Četvrtak, 23.12.2021 | 19:21
IZVOR: Telegraf.rs

Prava LJUBAV: Pet stvari koje su zajedničke svim SREĆNIM PAROVIMA

Zdrava emotivna veza zasniva se na međusobnom razumijevanju, ali i poštovanju.




Foto: Ilustracija/unsplash.com

Bračni terapeuti i stručnjaci za emotivne veze iz bogate prakse u radu sa parovima došli su do zaključka da postoje stvari i ponašanja koje odlikuju srećne veze i zajednice.

Kako navode, postoji pet ključnih stvari koje čine neku vrastu garancije da će veza uspjeti.

1. Partneri se odnose jedni prema drugima sa poštovanjem, a ne sa prezirom

Svaki par dođe u situaciju da se posvađa i mnogi su skloni da u afektu govore stvari koje ne misle. Ali, kada postoji prezir i bijes iza izrečenih uvreda, to je problem.

- Prezir je istinsko obezvređivanje i nepoštovanje druge osobe - kaž Rafi Bilek, bračni savjetnik i direktor Centra za terapiju u Baltimoru.

On dodaje da je poštovanje od suštinskog značaja u braku i vezi i ono može postojati i opstati čak i kada se suočite sa neslaganjem ili ljutnjom.

- Ali, kada vidite svog partnera kao nekog nedostojnog vašeg poštovanja, vaš brak i veza će vjerovatno krenuti nizbrdo. U vezi, uzajamno poštovanje podrazumijeva da razgovarate jedno s drugim na uvažavajući i pažljiv način, da imate partnera na umu kada donosite odluke i da odgovorite na potrebe i želje svog partnera - kaže Saba Haruni Lurije, licencirani bračni i porodični terapeut.

Ona objašnjava da to ne znači nužno da se žrtvujete da biste usrećili partnera, ali znači komunicirati s ljubavlju, čak i kada je teško.

2. Ključ je u iskrenosti

Ne, ne morate sve da kažete svom partneru. Ali, čini se da je iskrenost glavni i najvažniji faktor u održavanju srećnih veza na duži rok.

U svojim intervjuima sa parovima, naročito starijim, dr Karl Pilemer, sociolog sa Univerziteta Kornel i autor knjige "30 lekcija za ljubav: savjeti najmudrijih Amerikanaca o ljubavi, odnosima i braku", kaže da su parovi kao dva najvažnija elementa uspješne i trajne veze naveli iskrenost i otvorenu komunikaciju.

Na pitanje zbog čega najviše žale, prvi odgovor bio je da nisu bili u stanju da budu potpuno iskreni sa svojim partnerima. Biti iskren ima mnogo prednosti.

3. Ne ignorišu jedno drugo

Brak se gradi na temeljima dobre komunikacije. Ali, kada jedan partner redovno ometa ili se ponaša kao da ima važnijih stvari dok njegov partner govori, to stvara problem.

Bezumno listanje poruka u telefonu dok neko drugi govori, uobičajena je bolna tačka.

Parovi koji često slušaju jedno drugo, bez obzira na to koliko je diskusija bitna ili nebitna, imaju veće šanse za dugovječniju zajednicu.

4. Kontrolišu govor tijela 

Govor tijela govori mnogo u bilo kojoj vezi.

- Slušanje partnera ili izgovaranje svojih misli skrštenih ruku može poslati poruku da nešto krijete ili da ste oprezni. Zbog toga se vaš partner osjeća kao da se ne povezujete - navodi Marija Salivan, stručnjak za odnose.

Parovi koji vode računa o tome kako njihov govor tijela utiče na one oko njih imaju kvalitetniju komunikaciju i zdravije brakove.

5. Spremni su na ustupke, a ne na toleranciju

Razgovori sa brojnim parovima pokazali su da je spremnost na ustupke takođe jedna od važnih stvari za održavanje zajednice. Ustupci su zdraviji od tolerancije, jer tolerancija u neku ruku jeste trpljenje. Ustupci su odluka da za partnera učinite nešto svjesno.

- Oni podrazumijevaju da učinite "drugoj strani" nešto u čemu ona uživa, a čime se možda vi ne oduševljavate - kaže Ted Robinson, bračni terapeut.

Izvor: telegraf.rs

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Poslije sunca ponovo promjena - Evo kakvo nas vrijeme očekuje za PRAZNIKE

Petak, 26.04.2024 | 10:49

Po aktuelnim prognozama, posebno će topao biti početak ljeta, jun i jul, nešto manje avgust.

Koncertna promocija novog albuma Ivana Marovića

Petak, 26.04.2024 | 10:42

Crnogorski kompozitor i instrumentalista Ivan Marović promovisaće svoj novi bend "Bisamkiez" (čita se Bizamkic) sa kojim je objavio debi album pod nazivom "I dreamt that I had done it, I awoke to find it true”.

SUPRUGE PO HOROSKOPU: Pogledajte kako se koji znak PONAŠA I SNALAZI U BRAKU!

Petak, 26.04.2024 | 10:31

Žene Bikovi su sjajne u ulozi žene, Lavice su odane i privržene, Vage su mudre i unose harmoniju u brak, Vodolija je uvijek prijatelj svom mužu...  

Palata mijenja planove za sahranu monarha: "Čarls nije dobro"

Petak, 26.04.2024 | 10:16

Zdravstveno stanje kralja Čarlsa zabrinulo je kraljevsku porodicu i njihove simpatizere, a 75-godišnji kralj nastavlja da se bori sa vrstom raka oko koje nema puno poznatih informacija.

Nikšićaninu 30 dana zatvora zbog vožnje pod dejstvom narkotika

Petak, 26.04.2024 | 09:55

Sud za prekršaje u Budvi izrekao je kaznu zatvora u trajanju od 30 dana Nikšićaninu R.V. (33) zbog upravljanja vozilom pod dejstvom narkotika.

Nadal: Neću da igram na Rolan Garosu, ako…

Petak, 26.04.2024 | 09:40

Španski teniser Rafael Nadal će odluku o nastupu na Rolan Garosu donijeti poslije Mastersa u Rimu.

Oglasio se bivši dečko Tejlor Svift kome je posvetila nove pjesme: "Nisam ni slušao"

Petak, 26.04.2024 | 09:22

U svom najnovijem muzičkom albumu "The Tortured Poets Department" obožavatelji tvrde da je Tejlor Svift opjevala svog bivšeg dečka Metija Hilija, pevača grupe The 1975.

Jokić: Pobjeđivanje je naš stil života

Petak, 26.04.2024 | 09:05

Košarkaš Denver Nagetsa Nikola Jokić je iznio utiske poslije pobjede nad Lejkersima u trćem meču plej-ofa NBA lige.

Radnici Instituta Igalo danas očekuju tri zarade

Petak, 26.04.2024 | 08:54

Radnicima Instituta "Dr Simo Milošević" danas bi trebalo da bude isplaćen novac za zarade koje im se duguju. U Sindikatu Instituta smatraju da će pomoć zaposlenima značiti mnogo ali da problemi te zdravstvene ustanove ostaju. Vjeruju da će tokom narednih dvadesetak dana ipak naći rješenje. 

„Sedam dana smo se zabavljali i zaprosio sam je nakon maturske večeri“: Ovako je počela ljubavna priča Aca Pejovića i supruge Biljane – „Imala je jedan uslov za brak“

Petak, 26.04.2024 | 08:49

Aco Pejović već 27 godina uživa u braku sa suprugom Biljanom.