Utorak, 12.12.2023 | 13:38
IZVOR: Kolektiv.me

Vujović: Nema bolje prilike, što se tiče međunarodnih odnosa, nego posjetiti grad koji nosi titulu EPK

Ministarka kulture i medija Crne Gore, dr Tamara Vujović, proteklog vikenda prisustvovala je na svečanoj ceremoniji zatvaranja Projekta "Temišvar - Evropska prijestonica kulture 2023" u ovom rumunskom gradu.




Foto: Ministarstvo kulture i medija

Ovo je prva međunarodna posjeta ministarke Vujovic, koja je istakla da "ne može biti bolji povod za posjetu od posjete manifestaciji koja predstavlja vrhunac godine posvećene umjetnosti i kulturi, u okviru Evropske prestonice kulture".

Ministarka Vujović je istakla značaj EPK događaja za promociju grada Temisvara, Rumunije, ali i za promociju evropskih vrijednosti, multietnicnosti sredine, pokazivanja kreativnosti i jacanja ucesca gradjana u kulturnom , drustvenom zivotu zajednice.

"Tokom 2023. godine, Temišvar je bio domaćin brojnih umjetničkih i kulturnih programa, manifestacija, koncerata, performansa i predstava čiji je cilj bio promovisati kulturnu raznolikost ovog grada i Rumunije. Završna ceremonija okupila je veliki broj zvaničnika, umjetnika i kulturnih aktera, simbolizirajući uspješan završetak raznovrsnog kulturnog programa. U okviru posjete Temišvaru, ministarka Vujović se sastala sa gradonačelnikom Dominikom Fricom, koji je podijelio iskustvo u pripremi i realizaciji Projekta ''Evropska prijestonica kulture"", saopšteno je iz Ministarstva kulture i medija.

Gradonačelnik Fric je naglasio je brojne izazove u kontekstu finansijske konstrukcije čitavog projekta, kao i koncipiranja programa koji će biti ispunjen kvalitetnim kulturnim sadržajem, kao i animiranjem gradjana da učestvuju u projektu.

"Govoreći o značaju projetka "Evropske prijestonice kulture", ministarka Vujović naglasila je da su dva crnogorska grada, Herceg Novi i Budva bili kandidati za ovu prestižnu titulu za 2021. i 2028. godinu. Istovremeno, Vujović je iskazala uvjerenje da će njihovo iskustvo kao i iskustvo gradova nosilaca titule ,iz regiona i čitave Evrope biti od značaja za dalje napore Crne Gore da svoju kulturnu raznolikost, trasicije, i kreativnost- predstavi u najboljem mogućem smislu. Na marginama ceremonije, ministarka Vujović se sastala sa državnim sekretarima u Ministarstvu kulture Rumunije, gospodinom Madalinom Vojkuom, i Ministarstva kulture Republike Srbije, gospodinom Miodragom Ivanovićem. Sagovornici su se saglasili da postoji prostor za unaprijeđenje institucionalne saradnje između Crne Gore, Rumunije i Crne Gore i Srbije, te u tom kontekstu najavili konkretne aktivnosti u narednom periodu. Vujović se tokom posjete sastala j sa gospodinom Željkom Adžićem, vlasnikom radiotelevizijske stanice Banatlink, koji s predanošću promoviše jezik i kulturu manjina u Rumuniji. Evropska kultura je dinamična i puna života, a Crna Gora je dio te kulture, što potvrđuje primjer proglašenja Njegoševog dana za državni praznik kulture, kako bismo svijetu pokazali bogatstvo naše kulturne baštine. Crna Gora s ponosom donosi svijetu nasljeđe iz svoje bogate prošlosti, energiju stvaralaštva i kreativnost svojih građana i dijaspore. Ministarstvo kulture i medija Crne Gore ostaje posvećeno jačanju kulturne saradnje sa partnerskim zemljama i promociji bogatstva kulturne baštine Crne Gore na evropskom i svjetskom nivou", zaključeno je u saopštenju Ministarstva kulture i medija.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

SAJAM KNJIGA u Podgorici: Ambasadorka Francuske An-Mari Maske najavila BOGAT i RAZNOVRSTAN umjetnički program

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:56

Međunarodni podgorički sajam knjiga počinje 10. maja i trajaće osam dana u Sajamskom prostoru – Big fashion, najavili su organizatori na Press konferenciji na kojoj su govorili Predrag Uljarević osnivač Sajma knjiga i direktor izdavačke kuće Nova knjiga i An-Mari Maske ambasadorka Francuske u Crnoj Gori.

MKM: Objavljen Javni poziv za uključivanje u program obilježavanja 18. maja, Međunarodnog dana muzeja

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 12:43

Ministarstvo kulture i medija poziva sve nacionalne i lokalne ustanove iz oblasti kulture i kulturne baštine da se 18. maja 2023. kroz organizovanje aktivnosti i programskih sadržaja uključe u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja.

Premijerno u CNP-u: „Ibzen mašina“ priča o našoj sadašnjosti

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 11:41

Predstava „Ibzen mašina“ sinoć je premijerno izvedena u Crnogorskom narodnom pozorištu. Riječ je o šestoj premijeri CNP-a u jubilarnoj 70. sezoni. Režiju potpisuje crnogorska rediteljka Ana Vukotić koja je, sa dramaturškinjom Željkom Udovičić-Pleština, u „Ibzen Mašinu“ objedinila četiri djela čuvenog norveškog dramskom pisca Henrika Ibzena.

Raznovrstan kulturni program i tokom maja mjeseca u KIC-u

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 10:05

Kontinuitet promocije raznovrsnog umjetničkog stvaralaštva biće nastavljen i tokom maja u Kulturno - informativnom centru “Budo Tomović”.

KONCERT džez ansambla Lorana Kulondra 30. aprila u KIC-u

Nedjelja, 28.04.2024 | 09:31

Jedan od najboljih francuskih pijanista i kompozitora mlađe generacije Loran Kulondr, prirediće sa svojim džez ansamblom koncert u čast obilježavanja Međunarodnog dana džeza u Podgorici u utorak, 30. aprila, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 20 sati.

Podgorički Vodovod u ozbiljnoj FINANSIJSKOJ SITUACIJI: Građani za vodu duguju 3,1 MILION EURA

Četvrtak, 02.05.2024 | 08:34

Novi menadžment je započeo analizu poslovnih potreba Društva i identifikaciju funkcija koje treba optimizovati, te će u narednom periodu, shodno potrebama optimalnog i efikasnog obavljanja radnih obaveza broj radnih mjesta racionalizovati, kazali su Gradskom portalu iz podgoričkog preduzeća “Vodovod i kanalizacija”, navodeći da u ovom Društvu imaju “ozbiljnu finansijsku situaciju”.

Saobraćajna nesreća - POGINUO motociklista

Srijeda, 01.05.2024 | 18:18

Saobraćajna nesreća.

Registrovan ZEMLJOTRES kod Nikšića

Srijeda, 01.05.2024 | 13:47

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je dana 1. maja 2024. godine, u 12 časova i 19 minuta registrovao zemljotres manje jačine sa epicentrom na 10 km sjeverno od Velimlja u Opštini Nikšić, saopšteno je iz Seizmološkog Zavoda Crne Gore.

Četvrtak u znaku NESTABILNOG VREMENA - Pročitajte prognozu za 02. MAJ

Srijeda, 01.05.2024 | 20:02

U četvrtak se očekuje promjenljivo oblačno i nestabilno vrijeme, povremeno kiša, pljuskovi i grmljavina, saopšteno je iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Kako da skinete pečat sa jaja? Potrebne su vam DVIJE STVARI

Srijeda, 01.05.2024 | 16:42

Bližimo se Velikom petku, danu kada farbamo jaja za predstojeći praznik Vaskrs. Uveliko su domaćice opremljene svime što im je potrebno za ovaj proces, a posebno jajima.

Spajić: PODRŠKA njemačkih partnera se POJAČAVA , a naš evropski put postaje opipljiviji

Četvrtak, 02.05.2024 | 13:03

Spajić saopštio. 

Meteorska kiša koja dostiže vrhunac za nekoliko dana, mogla bi biti NAJBOGATIJA u ovom vijeku

Četvrtak, 02.05.2024 | 12:55

Meteori, poznatiji kao zvijezde padalice, mogu se vidjeti bilo koje noći u godini. Neke noći su međutim bolje za posmatranje neba od drugih.

OBRATITE PAŽNJU - Ako imate ovu dijagnozu, NE SMIJETE da jedete JAGODE

Četvrtak, 02.05.2024 | 12:48

Iako su idealna poslastica i osvježenje, potrebno je da obratite pažnju na količinu koju konzumirate. 

PREMINUO otac Tošeta Proeskog

Četvrtak, 02.05.2024 | 12:40

Preminuo je Nikola Proeski, otac Tošeta i Dore Proeski.

Šer ŠOKIRALA izjavom: "Zabavljam se sa MLAĐIM muškarcima, jer su oni mojih godina uglavnom pokojni"

Četvrtak, 02.05.2024 | 12:29

Pjevačica Šer (77) otkrila je da je odbila sastanak sa Elvisom Prislijem.

Vrijeme ipak NE LIJEČI sve rane - Arijana Mihajlović objavila fotografiju i RASTUŽILA mnoge (FOTO)

Četvrtak, 02.05.2024 | 12:14

Arijana se redovno oglašava na društvenim mrežama, gdje emotivnim porukama slama javnost  

SLAVLJE u KRALJEVSKOJ porodici - OGLASILA se i Kejt Midlton (FOTO)

Četvrtak, 02.05.2024 | 11:57

Kejt Midlton se danas ponovo oglasila objavivši fotografiju svoje ćerke, princeze Šarlot Elizabet Dajane, u čast njenog devetog rođendana.

"Za Aerodrome tražiti VIŠE NOVCA, ADP i Incheon najbolji izbor"

Četvrtak, 02.05.2024 | 11:47

Ako se Crna Gora odluči za pregovore sa samo četiri koncesionara za Aerodrome koji su ušlu u najuži krug, morala bi da promijeni uslove i traži više, smatra vazduhoplovni analitičar Alen Šćurić.

Knežević: "Ako Crna Gora bude GLASALA za Rezoluciju o Srebrenici, osudiće i samu sebe na genocidnost"

Četvrtak, 02.05.2024 | 11:39

Crna Gora mora glasati protiv rezolucije o Srebrenici, ne samo zbog Srbije, nego zbog sebe, jer ukoliko bude glasala za Rezoluciju, osudiće i samu sebe na genocidnost, kazao je Milan Knežević, predsjednik Demokratske narodne partije.

Uprkos kiši, SENZACIONALNA karnevalska fešta u Budvi (FOTO/VIDEO)

Četvrtak, 02.05.2024 | 11:29

Velikom karnevalskom povorkom i spektakularnim tačkama 56 karnevalskih grupa sinoć je na izuzetan način završeno 21. izdanje Međunarodnog budvanskog karnevala koje je organizovano pod sloganom “Zajedno!”