Nedjelja, 04.02.2024 | 08:37
IZVOR: rts.rs

Facebook napunio 20 GODINA - Kako je fakultetska aplikacija za ocjenjivanje djevojaka PROMIJENILA SVIJET

Prošlo je 20 godina od kada je Mark Zakerberg sa još nekoliko prijatelja na Harvardu pokrenuo mrežu “Thefacebook”.




Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Od tada „Facebook“ je postao globalni fenomen sa više od tri milijarde korisnika i mreža koja je zauvjek izmijenila društvo i odnose među ljudima.

Kad se priča o Facebooku nekako postoji osjećaj kao da je tu oduvijek. Kao da je teško zamisliti vrijeme kada ga nije bilo. Činjenica je da je prošlo 20 godina možda je najprimjetnija kada se pogleda da su svi oni najraniji korisnici sada mame, tate, zaposleni. Neki su čak i djedovi i babe.

Jednom riječju odrasli. Ili što bi klinci rekli – matorci.

Rijetko koja tehnološka inovacija je dovela do tektonskih promjena u društvu i javnom diskursu, uslovila čitav niz promjena ponašanja bilo da je u pitanju upoznavanje, druženje, informisanje, razmjena mišljenja…

Skromni počeci

Za sve ove godine i uz sve dobre i loše stvari koje je Facebook donio, mnogi zaboravljaju da je sve počelo 2003. godine kao aplikacija za ocjenjivanje izgleda studentkinja na Harvardu.

Mark Zakerberg je uzeo inspiraciju od univerzitetskog papirnog vodiča “face book”, u kom su bile fotografije svih studenata i njihovi lični podaci.

„Fejsmeš“, kako se zvao, postao je hit preko noći. Za samo par sati imao je više od 22.000 pregleda. Naravno, uprava prestižnog univerziteta ga je vrlo brzo ugasila, a Zakerbergu je zaprijećeno izbacivanjem zbog, između ostalog, kršenja privatnosti (čudo jedno kako se neke stvari ne mijenjaju).

Ne želeći da odustane, 4. februara 2004. godine zajedno sa još četvori kolega, osnovao je “Thefacebook”. Prvobitno, mreža je bila dostupna samo studentima Harvarda, ali je brzo obuhvatila univerzitete Kolumbija, Stanford i Jejl. Nije prošlo mnogo vremena dok se nije proširila na sve koledže „Lige bršljana“ i otpalo je “the”.

Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Postovanje, lajkovi, foloveri…

Konačno, 26. februara 2006. godine Facebook je lansiran za sve korisnike preko 13 godina. Iako nije bila prva društvena platforma za okupljanje ljudi (ta titula pripada „Majspejsu“), Facebook je bio drugačiji.

Bio je to začetak instant komunikacije – „tajmlajna“. I bio je zarazan. Da li mi je neko odgovorio na poslednji post? Koliko imam novih zahteva za prijatelje? Da li vas je zapratio/la momak ili devojka koji vam se dopadaju? Šta ako nije?

OMG!

Koliki uticaj je ostavio na čitav socijalni diskurs govori i činjenica da je promijenio i sam jezik. „Lajkovi“, „poukovanje“, „foloveri“, pisanje na „volu“. Riječ godine 2009. bila je „unfriend“ (poništiti prijateljestvo).

Kako su godine prolazile, korisnici su se samo množili. Sada ih ima više od tri milijarde. Sticanje prijatelja se preselilo onlajn. Više niste morali da izađete napolje i sastanete se sa nekim. Iluzija prijateljstva nikada nije bila stvarnija.

Metaverzum i šta dalje

Facebook nije samo donio promjene kod svakog pojedinca. Kada imate milijarde na koje utičete, kolektivni efekat na masovnu komunikaciju nosi sa sobom posljedice na čitavo društvo koje je teško sagledati i razumjeti u potpunosti.

Širenje neprovjerenih informacija, lažnih vijesti i propagadnih poruka donijelo je novo doba i novu realnost u kojoj je vrlo često teško razlučiti šta je stvarno, a šta izmišljeno.

Jedna konstanta Facebook jeste Mark Zakerberg. Mnogi osnivači velikih tehnoloških firmi iz 90-ih i 2000-ih su se povukli sa svojih pozicija.

„Zak“, sa druge strane, i dalje čvrsto drži uzde i nema namjeru skoro da ih pusti. Pravi ozbiljne dugoročne planove za Facebook i ne odustaje od ideje „metaverzuma“ – neke vrste virtuelnog života.

Ali to nije sve! Prošle nedjelje otkrio je veliki plan razvoja opšte vještačke inteligencije – one koja bi mogla sama da razmišlja. A kada do toga dođe, sa sjetom ćemo se sjećati kako smo „lajkovali“ i pisali gluposti na zidu.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Srijeda donosi KIŠU? Pročitajte šta kažu meteorolozi

Utorak, 07.05.2024 | 22:00

Pročitajte vremensku prognozu za srijedu 08. maj.

Pokret Evropa sad predao listu za lokalne izbore u Andrijevici

Utorak, 07.05.2024 | 21:42

Pokret Evropa sad predao je listu za lokalne izbore u Andrijevici pod nazivom: Pokret Evropa sad – Nova šansa za Andrijevicu- dr Dragana Vučević.

"Nervoza čini svoje, ali ovaj meč već zaboravljamo"

Utorak, 07.05.2024 | 21:31

Na 11. utakmici koju je vodio protiv Budućnost Volija otkada se vratio na klupu Partizana, Željko Obradović je doživio drugi poraz.

Žakelj: Moglo je da ode na drugu stranu, ali smo zaslužili pobjedu

Utorak, 07.05.2024 | 21:15

Poslije šest uzastopnih poraza, košarkaši Budućnost Volija su konačno riješili rebus zvani Partizan.

Pogledajte - Miloš BIKOVIĆ podijelio FOTOGRAFIJU s našeg primorja

Utorak, 07.05.2024 | 21:05

Mnoge poznate zvijezde kada praznične kao i dane odmora koriste da provedu pored mora i to našeg.

JUBILEJ: Deveta simfonija puni 200 godina

Utorak, 07.05.2024 | 20:54

Deveta simfonija Ludviga van Betovena prvi put je izvedena prije 200 godina davnog 7. maja 1824. a tom prilikom doživela je veliki uspeh.

Zirojević: Duže je Navaljni živio u Putinovom gulagu, nego što će Katnić u pritvoru ako ovako nastavite

Utorak, 07.05.2024 | 19:38

Poslanik Socijaldemokrata i član Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, Nikola Zirojević, reagovao je na, kako je kazao, “neljudski odnos prema bivšem glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću kojeg nadležni državni organi ne gone, već ubijaju”.

Ukusne i korisne: Jagode oporavljaju tijelo i nude niz drugih benefita

Utorak, 07.05.2024 | 19:25

Osim što su ukusne, jagode nude i brojne zdravstvene prednosti. One sadrže brojne hranjive sastojke i antioksidanse. Jedna šolja jagoda (otprilike 144 grama) sadrži 196 kalorija, jedan miligram natrijuma, 220 miligrama kalijuma, 19 miligrama magnezijuma i 85 miligrama vitamina C.

DIJETA SA KUVANIM JAJIMA: Kalorije se bukvalno prže, a ostaje čista energija! Rezultati vidljivi već za SEDAM dana

Utorak, 07.05.2024 | 19:07

Dijeta sa kuvanim jajima je najpoželjnija odmah poslije Uskršnjih praznika

Za ovo niste znali: Sta se krije iza običaja cijepanja majica kada neko postane otac

Utorak, 07.05.2024 | 18:34

Cijepanje majica ili košulja kao običaj kada neko postane otac i dalje je živ na našim prostorima, ali rijetko ko zna zašto se ovaj običaj održava i šta simbolizuje.