Petak, 30.06.2023 | 15:25
IZVOR: kolektiv.me

Crnogorski Telekom NAJAVLJUJE - VoLTE uskoro SVIMA DOSTUPAN, spremni i za optičku mrežu od 10Gb/s

Prvi korisnici već mogu da koriste – a uskoro će biti dostupna svima – savremenu VoLTE (Voice over LTE) tehnologiju za pozive u mreži Crnogorskog Telekoma, koja donosi bržu uspostavu poziva i kvalitet na visokom nivou. Istovremeno s pozivom, možete koristiti Internet na telefonu, jer se prenos podatak ne prekida, saopšteno je iz kompanije.




Foto: Telekom

Prema njihovim riječima,  to je servis koji je dio redovnog update-a telefona koji koriste 5G mrežu i on se dodatno ne naplaćuje.  

Ovo je ključni novitet Crnogorskog Telekoma koji je danas najavio njegov izvršni direktor Stjepan Udovičić, predstavljajući sa kolegama dosadašnje i buduće mogućnosti kompanije i njene fiksne i mobilne mreže.

„Crnogorski Telekom je u nešto manje od dvije godine imao veći investicijski ciklus i na mobilnoj, i na fiksnoj mreži, i u njihovom jezgru. Budući da smo tako puno i vrijedno radili, željeli smo da podijelimo što te investicije znače za kompaniju ali i za korisnike, na kraju krajeva“, kazao je on.

Dalje je istakao kako pokazatelji Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) ukazuju da je to najveća i ujedno najbrža mreža na nivou Crne Gore, te da njeni standardi uveliko prevazilaze mnoge u zemljama zapadne Evrope.

Foto: Telekom.me 

Direktor Sektora tehnike Crnogorskog Telekoma Jovan Ćetković detaljno je prezentovao je, kako je naveo, „kompleksne stvari“ realizovane u procesu velike modernizacije mreže.

„One zahtijevaju vrlo fokusiran rad i dobro strateško i dugoročno planiranje. Kada radite tako velike projekte, morate u njima da budete vrlo probirljivi i fokusirani da time što želite da unaprijedite postojeći servisi ostanu uvijek dostupni našim korisnicima, a da to novo što dolazi plus na ono što već imaju“, dodao je on.

Njihova višestruka prednost po Ćetkoviću se ogleda u velikom broju svakodnevnih korisnika – samo onih koji koriste 5G je između 20.000 i 30.000 – te uspješnoj modernizaciji mreže čime su privukli nove klijente.

„Crnogorski Telekom je postao najveća i najbrža mreža u Crnoj Gori. Ona je i ranije to bila, u smislu korisničkog Internet saobraćaja koji prođe kroz našu mobilnu mrežu – oko 40 odsto ukupnog saobraćaja. Svakako ne zapostavljamo našu fiksu mrežu koja je dominantna i investicijski vezana za širenje optičke mreža, koja je tehnologija budućnosti. Ali, mi nikada ne gledamo samo tehnologiju, ne planiramo gledajući samo prateći tehnološke trendove, nego je osnovni „začin“ naše strategije ono što nam korisnici traže, što je njihovo iskustvo koje pažljivo osluškujemo. Na neki način u svakodnevnom radu kreiramo servise i prilagođavamo njihov oblik i dizajn onome što stvarno korisnici traže“, kazao je on.

To je potvrdio i Dušan Banović, direktor Sektora za razvoj servisa i digitalnu transformaciju Crnogorskog Telekoma.

„U principu, mi smo tu zbog korisnika, mi smo uslužna djelatnost. Tehnološko liderstvo je nešto što je bitno, ali ukoliko se ne poklopi sa onim kako korisnici gledaju na nas i kako doživljavaju servise i usluge, onda smo džaba trošili novac. Zato je to važan element koji nas opredjeljuje kada ulažemo u mrežu i, generalno, u tehnologiju Crnogorskog Telekoma“, dodao je on.

Ćetković je zatim ukazao na činjenicu da širom Crne Gore postoji oko 400 lokacija kojima doprinose širokoj pokrivenosti mobilnom mrežom. To posebno dolazi do izražaja tokom ljetnje turističke sezone, kada je korišćenje kompletne mreže, a naročito usluga prenosa podataka, uvećan barem za 50 odsto u odnosu na ostatak godine.

„Kada je riječ o modernizaciji, nije dovoljno samo da to učinite sa baznim stanicama, već i sa svom pratećom infrastrukturom. Nova oprema koju ugrađujemo doprinijeće punom potencijalu konkurentskih prednosti Crnogorskog Telekoma, za što su posebno bitne frekvencije. Ozbiljno smo se bavili njihovim zakupom od države krajem 2021. i prošle godine, što je značajno za zadržavanje i unapređenje svih usluga“, podsjetio je on.

Rezultati su vidni ne samo kroz postojeću 5G mrežu koju su prvi u Crnoj Gori lansirali u februaru ove godine, već i u opsegu koji su zakupili za narednih 15 godina.

Foto: Telekom.me 

Tome u prilog idu i činjenice da Crnogorski Telekom, prema zvaničnom izvještaju Agencije za elektronske komunikacije (EKIP) ima najveću i najbržu 4G odnosno 5G mobilnu mrežu u zemlji, koja pokriva 97 odnosno 80 odsto stanovništva sa najvećom prosječnom brzinom u poređenju s konkurencijom. Takođe, skoro 40 odsto ukupnog Internet saobraćaja u zemlji odvija se posredstvom njihove mobilne mreže.

I u fiksnoj mreži, dodaju,  biće ključnih noviteta.

Kako je naveo Ćetković, prioritet je širenje optičke mreže koja bi do kraja godine trebalo da bude dostupna u 70 odsto domaćinstava širom zemlje.

Zaokružujući današnju prezentaciju, uprava Crnogorskog Telekoma pohvalila se još jednim novitetom koji vide kao „pogled u budućnost“. Upravo su za svoju fiksnu mrežu obezbijedili uslove da se kroz nju podaci prenose brzinom od 10 Gb/s – i prilikom prijema i prilikom slanja.

„Na tome intenzivno radimo već pola godine, a to je ključno za mnoge buduće servise dostupne korisnicima Crnogorskog Telekoma, kao što su virtuelna i proširena realnost, specijalne potrebe za gejming i mnoge druge“, dodao je Ćetković, te pojasnio da će ovakve brzine klijentima postati dostupne kada za to dobiju odobrenja, a da za mnoge moraju da čekaju i po godinu.

Na prezentaciji su bili i Pavle Đurović, direktor Sektora za korporativne i pravne poslove i Sekretar društva, te direktorica Sektora finansija Gordana Blagojević.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

"Daj mi bilo šta TVOJE": O ovom GESTU će se pričati - Nadal ODUŠEVIO protivnika i publiku (VIDEO)

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 21:41

Zanimljiva situacija po završetku meča između Rafe i Pedra Kaćina. 

PAO Instagram - Hiljade korisnika ŠIROM SVIJETA prijavljuju dva problema

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 21:20

Instagram se suočava sa prekidima širom svijeta, ostavljajući hiljade korisnika nemogućim da koriste aplikaciju.

Nič: Spajić kazao da će Crna Gora PODRŽATI Rezoluciju UN o Srebrenici, ali je neće KOSPONZORISATI"

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 21:13

Njemački stručnjak za Zapadni Balkan i proširenje NATO Milan Nič kazao je da je, između ostalog, pitao premijera Milojka Spajića o potencijalnom crnogorskom sponzorisanju Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici, na šta je Spajić odgovorio da Crna Gore neće sponzorisati Rezoluciju, ali će je podržati.

SAJAM KNJIGA u Podgorici: Ambasadorka Francuske An-Mari Maske najavila BOGAT i RAZNOVRSTAN umjetnički program

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:56

Međunarodni podgorički sajam knjiga počinje 10. maja i trajaće osam dana u Sajamskom prostoru – Big fashion, najavili su organizatori na Press konferenciji na kojoj su govorili Predrag Uljarević osnivač Sajma knjiga i direktor izdavačke kuće Nova knjiga i An-Mari Maske ambasadorka Francuske u Crnoj Gori.

BOJOM ODJEĆE šaljete PORUKU o sebi: Kada izabrati LJUBIČASTU i CRVENU, a kada ŽUTU

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:52

Koja je vaša omiljena boja kada je u pitanju odjeća? Vjerujete li da ona šalje određenu poruku o vama?

Šaljaj: Ako podgorička Čistoća OTPUSTI radnike u administraciji, terenski radnici će ŠTRAJKOVATI

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:38

Ukoliko novom sistematizacijom u podgoričkoj Čistoći bude otpušteno 69 zaposlenih u administraciji, terenski radnici će se solidarisati i organizovati štrajk, kazao je za Gradsku RTV predstavnik radnika tog preduzeća Mensur Šaljaj.

Ovo je NAJGORA HRANA za bebe koju treba IZBJEGAVATI, TVRDE stručnjaci

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:27

Obroci koji su napravljeni za bebe moraju biti zdravi i prikladni. Pojedina hrana za bebe u osnovi je potpuno bezvrijedna i nezdrava.

Predata lista DPS u Budvi: "Vrijeme je za PROMJENU VLASTI"

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:15

Predata pobjednička izborna lista Demokratske partije socijalista “Budva može bolje!” Opštinskoj izbornoj komisiji Budve. Nosilac liste sa 33 kandidata za odbornike u Skupštini Opštine Budva na izborima koji su zakazani za 27. maj je prof. dr Nikola Milović. 

Nadal pokazao da može da POBJEĐUJE i nakon tri sata - Teniser SAVLADAO Kačina

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:04

Ako je bilo sumnje da li se Rafael Nadal potpuno oporavio od povrede, ona bi trebalo da je otklonjena na šljaci španske prijestonice.

URA predala listu za lokalne izbore u Budvi; Rađenović: Budva zaslužuje DRUGAČIJE

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 19:50

Građanski pokret URA večeras je predao listu za lokalne izbore u Budvi pod nazivom "URA - dr Dritan Abazović - Drugačije.