Četvrtak, 19.05.2022 | 18:14
IZVOR: Vijesti.me

Lalošević: Ministarstvo sporta i mladih će pružiti jednake ŠANSE za sve

U Crnoj Gori se oko 16 odsto mladih smatra kompetentnim za razumijevanje različitih političkih pojmova, zbog čega je važno insistirati na ponovnom uvođenju građanskog obrazovanja u obrazovni sistem, ali i mijenjati kulturu obrazovnih institucija koje na prostoru Zapadnog Balkana i dalje funkcionišu autoritativno.
Foto: Vlada Crne Gore

To je zaključeno na panelu „Izazovi učešća mladih u u procesima donošenja odluka“, u okviru regionalne konferencije „Mladi u regionu Zapadnog Balkana - (samo)isključeni“, koju Centar za građansko obrazovanje (CGO) organizuje u saradnji sa TACSO kancelarijom za Zapadni Balkan i Tursku uz podršku Evropske unije, a kao dio doprinosa obilježavanja Evropske godine mladih, saopšteno je iz PR centra.

Kako dodaju ministar za sport i mlade u Vladi Crne Gore Vasilije Lalošević mišljenja je da u protekle dvije godine nije bilo pomaka na izradi Strategije za mlade, jer je, kako je podsjetio, došlo do novog ustrojstva resora koji se tiče politike mladih.

"Nemamo više Upravu za mlade i sport, imamo Ministarstvo sporta i mladih. Mislim da je samim tim činom napravljen značajan iskorak, jer organizacija Ministarstva dobija veće ingerencije i mogućnosti da napravite stvari koje do tada niste mogli da napravite", kazao je Lalošević.

Podsjetio je da je u saradnji sa UNDP-jem pokrenut proces na izradi nove Strategije za mlade i da je raspisan javni poziv svim NVO da u tome učestvuju.

"Strategija za mlade je vrlo značajna. Novim pristupom želimo da eliminišemo floskule i uopštena mjesta, a da uradimo konkretne stvari koje će garantovati napredak, da uključimo sve segmente društva i da tako napravimo dobar dokument. To je posao koji će potrajati nekoliko mjeseci. Vladinim Programom rada predviđen je za treći kvartal“, naveo je Lalošević.

Poručio je da će se Ministarstvo sporta i mladih truditi da bude "narodna kancelarija", da radi transparetno i da pruži jednake šanse za sve.

Naučni saradnik Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, Marko Kovačić, podsjetio je, kako se ističe, da istraživanja pokazuju da se 20 odsto mladih smatra kompetentnim za razumijevanje različitih političkih pojmova.

"U Crnoj Gori se oko 16 odsto mladih smatra politički kompetentnim. Mislim da je to jako važan podatak svim donosiocima odluka. Potrebno je insistirati na ponoovnom uvođenju građanskog obrazovanja u obrazovni sistem. Ključno je važno učenje o tome kako biti građanin i kako živjeti u demokratiji kvalitetno integrisati u obrazovni sistem, ne samo na način da se o tome uči, nego je bitno mijenjati kulturu obrazovnih institucija, koje na prostoru Zapadnog Balkana funkcionišu i dalje autoritativno“, naveo je Kovačić.

Ocijenio je i da je potrebno stvoriti podsticajno okruženje za saradnju između formalnog i neformalnog obrazovnog sistema, ali i osnažiti organizacije civilnog društva koje se bave ovom temom.

Generalna sekretarka Krovnе organizacijе mladih Srbije (KOMS), Miljana Pejić, rekla je da podaci iz Alternativnog izvještaja o mladima ukazuju da 85 odsto mladih smatra da ne može da utiče na donošenje odluka, navodi se u saopštenju.

"Jedan od jakih motiva zbog kojeg mladi ne učestvuju je uvjerenje da i ako se uključe, ništa se specijalno neće promijeniti. Posljedično, jedan od ključnih izazova je da mladima kažemo da ćemo čuti njihov glas", smatra Pejić.

Ocijenila je da je značajno da postoji kritični broj mladih koji su spremni da institucije drže odgovornima i da ih motivišu da usmjeravaju više novca i otvaraju više mogućnosti za mlade koji žele da učestvuju samo ne znaju kako.

U saoštenju se dodaje da je predsjednik Mreže za mlade Crne Gore Miloš Marković, ukazao da mladi tokom djetinjstva u našem regionu stvaraju šablon da moraju da slušaju, navodeći da je to kasnije teško zamijeniti novim „i tražiti od njih da budu lideri i revolucionari, jer osjećaju da to ne mogu da urade“.

"Nije lako nijednoj mladoj osobi da iskorači iz tog šablona koji je opšteprihvaćen u društvu, a posebno sa stavovima i mišljenjima koji, ako zadiru u politiku, mogu biti označeni kao nepodobni", naveo je Marković.

On je Zakon o mladima okarakterisao kao „pojmovnik, riječnih omladinske politike“, a nacionalnu strategija kao lijepo dizajniran dokument, uz napomenu da su tu liste želja ali da nema kapaciteta ili volje da to što tu piše ostvari.

"Trebalo bi dati mladima da sami osmisle nacionalnu strategiju i da je uruče nadležnim institucijama“, istakao je Marković.

Tokom diskusije je navedeno da starija populacija ne može da razumije potrebe mladih, da mladi najbolje razumiju svoje vršnjake, da je potrebno da institucije nađu određeni kanal za informisanje mladih koji nisu zainteresovani za aktivizam i da se politika veže za nešto što je moderno. Takođe je ocijenjeno da postojeći omladinski servisi ne služe svojoj svrsi, zaključuje se u saopštenju.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Goran
19.05.2022 22:34

Što ovi ljudi ne iduu penziju ?Mladi skolovani nema šanse da se zaposle Ovo je katastrofa

0 0

Google uputio pismo zaposlenima: Pređite u države gdje je abortus LEGALAN

Nedjelja, 26.06.2022 | 18:21

Nakon odluke Vrhovnog suda SAD da praktično poništi univerzalno pravo na legalni abortus, Fiona Čikoni, direktorka Gugla, poslala je imejl zaposlenima obavještavajući ih o Guglovoj reakciji na ovu presudu.

Projekcija filma „Pjevanje na kiši“ u Parku Đorđa Balaševića

Nedjelja, 26.06.2022 | 17:41

Nakon "Kazablanke", u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta, 26. juna, u 21 čas, u Parku Đorđa Balaševića biće upriličena projekcija još jednog filmskog klasika na otvorenom, saopšteno je iz Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada.

Uz ovu MARINADU postanite roštilj MAJSTOR

Nedjelja, 26.06.2022 | 16:58

Tokom ljeta koristimo svaku priliku da uživamo napolju.

Novi SKANDAL potresa Kraljevsku porodicu: Princ Čarls dobio MILION EURA od katarskog šeika?

Nedjelja, 26.06.2022 | 16:40

Princ Čarls je od bivšeg katarskog premijera šeika Hamada bin Jasima prihvatio kofer sa milion eura u gotovini, piše Sandej tajms o novčanim donacijama za koje rezidencija princa Čarlsa navodi da su zakonite.

Zirojević: Slava kod Noćnih vukova Abazovićevo PRIRODNO stanište

Nedjelja, 26.06.2022 | 15:59

Dritan Abazović je za godinu i po dana 42. Vlade dokazao šta je njegov stav, kakav je njegov stav i koliko taj čovjek ama baš nikakvu emociju prema ovoj državi nema, rekao je portparola Socijaldemokrata Nikola Zirojević gostujući u emisiji Hej Sloveni na Gradskoj televiziji.

SD: Zalažu se za izgradnju DETOKS CENTRA - Servis PODRŠKE za maloljetne korisnike psihoaktivnih supstanci

Nedjelja, 26.06.2022 | 14:41

Predsjednica Foruma žena Socijaldemokrata (SD) Ivana Raščanim Radičević, poručila povodom Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droga, da će insistirati za otvaranje Detoks centra u Crnoj Gori.

Neki horoskopski znaci biće u LJUBAVI, a drugi u POSLU: Ovo nam poručuju ZVIJEZDE za danas

Nedjelja, 26.06.2022 | 13:52

Dnevni horoskop za 26.jun.

Ideja za nedeljni RUČAK: NEODOLJIVI pileći ražnjići sa slaninom

Nedjelja, 26.06.2022 | 13:29

Njihovom ukusu skoro niko ne može da odoli!

INOVACIJA na tržištu - GRANDIOZNI zakrivljeni monitor iz Samsunga stiže u avgustu?

Nedjelja, 26.06.2022 | 13:13

Izvori iz Koreje navode da se Samsung sprema za lansiranje masivnog 55-inčnog zakrivljenog monitora, koji je predstavljen na ovogodišnjem Sajmu potrošačke elektronike (CES).

Mišel: PREKINUTI dotok kiseonika za RUSKU ratnu mašinu

Nedjelja, 26.06.2022 | 12:58

Predsjednik Evropskog Savjeta Šarl Mišel rekao je na samitu sedam industrijskih najrazvijenij zemalja svijeta u Bavarskoj u Njemačkoj da je ruski rat doveo svijet u rizik.