Četvrtak, 16.03.2023 | 13:02
IZVOR: Pobjeda.me

Abazović: Montefarm POSTAO Glovo za ljekove, PODRŠKA Vlade da počne da proizvodi ljekove

Montefarm je u Crnoj Gori ciljano postao Glovo za ljekove - ocijenio je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović na sjednici Vlade.




Foto: Vlada Crne Gore 

On je kazao da je ova institucija postala "samo jedan distributivni centar".

"Montefarm umjesto da proizvodi ljekove, oni su ga sveli samo da bude mjesto đe razne porudžbine dolaze i onda se transportnim vozilima voze prema apotekama. Distributivni centar. Možda je to bila vizija prošle vlasti. Odgovorno tvrdim da Montefarm može da počne da radi proizvodnju ljekova, makar onih široke potrošnje",  istakao je Abazović.

Više od stotina miliona eura se, prema njegovim riječima, izdvaja na kupovinu ljekova. 

"Kada bi Montefarm samo 20 miliona eura proizvodio, mi bi za godinu imali najsavremeniju fabriku",  naglasio je Abazović.

"Ako je ovo filozofija koja ne može da se izvede u Crnoj Gori, onda okej, ali ja vjerujem da može. Ne da vjerujem, nego sam siguran, da radi proizvodnju u početku manje komplikovanih ljekova, ali koji imaju veliku potrošnju u našim zdravstvenim ustanovama, ili među građanima, a kasnije kako bude rasla firma da se specijalizuje za određene ljekove. Više od sto miliona eura dajemo kao država svake godine na uvoz ljekova, nismo sposobni da proizvedemo jednu infuziju",  rekao je Abazović.

Ako je tako, dodaje, dobro, ali on za to nije.

"Mislim da su Montefarm namjerno učinjelo da bude distributivni centar koji samo služi kao logistika određenim velikim farmaceutskim kućama. Nemam ništa protiv privatnog sektora, svi oni mogu da nađu svoje mjesto pod suncem, ali ako mogu da proizvode zemlje regiona, može i Crna Gora nešto da proizvodi",  istakao je Abazović.

Smatra da je epidemija koronavirusa bila velika opomena.

"Tad nismo imali nikakvu svoju proizvodnju i vrlo oskudna mjesta za skladištenje, odnosno stvaranja rezerve ljekova. Mi inače nemamo ni robne rezerve, a ne rezerve ljekova. Neka građani Crne Gore adresiraju krivicu ako budemo u situaciji, Montefarm treba da pokrene ideju početka pravljenja fabrike koja će da proizvodi ljekove u Crnoj Gori i za to će imati podršku Vlade", poručio je Abazović.

Ali da, kako je rekao, Montefarm - državna firma - bude kurir služba drugih farmaceutskih kompanija to nije politika ove Vlade.

"Neka se svi snađu, žive jako dobro i rade jako dobro farmaceutske kompanije, neka prave svoje kurirske službe", zaključio je Abazović.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

TRIK za čišćenje zidova BEZ KREČENJA

Petak, 26.04.2024 | 21:57

Ukoliko smatrate da bi zidove trebalo osvježiti, a još niste planirali da krečite stan, postoji jednostavan način da to učinite.  

Švarceneger o snimanju jednog od svojih najpopularnijih filmova: “Bilo je UŽASNO"

Petak, 26.04.2024 | 21:51

Naučno-fantastični film "Predator" ostao je zapamćen kao jedan od najboljih filmova u karijeri Arnolda Švarcenegera.

"REFORME penzionog sistema POTREBNE, ali bez jednostranih poteza"

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.

Vuletić NAPUSTIO DPS, nastaviće kao NEZAVISNI ODBORNIK

Petak, 26.04.2024 | 20:32

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u cetinjskom parlamentu Stefan Vuletić napustio je tu partiju.