Ponedjeljak, 04.12.2023 | 17:39
IZVOR: kolektiv.me/tech4gamers.com

Da li ste ZNALI? ORIGINALNI PlayStation je prije od TRI DECENIJE učinio Sony GEJMING GIGANTOM, evo i KAKO

Igranje igrica je popularnije nego ikada, a na tržištu dominiraju PlayStation, Xbox i Nintendo. Međutim, stvari bi bile mnogo drugačije da su Nintendo i Sony uspješno sarađivali prije skoro tri decenije.




Foto: Ilustarcija/Pixabay.com 

Prije više od  dvije decenije, Sony i Nintendo su bili partneri  u izradi za gjemer igara.  Nakon par godina, ova dva gejmerska giganta su se razišli zbog iznenadne promjene od Nintendoa.

Međutim, Sony je pokušao da u to vrije stvori novi svijet gejminga, te je to  bio veliki izazavo za kompaniju. Kompanija je tada radila na izradi  originalog PlayStation, koji je premašio sva očekivanja.

U Japunu, 3. decembra 1994.  je lansirana prva PlayStation konzola. U narednih nekoliko mjeseci, ova konzola je stigla do različitih djelova svijeta, uključujući Ameriku i Evropu.

Slično Kao i Sony-jeva druga konzola, ovo je bilo revolucionarno izdanje.

Sa 3D grafikom i novim stilom kontrolera, PlayStation je za tili čas postao hit.

Ne samo da je Sony imao sjajne titule,  već je stekao i licence  za mnogo brži razvoj gejmerskih igara. Ubrzo po izlasku konzole, kompanija je preuzela Psygnosis, svoj prvi studio tada.

Zbog toga je originalni PlayStation postao komercijalni uspjeh, a  prodato je preko 102 miliona jedinica,  i postao  jedna od 10 najprodavanijih konzola svih vremena.

Iako je konzola stara skoro tri decenije, ona drži posebno mjesto za milione gejmera koji su odrasli krajem devedesetih.

 

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Rijedak prirodni fenomen: Stiže dvostruka kiša meteora od 29. do 31. jula

Petak, 26.07.2024 | 10:10

Kako se Zemljina orbita ukršta sa orbitom dvije komete ovog mjeseca, oni koji vole da posmatraju zvijezde imaće priliku da vide spektakularne duple meteorske kiše.

Da li znate šta su kompanije „jednorozi”?

Petak, 26.07.2024 | 09:58

Kompanije poznate i kao „jednorozi” (Unicorn), rijetke su firme u svijetu koje su procijenjene na vrijednost veću od milijarde dolara. Ovaj termin prvobitno je bio vezan za softverske startape, ali se danas proširio i na druge oblasti poslovanja.

Televizija Una najavila gašenje: Prekida se program u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji

Četvrtak, 25.07.2024 | 16:34

Kao posljedica mjera koje je prošlog mjeseca preduzela američka administracija, zvanično obavještavamo javnost da je donesena odluka o prekidu poslovanja UNA televizije u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, kao i o gašenju firme UNA World Network, prenosi Klix.ba.

Galaxy Z Flip6 i Z Fold6 otvaraju vrata velikih mogućnosti i novu fazu mobilne vještačke inteligencije

Četvrtak, 25.07.2024 | 14:48

Liderstvo u inovacijama na tržištu tehnologije kompanija Samsung još jednom je potvrdila predstavljanjem novih uređaja iz Galaxy Z serije.

Širom svijeta došlo do problema u IT mrežama: Pali sistemi medija, aerodroma i banaka

Petak, 19.07.2024 | 11:27

U brojnim država svijeta prijavljeni su problemi sa IT mrežama koji su izazvali masovni prekid velikih banaka, medijskih kuća i avio prevoznika.

Španski košarkaš postao REKORDER: Šesti put zaigrao na Olimpijskim igrama

Subota, 27.07.2024 | 14:48

Košarkaš selekcije Španije Rudi Fernandez postao je prvi u istoriji ovog sporta koji je šest puta igrao na Olimpijskim igrama.

Trijumf na startu Olimpijskih igara - Iga Švjontek upisala pobjedu

Subota, 27.07.2024 | 14:30

Prva teniserka svijeta Iga Švjontek sigurnom pobjedom je startovala na Olimpijskim igrama.

VIDEO: Najskuplja TV serija svih vremena - Stigao dugoočekivani trejler za DRUGU SEZONU

Subota, 27.07.2024 | 14:12

Amazon Prime Video objavio je zvanični trailer za drugu sezonu serije Gospodar prstenova: Prstenovi moći (The Lord of the Rings: The Rings of Power).

Dajković - Zabraniti nastupe DESINGERICE

Subota, 27.07.2024 | 13:21

Pridružujem se apelu Ministarstva kulture koje je reagovalo povodom nedoličnog i vulgarnog ponašanja muzičkog izvođača Dragomira Despića poznatijeg kao Desingerica, saopštio je predsjednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković.

"Presrećna sam što sam se vratila,..." EMOTIVNA PORUKA Selin Dion nakon nastupa o kojem se priča

Subota, 27.07.2024 | 12:32

Pjevačica Selin Dion imala je posebnu poruku nakon nastupa na Olimpijskim igrama.

OTVOREN Maglaj Spirit Weekend: Gdje kultura spaja

Subota, 27.07.2024 | 12:27

Ambasadori kulture iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Srbije, zajedno sa opštinskim načelnikom, predstavnicima Evropske komisije i mladim evropskim ambasadorima, okupili su se u Maglaju kako bi otvorili filmski festival Maglaj Spirit Weekend, pokazujući kako kultura spaja ljude i umjetnike na Zapadnom Balkanu.

UPOZORENJE farmaceuta: 12 ljekova koje nikada NE TREBA uzimati sa kafom

Subota, 27.07.2024 | 11:48

Kafa je za većinu ljudi ključni dio jutarnje rutine. Međutim, uzimanje određenih ljekova uz kafu može dovesti do nuspojava i ozbiljnih komplikacija, uključujući visoki krvni pritisak i nekontrolisano krvarenje.

Milatović raspisao izbore u Podgorici za 29. SEPTEMBAR

Subota, 27.07.2024 | 11:35

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović raspisao je izbore za odbornike u Skupštini Glavnog grada Podgorica.

Sjemenke su IZVOR ZDRAVLJA - Ove imaju najviše vitamina i minerala

Subota, 27.07.2024 | 11:15

Sjemenke su bogate hranljivim materijama, proteinima, masnim kiselinama, vlaknima, vitaminima i mineralima, a sadrže i antioksidante koji blagotvorno utiču na zdravlje.

Gojković - Hrvatska težak protivnik, moramo dotaći svoj MAKSIMUM

Subota, 27.07.2024 | 10:56

Crnogorski vaterpolisti sjutra će odigrati prvi meč na igrama u Parizu - protivnik na startu takmičenja biće Hrvatska.