Četvrtak, 01.09.2022 | 14:30
IZVOR: Kolektiv.me

5G mreža Telekoma dostupna za gotovo 70% građana Crne Gore

5G mreža Crnogorskog Telekoma dostupna je za gotovo 70% stanovništva u Crnoj Gori, a Telekom ima i najveću pokrivenost stanovništva i teritorije 4G mrežom, pokazuju zvanična mjerenja Agencije za elektronske komunikacije (EKIP).
Foto: Telekom

Kada je o 4G mreži riječ, Telekom ima najveću pokrivenost naseljene teritorije Crne Gore – više od 97% stanovništva u zemlji pokriveno je Telekom 4G mrežom. Uz to, Telekom je 4G mrežom pokrio gotovo 78% ukupne teritorije Crne Gore.

5G mrežom Telekom je pokrio 68,92% stanovništva u Crnoj Gori, kao prvi i operator sa najvećom pokrivenošću 5G mrežom na teritoriji Crne Gore.

Foto: Telekom

Mrežu najnovije generacije Telekom je lansirao u Podgorici u aprilu ove godine, dok je u julu cijelo urbano jezgro glavnog grada pokriveno 5G mrežom, i nastavljeno njeno širenje u drugim crnogorskim gradovima.

„Danas u 18 crnogorskih gradova imamo aktivnu 5G mrežu, a u Podgorici 5G stanice imamo na 25 lokacija čime pokrivamo gotovo čitav grad. Krajnji cilj je da 5G mrežu učinimo dostupnom u svim crnogorskim gradovima“, kazao je Stjepan Udovičić, izvršni direktor Crnogorskog Telekoma.

Iz godine u godinu Telekom bilježi najveći internet saobraćaj, odnosno najveći godišnji protok gigabajta kroz mobilnu mrežu, u Crnoj Gori.

„Telekom ima najveći broj postpejd korisnika i korisnika mobilnog interneta u zemlji, pa ovi podaci kada se ukrste mnogo govore o kvalitetu mobilne mreže Telekoma. Nakon što smo ove godine u rekordno kratkom roku realizovali modernizaciju 4G mreže na 80 lokacija u zemlji, saobraćaj u mobilnoj mreži Crnogorskog Telekom povećao se za 56% tokom ljeta, odnosno sa 93 terbajta dnevno prošle godine na 145 terabajta dnevno ove godine u ljetnjim mjesecima. Naravno, nastavljamo dalje sa razvojem naše mobilne mreže kako bismo građanima Crne Gore omogućili pristup tehnologijama budućnosti.

Paralelno sa razvojem mreže radimo i na unapređenju sistema i širenju kapaciteta kako bismo omogućili nesmetan rad servisa u svim situacijama, pa i u slučajevima kada se suočavamo sa velikim opterećenjima na mreži, i uz podršku eksperata iz Dojče Telekom grupe napravili smo velike i značajne korake u tom dijelu“, zaključuje Udovičić.

Ovakvom pokrivenošću Telekom je prema svim kriterijumima ispunio zahtjeve iz odobrenja za korišćenje radio-frekvencija koje je Agencija za elektronske komunikacije postavila pred crnogorske operatore.  

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Pokret Evropa sad i URA bili protiv: Nije prošao predlog o promjeni Dana opštine Pljevlja

Srijeda, 27.09.2023 | 11:26

Na sjednici Odbora za statut i propise Skupštine Opštine Pljevlja nije prošao predlog da se na narednoj sjednici Skupštine opštine Pljevlja raspravlja o promjeni dana opštine Pljevlja, javlja PV Informer.    

Acu Sofronijevića taksi koštao 2.000 eura: Krenuo na nastup avionom, a onda je počelo nevrijeme

Srijeda, 27.09.2023 | 11:13

Muzičar Aca Sofronijević otkrio da je na nastup kasnio 5 sati, ali da je ipak napravio veselje sa svojim kolegama    

Šuškavčević: Rmandić iznosi grube neistine

Srijeda, 27.09.2023 | 10:54

Predsjednik Sindikata Uprave policije Mladen Šuškavčević kazao je da predsjednik Nezavisnog sindikata policije Igor Rmandić i njegovi predstavnici uporno pokušavaju da umanje uspjeh Sindikata UP, pa u javnost iznose grube neistine.  

FILMSKI HIT - Otkriveno koliko je Rajan Gosling PLAĆEN za ulogu Kena u filmu Barbi

Srijeda, 27.09.2023 | 10:39

Barbie je ovogodišnji filmski hit u bioskopima. Dosad je zaradio oko 1.43 milijarde dolara te je postao najuspješniji film ove godine, ali i najuspješniji filmski projekt Warner Brosa.

UCG - Objavljeni konkursi za upis: Za master 1.760, za specijalističke1.516 mjesta

Srijeda, 27.09.2023 | 10:36

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore raspisao je danas konkurs za upis na specijalističke i master studije (120 ECTS) Univerziteta Crne Gore, sa 1.760 predviđenih mjesta za master studije koje se finasiraju iz Budžeta, i 1.516 mjesta za samofinansirajuće studije.    

Mladić prešao "najopasniji most na svijetu": Od snimka se diže kosa na glavi, svaki korak je rizičan (VIDEO)

Srijeda, 27.09.2023 | 10:18

BezbJedno je prešao na drugu stranu i prikazao svojim pratiocima bajkovit pejzaž i planinske vrhove

Žugić: Banke stabilne, zabrinjava pad priliva stranih investicija

Srijeda, 27.09.2023 | 10:01

Ključni problemi crnogorske ekonomije su konkurentnost realne ekonomije, likvidnost ali i pogoršanje kvaliteta i nivoa direktnih stranih investicija, kazao je guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoje Žugić u emisiji “Takulin” na Gradskoj TV.

GLUMAC POSTAO OTAC: Miloš Timotijević dobio sina

Srijeda, 27.09.2023 | 09:21

Glumac Miloš Timotijević i njegova supruga Tijana su postali roditelji.

Dječiji dodaci uplaćuju se redovno, pojedinačni problemi mogu biti tehničke prirode

Srijeda, 27.09.2023 | 09:11

Iz Ministarstva rada i socilajnog staranja MRSS saopštili su da redovno svakog mjeseca uplaćuju dječije dodatke. Prethodnih dana pojavila se informacija da nekim korisnicima nisu uplaćeni dječiju dodaci za jul ove godine.

Marija Šerifović upala na profil Zvezda Granda, pa se obratila: "Niste svjesni kakvu ste grešku napravili"

Srijeda, 27.09.2023 | 08:52

"Ko vam najviše ide na živce od članova žirija?", pitala je Marija, a zatim rekla da će uskoro objaviti i rezultat ankete.