Subota, 14.05.2022 | 13:30
IZVOR: Kolektiv.me

Grupa entuzijasta i ljubitelja prirode: Klub vojnih planinara priželjkuje ekspediciju na OLIMP

Klub vojnih planinara Crne Gore “Kapetan” je osnovan 25. juna 2012. godine.




Ustupljena fotografija; Foto: privatna arhiva

Klub su osnovali pripadnici Vojske Crne Gore – entuzijasti i ljubitelji planina, tzv. “vojni planinari”, koji su svoja znanja iz oblasti planinarstva i alpinizma sticali u prestižnim centrima za obuku planinskih jedinica u zemlji i u inostranstvu. 

Pripadnicu vojske i pored jako napornog posla koji obavljaju, svoje slobodno vrijeme vole da iskoriste istraživajući netaknute predjele širom Crne Gore. 

Kako u razgovoru za Kolektiv objašnjava predsjednik kluba vojnih planinara “Kapetan” Milovan Knežević, klub je dobio ime po najpoštovanijem oficirskom činu u crnogorskom narodu.

“Klub je dobio ime po starješinskom (oficirskom) činu, koji je najprepoznatljiviji i najpoštovaniji čin u crnogorskom narodu. Kao što vam je poznato, u Crnoj Gori su postojale od 1837. godine pa do kraja postojanja Kraljevine Crne Gore - „Kapetanije“. Kapetanija je bila osnovna teritorijalna upravna i administrativna jedinica. Na čelu kapetanije je bio kapetan koji je predstavljao najvišu lokalnu vlast.”

Ustupljena fotografija; Foto: privatna arhiva

Klub je organizovan po ograncima (Podgorica, Kolašin, Pljevlja, Nikšić i Danilovgrad) i trenutno broji 103 registrovana člana, a takođe je najbrojniji klub u Planinarskom savezu Crne Gore.

Neke od najznačajnijih aktivnosti koje Klub organizuje u toku jedne godine su: memorijalni pohod „General Danilo Jauković“ na najviši vrh (u Crnoj Gori) planine Durmitor, Bobotov kuk na n.v. od 2523m, održava se na Dan državnosti - 13. jul; memorijalni zimski pohod (na skijama i krpljama) „Vukšin marš“ na najviši vrh planine Bjelasice, Zekova glava na n.v. od 2117m, održava se krajem januara; penjanje po okomitim stijenama uz pomoć fiksnih instalacija - Via Ferrata „Kanjon Ćehotine“ održava se u toku mjeseca maja; pohod „Uspon na Ljubišnju“ na najviši vrh planine Ljubišnje, Dernečište na n.v. od 2238m, održava se trećeg vikenda u mjesecu avgustu,...

Knežević je kazao za naš portal da mladi nijesu zainteresovani u velikoj mjeri za ovaj vid sportske aktivnosti, ali da klub sa svojim starijim i iskusnijim članovima daje ogroman prostor, pažnju, trud i angažovanost da privuče što više mladih članova.

Ustupljena fotografija; Foto: privatna arhiva

Takođe, ističe da član kluba može biti i lice koje nije pripadnik vojske.

“Statutom Kluba vojnih planinara Crne Gore „Kapetan“ je predviđeno da članovi kluba mogu biti sva fizička lica koja prihvataju odredbe Statuta, kao i druge obaveze utvrđene opštim aktima Kluba. Jedna od „obaveza utvrđena posebnim aktom“ je da fizičko lice van Vojske mora neko (od trenutnih članova kluba) da predloži za novog člana, da popuni i potpiše pristupnicu, a njegovo članstvo potvrđuje Upravni odbor na prvoj narednoj sjednici.”

Skupština kluba početkom svake godine usvaja Kalendar akcija i aktivnosti, i članovi se vode tim kalendarom.

“Klub u potpunosti prati kalendar aktivnosti i prisustvuje svim akcijama koje organizuje Planinarski savez Crne Gore, a u narednom period tj. u maju očekuje nas učešće na Lovćenskom i Orijenskom maratonu”, naglašava Knežević za Kolektiv.

Kako nam otkriva naš sagovornik, pomenuti klub organizuje prevoz i svu logističku podršku koja je potrebna za određenu vrstu ture.

“Ako se radi o noćenju sa usponom na neki od crnogorskih vrhova, pred povečerje se iskoristi za dogovor o turi, preciziranje svih detalja i druženje koje bude najčešće uz logorsku vatru. Nakon uspješne ture, najčešće se organizuje zajednički ručak i druženje, a nerijetko bude i drugih sadržaja, a sve u zavisnosti od srtukture učesnika.”

Ustupljena fotografija; Foto: privatna arhiva

Ove godine će biti jubilarni 45. uspon na Bobotov kuk i to je jedna od značajnijih tura.

“Teško da možemo neku turu posebno izdvojiti jer su sve lijepe i zanimljive na svoj način. E sad, da li je značaj tura isti, nije! Postoje one koji se organizuju vrlo uspješno i to decenijama unazad. Jedna od takvih je tradicionalni pohod na Durmitoru „General Danilo Jauković“, koji se svake godine održava na Dan državnosti - 13. jula, kada se ujedno obilježava i Dan kluba. Ove godine će biti jubilarni 45. Uspon na Bobotov kuk.”

Otkrio nam je da klub planira i ekspediciju koja će biti van Crne Gore.

“U klubu postoji težnja za organizovanjem ekspedicija na najviše vrhove, ove godine klub planira organizaciju ekspedicije na Olimp u čast 10 godina od osnivanja Kluba"

Knežević poručuje svima da prvenstveno vole i poštuju prirodu i da što više vremena provode u planinama, a onda i da postanu članovi kluba i da uzmu učešće u akcijama.

"Najiskusniji takmičari, planinari i alpinisti, članovi KVP CG „KAPETAN“ nesebično dijele svoja znanja i iskustva i prenose ih na ostale članove planinarske zajednice, pogotovo one najmlađe i na taj način doprinose razvoju planinarstva i alpinizma u Crnoj Gori”, zaključio je Knežević za Kolektiv.me.

Jovana Delić

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Knežević: Duško Knežević dolazi sa namjerom da bude oslobođen, spašava imovinu

Utorak, 30.04.2024 | 20:31

Za lidera DNP-a Milana Kneževića nije iznenađujuće izručenje Duška Kneževića. Ističe da je bio sve vrijeme u kontaktu sa odbjeglim biznismenom.

Milović: Tužilaštvo da procijeni da li će Knežević postati svjedok saradnik

Utorak, 30.04.2024 | 20:04

Ministar pravde Andrej Milović kazao je u Dnevniku 2 na TVCG da tužilaštvo treba da procijeni da li će optuženi biznismen Duško Knežević postati svjedok saradnik. Naglasio je da se današnje izručenje Kneževića dogodilo jer UK posjeduje dovoljan stepen povjerenja u crnogorske institucije.

Saobraćajna nezgoda u Bulevaru Džordža Vašingtona: Dvije osobe povrijeđene

Utorak, 30.04.2024 | 19:46

U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila večeras oko 18.40 časova na Bulevaru Džordža Vašingtona u Podgorici dvije osobe zadobile su povrede, saopšteno je CDM-u iz OKC-a.

Podgoričanin preminuo od posljedica nesreće

Utorak, 30.04.2024 | 19:25

Podgoričanin M.Š. preminuo je od posljedica saobraćajne nesreće koja se dogodila 24. februara. Njega je tada udario automobil za čijim volanom je bio odbornik u Skupštini Glavnog grada Aleksandar Saša Zeković, prenosi Portal RTCG.

SJUTRA JE PRVI MAJ: Da li znate zašto se Praznik rada obilježava širom svijeta?

Utorak, 30.04.2024 | 17:33

Praznik rada je zajednički praznik svih radnika svijeta, a počeo je da se slavi još krajem 19. vijeka

Obradović: Najvažnija je pobjeda, ali brinu izgubljene lopte

Utorak, 30.04.2024 | 21:58

Trener Partizana Željko Obradović bio je zadovoljan zbog pobjede protiv Budućnosti i igra u odbrani, ali je vidio i probleme u nastupu svoje ekipe.

Partizan imenovao novog trenera

Utorak, 30.04.2024 | 21:41

Fudbaleri Partizana i zvanično su dobili novog trenera.

Žakelj: Nismo iskoristili šanse u trećoj četvrtini, ali želimo da vratimo seriju u Beograd

Utorak, 30.04.2024 | 21:26

Trener Budućnosti Voli Andrej Žakelj smatra da je njegov tim poražen u Beogradu od Partizana zbog slabog šuta spolja.

Pročitajte kakvo nas vrijeme očekuje za Prvi maj!

Utorak, 30.04.2024 | 21:10

Pročitajte detaljnu vremensku prognozu.

CEP predala listu za lokalne izbore u Budvi

Utorak, 30.04.2024 | 20:59

Crnogorska Evropska Partija danas je Opštinskoj Izbornoj Komisiji Budve predala listu za opštinske izbore koji će se održati 26. maja

Saobraćajna nezgoda u Bulevaru Džordža Vašingtona: Dvije osobe povrijeđene

Utorak, 30.04.2024 | 19:46

U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila večeras oko 18.40 časova na Bulevaru Džordža Vašingtona u Podgorici dvije osobe zadobile su povrede, saopšteno je CDM-u iz OKC-a.

Podgoričanin preminuo od posljedica nesreće

Utorak, 30.04.2024 | 19:25

Podgoričanin M.Š. preminuo je od posljedica saobraćajne nesreće koja se dogodila 24. februara. Njega je tada udario automobil za čijim volanom je bio odbornik u Skupštini Glavnog grada Aleksandar Saša Zeković, prenosi Portal RTCG.

Krivokapić i Abazović prijavili imovinu: Nešto uštedjeli, nešto naslijedili, a nešto dobili na poklon

Utorak, 30.04.2024 | 19:07

Bivši premijer u tehničkom mandatu, lider i poslanik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović ima 26.000 eura gotovine i vikendicu, pokazuju podaci o imovini koje je dostavio Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK).

Stari parket sijaće kao nov uz ova DVA sastojka: Lako se pravi, a efekat ostavlja bez daha

Utorak, 30.04.2024 | 19:04

Uz jeftino prirodno sredstvo vaš parket će uvek sijati! A pravi se vrlo lako, sastojke već sad sigurno imate u kući.

Eraković: Članovi Odbora za antikorupciju Skupštine Crne Gore od ASK traže dokumenta upućena Tužilačkom savjetu i podatke o prihodima i imovini načelnika SPO

Utorak, 30.04.2024 | 18:36

“Danas sam sa svojim kolegama i članovima Odbora za antikorupciju Skupštine Crne Gore Andrijom Nikolićem i Nikolom Janovićem, zatražio od Agencije za sprečavanje korupcije da nam u što kraćem roku dostavi obavještenje koje je Agencija, prema riječima direktorice Jelene Perović, uputila Tuzilačkom savjetu, a koje se odnosi na navodno nezakonito oduzimanje predmeta specijalnim tužiocima, odlukom glavnog specijalnog tužioca”, izjavio je dr Jevto Eraković predsjednik Odbora za antikorupciju.