Nedjelja, 24.07.2022 | 13:56
IZVOR: informer.rs

Telefon vam je UPAO u VODU? Ovo su NAČINI kako da ga SPASITE

Donosimo nekoliko savjeta kako da spasite telefon ako vam upadne u vodu.




Foto: Ilistracija/ Pexels.com

Kad mobilni telefon upadne u vodu ili na neki drugi način uđe neka tečnost ili vlaga u njega, bilo da ste prosuli sok ili kafu, postoji nekoliko stvari koje možete uraditi prije nego što odnesete telefon u servis.

Najgora stvar koja može da nam se dogodi sigurno je to da telefon padne u neku vodu, da ga pokvasite tako što prevrnete čašu sa njom ili uopšte da nekako tečnost do njega dopre. U trenutku ostajemo bez svog telefona, te najvažnijeg sredstva komunikacije.

Ali nemojte očajavati, jer tu nije sve izgubljeno, moguće je sasvim da ga spasite, a mi imamo nekoliko savjeta kako da to učinite.

Pošto upadne u vodu, potrudite se što prije da ga izvučete iz nje, kako biste preduhitrili veću štetu. Te malo otresite vodu sa njega.

Uzmite suvu pamučnu krpu ili ubrus, te uklonite svu vodu koju možete sa telefona. Obrišite ga sasvim tako što ćete ga prvo uviti u krpu ili papir, kako biste onemogućili dalje prodiranje vode u unutrašnjost telefona. Odmah ugasite telefon, ukoliko se to već nije dogodilo.

Izvadite odmah svoju karticu, kako bi funkcionisala, jer ukoliko voda više dođe do nje nećete moći ništa drugo da radite nego da izvadite novu. Ali, iako ta mogućnost postoji, neko vrijeme ćete biti “van dometa”, pa je uklonite iz telefona i osušite suvom maramicom.

Rastavite telefon na djelove, onoliko koliko može. Izvucite bateriju, te je prosušite krpom, razdvojite djelove maske, baš sve ono što može da se ukloni sa njega, ali izvucite i sve one dodatne uređaje, kao što je memorijska kartica ili nešto drugo.

Ukoliko imate vakum uređaj ili znate nekoga ko ima pokušajte da i njim izvučete što više tečnosti koja se našla u telefonu. Naravno, vodite računa o udaljenosti uređaja od telefona kako se ne bi dogodilo da u sebe uvuče neki sitni dio telefona ili da u njemu nešto pokida zbog jačine izazvane blizinom.

Nemojte nikako koristiti fen za kosu. Ovo je jedna od najčešćih grešaka koje se prave. Ovo će samo otjerati kapljice vode ili neke druge tečnosti dalje kroz telefon, pa će uticati na to da se još više pokvari, a može da se dogodi i da istopi neki unutrašnji dio telefona što će ga onesposobiti da ikada proradi.

Foto: Ilustracija/ Unsplash.com

Nakon ovih koraka, ubacite telefon u kesu ili teglu sa pirinčem ili silikonskim kuglicama. Ovim ćete uspjeti da izvučete najveću količinu tečnosti koja se našla u telefonu, ali će trebati bar 2 do 3 dana da telefon ostane u tome kako bi što više vode nestalo.

Nakon svega ovoga, telefon možete ostaviti na nekom sunčanom mjestu, ali ne na Suncu koje je mnogo jako. Ono će učiniti da tečnost ispari, što će u stvari izvući najveći dio nje.

Na kraju, kada se prošli sve ove korake, ugašen telefon povežite sa punjačem. Ukoliko kreće da se puni, onda je sve u redu i možete da nastavite da ga koristite, a ako se ne puni, onda je vjerovatno potrebno da posjetite neki servis kako bi oni probali nešto sa njim da urade, mada to nije obećavajuće.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

POVRATAK TENISERA - Marej uskoro ponovo na terenu

Srijeda, 08.05.2024 | 16:49

Britanski teniser Endi Marej vraća se na teren 18. maja na turniru u Ženevi, saopštili su organizatori.

Milović sa advokatima Duška Kneževića: Bezbjednost je APSOLUTNI PRIORITET

Srijeda, 08.05.2024 | 16:36

Ministar pravde Crne Gore, Andrej Milović, i direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS), Darko Vukčević, održali su danas sastanak sa britanskim advokatima Duška Kneževića, Tobijem Kadmanom i Edvardom Ficdžeraldom, na kojem se razgovaralo o uslovima u pritvoru i bezbjednosti gospodina Kneževića, kao i mogućnosti da ga njegovi britanski advokati zastupaju i u slučajevima koji se vode pred crnogorskim sudovima, naveli su iz Ministarstva pravde. 

Rakočević: PES i partije vlasti OPSTRUIRAJU nastavak rada u Odboru za izbornu reformu i rješenje pitanja Šavnika

Srijeda, 08.05.2024 | 16:27

Nakon što je prošlo dvadeset dana od najave organizacije prvog sastanka političkih subjekata povodom razrješenja situacije u Šavniku do njegovog održavanja, sada PES i DF nastavljaju opstrukciju rada Odbora za izbornu reformu,  saopštio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Rakočević.

"Djeca PRVA SVE SAZNAJU": Haris Džinović ponovo o RAZVODU - "Da mi NEDOSTAJE bila bi .... "

Srijeda, 08.05.2024 | 16:20

Novo oglašavanje Harisa Džinovića posle razvoda izazvalo buru komentara.

Maslinovo ulje POMAŽE u BORBI protiv uporne bolesti

Srijeda, 08.05.2024 | 16:13

Maslinovo ulje, koje se smatra zdravijom alternativom uljima sjemenki, takođe je korisno u sprečavanju gubitka kognitivnih sposobnosti i smrti povezanih s mentalnim propadanjem, otkriva studija sprovedena tokom 28 godina na 92.000 ljudi.

Piperović: "Žalba će da ZABOLI, naoružao sam se kokicama"

Srijeda, 08.05.2024 | 15:56

Pravni zastupnik kompanije Bemaks Zoran Piperović saopštio je Pobjedi da će se žaliti na današnju odluku sutkinje Osnovnog suda u Ulcinju Hasire Bećović koja je odbila tužbeni zahtjev kojim je traženo im da bivši premijer i lider Građanskog pokreta Ura Dritan Abazović isplati 21.000 eura zbog povrede prava ličnosti.

Đuričković: Sve ODLUKE po pitanju vanjske politike donose u Beogradu

Srijeda, 08.05.2024 | 15:52

Izjava Pokreta Evropa sad da amandmane predlažu uz posredovanje SAD-a, nije iznenađenje. Čvrsto sam uvjeren da je riječ o nekom bratu od tetke koji je na privremenom radu u SAD, koji je u pauzi između kuće i posla ponudio posredovanje. Današnji odgovori ambasada SAD-a i Njemačke najbolje opisuju na koje grane je spala naša diplomatija i kojom brzinom se urušava međunarodni ugled Crne Gore, napisao je na X mreži međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković.

Američka ambasada DONIRALA Vrhovnom sudu OPREMU za medijsku salu

Srijeda, 08.05.2024 | 15:36

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država je, kroz Biro za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i sprovođenje zakona (kancelarija INL), donirala opremu za medijsku salu Vrhovnom sudu Crne Gore.

Ova ZEMLJA je proglašena za NAJLJEPŠU na svijetu: Na listi i države iz komšiluka

Srijeda, 08.05.2024 | 15:30

Planeta je puna prelijepih mjesta – ali za koju zemlju može da se kaže da je najlepša na planeti?

Podaci ZZZ: Pala NEZAPOSLENOST u Crnoj Gori

Srijeda, 08.05.2024 | 15:17

U Crnoj Gori je na kraju aprila bilo 36,42 hiljade nezaposlenih, 1,9 odsto manje nego u martu, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje (ZZZ).