Nedjelja, 03.04.2022 | 21:15
IZVOR: elle.rs

Tokom PROLJEĆA: Pet BESPLATNIH, a dragocjenih savjeta dermatologa za NJEGU KOŽE

U ovo doba godine, mnogi od nas preispituju različite oblasti svog života. Proljećno čišćenje se primjenjuje na sve, od naših domova i garderobera do naših emocionalnih granica i društvenih medija, jer postoji nešto u toplijem vremenu i znatno dugim danima što izaziva potrebu za proaktivnom promjenom.




Foto: Ilustracija, Unsplash.com

Međutim, jedna stvar koju često zaboravljamo da preispitamo jeste naša rutina njege kože. Naša koža je zahtjevna i na nju utiče bezbroj faktora - a to uvijek uključuje sezonske promjene. Povećana izloženost UV zračenju i porast temperature mogu imati ozbiljan uticaj, i to ne nužno dobar.

I dok smo tokom zime njegovali kožu serumima, uljima i teškim kremama, nega kože tokom proljeća zahtjeva potpuno drugačiji pristup - lagane kremice, ili još bolje, gelove, koji brzo upijaju, ne zatvaraju pore i neće činiti da koža prosija na suncu. Takođe, tu su i različiti tretmani koji oporavljaju kožu.

Justine Kluk, dermatološkinja i stručnjak za njegu kože, a njene vrhunske savjete kada je u pitanju njega kože tokom proljeća pročitajte u nastavku:

1. Ne zaboravite kremu za sunčanje

SPF je obavezan svakodnevno, bez obzira na vremenske prilike. Odaberite SPF 30 ili 50 širokog spektra za optimalnu zaštitu od opekotina od sunca, raka kože i preranog starenja kože. Ovo pravilo važi za čitavu kožu koja je izložena suncu, a ne samo za lice.

2. Redovno dopunjavajte SPF

Dopunite kremu za sunčanje svakih nekoliko sati, posebno nakon plivanja, znojenja ili brisanja peškirom. Najbolji savjet: Zapamtite da je broj vašeg SPF pokazatelj koliko dugo ste zaštićeni, a ne jačine kreme za sunčanje kako se najčešće percipira.

3. Uključite vitamin C u svoju rutinu

Ako se borite sa umornom kožom i tamnim mrljama kao što su melazma ili post-inflamatorna hiperpigmentacija, proleće i leto su vrijeme kada treba da budete posebno pažljivi sa rutinom nege kože. Vitamin C je poznat po svojim svojstvima posvetljivanja i jačanja sjaja. U pitanju je moćan antioksidans koji efikasno djeluje čak i pod slojevima SPF-a.

4. Ostanite u hladu

Iako razumijemo vašu potrebu da se u potpunosti prepustite suncu, to nije dobra praksa za kožu. Dobre vijesti jesu mogući kompromisi. Tražite hlad između 12 i 14 časova kada je sunce direktno iznad glave, a u ostalim satima nosite naočare i šešir za sunce sa širokim okvirom za dodatnu zaštitu lica, vrata i ušiju.

5. Dubinski čistite kožu

Već znate koliko je čišćenje važno - ono je uporište u vašoj rutini, i ključno je u svako doba godine, a naročito ono najtoplije. Kožu čistite 60 sekundi, dva puta dnevno, a uvjerite se da je sredstvo za čišćenje dobro prilagođeno vašem tipu kože. Takođe, obratite pažnju na sastojke koji mogu da podrže funkciju barijere kože, kao što su ceramidi, hijaluronska kisjelina i glicerin koji su uvijek preporučljivi.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Poslije sunca ponovo promjena - Evo kakvo nas vrijeme očekuje za PRAZNIKE

Petak, 26.04.2024 | 10:49

Po aktuelnim prognozama, posebno će topao biti početak ljeta, jun i jul, nešto manje avgust.

Koncertna promocija novog albuma Ivana Marovića

Petak, 26.04.2024 | 10:42

Crnogorski kompozitor i instrumentalista Ivan Marović promovisaće svoj novi bend "Bisamkiez" (čita se Bizamkic) sa kojim je objavio debi album pod nazivom "I dreamt that I had done it, I awoke to find it true”.

SUPRUGE PO HOROSKOPU: Pogledajte kako se koji znak PONAŠA I SNALAZI U BRAKU!

Petak, 26.04.2024 | 10:31

Žene Bikovi su sjajne u ulozi žene, Lavice su odane i privržene, Vage su mudre i unose harmoniju u brak, Vodolija je uvijek prijatelj svom mužu...  

Palata mijenja planove za sahranu monarha: "Čarls nije dobro"

Petak, 26.04.2024 | 10:16

Zdravstveno stanje kralja Čarlsa zabrinulo je kraljevsku porodicu i njihove simpatizere, a 75-godišnji kralj nastavlja da se bori sa vrstom raka oko koje nema puno poznatih informacija.

Nikšićaninu 30 dana zatvora zbog vožnje pod dejstvom narkotika

Petak, 26.04.2024 | 09:55

Sud za prekršaje u Budvi izrekao je kaznu zatvora u trajanju od 30 dana Nikšićaninu R.V. (33) zbog upravljanja vozilom pod dejstvom narkotika.

Nadal: Neću da igram na Rolan Garosu, ako…

Petak, 26.04.2024 | 09:40

Španski teniser Rafael Nadal će odluku o nastupu na Rolan Garosu donijeti poslije Mastersa u Rimu.

Oglasio se bivši dečko Tejlor Svift kome je posvetila nove pjesme: "Nisam ni slušao"

Petak, 26.04.2024 | 09:22

U svom najnovijem muzičkom albumu "The Tortured Poets Department" obožavatelji tvrde da je Tejlor Svift opjevala svog bivšeg dečka Metija Hilija, pevača grupe The 1975.

Jokić: Pobjeđivanje je naš stil života

Petak, 26.04.2024 | 09:05

Košarkaš Denver Nagetsa Nikola Jokić je iznio utiske poslije pobjede nad Lejkersima u trćem meču plej-ofa NBA lige.

Radnici Instituta Igalo danas očekuju tri zarade

Petak, 26.04.2024 | 08:54

Radnicima Instituta "Dr Simo Milošević" danas bi trebalo da bude isplaćen novac za zarade koje im se duguju. U Sindikatu Instituta smatraju da će pomoć zaposlenima značiti mnogo ali da problemi te zdravstvene ustanove ostaju. Vjeruju da će tokom narednih dvadesetak dana ipak naći rješenje. 

„Sedam dana smo se zabavljali i zaprosio sam je nakon maturske večeri“: Ovako je počela ljubavna priča Aca Pejovića i supruge Biljane – „Imala je jedan uslov za brak“

Petak, 26.04.2024 | 08:49

Aco Pejović već 27 godina uživa u braku sa suprugom Biljanom.