Srijeda, 20.12.2023 | 13:32
IZVOR: Kolektiv.me

Otvoreni čas iz Metodologije sa Varjom Đukić u CNP-u

U okviru nastave iz predmeta Metodologija umjetničkog i naučnog istraživanja za studente master studija Glume, Režije, Produkcije i Dramaturgije gošća na otvorenom času koji će biti održan u srijedu 20. decembra u Press sali CNP-a u 18 sati biće glumica Varja Đukić, prvakinja nacionalnog teatra.




Foto: Crnogorsko narodno pozorište

Nedavno je objavljena i predstavljena javnosti knjiga San na javi: o teatru s ovog kraja svijeta. Knjiga Varje Đukić predstavlja značajan doprinos praksi i teoriji izvođačkih umjetnosti. Tekst knjige, odnosno noseće poglavlje Dijalog nastaje kroz postupak kreativnog intervjua koji kroz misli, govor i tekst Varje Đukić i Aleksandra
Milosavljevića čitaocima pruža uzbudljiv uvid u autopoetiku Varje Đukić i njenu umjetnost glume i režije.

Razgovor i predavanje sa studentima i zainteresovanom publikom biće prilika za razgovor o radu na knjizi koja se čita i kao monografija i kao dokumentarni roman.

Knjiga se čita  kao teorija umjetnika i predstavlja primjer upotrebe različitih metoda i tehnika koje umjetnici koriste u procesu istraživanja, knjiga je prevođenje umjetničke prakse u tekst koji sadrži različite aspekte umjetnosti glume, režije, dramskog i književnog teksta, scenskog prostora i kulturne i umjetničke produkcije.

Razgovor će voditi red. prof. mr Janko Ljumović, a otvoreni čas se organizuje u saradnji sa Crnogorskim narodnim pozorištem.

Izdavač knjige je Sibila d.o.o., a objavljivanje su podržali: Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, Crnogorsko narodno pozorište, Kraljevsko pozorište ,,Zetski dom, Opština Herceg Novi, Sekretarijat za kulturu – Glavni grad Podgorica. Urednik knjige je Aleksandar Milosavljević, dramaturg, pozorišni kritičar i teatrolog.  Na 324 stranice sadrži Dijalog - Varja Đukić i Aleksandar Milosavljević, tekstove Milene Dragićević Šešić, Blagote Erakovića, Borisa Liješevića, Kruna Lokotara, Vesne Čučić, Miroslava Minića i Stele Mišković, iscrpne navode iz kritika i prikaza pozorišnih predstava, teatrografiju, filmografiju i bibliografiju Varje Đukić. Knjiga je ilustrovana fotografijama i dokumentacijom iz perioda 1982-2023. godine. Izvori dokumentacije su Jugoslovensko dramsko pozorište, Crnogorsko narodno pozorište, Kraljevsko pozorište „Zetski dom", Grad teatar Budva, Dah teatar, CZKD, Atelje 212, Barski ljetopis, Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević", Sibila d.o.o. Knjižara Karver.

Direktor fotografije je Duško Miljanić, a grafičko oblikovanje monografije potpisuje Nikola Latković.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

SAJAM KNJIGA u Podgorici: Ambasadorka Francuske An-Mari Maske najavila BOGAT i RAZNOVRSTAN umjetnički program

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:56

Međunarodni podgorički sajam knjiga počinje 10. maja i trajaće osam dana u Sajamskom prostoru – Big fashion, najavili su organizatori na Press konferenciji na kojoj su govorili Predrag Uljarević osnivač Sajma knjiga i direktor izdavačke kuće Nova knjiga i An-Mari Maske ambasadorka Francuske u Crnoj Gori.

MKM: Objavljen Javni poziv za uključivanje u program obilježavanja 18. maja, Međunarodnog dana muzeja

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 12:43

Ministarstvo kulture i medija poziva sve nacionalne i lokalne ustanove iz oblasti kulture i kulturne baštine da se 18. maja 2023. kroz organizovanje aktivnosti i programskih sadržaja uključe u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja.

Premijerno u CNP-u: „Ibzen mašina“ priča o našoj sadašnjosti

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 11:41

Predstava „Ibzen mašina“ sinoć je premijerno izvedena u Crnogorskom narodnom pozorištu. Riječ je o šestoj premijeri CNP-a u jubilarnoj 70. sezoni. Režiju potpisuje crnogorska rediteljka Ana Vukotić koja je, sa dramaturškinjom Željkom Udovičić-Pleština, u „Ibzen Mašinu“ objedinila četiri djela čuvenog norveškog dramskom pisca Henrika Ibzena.

Raznovrstan kulturni program i tokom maja mjeseca u KIC-u

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 10:05

Kontinuitet promocije raznovrsnog umjetničkog stvaralaštva biće nastavljen i tokom maja u Kulturno - informativnom centru “Budo Tomović”.

KONCERT džez ansambla Lorana Kulondra 30. aprila u KIC-u

Nedjelja, 28.04.2024 | 09:31

Jedan od najboljih francuskih pijanista i kompozitora mlađe generacije Loran Kulondr, prirediće sa svojim džez ansamblom koncert u čast obilježavanja Međunarodnog dana džeza u Podgorici u utorak, 30. aprila, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 20 sati.

Zategnite se do leta: ISPROBAJTE BRZI TRENING za lijepo oblikovane ruke

Četvrtak, 02.05.2024 | 09:31

Dok se mnogo pažnje posvećuje fitnesu i oblikovanju tijela, često zanemarujemo važnost treninga za lijepe i snažne ruke.

Ona se ipak NEĆE POJAVITI na Met Galu, a ovo je RAZLOG

Četvrtak, 02.05.2024 | 09:23

Njen album je skupio milijardu slušanja na Spotifyu u samo sedam dana.

Podgorički Vodovod u ozbiljnoj FINANSIJSKOJ SITUACIJI: Građani za vodu duguju 3,1 MILION EURA

Četvrtak, 02.05.2024 | 08:34

Novi menadžment je započeo analizu poslovnih potreba Društva i identifikaciju funkcija koje treba optimizovati, te će u narednom periodu, shodno potrebama optimalnog i efikasnog obavljanja radnih obaveza broj radnih mjesta racionalizovati, kazali su Gradskom portalu iz podgoričkog preduzeća “Vodovod i kanalizacija”, navodeći da u ovom Društvu imaju “ozbiljnu finansijsku situaciju”.

USKRŠNJE PECIVO u obliku ŠARGAREPE - UKUSU nećete ODOLJETI, odmah će nestati sa trpeze

Četvrtak, 02.05.2024 | 08:25

Mi vam predlažemo da za svečnu uskršnju trpezu poslužite pecivo u obliku šargarepe koje mogu da naprave i početnici u kuhinji.

ISTRAŽIVANJA POKAZALA: Ovo su NAJOPASNIJE pjesme za VOŽNJU

Četvrtak, 02.05.2024 | 08:13

Slušanje pesama uglavnom se pozitivno odražava na vožnju. Mnogi vozači će se složiti da bez muzike vožnju uopšte ne mogu ni da zamisle.

EPCG: Potrošači ZARADILI po 884,4 EURA

Četvrtak, 02.05.2024 | 07:59

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) sa zadovoljstvom obavještava javnost da su građani, učesnici projekta Solari, pored benefita obuhvaćenih ugradnjom solarnih elektrana, ostvarili i određenu finansijsku dobit, saopšteno je iz ove kompanije. 

Madrid dobija NOVOG ŠAMPIONA: Rubljov eliminisao Alkarasa

Srijeda, 01.05.2024 | 19:03

Nakon dvije godine, završena je vladavina Karlosa Alkarasa u Madridu - španski teniser je danas u četvrtfinalu ovog Mastersa izgubio od Andreja Rubljova 2:1 (4:6, 6:3, 6:2).

Saobraćajna nesreća - POGINUO motociklista

Srijeda, 01.05.2024 | 18:18

Saobraćajna nesreća.

Četvrtak u znaku NESTABILNOG VREMENA - Pročitajte prognozu za 02. MAJ

Srijeda, 01.05.2024 | 20:02

U četvrtak se očekuje promjenljivo oblačno i nestabilno vrijeme, povremeno kiša, pljuskovi i grmljavina, saopšteno je iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Alkaras: Razmišljam o tituli, imam šansu da postanem legenda Madrida kao Nadal

Srijeda, 01.05.2024 | 14:10

Nakon trijumfa nad Janom Lenardom Štrufom, Karlos Alkaras je istakao da je počeo da razmišlja o tituli u Madridu.