Četvrtak, 20.10.2022 | 10:39
IZVOR: Kolektiv.me

Telekomu nagrada Privredne komore za inovativnost za eTrust usluge povjerenja

eTrust platforma Crnogorskog Telekoma – prvo i jedino potpuno digitalno rješenje za elektronski potpis, pečat, vremenski pečat i verifikaciju u Crnoj Gori – osvojila je još jedno priznanje, ovog puta u Crnoj Gori. Telekom je tako postao ovogodišnji laureat nagrade Privredne komore Crne Gore za inovativnost, a riječ je o prvom priznanju za eTrust u zemlji.




Foto: Telekom

Nagrada Privredne komore Crne Gore već šest decenija predstavlja prestižno priznanje kojim se ističu vrijedna postignuća crnogorskih kompanija i privrednika u kategorijama – uspješno poslovanje, društvena odgovornost, inovativnost i unapređenje menadžmenta. Ovogodišnje nagrade imaju dodatnu vrijednost, jer afirmišu uspjehe privrednika ostvarene u veoma izazovnim vremenima.

Crnogorski Telekom zavrijedio je priznanje Privredne komore razvojem platforme eTrust, web portala za lako i sigurno digitalno potpisivanje, pečatiranje, verifikovanje i vremensko pečatiranje dokumenata koji je namijenjen fizičkim i pravnim licima. Usluga omogućava pristup sa mobilnog telefona, tableta ili računara, bilo kad i bilo gdje – dovoljna je internet konekcija, nalog na eTrust portalu i mobilna aplikacija eTrust autentifikator.

Delegacija Privredne komore Crne Gore, na čelu sa predsjednicom dr Ninom Drakić, posjetila je Crnogorski Telekom, gdje je razgovarala sa izvršnim direktorom Stjepanom Udovičićem i njegovim saradnicima.

Čestitavši im na vrijednom priznanju, Drakić je izrazila očekivanje i da će Privredna komora koristiti eTrust prilikom jedne od predstojećih faza digitalizacije svog poslovanja.

„Nadam se da ćemo kao institucija koja zastupa cjelokupnu crnogorsku privredu dati podstrek poslovnoj zajednici i motivaciju da ide ka digitalnoj transformaciji“, kazala je Drakić.

Udovičić je, zahvalivši na nagradi, izrazio nadu da će digitalizacija i pojednostavljenje poslovanja biti prepoznati u crnogorskoj poslovnoj zajednici i državi, jer mogu, između ostalog, doprinijeti privlačenju stranih investitora koji ovdje budu željeli da započnu posao. Smatra da u ovom slučaju Crna Gora ima prednost što je mala država.

„Prednost male zemlje je u tome što se stvari mogu vrlo brzo promijeniti i vidjeti ogromni rezultati. Crnogorski Telekom će pomoći da se ubrzaju procesi digitalne transformacije. Digitalno je brže i sigurnije i drago nam je što smo u središtu tog procesa zajedno sa vama“, rekao je Udovičić.

Kako navode iz Telekoma, osloboditi se papirologije i imati zakonski validnu elektronsku dokumentaciju nikada nije bilo jednostavnije nego sada, uz njihove servise bazirane na uslugama povjerenja. čiji su registrovani i kvalifikovani pružalac u skladu sa Zakonom o elektronskoj identifikaciji i elektronskom potpisu.

Elektronske usluge povjerenja omogućavaju visok nivo pouzdanosti razmjene i obrade podataka u elektronskom obliku, garantuju sigurnost podataka i povjerljivost u digitalnom svijetu, i imaju vrijednost dokaza budući da elektronski potpis i pečat imaju istu pravnu težinu kao svojeručni potpis i pečat u papirnom obliku.

Telekom je za eTrust platformu ove godine osvojio i međunarodno priznanje CATA Award na takmičenju Deutsche Telekoma (DT), kada je Crnogorskom Telekomu na Global Security konferenciji DT-a dodijeljena medalja za drugo mjesto u konkurenciji 22 projekta iz cijele Deutsche Telekom Grupe.   

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Rijedak prirodni fenomen: Stiže dvostruka kiša meteora od 29. do 31. jula

Petak, 26.07.2024 | 10:10

Kako se Zemljina orbita ukršta sa orbitom dvije komete ovog mjeseca, oni koji vole da posmatraju zvijezde imaće priliku da vide spektakularne duple meteorske kiše.

Da li znate šta su kompanije „jednorozi”?

Petak, 26.07.2024 | 09:58

Kompanije poznate i kao „jednorozi” (Unicorn), rijetke su firme u svijetu koje su procijenjene na vrijednost veću od milijarde dolara. Ovaj termin prvobitno je bio vezan za softverske startape, ali se danas proširio i na druge oblasti poslovanja.

Televizija Una najavila gašenje: Prekida se program u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji

Četvrtak, 25.07.2024 | 16:34

Kao posljedica mjera koje je prošlog mjeseca preduzela američka administracija, zvanično obavještavamo javnost da je donesena odluka o prekidu poslovanja UNA televizije u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, kao i o gašenju firme UNA World Network, prenosi Klix.ba.

Galaxy Z Flip6 i Z Fold6 otvaraju vrata velikih mogućnosti i novu fazu mobilne vještačke inteligencije

Četvrtak, 25.07.2024 | 14:48

Liderstvo u inovacijama na tržištu tehnologije kompanija Samsung još jednom je potvrdila predstavljanjem novih uređaja iz Galaxy Z serije.

Širom svijeta došlo do problema u IT mrežama: Pali sistemi medija, aerodroma i banaka

Petak, 19.07.2024 | 11:27

U brojnim država svijeta prijavljeni su problemi sa IT mrežama koji su izazvali masovni prekid velikih banaka, medijskih kuća i avio prevoznika.

Alkaras ubjedljiv na startu OI

Subota, 27.07.2024 | 15:34

Španski teniser Karlos Alkaras lako se plasirao u drugu rundu Olimpijskih igara

Njemačka deklasirala Japan – aktuelni šampion svijeta silovit na startu OI

Subota, 27.07.2024 | 15:30

Košarkaši Njemačke su savladali Japan sa 97:77, u prvom meču grupe B na Olimpijskim igrama u Parizu

Crnogorska evropska partija želi samostalno na izbore u Podgorici

Subota, 27.07.2024 | 15:10

Crnogorska evropska partija obavještava javnost da već preduzima sve mjere propisane zakonom, da bi samostalno učestvovala na izborima za parlament Glavnoga grada Podgorice, raspisanim 29. septembra 2024. godine, kazao je potpredsjednik CEP-a Stevo Vučinić.

Podgoričaninu određeno zadržavanje, osumnjičen da je prijetio bivšoj supruzi i kćerki

Subota, 27.07.2024 | 15:07

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici odredilo je izdržavanje do 72 sata S.U. iz Podgorice.

Španski košarkaš postao REKORDER: Šesti put zaigrao na Olimpijskim igrama

Subota, 27.07.2024 | 14:48

Košarkaš selekcije Španije Rudi Fernandez postao je prvi u istoriji ovog sporta koji je šest puta igrao na Olimpijskim igrama.

Trijumf na startu Olimpijskih igara - Iga Švjontek upisala pobjedu

Subota, 27.07.2024 | 14:30

Prva teniserka svijeta Iga Švjontek sigurnom pobjedom je startovala na Olimpijskim igrama.

VIDEO: Najskuplja TV serija svih vremena - Stigao dugoočekivani trejler za DRUGU SEZONU

Subota, 27.07.2024 | 14:12

Amazon Prime Video objavio je zvanični trailer za drugu sezonu serije Gospodar prstenova: Prstenovi moći (The Lord of the Rings: The Rings of Power).

Dajković - Zabraniti nastupe DESINGERICE

Subota, 27.07.2024 | 13:21

Pridružujem se apelu Ministarstva kulture koje je reagovalo povodom nedoličnog i vulgarnog ponašanja muzičkog izvođača Dragomira Despića poznatijeg kao Desingerica, saopštio je predsjednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković.

"Presrećna sam što sam se vratila,..." EMOTIVNA PORUKA Selin Dion nakon nastupa o kojem se priča

Subota, 27.07.2024 | 12:32

Pjevačica Selin Dion imala je posebnu poruku nakon nastupa na Olimpijskim igrama.

OTVOREN Maglaj Spirit Weekend: Gdje kultura spaja

Subota, 27.07.2024 | 12:27

Ambasadori kulture iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Srbije, zajedno sa opštinskim načelnikom, predstavnicima Evropske komisije i mladim evropskim ambasadorima, okupili su se u Maglaju kako bi otvorili filmski festival Maglaj Spirit Weekend, pokazujući kako kultura spaja ljude i umjetnike na Zapadnom Balkanu.