigurna budućnost za CG

Subota, 22.01.2022 | 09:02

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, kazala je da je iznenađena inicijativom za izglasavanje nepovjerenja Vladi i stavom vicepremijera Dritana Abazovića.

Nikolić - Abazović da OBRATI PAŽNJU kako komunicira sa DPS-om

Petak, 21.01.2022 | 21:37

"Gospodine Abazoviću, toplo Vam preporučujemo da ne zalazite na teren zloupotrebe službenog položaja, da stanete iza svojih riječi i date doprinos daljoj izgradnji vladavine prava u Crnoj Gori".

Borovinić - Bojović: Idem i ja na PROTEST sa mojim kolegama

Subota, 22.01.2022 | 15:28

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović i ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, najavili su sjutra dolazak na proteste.

PODRŠKA protestantima: Demokrate će biti uz građane u ODBRANI izborne volje

Subota, 22.01.2022 | 19:05

Poslanici i funkcioneri Demokratske Crne Gore podržavaju proteste slobodnih građana koji se, kako su rekli iz te stranke, suprotstavljaju krađi izborne volje od 30.avgusta pretprošle godine. Kako su rekli, Demokrate će ličnim prisustvom, kao i prethodnih dana, podržati proteste i stati uz građane koji ne pristaju da se u djelo sprovede "dogovorena izdaja i prevara".  

Spajić reagovao: Manjine zvali da UĐU u Vladu, a ne da zamijene URU

Subota, 22.01.2022 | 18:45

Jedini cilj razgovora sa predstavnicima partija manjinskih naroda u septembru prošle godine bio je njihov ulazak u Vladu Crne Gore, a nikako bilo čija zamjena, naveo je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.  

FOTO: U Nikšiću i večeras PROTEST GRAĐANA

Subota, 22.01.2022 | 18:14

Građani su se i večeras okupili u Nikšiću zbog, kako kažu, odbrane izborne volje građana od 30. avgusta 2020. godine.    

Marković rukometašima: DOSTOJANSTVENI STE i sjajni i kada izgubite meč

Subota, 22.01.2022 | 17:58

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Duško Marković oglasio se nakon poraza muške rukometne reprezentacije Crne Gore od reprezentacije Holandije.  

Konatar o PROTESTU ministara: Neka građani VIDE, ako ima više ikoga kome NIJE JASNO

Subota, 22.01.2022 | 17:49

"Da branimo "izbornu volju" i "narod"" napisao je poslanik URE na Twitteru nakon što su ministarka zdravlja Jelena Borovinić - Bojović i ministri ekonomskog razvoja i finansija i socijalnog staranja Jakov Milatović i Milojko Spajić najavili da će prisustvovati protestima u Podgorici.  

Simić: IZOSTALO SVE što smo imali do sada, ko nas dobije - ČESTITAĆEMO MU

Subota, 22.01.2022 | 17:39

"Sada se treba pokazati, a ja ove momke volim. Da igramo onako kako možemo, a ko nas dobije - čestitaćemo mu", poručio je Simić.  

Roganović nakon PORAZA: Nastavljamo turnir, mislim da imamo još da POKAŽEMO

Subota, 22.01.2022 | 17:22

"Holandija je odigrala odličan meč i moram da joj čestitam na pobjedi. Bila je više fokusirana, kao da je više željela ovaj trijumf", istakao je Roganović  

Hitovi za SVA VREMENA: Evo kako je NASTALA grupa "Parni Valjak"

Subota, 22.01.2022 | 17:16

Sve je počelo 1975. godine, kada se Hus susreo sa Akijem.

Roditelji odlučili: Dječak mora da prepješači 12.000 koraka da bi IGRAO IGRICE

Subota, 22.01.2022 | 16:51

Skoro svaki roditelj ima svoje vaspitne metode pomoću kojih uči dijete određenim vrijednostima, stvarima, ponašanju, navikama.

Mandić: Obaveza parlamentarne većine je da pronađe IZLAZ

Subota, 22.01.2022 | 16:32

Predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić razgovarao je danas sa predsjednikom Demosa Miodragom Lekićem. Mandić je, za Portal RTCG, kazao da je postignuta puna saglasnost da razrešenje teške političke krize može samo da se postigne u okvirima parlamentarne većine.