Ponedjeljak, 30.10.2023 | 20:55
IZVOR: una.rs

Stižu PRETPLATE za Instagram i Facebook - Ovo su cijene u Evropi

Kao razlog za ovakvu odluku, kompanija je istakla sve rigoroznije regulative u Evropi koje se tiču prikupljanja i korišćenja korisničkih podataka.




Foto: Iustracija/ Pixabay.com 

Kompanija Meta je najavila novu opciju pretplate koja omogućava korisnicima u Evropi pristup Facebooku i Instagramu bez reklama.

Pretplatnički servis će biti dostupan od novembra, po cijeni od 9,99 evra mjesečno za pristup putem weba i 12,99 eura mjesečno za pristup na Android i iOS uređajima. 

Ova opcija će biti dostupna svima u Evropskoj uniji, Evropskom ekonomskom prostoru i Švajcarskoj.

Kao razlog za ovakvu odluku, kompanija je istakla sve rigoroznije regulative u Evropi koje se tiču prikupljanja i korišćenja korisničkih podataka.

U blogu objavljenom u ponedjeljak, Meta je citirala odluku Suda pravde Evropske unije iz jula, koja predlaže da kompanije treba da razmotre opcije alternativnih servisa "ako je to potrebno, za odgovarajuću nadoknadu".

Meta je takođe najavila da će i dalje pružati usluge podržane reklamama na ovim tržištima bez dodatnih troškova za korisnike koji ne želje da se pretplate na novi servis.

Ovaj potez je još jedan u nizu prilagođavanja velikih tehnoloških kompanija evropskim zakonima o zaštiti podataka i privatnosti. 

Iako su mnogi korisnici već izražavali interesovanje za verzije društvenih mreža bez reklama, ostaje da se vidi kako će se ovaj model pretplate uklopiti u širu strategiju kompanije i da li će uticati na druge tržišne segmente.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

UP: Uhapšene tri osobe sa Interpolove potjernice

Srijeda, 22.05.2024 | 13:36

Iz Uprave policije (UP) saopšteno je da su uhapšene tri međunarodno tražene osobe, za kojima su raspisane Interpolove potjernice.

SAŠA MATIĆ PODRŽAO NIKOLU ROKVIĆA: Donirao je novac i pohvalio ga

Srijeda, 22.05.2024 | 13:11

Saša Matić pokazao je svoju humanu stranu donirajući sredstva za trku u kojoj učestvuje pjevač Nikola Rokvić.

U požaru izgorio krov kuće na Marezi, nema povrijeđenih

Srijeda, 22.05.2024 | 13:05

Vatra je danas oko podne zahvatila stambeni objekat u podgoričkom naselju Mareza, a požar su podgorički vatrogasci brzom intervencijom lokalizovali.

Severina sa Cetinja poručila: Ovaj koncert je poseban, sve je urađeno od srca

Srijeda, 22.05.2024 | 12:54

Pjevačica Severina Vučković sinoć je nastupala na Cetinju povodom proslave Dana nezavisnosti Crne Gore.

Vujović: Crna Gora je neuništiva dok je emocije iskazane juče na Cetinju

Srijeda, 22.05.2024 | 12:44

Crna Gora je neuništiva dok je emocije iskazane juče na Cetinju, ocijenio je lider Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović povodom jučerašnje proslave Dana nezavisnosti u Prijestonici.

Đurašković: Mandić pokazuje kako njegovo “pomirenje” izgleda u praksi

Srijeda, 22.05.2024 | 12:12

Gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković komentarisao je to što predsjednik Skupštine nije čestitao Dan nezavisnosti, navodeći da Andrija Mandić pokazuje kako njegovo “pomirenje” u praksi izgleda.

Krvavac: Manipulaciju o Srbima kao genocidnom narodu spriječili amandmani

Srijeda, 22.05.2024 | 12:01

Iako se u rezoluciji UN niti jednom riječju nije pominjala odgovornost srpskog naroda ili Srbije za zločine koje su počinili pojedinci, amandmani Crne Gore su doprinijeli da se spriječi svaka manipulacija, pogrešna interpretacija ili bilo čija zloupotreba imputiranjem da su Srbi genocidan narod, poručio je Branko Krvavac, člana Predsjedništva Pokreta Evropa sad.

Vuković: Pokušavajući da ponizi državu, a zapravo sramoteći sebe, Mandić nije čestitao Dan nezavisnosti

Srijeda, 22.05.2024 | 11:33

Pokušavajući da ponizi državu, a zapravo sramoteći sebe, predsjednik Skupštine Andrija Mandić nije čestitao Dan nezavisnosti, kazao je poslanik DPS-a Ivan Vuković.

Jelena čestitala Novaku rođendan na poseban način: Blesavi, šašavi, neumorni

Srijeda, 22.05.2024 | 11:27

Novak Đoković danas slavi 37. rođendan, ali – radno. Jedan od najboljih tenisera svijeta trenutno je u Ženevi, gdje igra osminu finala turnira iz Serije 250.

Odžić: Buljarica, Petrovac i Sveti Stefan zaslužuju bolju primarnu zdravstvenu zaštitu

Srijeda, 22.05.2024 | 11:21

Buljarica, Petrovac i Sveti Stefan zaslužuju bolju primarnu zdravstvenu zaštitu, ocijenio je nosilac liste “Čist izbor” Petar Odžić.