Subota, 23.03.2024 | 10:19
IZVOR: Kolektiv.me

Nacionalni parkovi CG: 2023. bila GODINA REKORDA, očekuju još VEĆE interesovanje ove sezone

Za Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore (JPNPCG), 2023. je bila godina rekorda - pored značajnog povećanja broja posjetilaca u svim nacionalnim parkovima i prihodi su prevazišli sve planirane, saopšteno je iz JPNPCG za portal Kolektiv.me.




Detalj iz NP Biogradska gora; Foto: arhiva, Kolektiv.me

Kako su naveli, crnogorski nacionalni parkovi čuvari su najznačajnijeg prirodnog bogatstva naše zemlje.

Durmitor, Biogradska gora, Lovćen, Skadarsko jezero i Prokletije svojim prirodnim, kulturnim i ljudskim radom stvorenim vrijednostima i raznovrsnom turističkom ponudom, iz godine u godinu, privlače sve veći broj ljubitelja boravka u prirodi i aktivnog odmora.

“Što se tiče posjećenosti u svim parkovima zabilježeno je povećanje broja turista u svim zaštićenim područjima. Naši podaci govore da je u parkovima bilo preko 691 hiljada posjetilaca, što predstavlja porast od oko 44 odsto u odnosu na 2022.godinu. Smatramo da je sve navedeno rezultat intenzivne posvećenosti, istrajnosti i timskog rada, što nas obavezuje da uložimo napore da i ova godina bude uspješna, sa posebnom pažnjom usmjerenom na održivo upravljanje i zaštitu biodiverziteta nacionalnih parkova”, kazali su iz JPNPCG za naš portal.

Da je 2023. godina bila uspješna, potvrđuju i brojke o prihodima od prodaje ulaznica za pet nacionalnih parkova.

Naime, JPNPCG je ostvarilo rekordne prihode od prodaje ulaznica, koji su premašili tri miliona eura, a u poređenju sa 2022. godinom, naplata je bolja za gotovo 120 odsto.

Ovi prihodi su, navode, rezultat intenziviranih aktivnosti koje su sprovedene prije turističke sezone, što je rezultiralo sve većim interesovanjem za posjete nacionalnim parkovima.

“Ističemo da je prioritet Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore zaštita prirodnih i kulturnih vrijednosti zaštićenih područja. Iako su rekordni prihodi od ulaznica značajni, važno je imati na umu da upravljanje i briga o nacionalnim parkovima zahtijevaju značajna finansijska sredstva koja su neophodna za nadzor, očuvanje ekosistema, upravljanje posjetiocima i brojne druge aktivnosti. Stoga je ključno sprovesti pažljivo planiranje i efikasno upravljanje finansijama kako bi se osiguralo da svi troškovi održavanja budu adekvatno pokriveni. Ovo podrazumijeva prioritizaciju finansijskih resursa prema potrebama očuvanja prirode i kulture unutar parkova, uz istovremeno održavanje održive finansijske stabilnosti i transparentnosti u poslovanju”.

Detalj iz NP Biogradska gora; Foto: arhiva, Kolektiv.me

A u netaknutoj prirodi naših parkova – Durmitora, Biogradske gore, Lovćena, Skadarskog jezera i Prokletija, uživaju turisti iz različitih krajeva svijeta.

Prema podacima kojima raspolaže JPNPCG, poslednjih godina najveći broj turista dolazi iz Francuske, Njemačke, Rusije, Belgije, Poljske, Izraela i Velike Britanije. Takođe, primijećen je porast turista iz Izraela, Kine, Saudijske Arabije.

Tradicionalno, tu su i gosti iz regiona - iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

“Što se tiče posjećenosti svih nacionalnih parkova, evidentan je porast broja turista, pri čemu je NP Durmitor privukao najveći broj ljubitelja prirode i u tom parku boravilo je 294 hiljade posjetilaca. Atraktivnost NP Durmitora i njegove turističke ponude među posjetiocima potvrđuje da je ovaj park jedna od najpopularnijih destinacija u Crnoj Gori za istraživanje prirodnih ljepota i aktivnosti na otvorenom”.

Svi ljubitelji prirode, mogu uživati u različitim aktivnostima.

Kada govorimo o NP Durmitor, posjetioci mogu birati planinarenje, pješačenje, biciklizam, splavarenje, a tu je i neizbježan rafting rijekom Tarom.

Kako objašnjavaju iz JPNPCG, turisti često biraju i neke od najatraktivnijih destinacija unutar parka, poput obilaska Crnog i drugih planinskih jezera i mosta na rijeci Tari. Durmitor i njegova mreža staza najčešće je na listi brojnih planinara iz različitih krajeva svijeta koji se odlučuju za istraživanje vrhova sa kojih se pruža jedinstven pogled.

Crno jezero: Foto: Ilustracija, Pixabay

Turisti, ističu, takođe često biraju i panoramski put, kružnu turu poznatu kao Durmitorski prsten koja vodi kroz predivne predjele i živopisne pjezaže i otkriva jedinstvene kanjone, vidikovce, prostrane visoravni, strme planinske i šumske dionice. 

“Rafting rijekom Tarom postao je prepoznatljiva aktivnost za aktivni odmor u ovom području, privlačeći sve veći broj turista iz cijelog svijeta. Sezona raftinga počinje već u maju, a tokom jula i avgusta interesovanje je posebno veliko. Većinom stranih turista, poput Francuza, Belgijanaca, Holanđana i Njemaca, odlučuju se za ovu avanturu koja ostavlja neizbrisiv doživljaj. Nacionalni park Durmitor nije samo destinacija za turiste, već je i važno stanište za mnoge endemske vrste biljaka i životinja. Njegova izuzetna prirodna i ekološka vrijednost prepoznata je i od strane UNESCO-a, koji je park upisao na Listu svjetske kulturne i prirodne baštine 1980. godine”, ističu iz JPNPCG za portal Kolektiv.me.

Ipak, da bi se očekivao dolazak turista, potrebno je konstantno raditi na promociji prirodnih ljepota.

Da je zaista tako, objašnjavaju nam i iz JPNPCG, ističući da se promocija radi se u kontinuitetu kroz različite aktivnosti u okviru kojih predstavljaju najznačajnije vrijednosti i turističku ponudu zaštićenih područja.

Tako je JPNPCG u saradnji sa NTOCG učestvovalo na međunarodnim turističkim sajmovima, koji okupljaju posjetioce zainteresovane za aktivni odmor i boravak u prirodi.

Turistička ponuda svih pet nacionalnih parkova promovisana je na sajmovima u Štutgartu, Beču, Londonu i Minhenu.  

Posebno su posvećeni i promociji parkova za domaće posjetioce.

“Tako su tokom 2023. godine organizovane samostalno i u saradnji sa lokalnim subjektima manifestacije - Hodanje na krpljama, Osmomartovska izložba domaće radinosti, Dani NPCG (u TC Big Fashion u Podgorici), Dan NP Durmitor, te Skadarskog jezera, Dan rendžera, Dani Evropske baštine, Dan koprive, Lovćenske čajanke, Pješačenje sa ambasadorima. Takođe, organizovani su u saradnji sa lokalnim planinarskim klubovima i opštinama pohodi na različite staze i lokalitete u NP Prokletije, a ove godine osmišljena je i nova “Staza iznenađenja” koja vodi do Suhog jezera. U NP Lovćen posebno je promovisana “Staza za boso hodanje”, a veliki broj posjetilaca se povezao na ovaj način sa prirodom parka.  Na promotivnom događaju „Dani nacionalnih parkova“, u Podgorici pored informacija o turističkoj ponudi i vrijednostima zaštićenog područja, posjetioci su mogli vidjeti i kupiti domaće proizvode lokalnog stanovništva iz Parka. Ova manifestacija planirana je i u drugoj polovini marta ove godine. Takođe, kroz interaktivne radionice i aktivnosti želimo građanima približiti vrijednosti zaštićenih područja Crne Gore. Tako je na gradskom trgu u Podgorici prošle godine obilježena Međunarodna noć slijepih miševa, a djeca i svi zainteresovani  posjetioci, informisani su o načinu života i žaštiti ove vrste. Vrijednosti i ljepote nacionalnih parkova promovisali smo nizom tekstova o turstičkoj ponudi u medijima i magazinima, kao i na društvenim mrežama. Posebnu pažnju izazvali su i zanimljivi video snimci koji su imali za cilj popularizaciju pojedinih manje posjećenih lokaliteta kako bi se smanjio pritisak posjetilaca na najfrekventnije lokalitete”.

Detalj iz NP Skadarsko jezero; Foto: arhiva, Kolektiv.me

Tokom 2023., ali već i početkom ove godine promovisana je i godišnja ulaznica u nacionalne parkove, koja košta 13.50 eura.

Uz ovu ulaznicu posjetioci mogu neograničen broj puta posjetiti svih pet nacionalnih parkova.

A kako bi se olakšala kupovina, omogućena je i online prodaja ulaznica, i to kako dnevnih tako i godišnjih.

Kako bi posjetiocima izašli u susret i olakšali kupovinu kako dnevnih tako i godišnjih ulaznica, omogućena je online prodaja ulaznica.

JPNPCG se intenzivno priprema za predstojeću ljetnju sezonu, a očekuju još veće interesovanje nego ranijih godina.

“Ponuda aktivnog odmora prethodnih mjeseci prezentovana je na značajnim sajmovima turizma širom Evrope - Londona, Štutgarta, Beča, Minhena, a za naša područja vladalo je veliko interesovanje posjetilaca.  Javno preduzeće takođe planira brojne projekte i turistička infrastrukturna ulaganja koja će omogućiti bolju informisanost posjetilaca o kulturnim i prirodnim draguljima nacionalnih parkova. Poseban naglasak stavljen je na edukaciju, s ciljem podizanja svijesti mladih o značaju zaštite prirode.  Planirani su i novi interpretativni obilasci koji će posjetiocima omogućiti uživanje u prirodnim ljepotama parkova. Zaposleni već sada aktivno rade na terenu, koristeći lijepo vrijeme kako bi sve bilo spremno za narednu sezonu, ljubitelje prirode i posjetioce. Sve ove aktivnosti i projekti ukazuju na posvećenost Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore u očuvanju prirodnih bogatstava i promociji aktivnog odmora u nacionalnim parkovima”, zaključili su iz JPNPCG za portal Kolektiv.me.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Problem RIJEŠEN - Evo kada će ŽIČARA Kotor – Lovćen biti PUŠTENA u komercijalnu upotrebu

Nedjelja, 28.04.2024 | 08:30

Žičara Kotor - Lovćen u komercijalnu upotrebu će biti puštena 1. maja jer su riješeni svi problemi koji su prijetili da se to ne desi.

Vujović: Vjerujemo da će ova sezona NADMAŠITI onu prethodnu

Nedjelja, 28.04.2024 | 08:21

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore i veliki broj lokalnih turističkih organizacija sa primorja, ali i sjevera Crne Gore predstavili su se na sajmu "Sarajevo Travel Fest". Svoju bogatu turističku ponudu je, između ostalih, prezentovala i Turistička organizacija Budve. 

Na konkurs za direktora Aerodroma stiglo SEDAM PRIJAVA - U trci OVA IMENA

Subota, 27.04.2024 | 08:21

Stiglo sedam prijava.

"REFORME penzionog sistema POTREBNE, ali bez jednostranih poteza"

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Plantaže: Minus od 1,27 miliona eura NAJBOLJI REZULTAT u posljednjih nekoliko godina

Petak, 26.04.2024 | 19:51

Odbor direktora kompanije „13.Jul-Plantaže“ a.d, na današnjoj sjednici, usvojio je tromjesečni bilans poslovanja kompanije, koji reflektuje nastavak pozitivnih trendova kroz značajan rast prihoda, jačanje operativne profitabilnosti kompanije i kontinuirano usmjeravanje napora uprave ka stabilizaciji poslovanja,  navode iz ove kompanije. 

PES: Abazovića nervira što se najveća hapšenja dešavaju za vrijeme Spajićeve Vlade

Subota, 27.04.2024 | 10:11

Iako je tvrdio kako se formiranju nove Vlade raduju kriminalne strukture, aktuelni događaji ga potpuno demantuju, pa se nekada relaksirani Abazović sada jako nekontrolisano ponaša i pokušava da relativizuje uspjehe Vlade koje potvrđuju svi osim njega i njegovih kolega iz opozicije, saopšteno je iz Pokreta Evropa sad PES.

Horoskop za MAJ 2024. - Pročitajte šta čeka vaš horoskopski znak poslije RETROGRADNOG MERKURA

Subota, 27.04.2024 | 11:02

Kroz april smo živeli retrogradni Merkur koji smo snažno osjetili u svakom aspektu. Maj će biti nešto laganiji iako i on donosi svoje promjene.

Budva - TUČA u lokalu u Budvi, na terasi objekta bili Bečić i Šaranović

Subota, 27.04.2024 | 12:21

Policija je po prijavi incidenta došla na lice mjesta, ali nikog od aktera nije zatekla.

VIDEO - Sunčan pijačni dan na Trgu nezavisnosti: Počeo projekat Pijaca u tvom naselju

Subota, 27.04.2024 | 14:45

Gradsko preduzeće „Tržnice i pijace“ je u sklopu promocije svog novog projekta "Pijaca u tvom naselju" danas na Trgu nezavisnosti organizovalo pijačni dan na kojem se predstavilo 11 izlagača sa raznovrsnim proizvodima.

Lepa Brena najavila SPEKTAKL u Podgorici: Zadovoljstvo je opet pjevati u Crnoj Gori

Subota, 27.04.2024 | 16:02

U okviru turneje "Imam pesmu da vam pevam", Lepa Brena će održati veliki koncert u Sportskom centru "Morača".

LEGENDARNI Mister Bin se našao pred neočekivanim OPTUŽBAMA britanskog parlamenta

Nedjelja, 28.04.2024 | 09:57

Rouan Atkinson je ranije ove godine spominjan u Domu lordova, gornjem domu britanskog dvodomnog parlamenta, zbog svog navodnog uticaja na prodaju električnih automobila u Velikoj Britaniji.

Supruga priredila nevjerovatno IZNENAĐENJE Nikoli Rokviću na putu ka Grčkoj (VIDEO)

Nedjelja, 28.04.2024 | 09:41

Proslavljeni pjevač Nikola Rokvić, krenuo je prije par dana pješke na put do Grčke, gdje će se pokloniti Svetom Nektariju Eginskom u istoimenom manastiru, a razlog njegove odluke je human.

KONCERT džez ansambla Lorana Kulondra 30. aprila u KIC-u

Nedjelja, 28.04.2024 | 09:31

Jedan od najboljih francuskih pijanista i kompozitora mlađe generacije Loran Kulondr, prirediće sa svojim džez ansamblom koncert u čast obilježavanja Međunarodnog dana džeza u Podgorici u utorak, 30. aprila, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 20 sati.

AKCIJA SPAŠAVANJA: Kotorski vatrogasci pet sati TRAŽILI STRANU DRŽAVLJANKU na brdu Vrmac (FOTO/VIDEO)

Nedjelja, 28.04.2024 | 09:23

Služba zaštite i spašavanja je, u 16:20 sati, dobila poziv od policijske ispostave Kotor, da se u reonu brda Vrmac izgubila jedna osoba i da je potrebna akcija spašavanja.

Koka-Kola vam ima BOLJI UKUS kad je pijete iz restorana brze hrane - Postoji NAUČNI RAZLOG za to

Nedjelja, 28.04.2024 | 09:12

Brza hrana s menija McDonald'sa ne bi bila ista da uz njih ne ide Koca-Kola.

Lili Alen ŠOKIRLA izjavom - "NE ŽELIM da sjedim sa svojim djetetom"

Nedjelja, 28.04.2024 | 08:42

Lili Alen otkrila je da misli da djeca ne bi trebala da lete prvom klasom.

Odličan za ZDRAVLJE MOZGA: Ovaj ZAČIN je pravo BLAGO za organizam

Nedjelja, 28.04.2024 | 08:12

Zdrava ishrana i redovno dodavanje određenih začina u jela mogu pozitivno uticati na zdravlje mozga.

Nova titula za Lovćen - Postali prvaci Crne Gore

Subota, 27.04.2024 | 22:02

Rukometaši Lovćena su 11. put u istoriji postali prvaci Crne Gore.

Mjesto najbliže svemiru: Prosječan životni vijek u ovom gradu je 35 godina, ali se stalno širi (VIDEO)

Subota, 27.04.2024 | 21:55

La Rinconada je grad sa najvećom nadmorskom visinom na svijetu i smatra se mjestom koje je najbliže svemiru.

Iskoristite LIJEPO vrijeme - Nedjelja u znaku SUNCA

Subota, 27.04.2024 | 21:31

U nedjelju se očekuje pretežno sunčano i tokom dana toplo vrijeme. Na sjeveru, ujutru, po kotlinama moguća kratkotrajno magla, najavljuju iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS).