Utorak, 14.03.2023 | 09:07
IZVOR: ona.telegraf.rs

Prva Azijatkinja koja je osvojila Oskara za najbolju glumicu - Neobična ŽIVOTNA PRIČA Mišel Jeo

Glumica Mišel Jeo je osvojla Oskara za najbolju glumicu, zahvaljujući sjajno odigranoj glavnoj ulozi u filmu "Sve u isto vrijeme".




Foto: YouTube screenshot/Oscars

Uspjela je da zaokruži svoj rad do sada i dostigla je cilj svog zanimanja, koji je svima u glumačkoj profesiji željeno dostignuće. Ali, do toga je prešla interesantan put, koji pokazuje da je zaista sudbinu nemoguće izbjeći.

Djetinjstvo

Mišel je rođena u Ipohu, grad u Maleziji, 1962. godine. 

Djetinjstvo je provela govoreći maternji jezik - malej i engleski jezik. Sa četiri godine otkrila je svoju ljubav i talenat za balet i čvrsto je odlučila da će život posvetiti ovoj gracioznoj umjetnosti.

Išla je u školu u kojoj su bile samo djevojčice, a baletom se bavila svim srcem. Sa 15 godina se sa roditeljima odselila u London, gdje je počela da ispunjava svoje snove i upisala dobro poznatu Akademiju plesa.

Sve je išlo baš kako je ona zamislila, međutim, ne i kako je njen put bio zapravo postavljen.

Uoči studija, povrijedila je kičmu što joj je onemogućilo da nastavi da pleše. Bio je to porazni momenat, ali je shvatila da je to neće udaljiti od plesa, te je nastavila koreografskim stopama i stopama drugih umjetnosti.

Karijera i susret sa Džeki Čenom

Sa 20 godina se prijavila i osvojila izbor za Mis Malezije i dalje se plasirala za izbor za  Mis svijeta 1983. godine, na kom je osvojila 18. mjesto od 72 plasirane djevojke iz čitavog svijeta. Iste godine otputovala je u Astraliju i osvojila Mis Mombe.

Još od prvog osvajanja mjesta misice, počela je da dobija pozive za razne glumačke uloge. Nije ni znala šta je zapravo čeka zahvaljujući tom jednom pozivu koji nije odbila.

Bio je to poziv za reklamu, ali nije dovoljno dobro razumjela, ni govorila kantonski jezik, čak nije najbolje ni razumjela kakva je ponuda u pitanju. Rečeno joj je da će u reklami biti sa Sing Lungom, ali kada se pojavila, zanijemila je, jer se ispred nje našla legenda akcionih i komičnih filmova, Džeki Čen. Shvatila je tog momenta da je Sing Lung ustvari ime Džekija Čena na kantonskom.

Moglo se naslutiti koji su pozivi bili spremni za nju.

Primijetivši je u toj reklami pored slavnog Džekija Čena, poznata filmska kuća iz Hong Konga "D&B" kontaktirala je mladu Mišel i izrazila ogromno interesovanje za nju.

Karijeru u ovoj filmskoj i producentskoj kući započela je akcionim filmovima, gdje je tumačila uloge koje su zahtijevale dobro poznavanje borilačkih vještina. Balet, njena prva ljubav, mnogo joj je pomogao u vježbanjnu ovih veština koje je trebalo stručno prikazati na velikim platnima širom svijeta. Bili su zadivljeni njenom smirenošću i koncentracijom, bez i jednog dana pravog poznavanja vještina koje je morala brzinski da savlada.

Nakon nekoliko glavnih uloga, publika ju je nazval Mišel Kan.

Godine 1987. udaje se za jednog od glavnih imena "D&G" kuće,  Diksona Puna, sa kojim je bila narednih pet godina u braku.

Kada se razvela, ponovo se posvetila svojoj profesiji i odlučila da ne ispusti nijednu priliku da ostane u ovom svijetu u kome vlada.

Vratila je svoje ime Mišel Jeo kada je dobila ponudu Holivuda da igra u filmu "Sujtra ne umire nikada", što joj je doprinio ogroman niz filmova. Ljudi sa kojima je radila su bili oduševljeni i govorili su kako joj se dive količinom profesionalizma, ali i odlučnošću da sama odradi sve borilačke scene za koje se uveliko uzimaju stateri.

Vremenom je morala da se nadograđuje poznavanjem i ostalim jezicima kao što je mandarinski.

Osvojen Oskar

Film "Sve u isto vrijeme" donio je ono što je najveća pohvala glumcu, Oskara. Nekada je maštala o gracioznim pokretima koji će puniti sale, ali je zahvaljujući putevima koji je život dobro za nju predodredio, sada, na velikoj polici mogobrojnih uspjeha stoji i nagrada za najbolju glumicu.

Ona je prva Azijatkinja koja je osvojila Oskara za najbolju žensku ulogu, ali i prva osoba iz Malezije koja je nominovana i osvojila ovakvu nagradu. 

Ima 61 godinu i jednu zdravu i šarenu karijeru iza sebe, navodi "Wikipedia.org"

Izvor: ona.telegraf.rs

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Nova pravila na dodjeli Oskara: Proširuje se broj nominovanih u jednoj kategoriji

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:56

Američka filmska akademija od 2025. godine uvodi nova pravila. Već sada se zna da će 2025. godine dodjela biti organizovana 2. marta. Nominacije će biti poznate 17. januara 2025. godine.

FANOVI RAZOČARNI - Netfliks OTKAZUJE jednu od najpopularnijih serija

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:38

Netfliks je odbacio predstojeći nastavak jedne od svojih najuspješnijih serija “Vještac” (The Witcher) kao dio novog niza programskih rezova.

VIDEO: “Maestralna..." Gledaoci hipnotisani novom serijom na Netfliksu

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 10:49

U režiji dobitnika Oskara, Stivena Zejlijana, Ripli počinje kada sitnog kriminalca, Toma Riplija (Endrju Skot), dočeka bogati Herbert Grinlif.

"To je sve što nam TREBA"- Lažni trejler za nastavak Džejmsa Bonda prikupio MILIONE PREGLEDA (VIDEO)

Nedjelja, 31.03.2024 | 17:06

Prije nekoliko dana na Jutjubu je objavljen lažni trejler za nastavak filmova o Džejmsu Bondu, a kreiran je uz pomoć vještačke inteligencije. Fanovi tako u ulozi agenta 007 priželjkuju Henrija Kavila, a kao Bondovu devojku Margo Robi.

Revija “Svjetska književnost na filmu” XII od 22. - 24. aprila u sali DODEST

Petak, 19.04.2024 | 10:16

April u KIC-u „Budo Tomović“ tradicionalno je rezervisan za reviju “Svjetska književnost na filmu” u okviru koje će dvanaesti put zaredom prikazati neka od najboljih ekranizovanih književnih djela, a sve u čast Svjetskog dana knjige.

TRIK za čišćenje zidova BEZ KREČENJA

Petak, 26.04.2024 | 21:57

Ukoliko smatrate da bi zidove trebalo osvježiti, a još niste planirali da krečite stan, postoji jednostavan način da to učinite.  

Švarceneger o snimanju jednog od svojih najpopularnijih filmova: “Bilo je UŽASNO"

Petak, 26.04.2024 | 21:51

Naučno-fantastični film "Predator" ostao je zapamćen kao jedan od najboljih filmova u karijeri Arnolda Švarcenegera.

"REFORME penzionog sistema POTREBNE, ali bez jednostranih poteza"

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.

Vuletić NAPUSTIO DPS, nastaviće kao NEZAVISNI ODBORNIK

Petak, 26.04.2024 | 20:32

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u cetinjskom parlamentu Stefan Vuletić napustio je tu partiju.