Nedjelja, 06.11.2022 | 16:34
IZVOR: rts.rs

Kako da vam se rezervoar SPORIJE prazni? PET SAVJETA koji će vam biti od koristi

Računica kaže da bismo najjeftinije prošli sa električnim automobilom, ali pošto nama to još uvijek djeluje kao daleka budućnost, moramo da se potrudimo kako bi naši automobili, u prosjeku stari više od deceniju, bili što ekonomičniji.




Foto: Ilustracija, Pixabay

1. Vozite manji, lakši automobil
Postoji nekoliko stvari koje možemo da učinimo kako bismo smanjili potrošnju goriva. Najbolji je da ga uopšte ne koristimo, već da idemo pješke ili zgrabimo bicikl.

Ako ipak sjednemo za volan, trebalo bi da što bolje osmislimo putanju. Jedan od načina je da kada već krenemo nekuda kolima, završimo više poslova usput i gledamo da nam maršruta bude što optimalnija.

Takođe, vozilo koje koristimo je podjednako važno. Opštepoznato pravilo je da što je automobil veći i teži, to će mu trebati više energije i goriva po kilometru. Odabir manjeg automobila, a ne velikog SUV-a, sigurno će smanjiti račun za gorivo. Veliki SUV će trošiti skoro duplo više goriva po kilometru nego manji automobil.

Istraživanja takođe ukazuju da se za svakih 100 kilograma povećanja težine vozila, potrošnja goriva povećava za oko pet do sedam odsto za automobil srednje veličine. Dakle, pored vožnje manjeg automobila, najbolje je smanjiti opterećenje i izbjegavati vožnju unaokolo sa dodatnim teretom.

2. Koristite tehnike ekonomičnije vožnje
Za uštedu goriva važan je i način na koji vozite. Ekonomičnija vožnja podrazumijeva svijest o potrošnji goriva i preduzimanje radnji da je smanjimo. Postoje različiti načini da se to uradi.

Svaki put kada kočite i zaustavljate auto, morate ponovo da ubrzate da biste postigli željenu brzinu. Ubrzanje troši mnogo energije i goriva, tako da će vožnja bez čestih zaustavljanja, praćenje situacije u saboraćaju (ako vidite da je semafor zatvoren, ne dodajte gas bez razloga) dovesti do uštede.

Važno je da držite propisano rastojanje od drugih vozila, a pomaže i da držite oko dalje na putu, kako biste izbjegli prepreke i samim tim nepotrebno kočenje i ubrzanje.

Potrošnju ćemo smanjiti i ako vozimo u najvišoj mogućoj brzini kako bismo smanjili opterećenje motora, samim tim i potrošnju goriva. Oni koji imaju automatski mjenjač, trebalo bi da ga podese na „eko“ režim, ukoliko imaju tu opciju.

3. Odmorajte motor
Još jedan jednostavan savet je da ne držite uključen motor u praznom hodu. Manji automobili uglavnom troše jedan litar goriva na sat rada u praznom hodu, dok je to blizu dva litra na sat za veliki SUV.

Naravno, u gradskoj vožnji generalno ne može mnogo da se uradi po tom pitanju, osim da pokušavamo da izbjegavamo špic i idemo ulicama koje su manje zakrčene. Ali kada stojimo parkirani i čekamo saputnika da se pojavi, nema razloga da motor radi i nepotrebno troši gorivo.

4. Što manje klima radi to manje auto troši
Većina ljudi to možda ne shvata, ali korišćenje klima-uređaja troši negdje između četiri do osam odsto više od uobičajene potrošnje goriva. Umjesto toga, korišćenje ventilatora će zahtijevati manje energije nego klima uređaj. Ili još bolje, spustite prozore da vas osvježi vazduh, kao u dobra stara vremena kada u kolima nisu postojali klima-uređaji.

5. Vodite računa o gumama i uzmite u obzir aerodinamiku
Dobro napumpane gume se prilično isplate, jer nam mogu uštedeti između dva i četiri odsto u potrošnji goriva.

Isto tako, automobili su dizajnirani da budu aerodinamički efikasan. Sve što utiče na to, uključujući krovne nosače, nosače za bicikle i slično, dolazi sa dodatnim troškom za gorivo – posebno pri većim brzinama na auto-putu.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Madrid dobija NOVOG ŠAMPIONA: Rubljov eliminisao Alkarasa

Srijeda, 01.05.2024 | 19:03

Nakon dvije godine, završena je vladavina Karlosa Alkarasa u Madridu - španski teniser je danas u četvrtfinalu ovog Mastersa izgubio od Andreja Rubljova 2:1 (4:6, 6:3, 6:2).

Alkaras: Razmišljam o tituli, imam šansu da postanem legenda Madrida kao Nadal

Srijeda, 01.05.2024 | 14:10

Nakon trijumfa nad Janom Lenardom Štrufom, Karlos Alkaras je istakao da je počeo da razmišlja o tituli u Madridu.

Registrovan ZEMLJOTRES kod Nikšića

Srijeda, 01.05.2024 | 13:47

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je dana 1. maja 2024. godine, u 12 časova i 19 minuta registrovao zemljotres manje jačine sa epicentrom na 10 km sjeverno od Velimlja u Opštini Nikšić, saopšteno je iz Seizmološkog Zavoda Crne Gore.

Predlog za POSNU TRPEZU - Pasulj na vodi

Srijeda, 01.05.2024 | 17:15

Za sve koji prate post na vodi, recept koji ne treba zaobići jeste pasulj. Pasulj je veoma hranljiva namirnica i u bilo kom obliku je mnogima i uvijek rado viđen na trpezi.

MUP - Apel građanima da tokom prazničnih dana vatru lože u kontolisanim uslovima

Srijeda, 01.05.2024 | 13:35

Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je građanima da tokom prazničnih dana vatru lože u kontolisanim uslovima.

Uprava policije: Ciljanom potragom u Podgorici lišen slobode državljanin Republike Srbije

Srijeda, 01.05.2024 | 13:01

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala, Grupe za međunarodne ciljane potrage Odjeljenja za međunarodnu operativnu policijsku saradnju INTERPOL – EUROPOL – SIRENE, juče su u saradnji sa službenicima Odjeljenja bezbjednosti Podgorica realizovali ciljanu potragu i u Podgorici lišili slobode međunarodno traženo lice M.T. (41), državljanina Republike Srbije, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Kako da skinete pečat sa jaja? Potrebne su vam DVIJE STVARI

Srijeda, 01.05.2024 | 16:42

Bližimo se Velikom petku, danu kada farbamo jaja za predstojeći praznik Vaskrs. Uveliko su domaćice opremljene svime što im je potrebno za ovaj proces, a posebno jajima.

Da li je vrijeme da kupite novi dušek za spavanje? Saznajte uz pomoć OVOG TRIKA

Srijeda, 01.05.2024 | 16:09

Uradite ovaj jednostavan test i saznajte da li je vrijeme da kupite novi dušek za spavanje.

Živković: Zajedno da nastavimo sa afirmacijom i poštovanjem radničkih prava

Srijeda, 01.05.2024 | 12:39

Svim građankama i građanima Crne Gore, u ime Demokratske partije socijalista i svoje lično, čestitam Međunarodni praznik rada - Prvi maj, sa željom da zajednički nastavimo sa daljom afirmacijom i poštovanjem radničkih prava, saopštio je predsjednik DPS-a Danijel Živković.

FOTO: Pogledajte - Pojačan saobraćaj na GRANIČNIM PRELAZIMA

Srijeda, 01.05.2024 | 12:07

Prvomajske i vaskršnje praznike, mnogi su iskoristili da se odmore i otputuju.