Srijeda, 24.08.2022 | 20:52
IZVOR: magazin.novosti.rs

Da li imate neki od ovih SIMPTOMA? Ovo su OPASNE bolesti uzrokovane MOBILNIM TELEFONIMA

Pripremili smo listu najčešćih problema, u kojoj možete pronaći svoje simptome.




Foto: Ilustracija/ Pexels.com

Savremene tehnologije donose mnogo prednosti i znatno poboljšavaju kvalitet života. Ali prekomjerno korišćenje mobilnih uređaja, preterana strast za jurenjem lajkova, onlajn igricama i surfovanjem vebom može dovesti do ozbiljnih bolesti, kako fizičkih tako i psihičkih.

Blekberi sindrom

Ova bolest, koja je naziv dobila po Blekberi smartfonima sa QWERTY tastaturama, nastaje usled stalnog korišćenja palčeva za kucanje na mobilnim telefonima. Simptomi se manifestuju jakim pulsirajućim bolovima i grčevima u palčevima. Statistike o ovoj bolesti ne postoje, ali ljekari kažu da broj takvih slučajeva raste. Ove nevolje prijete osobama koje pretjeruju sa igrama na konzolama. Dakle, upozorenja o riziku od povreda prstiju koja se pominju u uputstvima za konzole za igre, nisu besmislena.

Infekcije

Prema istraživanjima mikrobiologa, većina gadžeta je pravi rasadnik bakterija. Njihov broj je toliki da se čak i toaletna daska pokazala čistijom od prosječnog mobilnog telefona. Nije tajna da patogeni izazivaju mnogobrojne bolesti, od kojih su najbezopasnije akne na licu i dermatitis.

Ako ne ispuštate iz ruku svoj mobilni na ulici, u autobusu, na poslu i u kafiću, rizikujete da dobijete i vrlo ozbiljne infekcije, kao što su COVID i stafilokokus. Bolovi u leđima i vratu prema svjetskoj statistici, tokom protekle godine, broj pacijenata sa problemima kičme je povećan za 12% i nastavlja da raste. Za to su krivi laptopovi, tableti i pametni telefoni. Činjenica je da nas mobilni uređaji „tjeraju” da gledamo dolje. U zavisnosti od ugla pod kojim je spuštena glava, vrši se dodatno opterećenje vratnog dijela kičme.

Oštećenje vida

Kada provodimo previše vremena gledajući u ekran mobilnog telefona, vid nam postaje zamagljen zbog povećanog pritiska na optički nerv. Čitanje ili igranje na mobilnim uređajima ne bi trebalo da se obavlja u vozilima koja se tresu, jer ovo dovodi do dodatnog oštećenja vida. Ako često čitate elektronske knjige, obavezno podesite font na veličinu koja vam najviše odgovara - to će pomoći u smanjenju naprezanja očiju.

Oštećenje sluha

Oni koji često i glasno slušaju muziku koristeći slušalice, rizikuju da izgube sluh. Zvuk iznad 90 dB može dovesti do oštećenja ćelija koje se nalaze u unutrašnjem uvu, što se na kraju može pretvoriti u senzorneuralni gubitak sluha.

Glavobolje i nesanica

Skoro svi savremeni uređaji proizvode elektromagnetno zračenje. Talasi prolaze kroz tijelo i remete normalno funkcionisanje ćelija, što dovodi do komplikacija u biološkim procesima. Elektromagnetno zračenje mogu izazvati glavobolju, nesanicu, pa čak i poremećaje imunog sistema. Ljekari preporučuju da ne ostavljate mobilne telefone noću u blizini glave.

OKP

Pretjerana upotreba pametnih telefona dovodi do opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Simptomi ovog sindroma mogu se izraziti u pretjeranom strahu od propuštanja poruka, nomofobiji (strahu od gubitka pristupa telefonu), kao i opsesiji da na svakih 5 minuta vadite pametni telefon iz džepa da biste provjerili Instagram ili Fejsbuk.

Hiperaktivnost i deficit pažnje

Još jedna uobičajena dijagnoza među korisnicima gadžeta (posebno mlađim) je sindrom hiperaktivnosti i deficita pažnje. Upotreba mobilnih uređaja u režimu non-stop uzrokuje ozbiljne promjene u mozgu. Višak informacija sa kojima se čovjek svakodnevno suočava na internetu dovodi do frustracije. Asimilacija informacija postaje sve fragmentarnija; čovjek pati od sindroma rasute pažnje i gubi sposobnost da se dugo koncentriše na jednu aktivnost.

Šizoidni poremećaji

Prekomjerno korišćenje interneta povezano je sa razvojem simptoma šizoidnog poremećaja ličnosti, što se manifestuje povlačenjem osobe u sebe i u svoje fantazije. Mladi ljudi često uranjaju u virtuelne svjetove, potpuno se odvajajući od stvarnosti. Iako se ranije činilo da upotreba interneta pomaže u jačanju društvenih veza, naučna istraživanja ipak pokazuju suprotno: mediji i tehnologije su značajno povezani sa društvenim povlačenjem i izolacijom koji povećavaju rizik šizoidnih simptoma.

Ograničena kognitivna sposobnost

Mobilni uređaji mogu da dovedu do ograničene atrofije mozga, tvrde naučnici. Razvoj kognitivnih sposobnosti, posebno kod djece i tinejdžera, se usporava; u najtežim slučajevima može doći do autizma, bipolarnog poremećaja i drugih mentalnih oboljenja.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Nadal: Neću da igram na Rolan Garosu, ako…

Petak, 26.04.2024 | 09:40

Španski teniser Rafael Nadal će odluku o nastupu na Rolan Garosu doneti poslije Mastersa u Rimu.

Oglasio se bivši dečko Tejlor Svift kome je posvetila nove pjesme: "Nisam ni slušao"

Petak, 26.04.2024 | 09:22

U svom najnovijem muzičkom albumu "The Tortured Poets Department" obožavatelji tvrde da je Tejlor Svift opjevala svog bivšeg dečka Metija Hilija, pevača grupe The 1975.

Jokić: Pobjeđivanje je naš stil života

Petak, 26.04.2024 | 09:05

Košarkaš Denver Nagetsa Nikola Jokić je iznio utiske poslije pobjede nad Lejkersima u trćem meču plej-ofa NBA lige.

Radnici Instituta Igalo danas očekuju tri zarade

Petak, 26.04.2024 | 08:54

Radnicima Instituta "Dr Simo Milošević" danas bi trebalo da bude isplaćen novac za zarade koje im se duguju. U Sindikatu Instituta smatraju da će pomoć zaposlenima značiti mnogo ali da problemi te zdravstvene ustanove ostaju. Vjeruju da će tokom narednih dvadesetak dana ipak naći rješenje. 

„Sedam dana smo se zabavljali i zaprosio sam je nakon maturske večeri“: Ovako je počela ljubavna priča Aca Pejovića i supruge Biljane – „Imala je jedan uslov za brak“

Petak, 26.04.2024 | 08:49

Aco Pejović već 27 godina uživa u braku sa suprugom Biljanom.

Seka Sablić: Strašno je što smo posvađani sa svim susedima;

Petak, 26.04.2024 | 08:37

Zamračili su sve zvijezde koje su u kulturi postojale, oni su zamračili Čkalju, Miću Orlovića, Milenu Dravić. Milena je mislila da je na crnim listima. Kao rez je bio kada su počeli da forsiraju turbo folk. Kultura ne postoji, ona je na koljenima, ali pozorišta su, ipak, puna i mi sa zadovoljstvom igramo te predstave, opisala je današnje stanje u kulturi i društvu u Srbiji u emisiji “360 stepeni” čuvena glumica Jelisaveta Seka Sablić, piše N1.

"Izgradnja mostova sa njemačkom privredom velika šansa za razvoj"

Petak, 26.04.2024 | 08:32

Vlada Crne Gore želi da privuče kredibilne investitore iz partnerskih zemalja, a otvaranje predstavništva Saveznog udruženja za ekonomski razvoj i vanjsku trgovinu (BWA) iz Njemačke, pomoći će u izgradnji mostova sa njemačkom privredom, saopšteno je iz kabineta Spajića.

Od muža trpjela nasilje 13 godina: Porodica i prijatelji okrenuli leđa

Petak, 26.04.2024 | 08:26

"Trpjela sam nasilje 13 godina dok nisam shvatila da gubim volju za životom", tako opisuje svoju svakodnevnicu sagovornica emisije "Mreža" koja je sada pod okrivljem Sigurne ženske kuće, nakon što je pobjegla od supruga nasilnika. 

"Plan rasta treba da ubrza sprovođenje dogovorenih reformi"

Petak, 26.04.2024 | 07:04

Usvajanje Plana rasta za Zapadni Balkan ujedno je i posljednji korak ka uspostavljanju instrumenta vrijednog šest milijardi eura, koje će do 2027. biti na raspolaganju našem regionu. Koizvjestilac Karlo Resler za TVCG ističe da bi taj mehanizam trebalo da ubrza sprovođenje dogovorenih reformi po jasno definisanim kriterijumima.

Milović: Bićemo ponovo grad razvoja i pravih vrijednosti, pobijedićemo u Budvi

Četvrtak, 25.04.2024 | 22:06

Večeras je u Budvi predstavljena pobjednička izborna listu ,,Budva može bolje!” prof. dr Nikola Milović, koja će nastupiti na predstojećim lokalnim izborima 26. maja.