Subota, 24.09.2022 | 11:37
IZVOR: magazin.novosti.rs

Ovo su znaci da vaše dijete ima visok IQ, obratite pažnju na ove detalje

Sa djecom treba raditi i to je ono što je obaveza svakog roditelja. Treba ih naučiti mnogo toga, od zadovoljavanja svojih životnih potreba do velikih matematičkih formi, ali i lijepog ponašanja među ljudima.
Foto: Ilustracija, Pixabay

Nije lako, ali stručnjaci kažu da je prvih 7 godina djetetovog života najvažnije, da im se tada najviše treba posvetiti.

Svako dijete je pametno, ali postoje djeca koja imaju natprosječnu inteligenciju. Prema Mensi, 'društvu visokog koeficijenta inteligencije', postoje znakovi koje roditelji mogu da traže kod dece, jer oni mogu da ukažu na to da njihova djeca imaju veći koeficijent od prosečnog. Visoko inteligentna djeca često pokazuju sledeće osobine:

Odlična memorija

Jasno je da je dobro pamćenje važno da djeca nauče i zadrže nove informacije, kako u školi, tako i kod kuće. U stvari, prema psilholozima, rano pamćenje nije povezano samo sa učenjem (od vrtića do fakulteta), već i za donošenje odluka u svakodnevnim aktivnostima. Jedno upozorenje, istraživanje pokazuje i da djeca sa većom inteligencijom bolje lažu.

Vještine ranog čitanja

U prosjeku, većina izuzetno inteligentne djece počinje da čita prije četvrte godine, dok je većini djece oko šeste do sedme godine. Postoji mnogo faza čitanja, a djeca moraju da nauče da prepoznaju i razumiju riječi prije nego što mogu da počnu da samostalno čitaju. Neka djeca mogu otkriti radost čitanja kasnije u životu, ali kada počnu da čitaju, inteligentna djeca se često zaljube u tu aktivnost.

Radoznalost

Radoznalost je važna kao i inteligencija, i dobar je pokazatelj uspjeha. Djeca koja postavljaju brojna pitanja pokazuju urođenu želju da uče. Traže mogućnost da stiču nova znanja gdje god se nalate, i razvijaju svoj um i intelekt.

Smisao za humor

Istoričari su primijetili smisao za humor kod nekih od 'najvećih mozgova' svijeta. Na primjer, mnogi najpoznatiji citati Vinstona Čerčila su smiješne dosjetke koje su otkrile njegovu duhovitost. Ne obeshrabrujte smisao za humor vašeg djeteta, to bi mogao da bude znak veličine.

Muzička sposobnost

Istraživanja su pokazala vezu između muzikalnosti i inteligencije, a istraživači vjeruju da djeca imaju akademsku korist kada steknu muzičko obrazovanje. Svi roditelji treba da izlože svoju djecu muzike u ranom uzrastu, čak i ako nemaju poseban muzički talenat. Istraživači vjeruju da muzički trening utiče na mozak i otključava sposobnost kreativnog razmišljanja.

Postavlja visoke standarde

Pamtetna dteca i usptešni odrasli, imaju tendenciju da sebi postave visoku letvu. Imaju potrebu da se poboljšavaju i budu bolji u oblastima koje su im važne. Ovaj nagon im takođe pomaže da nauči nove vještine i školske predmete najbolje što mogu. Hiperfokusiranje na određene oblasti interesovanja takođe može biti znak visoke koeficijenta inteligencije.

Pričljivi su sa odraslima

Darovitu dtecu često opisuju kao 'mali odrasli' zbog njihove rane zrelosti, veće svijesti o aktuelnim događajima i njihove sklonosti da razgovaraju sa odraslima, a ne sa drugom djecom. Posebno bistro dijete može biti ono koje na rođendanskoj zabavi ćaska sa odraslima umjesto da se igra sa drugom djecom. Uživanje u razgovoru i razgovor na razne teme, takođe je znak inteligencije kod djece.

Čak i ako dijete trenutno ne pokazuje neke od ovih znakova visokog koeficijenta inteligencije, ono bi i dalje moglo da bude budući genije. Stručnjaci se slažu oko toga da se osoba rađa kao genije ili se vremenom razvija, ali većina se slaže da negovanje, odnosno pozitivno okruženje djeteta, ima velike veze sa njihovim budućim sposobnostima i šansama za uspjeh, piše Magazin Novosti.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Abazović sa Blinkenom: Njegujemo izvanredne odnose sa našim najvažnijim spoljnopolitičkim partnerima

Utorak, 29.11.2022 | 21:45

Njegujemo izvanredne odnose sa našim najvažnijim spoljnopolitičkim partnerima, poručio je predsjednik Vlade u tehničkom mandatu, Dritan Abazović, u toku susreta sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u Bukureštu.

"Ako pipne Mesija, vraćam se u ring": Legendarni Tajson odgovorio na prijetnje upućene Argentincu

Utorak, 29.11.2022 | 21:36

Tajson je poznat kao veliki navijač Argentine.

Pokušajte: Test od ČETIRI PITANJA može da pokaže dominantnu karakternu osobinu

Utorak, 29.11.2022 | 21:23

Psihološka istraživanja pokazuju da na osnovu pokreta osobe i njenih gestova, odnosno neverbalnog govora, možete puno o njoj otkriti.

Evrokup: Budućnost Voli OSVOJILA Tel Aviv

Utorak, 29.11.2022 | 21:08

U ABA ligi Budućnost Voli se muči na gostovanjima, u Evrokupu to nije slučaj.

Vučurović: Opozicija da glasa za kandidate, nemaju primjedbi na njihove biografije

Utorak, 29.11.2022 | 20:58

Šta nam donosi 12. decembar, odnosno sjednica na kojoj će poslanici glasati o sudijama Ustavnog suda? Hoće li to značiti deblokadu institucija ili vraćanje na početak? Zbog stavova iz pojedinih političkih partija, čini se da je rješavanje tog problema i dalje pod znakom pitanja.

Jelušić: Ostavka Marović odražava njen stručan odnos prema Otvorenom Balkanu

Utorak, 29.11.2022 | 20:34

Ostavka Jovane Marović na mjestu ministarke evropskih poslova i potpredsjednice Vlade i GP Ura odražava njen odnos prema Otvorenom Balkanu, ocijenila je za Gradsku TV poslanica te partije Božena Jelušić. Smatra da participiranje u Otvorenom Balkanu pruža brojne mogućnosti za svih šest zemalja regiona.

Kan: Transfer Ronalda? Pročitajte da li fudbaler ODLAZI u Bajern

Utorak, 29.11.2022 | 20:28

Direktor Bajerna Oliver Kan odbacio je mogućnost da Kristijano Ronaldo pređe u redove Bajerna.

ABAZOVIĆ O USTAVNOM SUDU: Moramo da se dogovaramo, nema više monopola

Utorak, 29.11.2022 | 20:06

Premijer Crne Gore Dritan Abazović trenutno se nalazi u Bukureštu gdje prisustvuje na dvodnevnom sastanku ministara vanjskih poslova NATO bloka. Po okončanom prvom danu, o tome šta je bila goruća tema sastanka, kao i aktuelnim političkim pitanjima regiona.

Sa njima je veza pakao: Ovi horoskopski znakovi su najgori partneri

Utorak, 29.11.2022 | 19:36

Njihovo ponašanje često dovodi do problema u vezi, bilo da se radi o nedostatku komunikacije, pretjeranoj posesivnosti, ljubomori, nevjerstvu.

Da li su oni savršeni kućni ljubimci? Ove rase pasa skoro nikada ne laju

Utorak, 29.11.2022 | 19:08

Zbog njih ćete obožavati kučiće.