Nedjelja, 22.05.2022 | 08:40
IZVOR: Dan

Zatvorenici se žale da ne mogu RADNO da se angažuju: Iz UIKS-a poručili da to predstavlja visok bezbjednosni rizik

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija pojasnili su da trenutno nije moguće dodatno radno angažovanje zatvorenika C odjeljenja u kojem su smješteni zatvorenici visokog bezbjednosnog rizika.
Foto: Kolektiv.me, arhiva

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija trebalo bi da uloži dodatne napore kako bi obezbijedila radni angažman za sve zainteresovane zatvorenike smještene u "C" paviljonu, koji izdržavaju dugotrajne kazne zatvora, preporuka je Zaštitnika ljudskih prava.

Zaštitnik je ovu preporuku donio nakon što se grupa zatvorenika "C" odjeljenja žalila da po cijeli dan (osim vremena koje je predviđeno za šetnju) provode u sobama, te da su zainteresovani za bilo kakav radni aranžman. Istakli su da ne bi birali posao "samo da nađu svrhu života, s obzirom na trajanje kazne zatvora", a u tom smjeru dali su i ideje koje bi poslove radili – pravljenje suvenira i ukrasa, sklapanje gotovih proizvoda od materijala, ističući da bi pristali da rade u sobi u kojoj borave.

Naveli su i da se dio njih razumije u krečenje i sitnije prepravke i da bi mogli da ovladaju i drugim vještinama i privrijede nešto za UIKS gdje će provesti dugi niz godina.

"Ističu da razumiju sve okolnosti i da bi se njima prilagodili samo da im se omogući neka smislena aktivnost koja će da im prekratiti vrijeme i skrenuti misli sa sumorne svakodnevice", navodi se u mišljenju Zaštitnika.

Povodom pritužbe izjasnio se UIKS, navodeći da su u "C" odjeljenju smješteni zatvorenici kojima je određen tretman reklasifikacije u A klasifikacionu grupu, kao i zatvorenici kod kojih je utvrđeno da su visokog bezbjednosnog rizika, te se nad njima primjenjuje visoki stepen zaštite.

"Zatvorenicima u "C" paviljonu dozvoljen je boravak na otvorenom prostoru u trajanju od minimum dva časa dnevno, bavljenje sportskim i rekreativnim aktivnostima, zajednički boravak u okviru odjeljenja i telefonska govornica. Imajući u vidu da su u navedenom odjeljenju smješteni zatvorenici visokog bezbjednosnog rizika, koji izdržavaju dugotrajne kazne zatvora, kao i pripadnici kriminalnih organizacija, dnevne aktivnosti ovih zatvorenika se kontinuirano prate od strane službenika obezbjeđenja i iste su dodatno propisane naredbama lica koji rukovodi zatvorom", naveli su iz UIKS-a.

Iz izjašnjenja UIKS-a proizilazi da trenutno nije moguće dodatno radno angažovanje ovih zatvorenika, jer bi radno angažovanje van "C" odjeljenja predstavljalo visoki bezbjednosni rizik u vezi sa čim se naglašava prioritet zaštite navedenih zatvorenika i očuvanje njihove bezbjednosti, dok se ne spori da je osnovana potreba za dodatnim ispunjavanjem njihovih dnevnih aktivnosti.

"Zaštitnik razumije i posebno cijeni prioritet zaštite navedenih zatvorenika i očuvanje njihove bezbjednosti, međutim, naglašava potrebu uspostavljanja ravnoteže sa pravom zainteresovanih lica da budu radno angažovana, posebno imajući u vidu dugogodišnje kazne koje su ovim licima dosuđene. Zakon predviđa da zatvorenik ima pravo i obavezu da radi, te da se zatvorenik tokom izdržavanja kazne zatvora podstiče da radi. Zaštitnik podsjeća da nedostatak aktivnosti može imati ozbiljne posledice na zdravlje i dobrobit lica lišenih slobode".

Iz UIKS-a su naveli da je stavljen akcenat na sprovođenje intenzivnih individualnih razgovora sa realizatorom tretmana u cilju pružanja psihosocijalne podrške i osnaživanja. Pojasnili su da posebno treba cijeniti da je prioritet zaštita navedenih zatvorenika i očuvanje njihove bezbjednosti.

"Činjenica da se akcenat stavlja na sprovođenje intenzivnih individualnih razgovora ovih zatvorenika sa realizatorom tretmana u cilju pružanja psihosocijalne podrške i osnaživanja, ne može u potpunosti da nadomjesti nedostatak radnog angažovanja, koji za posledicu ima osjećaj bezvoljnosti, bezvrijednosti i besmislenosti na koju se zatvorenici žale", ocijenio je Zaštitnik.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Google uputio pismo zaposlenima: Pređite u države gdje je abortus LEGALAN

Nedjelja, 26.06.2022 | 18:21

Nakon odluke Vrhovnog suda SAD da praktično poništi univerzalno pravo na legalni abortus, Fiona Čikoni, direktorka Gugla, poslala je imejl zaposlenima obavještavajući ih o Guglovoj reakciji na ovu presudu.

Projekcija filma „Pjevanje na kiši“ u Parku Đorđa Balaševića

Nedjelja, 26.06.2022 | 17:41

Nakon "Kazablanke", u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta, 26. juna, u 21 čas, u Parku Đorđa Balaševića biće upriličena projekcija još jednog filmskog klasika na otvorenom, saopšteno je iz Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada.

Uz ovu MARINADU postanite roštilj MAJSTOR

Nedjelja, 26.06.2022 | 16:58

Tokom ljeta koristimo svaku priliku da uživamo napolju.

Novi SKANDAL potresa Kraljevsku porodicu: Princ Čarls dobio MILION EURA od katarskog šeika?

Nedjelja, 26.06.2022 | 16:40

Princ Čarls je od bivšeg katarskog premijera šeika Hamada bin Jasima prihvatio kofer sa milion eura u gotovini, piše Sandej tajms o novčanim donacijama za koje rezidencija princa Čarlsa navodi da su zakonite.

Zirojević: Slava kod Noćnih vukova Abazovićevo PRIRODNO stanište

Nedjelja, 26.06.2022 | 15:59

Dritan Abazović je za godinu i po dana 42. Vlade dokazao šta je njegov stav, kakav je njegov stav i koliko taj čovjek ama baš nikakvu emociju prema ovoj državi nema, rekao je portparola Socijaldemokrata Nikola Zirojević gostujući u emisiji Hej Sloveni na Gradskoj televiziji.

SD: Zalažu se za izgradnju DETOKS CENTRA - Servis PODRŠKE za maloljetne korisnike psihoaktivnih supstanci

Nedjelja, 26.06.2022 | 14:41

Predsjednica Foruma žena Socijaldemokrata (SD) Ivana Raščanim Radičević, poručila povodom Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droga, da će insistirati za otvaranje Detoks centra u Crnoj Gori.

Neki horoskopski znaci biće u LJUBAVI, a drugi u POSLU: Ovo nam poručuju ZVIJEZDE za danas

Nedjelja, 26.06.2022 | 13:52

Dnevni horoskop za 26.jun.

Ideja za nedeljni RUČAK: NEODOLJIVI pileći ražnjići sa slaninom

Nedjelja, 26.06.2022 | 13:29

Njihovom ukusu skoro niko ne može da odoli!

INOVACIJA na tržištu - GRANDIOZNI zakrivljeni monitor iz Samsunga stiže u avgustu?

Nedjelja, 26.06.2022 | 13:13

Izvori iz Koreje navode da se Samsung sprema za lansiranje masivnog 55-inčnog zakrivljenog monitora, koji je predstavljen na ovogodišnjem Sajmu potrošačke elektronike (CES).

Mišel: PREKINUTI dotok kiseonika za RUSKU ratnu mašinu

Nedjelja, 26.06.2022 | 12:58

Predsjednik Evropskog Savjeta Šarl Mišel rekao je na samitu sedam industrijskih najrazvijenij zemalja svijeta u Bavarskoj u Njemačkoj da je ruski rat doveo svijet u rizik.