Srijeda, 21.09.2022 | 19:14
IZVOR: TV E, Cdm.me

Joković: Đukanović da poništi odluku i povjeri mandat Lekiću

Smatrao sam da će predsjednik Milo Đukanović prihvatiti prijedlog da mandatar nove Vlade bude Miodrag Lekić jer nigdje u Ustavu ili zakonu nije rečeno da je za ovu odluku potreban potpis i ne razumijem potrebu za skraćenjem mandata Skupštini, izjavio je za TV E predsjednik SNP-a Vladimir Joković.
Foto: arhiva, Vlada Crne Gore

Smatra da neko koristi situaciju sa Ustavnim sudom kako bi prilagodio dešavanja u Crnoj Gori partijskim interesima i dodao da je odluka o predlogu Miodraga Lekića za mandatara “donešena u datom vremenskom periodu”, ali da je, kako navodi, čekala na potpis svih odgovornih.

„Predstavnici političkih partija su izašli i javno rekli, nakon konsultacija, da je Lekić kandidat za mandatara. Predsjednik države je bio upoznat sa tim da je Lekić jedini kandidat i da ga podržavamo i onda ne znam kakva bi neka nova uvjeravanja trebala Đukanoviću“, naveo je Joković.

Upitan zbog čega u ponedjeljak, kada je isticao rok za predlaganje mandatara, poslanici SNP-a i Ure nijesu potpisali predlog da Lekić bude mandatar, Joković je kazao da ne postoji pravilo koje propisuje da su u tom procesu neophodni potpisi podrške.

“Ne možemo da se igramo sitnih igrica u velikim stvarima. Neka neko kaže gdje piše da su za predlaganje mandatara neophodni potpisi“, dodao je Joković.

Joković je istakao da očekuje od Đukanovića da poništi ili revidira svoju odluku.

„Đukanović je tražio da Skupština raspravlja o skraćenju mandata 30. septembra. Ta će se sjednica održati. Dogovor je 41 poslanika da se neće skratiti mandat. Šta nakon toga predstoji, pa postoji jasna većina protiv skraćena mandata. Predsjednik nema većinu u parlamentu i ima obavezu ustavnu da nakon toga treba da povjeri mandat za sastav nove vlade Lekiću“, rekao je Joković.

Joković je komentarišući aktuelnu ekonomsku situaciju naveo da je to zaostavština prethodne Vlade i da je problemu u velikoj mjeri doprinijelo usvajanje programa Evropa sad.

„Kada je Željezara u pitanju ja mislim da Željezara nema perspektivu. Mora se naći rješenje da radnici ne ostaju bez posla. Smatram da bi država ili EPCG trebalo da kupe tu fabriku. Željezara ima veliki broj hala, više hektara zemlje. Sve te hale treba davati investitorima koji žele nešto da proizvode. Željezara nije profitabilna a i zastarjela je tehnologija. Dobra studija bi pokazala koje bi bilo najbolje rješenje“, rekao je Joković.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
NK
22.09.2022 10:10

Miči se više i sadi krtolu u Straševini .

0 0

OSTALE VIJESTI

Dukaj: Crna Gora u pregovore s PayPalom ulazi zajedno sa Sjevernom Makedonijom

Utorak, 26.09.2023 | 18:45

Ministar javne uprave Maraš Dukaj, kazao je da Crna Gora u pregovore s PayPalom ulazi zajedno sa Sjevernom Makedonijom.

Krvavac: Ko god programski nije mijenjao u glavi partiju, onda neće imati dilemu

Utorak, 26.09.2023 | 17:17

Poslanik pokreta “Evropa sad” (PES) Branko Krvavac, kazao je da taj pokret je “jedini” suštinski prepoznat na političkoj sceni.

PES: Dobićemo Vladu koja će realizovati program Evropa sad 2

Utorak, 26.09.2023 | 16:29

Proces formiranja Vlade nije ni ovoga puta lak, što zbog eksternih, što zbog internih opstrukcija, saopšteno je danas iz Pokreta Evropa sad, istovremeno poručujući da ćemo “dobiti Vladu koja će realizovati program Evropa sad 2”.

SD: Odložiti početak popisa, opoziciju uključiti u proces

Utorak, 26.09.2023 | 14:33

Socijaldemokrate Crne Gore smatraju da se popis stanovništva zakazan za period 1. do 15. novembra treba odložiti, te da se predstavnici opozicije, po uzoru na prethodna dva popisa, moraju uključiti u proces, kako bi on bio validan i kako ne bi došlo do bojkota, odnosno prekida popisa i brojnih nepravilnosti na osnovu kojih bi rezultati popisa mogli biti osporavani, stoji u saopštenju pove političke partije.

Božović: Novi izbori REALNIJI od formiranje vlade, RUŠE se svi principi demokratije

Utorak, 26.09.2023 | 10:14

Nova Vlada treba da bude odraz izborne volje građana, a sve drugo bi nas odvelo u nestabilnosti, kazala je poslanica koalicije “Za budućnost Crne Gore” Jelena Božović.

Mladić prešao "najopasniji most na svijetu": Od snimka se diže kosa na glavi, svaki korak je rizičan (VIDEO)

Srijeda, 27.09.2023 | 10:18

BezbJedno je prešao na drugu stranu i prikazao svojim pratiocima bajkovit pejzaž i planinske vrhove

Žugić: Banke stabilne, zabrinjava pad priliva stranih investicija

Srijeda, 27.09.2023 | 10:01

Ključni problemi crnogorske ekonomije su konkurentnost realne ekonomije, likvidnost ali i pogoršanje kvaliteta i nivoa direktnih stranih investicija, kazao je guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoje Žugić u emisiji “Takulin” na Gradskoj TV.

GLUMAC POSTAO OTAC: Miloš Timotijević dobio sina

Srijeda, 27.09.2023 | 09:21

Glumac Miloš Timotijević i njegova supruga Tijana su postali roditelji.

Dječiji dodaci uplaćuju se redovno, pojedinačni problemi mogu biti tehničke prirode

Srijeda, 27.09.2023 | 09:11

Iz Ministarstva rada i socilajnog staranja MRSS saopštili su da redovno svakog mjeseca uplaćuju dječije dodatke. Prethodnih dana pojavila se informacija da nekim korisnicima nisu uplaćeni dječiju dodaci za jul ove godine.

Marija Šerifović upala na profil Zvezda Granda, pa se obratila: "Niste svjesni kakvu ste grešku napravili"

Srijeda, 27.09.2023 | 08:52

"Ko vam najviše ide na živce od članova žirija?", pitala je Marija, a zatim rekla da će uskoro objaviti i rezultat ankete.

Maturant i učenik kojem je prijetio startnim pištoljem dali izjave, biće saslušani i ostali svjedoci

Srijeda, 27.09.2023 | 08:38

Osnovno državno tužilaštvo u Bijelom Polju formiralo je predmet povodom događaja ispred Srednje elektro-ekonomske škole u Bijelom Polju, kada je jedan od učenika potegao startni pištolj.

Da li volite NAR? Ovo su njegova LJEKOVITA SVOJSTVA

Srijeda, 27.09.2023 | 08:34

Ljekovita svojstva nara su se koristila kroz istoriju, koja seže hiljadama godina unazad.

Sahat kula ispisala istoriju: Preživjela i zemljotres i bombardovanje

Srijeda, 27.09.2023 | 08:14

Prije Drugog svjetskog rata, Podgorica se prostirala oko Stare i Mirkove varoši, a jedan od značajnijih spomenika iz tog perioda je čuvena Sahat kula, simbol grada.

Solistički koncert francuskog pijaniste Aima Pagina u velikoj sali KIC-a

Srijeda, 27.09.2023 | 07:58

Pijanista Aimo Pagin (Aimo Pađin), jedan od najznačajnijih francuskih pijanista svoje generacije, prirediće solistički koncert u petak, 29.septembra, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 20 sati.

Ni evidencije ni zakona: Pomorci iz Crne Gore nemaju status, prepušteni sami sebi

Srijeda, 27.09.2023 | 07:26

Pomorci iz Crne Gore godinama se suočavaju sa brojnim problemima - ova branša ni dan danas nema status i nema zvanje.