Subota, 19.03.2022 | 09:56
IZVOR: Kolektiv.me

BORBENA dama, mekog srca: Zorica je izabrala RAGBI, a danas je UZOR djevojčicama u ovom sportu

Borba kroz dva poluvremena, napad na protivničku ekipu, obaranje, brzina, adrenalin, timski rad, ali i nesalomiva želja i volja.




Ustupljena fotografija; Foto: privatna arhiva

Piše: Marija Bojović

Sve to donosi ragbi kao sport, kojem se predaju samo oni najistrajniji, a koji na terenu ostave svaku svoju emociju, koja nikad ne donosi poraz, samo lekciju za novi izazov i meč.

U svom tom žaru borbe, svoje mjesto je pronašla i Zorica Kostić, dama koja visoke potpetice rado zamijeni travnatim terenom, i rame uz rame sa svojim timom, ruši tabu teme, i dokazuje da i žene mogu biti sjajne u ovom sportu.

NAJBOLJE STVARI POČINJU SLUČAJNO

Kao i sve najbolje stvari u životu, sve je u ragbi svijetu kod naše sagovornice počelo slučajno, što će joj, ispostaviće se kasnije, u životu donijeti samo lijepe stvari.

„Ragbijem sam počela da se bavim sasvim slučajno. Pošla sam sa drugom na prvi trening, jer mu nijesam vjerovala da trenira, a kamoli da ragbi postoji u Crnoj Gori. Čim sam uzela tu, za mene tada, “neobičnu” jajastu loptu, osjetila sam nevjerovatan spoj emocije i strasti i shvatila da ću u ovom sportu ostati do samog kraja. Moram priznati, da me je i ta pozitivna atmosfera, koja je tog dana vladala na treningu među ekipom takođe “zadržala” u ovom, za mene najljepšem, kolektivnom sportu na svijetu", ističe Kostić za naš portal.

Ustupljena fotografija; Foto: privatna arhiva 

A od prvog susreta sa loptom, druženje je potrajalo.

Malo po malo, ova talentovana djevojka je dobila priliku da zaigra i u crnogorskoj ragbi reprezentaciji, gdje je imala čast da bude kapitenka i predvodi nacionalni tim.

Imala je tada, prisjeća se, nepunih 20 godina, a iako najmlađa, baš njoj je pripala kapitenska traka – to je osjećaj i iskustvo, koje se ne može dočarati riječima.

„Biti prvi u nečemu svakome imponuje. Pogotovo meni, tada najmlađoj u ekipi sa nepunih 20 godina, kada je selektor rekao da ću ja da predvodim ekipu na prvom, istorijskom, Evropskom prvenstvu za žensku ragbi reprezentaciju Crne Gore. Osjećaj i iskustvo koje se svakako ne može opisati riječima, a veže me za najljepši period mog igranja ragbija i svakako jedan od najljepših trenutaka u mom životu“.

Ragbi je jedan od najpopularnijih svjetskih sportova, a da je zaista tako, govori i činjenica da je Svjetski ragbi kup i zvanično treći najgledaniji sportski događaj.

Nastanak ragbija se vezuje za Englesku i to davne 1823. godine, a ime je dobio po istoimenom gradu. Od tada, pa do danas, štošta se promijenilo, ali jedno je ostalo isto – ovaj kolektivni sport ne gubi na popularnosti.

A šta odlikuje dobru ragbistkinju?

„Dobru ragbistkinju odlikuje jak karakter, odlučnost, disciplina, timski rad, solidarnost. Ragbi je izuzetan sport koji obuhvata sve, kako motoričke tako i psiho-fizičke sposobnosti. Kažu da su ragbisti najkompletniji sportisti na svijetu, gdje su bitni kako snaga tako i brzina, agilnost, koordinacija. Ragbi je poznat i po trećem poluvremenu gdje igrači iz oba tima, poslije energične borbe na terenu za svaki metar ili loptu, druže se i razmjenjuju iskustva i s toga su svi ragbisti u svijetu jedna velika porodica. Zbog svih ovih stavki, nemoguće je odoljeti ovom nevjerovatnom kolektivnom sportu!“, objašnjava Kostić za Kolektiv.

Ustupljena fotografija; Foto: privatna arhiva

SRČANOST I BORBENOST ODLIKA CRNOGORKI

Da žene zaista mogu sve, dokaz je i naša sagovornica, koja je ljeta prošle godine imenovana za predsjednicu Ragbi saveza Crne Gore.

Ona je i ranije obavljala funkcije u Savezu, međutim, sada je pred njom drugačiji izazov, ali sa jasnim planom – da se ragbi izdigne na mnogo veći nivo, i da svaka osoba u Crnoj Gori zna da je baš ovdje moguće trenirati ovaj sport.

Takođe, cilj je i da animiraju mlade na sjeveru zemlje i što više ih uključe u ovaj vid aktivnosti.

„Svakako da je veoma izazovna, s obzirom da sam, kako kažu, na čelu “muškog sporta”. U našoj zemlji najveći “neprijatelj” su nam predrasude ljudi o ovom sportu. Plan je da ragbi izdignemo na mnogo veći nivo, i da svaka osoba u Crnoj Gori zna da se isti igra, kao i da bazu proširimo na sjeveru Crne Gore“.

Predrasude da je određeni sport samo za dječake, glavna su prepreka i da djevojčice pokažu šta znaju, što je slučaj i u našoj zemlji.

Ipak, Kostić nam objašnjava da djevojčice koje treniraju ragbi u klubovima, pokazuju upravo ono što odlikuje Crnogorke i ragibistkinje, srčanost i borbenost i nevjerovatan potencijal za ovaj sport.

Tako se u našim klubovima već formiraju mlađe kategorije.

„Ragbi se malim, ali sigurnim koracima penje na ljestvici sportova, koji sve više privlače pažnju ljudima, djeci i uopšteno crnogorskoj javnosti. O tome govori i činjenica da se u našim ragbi klubovima već formiraju mlađe kategorije, i da ćemo u skorijoj budućnosti imati i takmičenja koja će obuhvatati sve starosne kategorije. Popularizaciju ragbija vidimo kroz promociju njegovih vrijednosti i kodeksa, koji se praktikuju svugdje u svijetu”.

Trenutno je u našoj zemlji registrovano sedam ragbi klubova i to: “Arsenal” iz Tivta, “Kotor” iz Kotora, “Mornar” iz Bara, “Cetinje” sa Cetinja, te “Budućnost”, “Crvena stijena” i “Podgorica” iz Podgorice.“

Prioritet je, naglašava naša sagovornica, promocija sporta i zdravih stilova života uopšte, a onda je potrebno raditi na što boljoj infrastrukturi, i stvaranju uslova za mlade naraštaje, kojima upravo ragbi može „otvoriti vrata“ svjetske sportske scene.

„Smatramo da je osnovni prioritet promocija sporta uopšteno, i zdravih načina života kod mladih ljudi. A potom nastaviti sa unapređenjem infrastrukture, edukacijama i doedukacijama naših trenera, kao i formiranje jednog sistema koji će našim najmlađim polaznicima pružiti prave uslove za razvoj i bavljenje ragbi sportom u našoj zemlji“, zaključila je Zorica Kostić za Kolektiv.me.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Ena
19.03.2022 15:40

Bravo Zorice! Da ostvarite ciljeve koje ste zacrtali.

1 0

"Daj mi bilo šta TVOJE": O ovom GESTU će se pričati - Nadal ODUŠEVIO protivnika i publiku (VIDEO)

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 21:41

Zanimljiva situacija po završetku meča između Rafe i Pedra Kaćina. 

PAO Instagram - Hiljade korisnika ŠIROM SVIJETA prijavljuju dva problema

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 21:20

Instagram se suočava sa prekidima širom svijeta, ostavljajući hiljade korisnika nemogućim da koriste aplikaciju.

Nič: Spajić kazao da će Crna Gora PODRŽATI Rezoluciju UN o Srebrenici, ali je neće KOSPONZORISATI"

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 21:13

Njemački stručnjak za Zapadni Balkan i proširenje NATO Milan Nič kazao je da je, između ostalog, pitao premijera Milojka Spajića o potencijalnom crnogorskom sponzorisanju Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici, na šta je Spajić odgovorio da Crna Gore neće sponzorisati Rezoluciju, ali će je podržati.

SAJAM KNJIGA u Podgorici: Ambasadorka Francuske An-Mari Maske najavila BOGAT i RAZNOVRSTAN umjetnički program

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:56

Međunarodni podgorički sajam knjiga počinje 10. maja i trajaće osam dana u Sajamskom prostoru – Big fashion, najavili su organizatori na Press konferenciji na kojoj su govorili Predrag Uljarević osnivač Sajma knjiga i direktor izdavačke kuće Nova knjiga i An-Mari Maske ambasadorka Francuske u Crnoj Gori.

BOJOM ODJEĆE šaljete PORUKU o sebi: Kada izabrati LJUBIČASTU i CRVENU, a kada ŽUTU

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:52

Koja je vaša omiljena boja kada je u pitanju odjeća? Vjerujete li da ona šalje određenu poruku o vama?

Šaljaj: Ako podgorička Čistoća OTPUSTI radnike u administraciji, terenski radnici će ŠTRAJKOVATI

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:38

Ukoliko novom sistematizacijom u podgoričkoj Čistoći bude otpušteno 69 zaposlenih u administraciji, terenski radnici će se solidarisati i organizovati štrajk, kazao je za Gradsku RTV predstavnik radnika tog preduzeća Mensur Šaljaj.

Ovo je NAJGORA HRANA za bebe koju treba IZBJEGAVATI, TVRDE stručnjaci

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:27

Obroci koji su napravljeni za bebe moraju biti zdravi i prikladni. Pojedina hrana za bebe u osnovi je potpuno bezvrijedna i nezdrava.

Predata lista DPS u Budvi: "Vrijeme je za PROMJENU VLASTI"

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:15

Predata pobjednička izborna lista Demokratske partije socijalista “Budva može bolje!” Opštinskoj izbornoj komisiji Budve. Nosilac liste sa 33 kandidata za odbornike u Skupštini Opštine Budva na izborima koji su zakazani za 27. maj je prof. dr Nikola Milović. 

Nadal pokazao da može da POBJEĐUJE i nakon tri sata - Teniser SAVLADAO Kačina

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:04

Ako je bilo sumnje da li se Rafael Nadal potpuno oporavio od povrede, ona bi trebalo da je otklonjena na šljaci španske prijestonice.

URA predala listu za lokalne izbore u Budvi; Rađenović: Budva zaslužuje DRUGAČIJE

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 19:50

Građanski pokret URA večeras je predao listu za lokalne izbore u Budvi pod nazivom "URA - dr Dritan Abazović - Drugačije.