Srijeda, 30.11.2022 | 15:36
IZVOR: Cdm.me

Abazović predložio da Novaković Đurović bude koordinatorka Ministarstva evropskih poslova

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović predložio je na današnjoj sjednici Vlade da ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović koordinira Ministarstvom evropskih poslova, nakon što je Jovana Marović podnijela ostavku.




Foto: gov.me/B.Ćupić

Abazović je ponovo apelovao na poslanike da 12. decembra odblokiraju Ustavni sud i glasaju za sudije.

Podsjećamo, Marović je u petak podnijela ostavku na funkcije potpredsjednice Vlade za spoljnu politiku, regionalnu saradnju i evropske integracije i ministarke evropskih poslova, ali i na funkciju potpredsjednice Građanskog pokreta URA.

Abazović se zahvalio Jovani Marović na svemu što je uradila dok je bila na čelu Ministarstva evropskih poslova.

“Razlozi za ostavku mogu da budu ovakvi ili onakvi, ali ono što se čulo u javnosti ne mogu da doživim kao razlog za ostavku”, istakao je Abazović.

Dodao je da će ministarka Ana Novaković Đurović dalje koordinisati Marovićevim resorom.

“Nećemo dozvoliti da se u ovome kaska. Predlažem da Ana Novaković Đurović bude koordinatorka Ministarstva evropskih poslova”, istakao je Abazović.

Ponovo je apelovao na poslanike da 12.decembra izaberu sudije Ustavnog suda.

“Oni koji su za evropski put, glasaće za sudije Ustavnog suda i deblokadu Ustavnog suda. Oni koji nijesu za evropski put, ne mogu da se kriju iza nikakve lažne propagande, nego neka preuzmu odgovornost”, poručio je Abazović.

Kako je istakao, jedan od glavnih zadataka Ministarstva evropskih poslova je, između ostalog, da objasni tu situaciju.

“Jer nijesam vidio, niti čuo nijednog našeg kolegu da se na bilo koji način osporava bilo kredibilitet, bilo profesionalni habitus određenih kandidata za Ustavni sud. Nisam nikad čuo da je neko iz Vlade taj koji želi da stavi neku kočnicu ili klip u točkove Crne Gore u njenom pokretu koji treba da dobije ubrzanje ka Briselu”, naveo je Abazović.

Tvrdi da priče oko regionalnih inicijativa i zamjena za EU ne postoje.

“Ljudi koji imaju politiku zamrzivača, koji su zaleđeni u vremenu i koji ne žele da idemo naprijed imaju prava na takav stav, ali treba da dozvole i drugim ljudima koji imaju suprotan stav, a taj stav je pomiriteljski, taj stav je okrenut prema budućnosti i prema saradnji prvo sa zemljama regiona, a onda i sa svim drugim zemljama širom evropskog kontinenta, da ga nekako iskažu. Ja mislim da je ova Vlada baštini takav stav i da sve što vodi poboljšanju naših odnosa sa svim državama i u regionu i u EU mi jednostavno kao Vlada podržavamo”, naveo je Abazović.

Do kraja godine očekujemo 60 odsto više otvorenih firmi

Abazović je kazao i da će Crna Gora na kraju ove godine imati više od milijardu eura stranih direktnih investicija.

“Vratio sam se sa ministarskog sastanka NATO-a u Bukureštu. Što se Crne Gore tiče i našeg međunarodnog kredibiliteta, imamo sa čime da se pohvalimo. Volio bih da neko da uporednu analizu koliko je pomogla Crna Gora, a koliko veće zemlje u odnosu na veličinu i kapacitete. Crna Gora će na kraju ove godine imati više od milijardu eura stranih direktnih investicija. 42 odsto se povećao broj otvorenih firmi u Crnoj Gori u odnosu na prethodnu godinu. Do kraja se godine se očekuje da to bude na 60 odsto više”, naveo je Abazović.

Abazovića će prisustvovati Evropskom molitvenom doručku i Samitu EU-ZB u Briselu 7. decembar 2022. godine, dok će ministarke kulture i medija Maša Vlaović ići u posjetu Svetoj Stolici, u periodu od 5. do 6. decembra.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

TRIK za čišćenje zidova BEZ KREČENJA

Petak, 26.04.2024 | 21:57

Ukoliko smatrate da bi zidove trebalo osvježiti, a još niste planirali da krečite stan, postoji jednostavan način da to učinite.  

Švarceneger o snimanju jednog od svojih najpopularnijih filmova: “Bilo je UŽASNO"

Petak, 26.04.2024 | 21:51

Naučno-fantastični film "Predator" ostao je zapamćen kao jedan od najboljih filmova u karijeri Arnolda Švarcenegera.

"REFORME penzionog sistema POTREBNE, ali bez jednostranih poteza"

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.

Vuletić NAPUSTIO DPS, nastaviće kao NEZAVISNI ODBORNIK

Petak, 26.04.2024 | 20:32

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u cetinjskom parlamentu Stefan Vuletić napustio je tu partiju.