Utorak, 22.11.2022 | 11:16
IZVOR: Cdm.me

Eraković: Demokratski front je nosilac politike neustavne parlamentarne većine

Demokratski front je nosilac politike neustavne parlamentarne većine. To je ta alternativa koja se Crnoj Gori pokušava ponuditi, kazao je poslanik Demokratske partije socijalista Jevto Eraković.




Foto: DPS

On je na konferenciji za medije povodom usvajanja Zakona o popisu koji, kako je istakao, neustavna i od strane DF-a kidnapovana parlamentarna većina, ima namjeru da usvoji u narednom periodu, naveo da je vrijeme da se podsjete na period od prije dvije godine kada su završeni parlamentarni izbori i kada se, otprilike u ovo vrijeme, pregovaralo oko Vlade Zdravka Krivokapića.

“Bilo je to vrijeme glume, u kojem su one stranke koje sebe zovu građanskim i evropskim pravdale svoju kolaboraciju sa proruskim DF-om višim ciljevima uz gorda obećanja kako će oni biti nosioci politike i kako će biti garanti evropske politike u Crnoj Gori. Govorili smo i tada da ćemo im suditi na osnovu djela – a ne na osovu obećanja uz dobronamjerna upozorenja da manji potok u veći uvire te da se čak i uz najbolju namjeru – u koju smo sumnjali i tad kao i sad, ne može sa 5 odsto ili sa 7-8 poslanika parirati proruskom savezu koji je višestruko jači”, istakao je Eraković.

Vremenom, dodaje on, njihove tvrdnje pokazale su se kao tačne.

“Pa ipak – u poslednjih par mjeseci, maske su u potpunosti pale. Više nema ni pokušaja da se glumi odbrana nacionalnih interesa i trasira evropska politika”, navodi Eraković.

Zatim je poručio.

“URA je, ipak dala. Zato danas slušamo kako eto, nije poželjno kršiti ustav ali kad se mora – mora se. Zato danas prisustvujemo kako se na djeluju sprovodi politika DF-a a da gordi branioci izborne volje i evropskog puta i ne pokušaju glumiti neku vrstu nezavisnosti. Počevši od izglasavanja pučističkog Zakona o predsjedniku, preko inicijative za preispitivanje da li je predsjednik povrijedio Ustav, zaključno sa Zakonom o popisu više nema nikakve dileme – DF je nosilac politike neustavne parlamentarne većine. To je ta alternativa koja se Crnoj Gori pokušava ponuditi. Proruska, zasnovana na vrijednostima Putinove demokratije, koja sanja Crnu Goru u srpskom svetu i u Otvorenom Balkanu”, istakao je Eraković.

Ipak, poručuje, uzaludno su to snovi i nade.

“Ima Crna Gora ko će odbraniti njen evropski put, građanski koncept i pravo na dostojanstven život. Građani neće dozvoliti da se sprovedu naumi koji su zamišljeno u beogradskim i moskovskim krugovima i to pokazuju iz nedelje u nedelju masovnim protestima koji postaju sve brojniji i brojniji. I koliko god se trudili, koliko god resursa ulagali i koliko god poslanika URE i Demokrata kidnapovali i spakovali u svoj vagon – uzalud je sve. Jer će pobijediti ideja evropske i moderne Crne Gore a DPS će zajedno sa ostalim suverenističkim partijama, nevladinim organizacijama, nezavisnim intelktualcima i svim pojedincima biti nosilac otpora antidržavnoj neustavnoj većini koju personifikuje Demokratski front”, navodi Eraković.

Njegov partijski kolega Abaz Dizdarević je kazao da je očigledno da je neustavna parlamentarna većina talac politike Demokratskog fronta i da je primorana da ispunjava agendu ovog političkog saveza.

“Tako se, na listi prioriteta, suprotno preporukama naših međunarodnih partnera našao i Zakon o popisu. Odgovorna i normalna Vlada ne bi ni pomišljala da tako zahtjevnu operaciju realizuje u ovakvom stanju institucija. Uključujući i okolnost da je sama Vlada izgubila povjerenje u Parlamentu. No, da imamo normalnu i odgovornu Vladu ne bi smo ni došli u ovakvo stanje u kakvom smo danas”, navodi Dizdarević.

Umjesto da se Vlada pozabavi rješavanjem političke krize, time što bi se kroz politički dogovor došlo do izbora sudija Ustavnog suda, skraćenja mandata Skupštine i organizacije vanrednih parlamentarnih izbora, Vlada se, kaže Duzdarević, bavi pitanjima koji dijele društvo kakva je tema organizacije popisa.

“Dakle, umjesto snaženja građanskog koncepta Crne Gore nastoje se ponovno prebrojavati krvna zrnca, utvrđivati ko je Crnogorac, ko je Srbin a ko Bošnjak i Albanac. Ko govori crnogorskim a ko srpskim jezikom i ko se kome Bogu moli”, kazao je Dizdarević.

Ovakva politika, ocjenjuje on, očekivana je od Demokratskog fronta, ali ne i od onih koji glume da su evropske i građanske partije.

“Ipak, koliki god bili nasrtaji, građanska Crna Gora će pobijediti. Ona Crna Gora u kojoj je potpuno nevažno ko je koje nacije ili vjeroispovijesti i ko kojim jezikom priča, ona u kojoj je građanin na prvom mjestu. Crna Gora koja je okrenuta napretku, razvoju i evropskom putu u kojom ćemo stvarati osnove za buduće generacije. Demokratska partija socijalista će tome dati svoj puni doprinos”, poručio je Dizdarević.

KOMENTARI (2)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Markiša
22.11.2022 13:08

Vi ste Jefto politicka proslost-adioooo,pokusaj da se bavis svojom profesijom od politike si dosta zaradio,presušili su vam izvori(krediti i stanovi)

2 1
Darko
23.11.2022 09:02

Ja mislim da je poštenije da vi budete glavni za sve,jer ste izgubili sve izbore. Ja ne mogu da vjerujem da se i još pojavljuju po novinama. Kako vas nije sramota.

0 0

OSTALE VIJESTI

Živković: Zajedno da nastavimo sa afirmacijom i poštovanjem radničkih prava

Srijeda, 01.05.2024 | 12:39

Svim građankama i građanima Crne Gore, u ime Demokratske partije socijalista i svoje lično, čestitam Međunarodni praznik rada - Prvi maj, sa željom da zajednički nastavimo sa daljom afirmacijom i poštovanjem radničkih prava, saopštio je predsjednik DPS-a Danijel Živković.

Spajić: Iza nas su rezultati dostojni Prvog maja

Srijeda, 01.05.2024 | 09:13

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić čestitao je u ime Vlade i svoje lično, svim građanima 1. maj – Međunarodni praznik rada.

CEP predala listu za lokalne izbore u Budvi

Utorak, 30.04.2024 | 20:59

Crnogorska Evropska Partija danas je Opštinskoj Izbornoj Komisiji Budve predala listu za opštinske izbore koji će se održati 26. maja.

Krivokapić i Abazović prijavili imovinu: Nešto uštedjeli, nešto naslijedili, a nešto dobili na poklon

Utorak, 30.04.2024 | 19:07

Bivši premijer u tehničkom mandatu, lider i poslanik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović ima 26.000 eura gotovine i vikendicu, pokazuju podaci o imovini koje je dostavio Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK).

Eraković: Članovi Odbora za antikorupciju Skupštine Crne Gore od ASK traže dokumenta upućena Tužilačkom savjetu i podatke o prihodima i imovini načelnika SPO

Utorak, 30.04.2024 | 18:36

“Danas sam sa svojim kolegama i članovima Odbora za antikorupciju Skupštine Crne Gore Andrijom Nikolićem i Nikolom Janovićem, zatražio od Agencije za sprečavanje korupcije da nam u što kraćem roku dostavi obavještenje koje je Agencija, prema riječima direktorice Jelene Perović, uputila Tuzilačkom savjetu, a koje se odnosi na navodno nezakonito oduzimanje predmeta specijalnim tužiocima, odlukom glavnog specijalnog tužioca”, izjavio je dr Jevto Eraković predsjednik Odbora za antikorupciju.

Madrid dobija NOVOG ŠAMPIONA: Rubljov eliminisao Alkarasa

Srijeda, 01.05.2024 | 19:03

Nakon dvije godine, završena je vladavina Karlosa Alkarasa u Madridu - španski teniser je danas u četvrtfinalu ovog Mastersa izgubio od Andreja Rubljova 2:1 (4:6, 6:3, 6:2).

Alkaras: Razmišljam o tituli, imam šansu da postanem legenda Madrida kao Nadal

Srijeda, 01.05.2024 | 14:10

Nakon trijumfa nad Janom Lenardom Štrufom, Karlos Alkaras je istakao da je počeo da razmišlja o tituli u Madridu.

Registrovan ZEMLJOTRES kod Nikšića

Srijeda, 01.05.2024 | 13:47

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je dana 1. maja 2024. godine, u 12 časova i 19 minuta registrovao zemljotres manje jačine sa epicentrom na 10 km sjeverno od Velimlja u Opštini Nikšić, saopšteno je iz Seizmološkog Zavoda Crne Gore.

Predlog za POSNU TRPEZU - Pasulj na vodi

Srijeda, 01.05.2024 | 17:15

Za sve koji prate post na vodi, recept koji ne treba zaobići jeste pasulj. Pasulj je veoma hranljiva namirnica i u bilo kom obliku je mnogima i uvijek rado viđen na trpezi.

MUP - Apel građanima da tokom prazničnih dana vatru lože u kontolisanim uslovima

Srijeda, 01.05.2024 | 13:35

Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je građanima da tokom prazničnih dana vatru lože u kontolisanim uslovima.

Uprava policije: Ciljanom potragom u Podgorici lišen slobode državljanin Republike Srbije

Srijeda, 01.05.2024 | 13:01

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala, Grupe za međunarodne ciljane potrage Odjeljenja za međunarodnu operativnu policijsku saradnju INTERPOL – EUROPOL – SIRENE, juče su u saradnji sa službenicima Odjeljenja bezbjednosti Podgorica realizovali ciljanu potragu i u Podgorici lišili slobode međunarodno traženo lice M.T. (41), državljanina Republike Srbije, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Kako da skinete pečat sa jaja? Potrebne su vam DVIJE STVARI

Srijeda, 01.05.2024 | 16:42

Bližimo se Velikom petku, danu kada farbamo jaja za predstojeći praznik Vaskrs. Uveliko su domaćice opremljene svime što im je potrebno za ovaj proces, a posebno jajima.

Da li je vrijeme da kupite novi dušek za spavanje? Saznajte uz pomoć OVOG TRIKA

Srijeda, 01.05.2024 | 16:09

Uradite ovaj jednostavan test i saznajte da li je vrijeme da kupite novi dušek za spavanje.

Živković: Zajedno da nastavimo sa afirmacijom i poštovanjem radničkih prava

Srijeda, 01.05.2024 | 12:39

Svim građankama i građanima Crne Gore, u ime Demokratske partije socijalista i svoje lično, čestitam Međunarodni praznik rada - Prvi maj, sa željom da zajednički nastavimo sa daljom afirmacijom i poštovanjem radničkih prava, saopštio je predsjednik DPS-a Danijel Živković.

FOTO: Pogledajte - Pojačan saobraćaj na GRANIČNIM PRELAZIMA

Srijeda, 01.05.2024 | 12:07

Prvomajske i vaskršnje praznike, mnogi su iskoristili da se odmore i otputuju.