Ponedjeljak, 14.11.2022 | 14:44
IZVOR: Kolektiv.me

Bošnjak sa delegacijom NR Kine: Dvije zemlje baštine tradicionalno dobre odnose

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore i predsjednica Grupe prijateljstva sa NR Kinom Branka Bošnjak sastala se danas sa Đijang Ju, predstavnicom člana Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i Vang Ji-em, savjetnikom Državnog savjeta i ministrom vanjskih poslova NR Kine.




Foto: Skupština Crne Gore

Uz ocjenu da dvije zemlje baštine tradicionalno dobre odnose, potpredsjednica Bošnjak je navela da sveukupna bilateralna saradnja ima potencijala da bude dodatno osnažena kroz afirmisanje parlamentarne diplomatije. U tom kontekstu, ona je istakla zadovoljstvo činjenicom da se nalazi na čelu Grupe prijateljstva sa NR Kinom, izrazivši očekivanje da će u narednom periodu dijalog na nivou parlamenata biti dodatno unaprijeđen.

"Akcentujući da se naša zemlja sa uvažavanjem odnosi prema politici „jedne Kine“, potpredsjednica Bošnjak je kazala da cijeni odnos kineske strane prema spoljnopolitičkom opredjeljenju naše zemlje. Ona je istakla da Crna Gora može puno da nauči od Kine, kao i da turistička saradnja može dodatno unaprijediti postojeće odnose. „Nauka i znanje su pokretači razvoja i zato je važno da zajednički intenziviramo saradnju u sferi visokog obrazovanja“, kazala je potpredsjednica Bošnjak. Na današnjem sastanku, potpredsjednica Bošnjak se osvrnula i na najznačajniji projekat auto put „Bar-Boljare“ i zahvalila kineskoj strani na pomoći u brojnim projektima od društvenog interesa poput rekonstrukcije mosta na Tari, te na vrijednim donacijama tokom pandemije Covid19", saopšteno je iz Skupštine.

Foto: Skupština Crne Gore

Sagovornici su se saglasili, da i pored brojnih različitosti, zelena ekonomija, turizam, kultura predstavljaju oblasti koje u predstojećem periodu treba dodatno osnažiti.

"Konstatujući da se bilateralni odnosi zasnivaju na međusobnom poštovanju, predstavnica člana Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, Đijang Ju je istakla da je u sveukupnoj razmjeni važna razmjena iskustava između zakonodavnih domova. Na toj liniji, ona je kazala da Grupa prijateljstva sa NR Kinom predstavlja uticajan mehanizam kooperativnosti jer upravo parlamentarci na najbolji način mogu promovisati zajedničku saradnju. Na današnjem sastanku razgovarano je i o nedavno održanom 20. kongresu Komunističke partije Kine i tom prilikom sagovornica Ju upoznala je potpredsjednicu Skupštine sa ključnim porukama Kongresa. U otvorenom razgovoru kojem su prisustvovali i generalni sekretar Skupštine Crne Gore Aleksandar Klarić i ambasador NR Kine u Crnoj Gori, nj.e. Fan Kun, sagovornici su razmijenili mišljenja o konstruktivnoj saradnji u oblasti rodne ravnopravnosti i aktivnom učešću žena u donošenju odluka", zaključeno je u saopštenju Skupštine Crne Gore.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

TRIK za čišćenje zidova BEZ KREČENJA

Petak, 26.04.2024 | 21:57

Ukoliko smatrate da bi zidove trebalo osvježiti, a još niste planirali da krečite stan, postoji jednostavan način da to učinite.  

Švarceneger o snimanju jednog od svojih najpopularnijih filmova: “Bilo je UŽASNO"

Petak, 26.04.2024 | 21:51

Naučno-fantastični film "Predator" ostao je zapamćen kao jedan od najboljih filmova u karijeri Arnolda Švarcenegera.

"REFORME penzionog sistema POTREBNE, ali bez jednostranih poteza"

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.

Vuletić NAPUSTIO DPS, nastaviće kao NEZAVISNI ODBORNIK

Petak, 26.04.2024 | 20:32

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u cetinjskom parlamentu Stefan Vuletić napustio je tu partiju.