Srijeda, 21.09.2022 | 10:17
IZVOR:

Đurović: Crna Gora STVARA uslove za očuvanje MIRA, SIGURNOSTI, RAZVOJA i LJUDSKIH PRAVA

Shodno svom građanskom karakteru, poštovanju međunarodnog prava i otvorenošću, Crna Gora se pridružuje obilježavanju 21. septembra – Međunarodnog dana mira, ustanovljenog od strane Ujedinjenih nacija, ujedno nastavljajući da pruža aktivan doprinos globalnim naporima u obezbjeđivanju upravo mira kao vrhunskog načela savremene civilizacije, poručila je predsjednica Skupštine Crne Gore, Danijela Đurović.




Foto: I.Šljivančanin/skupstina me

Kako je navela, ovim jedinstvenim povodom koristi priliku da naglasi da je država Crna Gora kao ravnopravna članica brojih međunarodnih i regionalnih organizacija, posvećena saradnji i svjetskom poretku zasnovanom na pravu.

“Svojom miroljubivom diplomatijom, po čemu je prepoznata u Evropi i šire, naša država gradi mostove povjerenja i stvara uslove za konsenzus u cilju podrške i promocije tri osnova stuba Ujedinjenih nacija – mira i sigurnosti, razvoja i ljudskih prava”, kazala je Đurović.

Te je dodala: 

“Cijenim da bi svaka država, u aktuelnim izazovnim vremenima, sopstvenim primjerom i principijelnom politikom, više nego ikada ranije trebalo da u saradnji sa drugim zemljama uzme proaktivno učešće u rješavanju lokalnih, regionalnih i globalnih problema kao što su ekonomska kriza, aktuelni sukob u Ukrajini, klimatske promjene, pandemija Kovid 19, razni oblici nasilja i nerazumijevanja”.

Te da samo takvim pristupom i udruženim snagama, našim savremenicima i generacijama koje dolaze, osiguravamo pravednije i održivije društvo zasnovano na kriterijumima međusobnog uvažavanja i tolerancije, jer prvenstveno mir predstavlja preduslov za rješavanje gorućih problema modernog svijeta, istakla je predsjednica Skupštine.

Prema njenim riječima, danas kada se čini da otuđenost, nasilje i mržnja gospodare planetom, ocjenjuje, “ipak nije dovoljno samo željeti, nego i odlučno djelovati”.

“Svi pojedinačno možemo svojim primjerom i promjenama u obrascima ponašanja doprinijeti ambijentu blagostanja i opšteg prosperiteta. Iz tog razloga moramo razumjeti koncept mira, te promovisati njegove vrijednosti, kako bi uspjeli u misiji pravednijeg i boljeg društva na zadovoljstvo svih”, zaključila je Đurović.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

TRIK za čišćenje zidova BEZ KREČENJA

Petak, 26.04.2024 | 21:57

Ukoliko smatrate da bi zidove trebalo osvježiti, a još niste planirali da krečite stan, postoji jednostavan način da to učinite.  

Švarceneger o snimanju jednog od svojih najpopularnijih filmova: “Bilo je UŽASNO"

Petak, 26.04.2024 | 21:51

Naučno-fantastični film "Predator" ostao je zapamćen kao jedan od najboljih filmova u karijeri Arnolda Švarcenegera.

"REFORME penzionog sistema POTREBNE, ali bez jednostranih poteza"

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.

Vuletić NAPUSTIO DPS, nastaviće kao NEZAVISNI ODBORNIK

Petak, 26.04.2024 | 20:32

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u cetinjskom parlamentu Stefan Vuletić napustio je tu partiju.