Petak, 25.11.2022 | 19:48
IZVOR: Kolektiv.me

Đukanović: Svjedočimo početnoj fazi uspostavljanja novog svjetskog poretka

Predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović govorio je na 26. Kongresu Socijalističke internacionale koji se održava u Madridu.  
Foto: DPS 

Kongres je jedan od ključnih političkih događaja na globalnom nivou, na kojem učestvuje preko 500 delegata iz čitavog svijeta, među kojima su i predsjednici država i vlada.

Da današnjem Kongresu za predsjednika SI izabran je aktuelni premijer Španije Pedro Sančez a za generalnu sekretarku Benedikta Lasi. Takođe, danas je predsjedniku Đukanoviću uručeno i posebno priznanje za doprinos Demokratske partije socijalista u radu SI.

Govor Đukanovića prenosimo u cijelosti.

“Poštovani predsjedniče Sančez,

Dozvolite mi da podijelim zadovoljstvo povodom održavanja Kongresa Socijalističke internacionale, koji u globalnom političkom kalendaru predstavlja jedan od najvažnijih događaja. Socijalistička internacionala je još od svog utemeljenja na Frankfurtskom Kongresu 1951. bila i ostala nezaobilazan akter na globalnoj sceni posebno u afirmaciji i odbrani socijalne pravde, demokratije i mira u svijetu. Nehru je ovo jedinstvo sabrao u svojoj misli da su i „demokratija i socijalizam sredstvo za postizanje jednog cilja, a ne cilj sam po sebi“.

Koristim priliku da zahvalim prethodnom rukovodstvu, bivšem predsjedniku Jorgosu Papandreuu i generalnom sekretaru Luisu Ajali na kontinuiranoj podršci koju su davali Demokratskoj partiji socijalista i Crnoj Gori, ali i na predanom radu kako bi Socijalistička internacionala bila aktivna i angažovana, mobilišući demokratske snage u različitim regionima svijeta i nastavljajući da bude glas za mir.

 Srdačno čestitam novoizabranom rukovodstvu, posebno predsjedniku Pedru Sančezu, i generalnoj sekretarki Benedikti Lasi, koji će siguran sam, svojim izuzetnim političkim iskustvom, izvrsnim kontaktima, posvećenim angažmanom i progresivnom vizijom unijeti novu energiju i entuzijazam u jačanju ljevičarskog pokreta u Evropi i svijetu. Takođe, uvjeren sam da će kongresne debate i dokumenta detaljno razmotriti međunarodnu situaciju i svestrano sagledati nove prioritete koji treba da odgovore savremenim izazovima i očekivanjima građana u našim društvima.

Danas je prilika da trasiramo pravac svoje političke porodice i potvrdimo status Socijalističke internacionale kao prestižne i kompetentne organizacije koja je spremna mudrim odlukama odgovoriti aktuelnim i budućim globalnim kretanjima, pripremajući svijet za velike transformacije koje će obilježiti budućnost.

Živimo u vrijeme kad su međunarodni odnosi i bezbjednosne politike u najvećoj korelaciji u novijoj istoriji, i kad multilateralizam predstavlja najbolji mehanizam za očuvanje mira, jačanje demokratije, odbranu od klimatskih prijetnji, energetske krize, ali i zdravstvenih, egzistencijalnih i finansijskih nesigurnosti, koje zabrinjavaju čitav svijet. Takav je angažman danas i obaveza, ako uzmemo u obzir i alarmantno stanje kada je u pitanju kampanja propagande i lažnih informacija, kojom se želi obesmisliti stvarnost, a auditorijum kontinuirano dovodi u zabludu.

Činjenica je da svjedočimo početnoj fazi uspostavljanja novog svjetskog poretka, u kojem su neki stari igrači ponovo aktivni i nasilni, što nas glasno opominje da više ne smijemo tolerisati porast ksenofobije, nacionalizama i desničarskih ideja.

Crna Gora, iako jedina država bivše Jugoslavije koja nije iskusila rat u protekle tri decenije, i te kako se nalazi u fokusu onih koji i dalje ne mogu da se pomire s crnogorskom nezavisnošću, ali ni s njenim članstvom u NATO-u, vodećom ulogom u pristupanju EU; i koji žele opstruirati naš prozapadni kurs. To posebno zabrinjava kada znamo da je Balkan i dalje poprište sukobljenih geopolitičkih interesa čija je posljedica usporavanje integrisanja naših društava u svoje prirodno evropsko okruženje, podrivanje povjerenja i kašnjenje u usvajanju evropskih vrijednosti.

U novijoj prošlosti Crna Gora je bila, a i danas je suočena s mnogo izazova, prije svega uticaja trećih strana od kojih se uspijevala zaštititi, između ostalog uz podršku NATO partnera. U tome prednjači Moskva, koja danas preko desničarskih partija u našoj državi želi do kraja destabilizovati političke i društvene prilike. Oni danas svjesno izvršavaju zamisli proruske desnice opstruirajući proces približavanja Evropskoj uniji, što je izazvalo oštru reakciju i osudu naših zapadnih partnera.

“Gdje god su ljudi pogođeni teškom patnjom, ona pogađa sve nas. Ne zaboravite: ko dozvoli da nepravda dugo traje, on otvara put narednoj nepravdi“ – ove proročke riječi Vilija Branta na Kongresu Socijalističke internacionale u Berlinu, 15. septembra 1992. danas rezonuju više nego ikad od kraja hladnog rata. Konflikt u Ukrajini jasno je pokazao na što je Rusija spremna, a uzimajući u obzir da je jedna od njenih zona interesa i dalje područje Zapadnog Balkana, neophodna je kontinuirana pažnja naših međunarodnih partnera koji danas ozbiljnije doživljavaju i situaciju u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu. Jedino zajedničkom akcijom možemo pokazati odlučnost u suprotstavljanju retrogradnim i opasnim idejama koje predstavljaju prijetnje multietničkoj demokratiji na Balkanu, a koje istovremeno prijete evropskoj stabilnosti i prosperitetu.

Uvažavajući navedeno, u našem regionu ali i širom Evrope i svijeta, od posebnog je značaja naše povezivanje, zajednički rad i jačanje politika, koje opet uporište nalaze u tradicionalnim socijaldemokratskim vrijednostima usmjerenim na rješavanje ekonomskih i društvenih zadataka, jačanju stabilnosti i izgradnji prosperitetnog globalnog društva, zasnivanog na ciljevima i načelima multilateralnih platformi, kakva je i Socijalistička internacionala.

Da se poslužim riječima velikog Felipa Gonsalesa: „Čovjek nije pasivan entitet nego aktivan činilac, koji je pod uticajem prirode i istovremeno reaguje na nju i mijenja je“. Jedino aktivnim djelovanjem i mijenjanjem nabolje današnjeg svijeta, koji srlja u ekstremizam, nestabilnosti i konflikte, možemo napraviti iskorak prema sigurnijoj i boljoj budućnosti za sve i krenuti putem zajedničke agende, u kojoj nećemo dijeliti samo zajedničke brige, već i zajednička rješenja, bez obzira na brojnost nacije i veličinu zemlje”.

Pored Đukanovića na Kongresu SI u delegaciji DPS-a je i generalni sekretar partije, Aleksandar Bogdanović.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
kororanin
26.11.2022 08:45

Jel pricao na spanski ili engleski?

0 0

Bez izjava nakon sastanka u Skupštini -Radunović novinarima: Najvažnije da izaberemi ljude, a ne da se proda dva lista više

Utorak, 31.01.2023 | 14:50

Sastanak parlamentarne većine koji je odžan kod predsjednice Skupštine je završen.

Stručnjaci za zapošljavanje TVRDE da OVU boju NE BI TREBALO da nosite na razgovoru za posao

Utorak, 31.01.2023 | 14:42

Vaše vještine, način na koji govorite i odjeća koju nosite biće pažljivo procjenjeni.

IJZCG: Registrovano 60 novih slučajeva kovida, bez preminulih

Utorak, 31.01.2023 | 14:34

Dnevni korona presjek.

Vuković: Uprava Glavnog grada oročila 10 miliona eura

Utorak, 31.01.2023 | 14:30

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, saopštio je gradska uprava donijela je odluku o oročavanju 10 miliona eura.

Objavljena lista NAJPOPULARNIJIH muzičara - Ovaj REPER JE NAJSLUŠANIJI u čak pet država

Utorak, 31.01.2023 | 14:12

Liberty Games nedavno je na svojoj web stranici objavio listu najslušanijih muzičara u svijetu za prošlu godinu, a bh. reper Jala Brat je najslušaniji u čak pet država.

Vojinović: Sporazum sa EPCG i CEDIS-om značajan korak ka zapošljavanju srednjeg stručnog kadra

Utorak, 31.01.2023 | 14:03

Ministar prosvjete Miomir Vojinović potpisao je danas u Vili “Gorici” Sporazum o saradnji sa izvršnim direktorom Elektroprivrede Crne Gore Nikolom Rovčaninom i izvršnim direktorom CEDIS-a Vladimirom Čađenovićem.

Podgorica: Slab pritisak vode u jednom dijelu grada, normalizacija do sjutra

Utorak, 31.01.2023 | 13:57

Na kružnom toku kod Poreske uprave, zbog izvođenja radova, došlo je do pada pritiska vode u nekim podgoričkim ulicama.

Krstinja je IZGUBILA preko 80 kilograma i sada vodi potpuno drugačiji život - "Ostao mi je OŽILJAK, ali..."

Utorak, 31.01.2023 | 13:42

Proslavljena učesnica „Zvezda Granda“, Krstinja Matanović vodila je dugu i tešku borbu sa viškom kilograma iz koje je izašla kao pobjednik kada je izgubila preko 80 kilograma.

Podgorička Vrpca nastupa na drugoj Rockstrikciji

Utorak, 31.01.2023 | 13:41

Nakon nevjerovatnog prvog izdanja Rockstrikcije održanog u novembru, na kome su nastupi Nikole Vranjkovića i Autogenog treninga premašili sva očekivanja publike, na drugom izdanju uz legendarne Bjesove nastupa i podgorički bend Vrpca. Koncerti koji se s nestrpljenjem očekuju će uzdrmati publiku željnu kvalitetnog rokenrola u subotu 4. februara u Kolektoru (prostor bivšeg Titeksa).

Još danas traje promotivna ponuda karata na letovima Air Montenegro

Utorak, 31.01.2023 | 13:38

Promotivna ponuda karata nacionalne avio-kompanije za period putovanja od 16. februara do 30. septembra ove godine, traje još danas.