Ponedjeljak, 15.04.2024 | 14:21
IZVOR: telegraf.rs

Bil Gejts ZABRINUT da bi zbog vještačke inteligencije mogao da izgubi posao

Bil Gejts, osnivač kompanije Microsoft, nedavno je izrazio zabrinutost da bi vještačka inteligencija mogla preuzme njegov posao, uprkos tome što je jedan od njenih najvećih zagovornika.
Foto: YouTube screenshot/Bila Gates

U epizodi svog podkasta "Unconfuse Me with Bill Gates", razgovarao je sa izvršnim direktorom OpenAI, Samom Altmanom, gdje je iznio svoje viđenje o brzini napretka AI tehnologija, koje su ga, kako kaže, iznenadile svojom efikasnošću.

Tokom razgovora, dotakli su se tema kao što su GPT-5, superinteligencija i video mogućnosti koje dolaze u ChatGPT. Gejts je priznao da je bio skeptičan prema AI, te da nije očekivao da će četbotovi poput ChatGPT-ja biti tako sposobni u izvođenju složenih zadataka.

Jedan od najznačajnijih momenata podkasta bio je kada je Gejts izrazio bojazan da bi vještačka inteligencija mogla da zamijeni ljude u mnogim poslovima.

"Uzbuđen sam kada razmišljam o radu na iskorenjivanju malarije i okupljanju pametnih ljudi i resursa za to," rekao je Gejts. "Ali kada mi mašina kaže: 'Bile, idi igraj piklbol, ja ću se pobrinuti za malariju. Ti sporo razmišljaš' to postaje filozofski zbunjujuće", prenio je FirstPost.

Pored toga, istakao je i svoje napore preko Fondacije Gejts da iskoristi AI za poboljšanje životnih uslova i zdravstvenog sektora u siromašnijim regionima.

U drugom kontekstu, tokom gostovanja na podkastu Trevora Noe "What Now?", Gejts je predstavio viziju radne nedjelje od tri dana zahvaljujući AI. Objasnio je kako bi vještačka inteligencija mogla da obavlja zadatke koji zahtijevaju mnogo vremena i truda, što bi ljudima omogućilo da manje vremena provode na poslu, a više uživaju u životu."

Napredak u AI takođe nosi potencijalne rizike za određene profesije.

Izvršni direktor NVIDIA-e, Džensen Huang, upozorio je mlade da razmisle o karijeri u kodiranju, budući da AI već sada ima veliku ulogu u ovoj oblasti, te se očekuje da će u budućnosti moći samostalno da razvija softvere za manje od sedam minuta. Huang preporučuje oblasti poput biologije, obrazovanja, proizvodnje i poljoprivrede kao dugoročno održive karijerne opcije, piše Windows Central.

Prema izvještaju "Microsoft Work Trend Index" iz prošle godine, 49% učesnika ankete izrazilo je zabrinutost da bi mogli izgubiti posao zbog AI, dok je 70% izrazilo spremnost da usvoji i integriše ovu tehnologiju u svoje radne procese. Ovo ukazuje na složen odnos između tržišta rada i razvoja vještačke inteligencije.

Izvor: telegraf.rs

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Zenović: Daćemo sve od sebe da budemo konstruktivni u daljem političkom životu i dinamici Budve

Nedjelja, 26.05.2024 | 22:31

Nosilac liste Pokreta Evropa sad na izborima u Budvi Predrag Zenović rekao je da su rezultati "takvi kakvi jesu" i da su zadovoljni onim što su "dali ovom cijelom procesu".

Jovanović: OSVOJILI smo devet mandata, NAJJAČI smo u budvanskoj skupštini

Nedjelja, 26.05.2024 | 21:54

Nosilac liste "Budva naš grad" Nikola Jovanović proglasio je večeras izbornu pobjedu u ovom primorskom gradu.

Bešić: Sedam od devet lista PREŠLO CENZUS, što otvara kombinatoriku

Nedjelja, 26.05.2024 | 21:30

Politički analitičar Miloš Bešić očekuje da će lista čiji je nosilac Nikola Jovanović, lista Za budućnost Budve i Demokratska partija socijalista na lokalnim izborima u Budvi imati između 18 i 25 odsto osvojenih glasova.

PRVI PODACI Demokrata: "Za budućnost Budve" 27 odsto glasova, "Budva naš grad" 26, DPS 21...

Nedjelja, 26.05.2024 | 21:27

Demokrate su objavile prve rezultate sa lokalnih izbora u Budvi, na osnovu 9.000 prebrojanih glasova, prema podacima te partije, koja je navela da je na birališta izašlo 11.350 birača.

Jovanović: Početni rezultati govore da ćemo biti NAJVEĆE IZNENAĐENJE IZBORA

Nedjelja, 26.05.2024 | 21:17

Nosilac liste Budva naš grad Nikola Jovanović istakao je da početni rezutati govore da su bili u pravu kada su najavljivali da će biti najveće iznenađenje izbora. Očekuje da će osvojiti najveći broj glasova i biti okosnica za formiranje buduće vlasti.

LOKALNI IZBORI u Budvi; Prvi REZULTATI : ZBB 31,3 odsto, BNG 19,7 odsto, DPS 19,3 odsto...

Nedjelja, 26.05.2024 | 21:10

U Budvi su jutros u sedam sati otvorena biračka mjesta za lokalne izbore u Budvi. Učestvuje devet izbornih lista.

DIK: 11.029 birača iskoristilo PRAVO GLASA

Nedjelja, 26.05.2024 | 21:03

Birališta u Budvi zatvorena su u 20 sati. Na lokalnim izborima građani su birali između devet lista.  

IZLAZNOST 58 odsto, MANJA nego na prethodnim izborima

Nedjelja, 26.05.2024 | 20:55

Prema podacima Opštinske izborne komisije, izlaznost u Budvi na lokalnim izborima iznosi 58 odsto, pa je izlaznost manja u odnosu na prethodno održane izbore u ovom gradu.

Bešić: Očekujem da liste koje PREDVODE Jovanović, Mikijelj i Milović osvoje između 18 i 25 odsto

Nedjelja, 26.05.2024 | 20:52

Politički analitičar Miloš Bešić očekuje da će lista čiji je nosilac Nikola Jovanović, lista Za budućnost Budve i Demokratska partija socijalista na lokalnim izborima u Budvi imati između 18 i 25 odsto osvojenih glasova.

Izbori u Budvi: ZATVORENA birališta, Vujović: Preliminarni rezultati oko 23 sata

Nedjelja, 26.05.2024 | 20:39

U Budvi su danas održavani lokalni izbori na kojima je učestvovala devet izbornih lista. Pravo glasa na izborima imalo je 19.034 građana, koji su glasali na 28 biračkih mjesta.