Četvrtak, 28.04.2022 | 15:48
IZVOR: rtcg.me

Abazović: Cilj da što prije zaživi VLADAVINA PRAVA

Mandatar za sastav nove vlade Dritan Abazović pred poslanicima čita ekspoze sa programom rada buduće vlade.




Foto: YouTube screenshot/Skupština Crne Gore

Abazović je istakao da će nova vlada počivati na dva glavna stuba - vladavini prava i ekonomskom razvoju koji nose pet prioritetnih pravaca djelovanja, i to su: borba protiv korupcije, više održivih investicija, integracija u Evropsku uniju, održivi razvoj i zaštita životne sredine, kao i afirmacija djece i mladih.

Dodao je da svi članovi Vlade dužni da se bave budućnošću Crne Gore, a ne njenim daljim zarobljavanjem u prošlosti.

“Zato sam ponosan što će prvi put zajedno raditi subjekti koji do sada nijesu direktno sarađivali", kazao je on. 

Abazović je naveo normativne i političke prioritete nove izvršne vlasti.

On je kazao da je cilj Vlade da što prije zaživi vladavina prava, koja podrazumijeva izbor Sudskog savjeta i ostalih aktera, a za šta je, kako je kazao neophodan širi društveni koncenzus.

Ranije je mandatar Dritan Abazović zvanično je predložio strukturu i sastav Vlade. Vlada će, kako je to i ranije najavljeno, imati 18 ministarstava, četiri potpredsjednika i dva ministra bez portfelja. Potpredsjednica vlade za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju i ministarka evropskih poslova biće Jovana Marović, potpredsjednik za ekonomski sistem i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković, potpredsjednik zadužen za politički sistem i unutrašnju politiku i ministar odbrane Raško Konjević, a potpredsjednik zadužen za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović.

Za ministra pravde predložen je Marko Kovač, ministra unutrašnjih poslova Filip Adžić, ministra finansija Aleksandar Damjanović, ministra vanjskih poslova Ranko Krivokapić, ministra ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović: Ukoliko bude izabrana Vlada, ministar sporta i mladih biće Vasilije Lalošević, ministar javne uprave, Maraš Dukaj, ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović, ministar prosvjete Miomir Vojinović, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić. Crna Gora ponovo će imati ministarku kulture i medija, a to će biti Maša Vlaović, ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović, ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka, ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović.

Za ministre bez portfelja predloženi su Zoran Miljanić i Adrijan Vuksanović. Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Danijela Đurović predložena je za funkciju predsjednice Skupštine. Đurović su predložili poslanici SNP-a Vladimir Joković, Dragan Ivanović, Dragan Vukić, Milosava Paunović, poslanici Bošnjačke stranke Amer Smailović i Kenana Strujić Harbić, kao i poslanik koalicije Crno na bijelo Miloš Konatar, Božena Jelušić, Suada Zoronjić i Srđan Pavićević. Sjednici na Cetinju, kako su najavili, neće prisustvovati poslanici Demokratskog fronta, Demokrate, Prave i Ujedinjene Crne Gore.

Poslanici Demokratskog fronta neće prisustvovati sjednici jer je, kako je juče kazao poslanik Slaven Radunović, sazvana na nelegalan i nelegitiman način.

On je naglasio da DF neće prisustvovati nikakvim sjednicama na Cetinju dok se svi učesnici u vladajućoj koaliciji jasno ne ograde i ne osude napad na djecu iz Nikšića čiji je autobus kamenovan za Vaskrs. Poslanici će glasati i za dugo očekivani predlog zakona o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi.

Na dnevnom redu je i predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost kao i izbori i imenovanja. Sjednicu je zakazalo 46 poslanika nove većine, a protiv njih su krivične prijave najavili Prava Crna Gora i Demokrate.

KOMENTARI (5)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
A(v)ugust
28.04.2022 16:10

Sad je kasno za novi početak,jer ko nekad(30 avgusta)više naivni nismo,onda smo ti vjerovali-iznevjerio si nas,sad možeš obecavati(Šojic)sto ti volja naš glas možeš da sanjaš zajedno sa Jokovicem

4 1
Populis
28.04.2022 16:12

Glas ti nemogu čut a još manje te gledat kad se sjetim šta si sve pričao za DPS i šta si obecavao

3 1
Dum dum
28.04.2022 16:18

Dobro je sto je Dritanova policija pogodila buduceg ministra vanjskih poslova u ......,ne daj boze da ga je pogodila u glavu kako bi ga sad materijalno obezbijedili kad mu uzeste penziju posteno stečenu

4 0
Pilicar
28.04.2022 16:36

A poljoprivreda ce da nam dozivi procvat,samo ovakva drzava moze da izabere ovakvog ministra-svaka čast Dritanu što je iz,,mora"sposobnih i obrazovanih ljudi uspio da nađe najsposobnijeg i najobrazovanijeg

2 0
21 milion
28.04.2022 16:48

Strah me da ćeš tada proći kao Medenica

2 0

TRIK za čišćenje zidova BEZ KREČENJA

Petak, 26.04.2024 | 21:57

Ukoliko smatrate da bi zidove trebalo osvježiti, a još niste planirali da krečite stan, postoji jednostavan način da to učinite.  

Švarceneger o snimanju jednog od svojih najpopularnijih filmova: “Bilo je UŽASNO"

Petak, 26.04.2024 | 21:51

Naučno-fantastični film "Predator" ostao je zapamćen kao jedan od najboljih filmova u karijeri Arnolda Švarcenegera.

"REFORME penzionog sistema POTREBNE, ali bez jednostranih poteza"

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.

Vuletić NAPUSTIO DPS, nastaviće kao NEZAVISNI ODBORNIK

Petak, 26.04.2024 | 20:32

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u cetinjskom parlamentu Stefan Vuletić napustio je tu partiju.