Ponedjeljak, 25.03.2024 | 09:54
IZVOR: kolektiv.me

Projekat Cetinjanina u konkurenciji za PRESTIŽNU NAGRADU - Glasajte i podržite

Posvećenost, znanje i rad "ruše" sve granice, a to nam dokazuje i projekat sa Cetinja, koji je dobio nominaciju na svjetskom nivou.




Ustupljena fotografija; Foto: privatna arhiva

Naime, projekat pod nazivom “Air Quality Monitoring System”, prvi je projekat u okviru koncepta Cetinje Smart City, koji je nominovan za priznanje u kategoriji e- Environment, a koje se dodjeljuje u okviru Svjetskog samita o informacionom društvu WSIS 2024.

Projekat je, među 1049 projekata iz čitavog svijeta, selektovan u top 360 projekata raspoređenih u 18 WSIS akcionih linija.

Ustupljena fotografija; Foto: privatna arhiva

Na projektu je radio Ivan Martinović, doktorand Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici, istraživač i stručnjak u oblasti Vještačke inteligencije u medicini i rukovodilac praktikuma elektronike i računarstva u Fondaciji za promovisanje nauke Prona.

Takođe, u ovom projektu su aktivno učestvovali osnovci i srednjoškolci sa Cetinja, koji su kroz STEM radionice prošli put od ideje do kreiranja finalnog IoT (Internet of Things) sistema.

Ivan je imao priliku da dio svojih doktorskih istraživanja sprovodi na Univerzitetu u Torontu, o čemu ste ranije imali priliku da čitate da našem portalu.

DETALNIJE PROČITAJTE OVDJE - Od rodnog Cetinja, do Univerziteta u Torontu i Oksforda: Ivan istražuje primjenu VJEŠTAČKE INTELIGENCIJE u MEDICINI

Ustupljena fotografija; Foto: privatna arhiva

Projekat “Air Quality Monitoring System” je realizovan uz podršku Američkog ugla na Cetinju i predstavlja prvi Internet of Things projekat kreiran u Crnoj Gori koji je prepoznat od Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) krovne organizacije za informaciono-komunikacione tehnologije.

A da bi crnogorski projekat osvojio neku od nagrada, potrebna je i vaša pomoć, jer je javno glasanje jedan od faktora za osvajajnje iste - protrebno je da se registrujete na ovom linku - https://www.itu.int/net4/wsis/stocktaking/Prizes/2024, - registrujte se i glasanjem pružite svoju podršku.

KOMENTARI (2)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Ljubiša
25.03.2024 11:47

Podrška za Ivana Martinovica najbolji odabir

56 0
Irena roganovic
25.03.2024 22:00

Bravo komso

12 0

Pred nama sunčani dan - UŽIVAJTE u početku VIKENDA uz ove TEMPERATURE

Petak, 26.04.2024 | 22:04

U subotu nas očekuje pretežno sunčano vrijeme, saopštili su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

TRIK za čišćenje zidova BEZ KREČENJA

Petak, 26.04.2024 | 21:57

Ukoliko smatrate da bi zidove trebalo osvježiti, a još niste planirali da krečite stan, postoji jednostavan način da to učinite.  

Švarceneger o snimanju jednog od svojih najpopularnijih filmova: “Bilo je UŽASNO"

Petak, 26.04.2024 | 21:51

Naučno-fantastični film "Predator" ostao je zapamćen kao jedan od najboljih filmova u karijeri Arnolda Švarcenegera.

"REFORME penzionog sistema POTREBNE, ali bez jednostranih poteza"

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.