Utorak, 05.09.2023 | 16:46
IZVOR: avaz.ba

Za BUJNIJU i ZDRAVIJU KOSU - Operite je ovim ČAJEM i vratite joj SJAJ

Jedinjenja koja se nalaze u čaju mogu uravnotežiti pH nivoe kože glave. 




Foto: Ilustracija/ Pixabay.com 

Čaj od nane svi pijemo kad se razbolimo ili smo prehlađeni, ali da li ste znali da možete da ga iskoristite i za zdravlje vaše kose?

Nana je još od davnina poznata kao veoma koristan lijek za cjelokupno zdravlje, a naše bake su je nekada koristile za ispiranje kose. Postoji nekoliko razloga zašto bi trebalo barem nekoliko puta mjesečno kosu da isperete čajem od nane.

Smanjuje perut

Čaj ima snažno antiinflamatorno dejstvo, djeluje tako što umiruje kožu glave i sprječava njenu iritaciju i upalu. Prema naučnicima, ovo je korisno ne samo za prevenciju peruti, već i za ublažavanje simptoma psorijaze. Takođe, antiseptički sastojci u čaju uklanjaju mrve ćelije kože i nečistoće koje mogu da blokiraju folikuje dlake, sprečavajući njihovo začepljenje i omogućavajući vlasima da ponovo rastu.

Sprječava da se kosa masti

Jedinjenja koja se nalaze u čaju mogu uravnotežiti pH nivoe kože glave, normalizujući proizvodnju ulja. Ovo je korisno za ljude sa masnom kosom, kao i za one sa nešto suhljom: za prvu kategoriju, čaj djeluje kao andstringent, reguliše proizvodnju učja i sprečava nakupljanje viška sebuma na koži glave, dok za drugu kategoriju ljudi, čaj djeluje tako što hrani i hidrira kosu, neutralizuje suvoću i sprečava nastanak peruti.

Foto: Ilustracija/ Pixabay.com 

Kosi pruža svježinu i lijep miris

Bez obzira da li volite ukus nane, morate da priznate da ona veoma lijepo miriše. Ako ispirate kosu čajem od nane, ona će mirisati na svježinu i čistoću.

Kako da koristite čaj od nane za ispiranje kose?

Koristite 2 do 4 kesice čaja od nane, ili 2 kašike sušenih listova nane. Prokuvajte dvije šolje vode, pa prelijte nanu. Ostavite da odstoji oko pola sata kako bi dobila na jačini. Operite kosu šamponom, isperite šampon, pa nanesite čaj od nane na kosu. Možete je polivati ili sipati čaj u bočicu sa raspršivačem i prskati. Utrljajte prstima čaj u kosu ne morate je nakon ovoga ispirati. Prosušite je nježno peškirom, pa fenom.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Madrid dobija NOVOG ŠAMPIONA: Rubljov eliminisao Alkarasa

Srijeda, 01.05.2024 | 19:03

Nakon dvije godine, završena je vladavina Karlosa Alkarasa u Madridu - španski teniser je danas u četvrtfinalu ovog Mastersa izgubio od Andreja Rubljova 2:1 (4:6, 6:3, 6:2).

Alkaras: Razmišljam o tituli, imam šansu da postanem legenda Madrida kao Nadal

Srijeda, 01.05.2024 | 14:10

Nakon trijumfa nad Janom Lenardom Štrufom, Karlos Alkaras je istakao da je počeo da razmišlja o tituli u Madridu.

Registrovan ZEMLJOTRES kod Nikšića

Srijeda, 01.05.2024 | 13:47

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je dana 1. maja 2024. godine, u 12 časova i 19 minuta registrovao zemljotres manje jačine sa epicentrom na 10 km sjeverno od Velimlja u Opštini Nikšić, saopšteno je iz Seizmološkog Zavoda Crne Gore.

Predlog za POSNU TRPEZU - Pasulj na vodi

Srijeda, 01.05.2024 | 17:15

Za sve koji prate post na vodi, recept koji ne treba zaobići jeste pasulj. Pasulj je veoma hranljiva namirnica i u bilo kom obliku je mnogima i uvijek rado viđen na trpezi.

MUP - Apel građanima da tokom prazničnih dana vatru lože u kontolisanim uslovima

Srijeda, 01.05.2024 | 13:35

Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je građanima da tokom prazničnih dana vatru lože u kontolisanim uslovima.

Uprava policije: Ciljanom potragom u Podgorici lišen slobode državljanin Republike Srbije

Srijeda, 01.05.2024 | 13:01

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala, Grupe za međunarodne ciljane potrage Odjeljenja za međunarodnu operativnu policijsku saradnju INTERPOL – EUROPOL – SIRENE, juče su u saradnji sa službenicima Odjeljenja bezbjednosti Podgorica realizovali ciljanu potragu i u Podgorici lišili slobode međunarodno traženo lice M.T. (41), državljanina Republike Srbije, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Kako da skinete pečat sa jaja? Potrebne su vam DVIJE STVARI

Srijeda, 01.05.2024 | 16:42

Bližimo se Velikom petku, danu kada farbamo jaja za predstojeći praznik Vaskrs. Uveliko su domaćice opremljene svime što im je potrebno za ovaj proces, a posebno jajima.

Da li je vrijeme da kupite novi dušek za spavanje? Saznajte uz pomoć OVOG TRIKA

Srijeda, 01.05.2024 | 16:09

Uradite ovaj jednostavan test i saznajte da li je vrijeme da kupite novi dušek za spavanje.

Živković: Zajedno da nastavimo sa afirmacijom i poštovanjem radničkih prava

Srijeda, 01.05.2024 | 12:39

Svim građankama i građanima Crne Gore, u ime Demokratske partije socijalista i svoje lično, čestitam Međunarodni praznik rada - Prvi maj, sa željom da zajednički nastavimo sa daljom afirmacijom i poštovanjem radničkih prava, saopštio je predsjednik DPS-a Danijel Živković.

FOTO: Pogledajte - Pojačan saobraćaj na GRANIČNIM PRELAZIMA

Srijeda, 01.05.2024 | 12:07

Prvomajske i vaskršnje praznike, mnogi su iskoristili da se odmore i otputuju.