Ponedjeljak, 10.07.2023 | 10:21
IZVOR: B92

Dvostruki udar – Izdato upozorenje cijelom svijetu, evo šta nas očekuje

Svjetske vlade moraju da se pripreme za još ekstremnije vremenske prilike i rekordne temperature u narednim mjesecima. Na ovo je upozorila Svjetska meteorološka organizacija (SMO), agencija Ujedinjenih nacija za vreme, klimu i vodene resurse, proglašavajući početak fenomena zagrijavanja poznatog kao El Ninjo.




Foto: Ilustracija, Pixabay

El Ninjo je prirodni klimatski obrazac u tropskom Pacifičkom okeanu koji donosi toplije od prosečnih temperatura na površini mora i ima veliki uticaj na vrijeme širom globusa, pogađajući milijarde ljudi, prenio je Blic.

"Pojava El Ninja će u velikoj mjeri povećati vjerovatnoću obaranja temperaturnih rekorda i izazivanja ekstremnih vrućina u mnogim djelovima svijeta i u okeanu", rekao je generalni sekretar SMO Peteri Talas.

On je istakao da je objava SMO o El Ninju "signal vladama širom svijeta da mobilišu pripreme za ograničavanje uticaja (fenomena) na naše zdravlje, ekosisteme i ekonomije".

"Kako bi spasile živote i sredstva za život, vlade moraju da uspostave sisteme ranih upozorenja i pripremiti se za dalje ometajuće vremenske prilike tokom ove godine", rekao je Talas.

Posljednje tri godine bile su neke od najtoplijih zabilježenih, čak i tokom faze La Ninje, "sestre" El Ninja koju karakterišu temperature okeana koje su niže od prosječnih, piše CNN.

"Dvostruki udar" veoma snažnog El Ninja i ljudski uzrokovano zagrevanje od sagorijevanja fosilnih goriva doveli su do toga da 2016. postane najtoplija godina u istoriji, prema SMO.

Ali, kako su istakli, prvi El Ninjo koji se razvio u posljednjih sedam godina mogao bi da dovede do toga da ova ili naredna godina obore toplotni rekord iz 2016. Iz SMO su reki da postoji 90 odsto vjerovatnoće da se El Ninjo nastavi tokom druge polovine 2023, sa umjerenom snagom

Pored povećanog zagrijavanja okeana, dešavanja El Ninja se obično povezuju i sa povećanim padavinama u djelovima Južne Amerike, juga Sjedinjenih Američkih Država, Rogom Afrike i centralne Azije. Ali, takođe mogu da pojačaju teške suše, toplotne talase i požare u Australiji, Centralnoj Americi i sjevernoj Južnoj Americi.

Ostali uticaji uključuju opasne tropske ciklone u Pacifiku i masovno izbeljivanje krhkih koralnih grebena. U Indiji, glavnom proizvođaču pirinča, El Ninjo može da oslabi monsoon koji donosi padavine na koje se zemlja oslanja da napuni takozvane izdane, ili akvifere, i uzgaja usjeve.

Ovogodišnji El Ninjo takođe bi mogao da ugrozi privredni rast SAD i potencijalno utiče na sve, od cijena hrane do prodaje zimske odjeće, otkrila je nedavna studija. Istraživanje je gubitk od 5,7 biliona (američki trilion) dolara globalnog prihoda pripisalo El Ninju iz 1997-98, a 4,1 biliona dolara gubitka El Ninju iz 1982-83.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Psiholog otkriva - Četiri jasna znaka da treba PREKINUTI ljubavnu vezu

Srijeda, 08.05.2024 | 11:21

U ljubavnim odnosima ponekad se suočavamo sa izazovima koji zahtijevaju pažnju. Međutim, problemi nastaju kada partneri ne pokušavaju da riješe ove izazove. Dakle, prepoznavanje znakova da veza više nije zdrava je ključno za naše emocionalno i psihičko blagostanje. Tako je psiholog Džefri Bernštajn otkrio četiri znaka koji sugerišu da bi možda bilo najbolje prekinuti vezu.

Počela sa radom ginekološka ambulanta u zdravstvenom objektu Tuzi

Srijeda, 08.05.2024 | 11:15

Obavještavamo javnost da je od 07.05.1024.godine počela sa radom ginekološka ambulanta u zdravstvenom objektu Tuzi, koja će ubuduće raditi svakog ponedeljka u vremenu od 15h do 19h, saopšteno je iz Doma zdravlja Glavnog grada.

Alkaras "podijelio" Francusku: "Izgleda kao čovjek od 78 godina"

Srijeda, 08.05.2024 | 11:01

Komentari Vensana Moskata, bivšeg ragbiste, danas glumca i radio voditelja, o Karlosu Alkarasu podigli su dosta prašine u Francuskoj.

VIDEO: Šokantan nastup predstavnice Irske na Eurosongu - Ovo se ne viđa često na sceni

Srijeda, 08.05.2024 | 10:52

Održano je prvo polufinalno veče Eurosonga, a jedan nastup je posebno šokirao gledaoce.

Dva znaka će biti na udaru tokom mladog mjeseca: Očekuju ih izazovi i prevrtljiva sreća

Srijeda, 08.05.2024 | 10:52

Stiže nam mlad mjesec u Biku i to 8. maja u 05.21. Sa sobom nosi izuzetno dinamičan period, nekima promjene i izazove.

Sjajan trik: Crna odjeća vam nikad neće izblijedeti ako ovo primijenite

Srijeda, 08.05.2024 | 10:40

Sigurno su vam omiljene tamne farmerke poslije dva pranja postale "iznošene"? Evo kako da izgledaju kao kada ste ih kupili.

Brzi ručak: Pripremite BROKOLI ČORBICU za postpraznični detoks

Srijeda, 08.05.2024 | 10:23

Nakon što ste prethodnih dana uglavnom hranili obilno, u duhu praznika, vrijeme je da se vratite standardnoj rutini i da malo pripazite, i na kalorije i na masti. Ovaj recept je savršen za početak postprazničnog menija, koji će vas spasti bolova u stomaku, nadutosti i mučnine.

Poznat termin majstorice Partizana i Budućnosti

Srijeda, 08.05.2024 | 10:21

Partizan i Budućnost igrače treću utakmicu koja će odlučiti drugog finalistu ABA lige.

Sala DODEST - Na LiTeritoriji trećeg dana čitanje kratkih priča

Srijeda, 08.05.2024 | 10:17

Treće večeri LiTeritorije (četvrtak, 9. maj) u programu čitanja učestvovaće svi gosti ovogodišnjeg festivala. Kratke priče čitaće: Srđan Srdić, Alena Begić, Srđan Gavrilović, Tijana Rakočević, Nikola Nikolić, Marina Gudelj i Željko Janković. Program će se održavati u sali DODEST sa početkom u 20 sati.

Pet stvari koje ne biste trebali raditi nakon obroka, a evo i ZBOG ČEGA

Srijeda, 08.05.2024 | 10:13

Mnoge navike mogu nanijeti više štete, nego koristi.