Četvrtak, 28.04.2022 | 09:47
IZVOR: meridianbetsport.me

Roganović: Siguran sam da ćemo i na SP nadmašiti generaciju iz 2013. godine

Muška rukometna reprezentacija Crne Gore nedavno je obezbijedila plasman na Svjetsko prvenstvo koje će se naredne sezone igrati u Poljskoj i Švedskoj.




Foto: Rukometni savez Crne Gore/YouTube screenshot

"Lavovi" su do drugog plasmana na Svjetsko prvenstvo u istoriji, stigli nakon uspješno odrađenog baraža sa Grčkom.

Tim povodom, razgovarali smo sa selektorom Zoranom Roganovićem koji sa klupe posljednje četiri godine veoma uspješno predvodi naš nacionalni tim.

Sada, kada su se utisci slegli, kako ste zadovoljni baraž duelima protiv Grčke?

- Čini mi se da se utisci nijesu još slegli, a i ne izgleda da će skoro. Nekako nas svaki dan neka slika ili video od one večeri na gotovo svim socijalnim medijima podsjeti na to nezaboravno veče koje siguran sam nećemo nikad zaboraviti. Jako sam zadovoljan učinjenim, napravili smo još jedan iskorak, druga generacija igrača Crne Gore koja se plasirala na SP, poslije 2013. god, i siguran sam da ćemo i na SP nadmašiti generaciju iz 2013. kojoj pripadam i ostvariti dobre rezultate. Grčka je ekipa koja nas nije iznenadila, već je pokazala iskustvo i hrabrost u ta dva meča, što su pokazali i u prethodnim kvalifikacijama ali nekako sam znao da pred našom publikom možemo nadoknaditi svaki minus iz prvog meča. U tome smo i uspjeli zahvaljujući fantastičnoj podršci sa tribina.

Čini se da reprezentacija polako hvata željeni kontinuitet. Nakon odličnog nastupa na Evropskom prvenstvu, po drugi put je izboren plasman na Svjetsko prvenstvo. Kako vidite igre vašeg tima u 2022. godini?

- Tako je, kontinuitet je najvažnija riječ u bilo kojoj ekipi a pogotovo kada se radi o reprezentaciji, kada nemate puno vremena da uradite sve ono što mislite da treba. Jedan pogrešan korak ili propust u kvalifikacijama vas vraća po 2 ili 3 godine unazad. To se nama desilo kada smo propustili kvalifikacije za SP 2021. god jer u junu 2020. god poslije prve pobjede na EP ikad (Crna Gora-Srbija 15.1.20) kad nam je žrijeb dodijelio Češku smatrali smo svi da imamo jako velike šanse da prođemo na SP. Zbog korone je odložen taj baraž i Češka je dobila prolaz na SP na osnovu boljeg plasmana sa EURO20 a mi smo onda ostali da čekamo sledeće kvalifikacije i da gledamo SP preko malih ekrana. Ovoga puta, čini mi se da i da je bio jači protivnik od Grčke da bismo prošli na SP jer ova generacija to čeka jako dugo i zaslužuje po svemu da se nađe na SP. Jako sam zadovoljan sa našim igrama tokom 2022, pogotovo nastupima na EP gdje smo stvarno pokazali da i mi možemo da se nosimo sa najboljim ekipama u Evropi.

Na januarskom EP vidjelo se da reprezentacija ima veliki potencijal. Napravljen je veliki pomak. Šta je potrebno kako bi se napravio korak dalje?

- Da bi ova ekipa otišla korak dalje, a to je i cilj, smatram da možemo i moramo da poboljšamo naš kondicioni i fizički kapacitet jer do sada nijesmo imali prilike da igramo do samih završnica velikih prvenstava. Ali kada smo i tu stepenicu prešli, odnosno kada su igrači sami vidjeli što im je potrebno onda je puno lakše napredovati i u tom segmentu. Za to je potrebno da rade u svojim klubovima gdje igrači tokom sezone moraju gotovo svakodnevno posvetiti jedan dio dana ili treninga reprezentaciji da bi što spremniji bili tokom samog prvenstva. Zbog toga je sa nama trener fizičke spreme iz Švedske, Anton Claesson, koji već dvije godine radi sa nama i preko kojeg imamo uvid u današnje trendove što se tiče fizičke spreme. Što se tiče rukometa, tu smatram da imamo jako visok kvalitet i da na svakoj poziciji imamo igrače koji mogu da igraju u najboljiim svjetskim klubovima i ono što nam je potrebno na prvenstvima je da se sve to ukomponuje, da svako zna i prihvati svoju ulogu i da u određenom trenutku, da sve od sebe za dobrobit tima, reprezentacije Crne Gore a ovi momci su i na tom planu toliko sazreli da ćete od njih samo čuti kako smo stvarno kao jedna familija koja funkcioniše jako dobro.

Na klupi reprezentacije ste od ljeta 2018. godine, nedavno ste produžili ugovor. Možete li da uporedite sadašnju situaciju u reprezentaciji sa onom koju ste zatekli prije skoro četiri godine?

- Prije četiri godine kada smo počeli sa radom moram reći da nije sve bilo bajno i sjajno. Imali smo problema od ranije koji su se provlačili nekako i prenosili sa generacije na generaciju (i tome sam i ja kao bivši reprezentativac dosta kumovao). Međutim, od prvoga dana smo riješili da nam fokus ne luta već da smo fokusirani na ono što treba da radimo kako bi ostvarili ono za što smo svi iz stručnog štaba mislili da ova generacija kadra, da uradi i da ne razmišljamo o nekim banalnostima koje će nas odvući sa našeg puta i sa naših ambicija i mislim da smo tu napravili fenomenalan posao. Puno smo pričali o našim greškama (reprezentacija 2007-2014) tako da se nije moglo desiti da ovi momci prođu kroz iste greške. Tu nam je dosta pomogao i predsjednik saveza Petar Kapisoda koji je i sam bio dio te naše ekipe, koji je imao sluha i koji je stvarno sve vrijeme podržavao svaku našu ideju i koji je na samo njemu znan način obezbjeđivao uslove za nas evo već četvrta godina. Znam samo dio problema kroz koji savez prolazi da bi obezbijedili potrebne uslove kako za nas tako i za sve mlađe muške i ženske reprezentativne kategorije i moram reći da se divim toj snalažljivošću jer radeći već 20 godina u Švedskoj znam koja se sredstva ulažu u rukomet i koliko unaprijed se sve isplanira.

Primarni cilj, plasman na SP, je ispunjen. Kakve su ambicijie za takmičenje u Poljskoj i Švedskoj, čini se da je plasman u narednu fazu realnost?

- Jeste, plasman u narednu fazu takmičenja je cilj, čini mi se i realnost, ali sam siguran da ćemo dati sve od sebe da ponovo nadmašimo sva očekivanja i da obradujemo našu naciju sa pobjedama na SP jer mislim da smo i naučili da se nosimo sa pritiskom koji je sada na nama poslije sjajnih partija u 2022. godini. Biću iskren i reći da nijesam mogao ni zamisliti da ćemo uspjeti da animiramo gotovo cijelu Crnu Goru (po broju poruka koje smo svi dobili tokom EP i sad poslije Grčke, i ljude koji možda nikad ranije nijesu gledali rukomet da tako zdusno navijaju za nas i kada to osjetite, svu tu pažnju, ljubav i svu tu podršku onda znate da ste na dobrom putu i da sve ispod toga nije dovoljno. Zato kažem, jesmo podigli prečku jako visoko ali i da ćemo umjeti da se izborimo sa tim pritiskom u budućnosti. Ova generacija ima još što šta da pokaže i siguran sam da ćemo to i pokazati kroz sledeće kvalifikacije kao i na SP.

Još osam mjeseci je preostalo do SP. U međuvremenu vas očekuje početak kvalifikacija za EP. Možemo li očekivati novi plasman na prvenstvo Starog kontinenta, obzirom na grupu koja je, reklo bi se, po mjeri?

- Dobili smo grupu u kojoj imamo jako velike šanse za prolazak na EP2024 i u kojoj se srijećemo sa ekipama sa Balkana i protiv kojih smo već imali priliku da igramo. Ono što moram istaći je da smo u ovom trenutku mi blagi favoriti i da će sve ekipe imati jaku zelju da nas pobijede jer mi smo sada ona ekipa koju svi žele da pobijede, pogotovo na balkanu, gdje smo dokazali da smo među vodećim reprezentacijama. Takođe, radujemo se svim tim utakmicama, pogotovo kod kuće, jer znamo da će atmosfera na svakoj biti kao što je to bila sada protiv Grčke. To je nešto za što svi mi treniramo, živimo i čemu se radujemo. Doživjeti tu atmosferu kao igrač ili trener reprezentacije je nešto veličanstveno i siguran sam bi svako od nas želio to ponovo da doživi.

Izvor: meridianbetsport.me

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Pred nama sunčani dan - UŽIVAJTE u početku VIKENDA uz ove TEMPERATURE

Petak, 10.05.2024 | 22:22

U subotu nas očekuje pretežno sunčano vrijeme, saopšteno je iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Kavarić: NE POSTOJE osnove za pritvor Kneževiću, u Londonu spašavao sebi život

Petak, 10.05.2024 | 22:15

Osnove za pritvor predsjedniku Atlas grupe ne postoje i može se predložiti jemstvo kako bi se Duško Knežević branio sa slobode, smatra advokat Dalibor Kavarić.

Ferel: "Ovo je liga bez integriteta, sudije varaju za dva ista tima"

Petak, 10.05.2024 | 22:08

Plemejker Budućnost Volija Jogi Ferel je imao kratku i jasnu poruku nakon majstorice polufinala AdmiralBet ABA lige protiv Partizana.

KK Budućnost nakon meča sa Partizanom: "Sve je JASNO"

Petak, 10.05.2024 | 22:00

Košarkaši Budućnost Volija večeras su u Beogradu poraženi od Partizana (100:84) i nisu uspjeli da izbore plasman u finale Admiralbet ABA lige.

Žakelj: Isključenje Ferela PRELOMILO meč, PONOSAN sam ekipu

Petak, 10.05.2024 | 21:50

Budućnost je tri četvrtine bila ravnopravan rival Partizanu i sanjala iznenađenje. Ipak,nekoliko diskutabilnih osudijskih odluka u trećoj četvrtini rasprišlio je san o finalu ABA lige.

Flašu i pivo imate, ali nemate zatvarač? Možete ga otvoriti i - PAPIROM (VIDEO)

Petak, 10.05.2024 | 21:41

Pored papira, postoji i čitav niz alternativnih opcija za otvaranje flaše.

UDES u Podgorici - POVRIJEĐEN motociklista

Petak, 10.05.2024 | 21:35

Udes!

Sjajan TRIK kako da NE BOLE noge u štiklama

Petak, 10.05.2024 | 21:01

Štikle su divne iako ima niz ravnih varijanti.

Đoković SAVLADAO Mutea za uspješnu premijeru u Rimu

Petak, 10.05.2024 | 20:47

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković savladao je Francuza Koernatana Mutea u dva seta 6:3, 6:1, na startu mastersa u Rimu.

Ficdžerald: Knežević NE SMIJE da bude u pritvoru, bez GARANCIJE nije smio da bude izručen

Petak, 10.05.2024 | 20:41

Advokat Duška Kneževića ocijenio je nakon posjete pritvorenom predsjedniku Atlas grupe da je njegov klijent veoma borbenog duha.