Petak, 27.01.2023 | 20:23
IZVOR: magazin.novosti.rs

Utiče na njihovo MENTALNO ZDRAVLJE - RAZLOZI zbog kojih bi DJECA trebalo da se igraju na SNIJEGU

Nema djeteta koje ne voli snijeg, i treba da im dozvolite da se igraju na sniježnom danu.




Foto: Ilustracija/ Pixabay.com

Svi znamo onu čuvenu narodnu izjavu da je odlično kada snijeg pada jer pročisti vazduh, što i jeste tačno.

Pored toga što je zdravo da se djeca igraju na snijegu i udišu taj 'pročišćen' vazduh, postoji još 5 prednosti koje vrijeme na snijegu pruža:

Vrijeme provedeno bez TV-a

Zimi je mnogima jednostavnije da djeci puste televiziju da gledaju nego da ih oblače u slojeve kako bi proveli 15-20 minuta napolju. Ali to je velika greška! Vrijeme provedeno na otvorenom je stimulativnije, zdravije i zabavnije od sjedenja ispred televizora.

Svjež vazduh

Ne postoji ništa bolje od toga da duboko udahnete na hladnom, snježnom vazduhu. Izlazak napolje sa djecom pružiće vam svima odmor od tih neugodnih klica u zatvorenom prostoru koje se redovno recikliraju u vašem domu. Kada se vratite u kuću i shvatite koliko je vazduh unutra zapravo drugačiji, cijenićete snježne dane mnogo više.

Vježbe i grube motoričke vještine

Da li ste ikada pokušali da se krećete kroz metar ili više snega? Potreban je ozbiljan napor, posebno ako ste niži. Aktivnosti poput sankanja, skijanja ili samo trčanja kroz gomilu snega aktivira velike mišićne grupe i daje vama i vašoj djeci dobar trening.

Mogućnost posmatranja, rješavanja problema i stvaranja

Snijeg nudi toliko mogućnosti za rješavanje problema i buđenje kreativnosti. Napravite snješka ili tvrđavu od snijega, oduševiće ih i sniježni anđeli... Ako vidite tragove kuca ili maca u snijegu, pitajte djecu šta je to... Naučite ih zašto se sanke mnogo lakše kreću nizbrdo nego uzbrdo...

Neprocjenjivo porodično vrijeme

Kada ste svi zajedno, sve oko vas je bijelo a vazduh je čist, čini se da je vrijeme malo sporije. Prepustite se porodičnom uživanju i zaboravite na listu obaveza. Iskoristite svaki trenutak jer na taj način stvarate porodične uspomene koje će vaše dijete dugo da pamti.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Radnici Instituta Igalo danas očekuju tri zarade

Petak, 26.04.2024 | 08:54

Radnicima Instituta "Dr Simo Milošević" danas bi trebalo da bude isplaćen novac za zarade koje im se duguju. U Sindikatu Instituta smatraju da će pomoć zaposlenima značiti mnogo ali da problemi te zdravstvene ustanove ostaju. Vjeruju da će tokom narednih dvadesetak dana ipak naći rješenje. 

„Sedam dana smo se zabavljali i zaprosio sam je nakon maturske večeri“: Ovako je počela ljubavna priča Aca Pejovića i supruge Biljane – „Imala je jedan uslov za brak“

Petak, 26.04.2024 | 08:49

Aco Pejović već 27 godina uživa u braku sa suprugom Biljanom.

Seka Sablić: Strašno je što smo posvađani sa svim susedima;

Petak, 26.04.2024 | 08:37

Zamračili su sve zvijezde koje su u kulturi postojale, oni su zamračili Čkalju, Miću Orlovića, Milenu Dravić. Milena je mislila da je na crnim listima. Kao rez je bio kada su počeli da forsiraju turbo folk. Kultura ne postoji, ona je na koljenima, ali pozorišta su, ipak, puna i mi sa zadovoljstvom igramo te predstave, opisala je današnje stanje u kulturi i društvu u Srbiji u emisiji “360 stepeni” čuvena glumica Jelisaveta Seka Sablić, piše N1.

"Izgradnja mostova sa njemačkom privredom velika šansa za razvoj"

Petak, 26.04.2024 | 08:32

Vlada Crne Gore želi da privuče kredibilne investitore iz partnerskih zemalja, a otvaranje predstavništva Saveznog udruženja za ekonomski razvoj i vanjsku trgovinu (BWA) iz Njemačke, pomoći će u izgradnji mostova sa njemačkom privredom, saopšteno je iz kabineta Spajića.

Od muža trpjela nasilje 13 godina: Porodica i prijatelji okrenuli leđa

Petak, 26.04.2024 | 08:26

"Trpjela sam nasilje 13 godina dok nisam shvatila da gubim volju za životom", tako opisuje svoju svakodnevnicu sagovornica emisije "Mreža" koja je sada pod okrivljem Sigurne ženske kuće, nakon što je pobjegla od supruga nasilnika. 

"Plan rasta treba da ubrza sprovođenje dogovorenih reformi"

Petak, 26.04.2024 | 07:04

Usvajanje Plana rasta za Zapadni Balkan ujedno je i posljednji korak ka uspostavljanju instrumenta vrijednog šest milijardi eura, koje će do 2027. biti na raspolaganju našem regionu. Koizvjestilac Karlo Resler za TVCG ističe da bi taj mehanizam trebalo da ubrza sprovođenje dogovorenih reformi po jasno definisanim kriterijumima.

Milović: Bićemo ponovo grad razvoja i pravih vrijednosti, pobijedićemo u Budvi

Četvrtak, 25.04.2024 | 22:06

Večeras je u Budvi predstavljena pobjednička izborna listu ,,Budva može bolje!” prof. dr Nikola Milović, koja će nastupiti na predstojećim lokalnim izborima 26. maja.

Vrijeme sjutra: Promjenljivo oblačno uz ove temperature

Četvrtak, 25.04.2024 | 21:56

Promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, a od sredine dana ponegdje slaba kiša, najavljuju iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS).

Radonjić: Proces protiv Lazovića i Katnića nije osveta, odluka suda u vezi Mijajlovića ukazuje na nejednako postupanje

Četvrtak, 25.04.2024 | 21:31

Specijalni državni tužilac i portparol Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) Vukas Radonjić kazao je da se u procesu tog tužilaštva protiv bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića i nekadašnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića nema govora o osveti i revanšizmu.

SMUTI SA BOROVNICAMA: Povećava energiju i ubrzava metabolizam (RECEPT)

Četvrtak, 25.04.2024 | 21:13

- Isprobajte recept za antiejdžing smuti sa borovnicama. Ova kombinacija sastojaka sjajno djeluje na organizam i tako pomaže da se olakša rad digestivnog trakta, poveća energija i ubrza metabolizam, kaže Tatjana Popović, health coach i nutricionista.