Utorak, 16.04.2024 | 10:45
IZVOR: vijesti.me

Jovanović o lažnom prikupljanju sredstava za djecu na ulicama Podgorice: Slučaj PRIJAVLJEN Upravi policije

Na ulicama Podgorice odvijaju se prevare u kojima se od prolaznika traži novac, upozorili su iz Uprave policije. U ime fondacije Budi human, pojedinci, od kojih se ova organizacija ograđuje, tražili su keš, što, poručuju iz organizacije, nije praksa. Prepoznaju li građani prevare lažnih humanitarnih organizacija?




Foto: MediaBiro, arhiva

"Prijavljeno je da se, za sada nepoznata ženska lica, reprezentuju kao predstavnici humanitarne organizacije tokom obilazaka privatnih firmi, kao i prilikom susreta sa građanima, od kojih traže novac za liječenje bolesne djece. Upozoravamo građane da je riječ o prevari", kazali su iz Uprave policije (UP).

Pod izgovorom da prikupljaju novac u humanitarne svrhe, prevaranti na ulicama, pokušavaju dobiti donacije od građana.

A to je bio cilj i tri osobe koje su u poslJednje vrijeme koristile ime Fondacije Budi human i time, kažu iz ove organizacije, skrnave njihov dugogodišnji rad.

"Imamo jednu žensku osobu i dvije muške osobe. Ženska osoba po našim informacijama je osoba koja ide po firmama i koja se predstavlja da treba pomoć i liječenje za neko dijete koje je u fondaciji Budi human, jedna osoba muškog pola prepoznata je da se kreće po trgovima i da traži po kafanama, nosi fasciklu i predstavlja se da je potrebna pomoć da doniraju ljudi u kešu, čak naglašava da je svaki euro bitan i treća osoba isto muškog pola, po opisu je drugačija od ove i ona ide od kuće do kuće i traži sredstva u ime naše organizacije", rekao je osnivač platforme humanost.com i Fondacije "Budi human", Goran Jovanović.

Prevare se prepoznaju po kešu, kaže Jovanović, jer humanitarna organizacija ima potpuno drugačiju praksu.

"Čim vi date novac u kešu, vi nemate trag toga novca, niti gdje taj novac završi. Fondacija Budi human nikad nije prikupljala i nikad neće prikupljati sredstva u kešu. Doniranje u Fondaciju Budi human vrši se isključivo na sljedeći način, to je SMS porukom, uplatom na žiro račun Fondacije, uplatom na devizni račun Fondacije i uplate platnim karticama. Na našem sajtu budihuman.me se vide sve uplate, znači sve uplate, karticama itd. i vidi se znači svaka poruka koja je stigla u našu Fondaciju. Da bi neko postao korisnik Fondacije mora da prođe proceduru, mora da se prijavi Fondaciji, mora i roditelj da prijave i dijete prvo itd. To ide kod komisije koja razmatra da li nekome treba pomoći ili ne i kad ta komisija da svoje pozitivno mišljenje, mi tad krećemo u prikupljanje sredstava", dodao je Jovanović.

Jovanović dodaje da je primjetio da se prilikom zloupotrebe pominju troškovi puta, ali dodaje da Fondacija pokriva bolničko liječenje, pokriva putovanje, smještaj za osobu za koju je potrebno liječenje i za pratioca, sve na osnovu dokumentacije, a ukoliko budete svjedoci ovog pokušaja prevare prijavite na broj telefona 067 998 988.

KOMENTARI (2)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Simon
16.04.2024 11:09

Prevarama nikad kraja .

6 0
Vida Pg.
16.04.2024 17:40

Što prije pohvatati ove prevarante .

0 0

OSTALE VIJESTI

Mašković: Gradski prevoz u Podgorici NEĆE RADITI 5. maja zbog vjerskog praznika, a RADIĆE 1. maja

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 18:47

Odbornik Socijaldemokrata (SD) u Skupštini glavnog grada Miloš Mašković saopštio je da gradski linijski prevoz u Podgorici neće raditi 5. maja zbog vjerskog praznika, a da će za 1. maj, raditi.

Milo Strugar, učenik OŠ “Sutjeska”, POBJEDNIK TAKMIČENJA za NAJLJEPŠE PISMO

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 18:23

Pismo Mila Strugara, učenika OŠ "Sutjeska" iz Podgorice najbolje je među pismima koja su pristigla na ovogodišnje Takmičenje za najljepše pismo, procijenila je Komisija Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.

Asistenti u nastavi traže VEĆA PRAVA i BOLJE USLOVE RADA

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 18:02

Udruženje asistenata/kinja u nastavi obratilo se Vladi, Ministarstvu prosvjete, Klubovima poslanika u Skupštini, i javnosti kako bi skrenuli pažnju na, kako su istakli, dugogodišnje ćutanje sistema i sindikalnih organizacija kada su u pitanju radna prava i bolji uslovi rada za asistente u nastavi.

PREDSTAVLJEN projekat „Mistične priče Dunavske zelene rute“

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 16:21

Agencija za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice organizovala je danas javni događaj u cilju promocije i prezentacije projekta „Mistične priče Dunavske zelene rute”.  Riječ je o projektu koji predstavlja međunarodnu valorizaciju prirodnog i nematerijalnog kulturnog nasljeđa sa ciljem društveno-ekonomskog razvoja ruralnih područja Podunavlja.  

Alkohol DOSTUPAN maloljetnicima iako je zakonom ZABRANJEN

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 15:49

Alkoholna pića i dalje su, uprkos zakonskim propisima, u velikoj mjeri dostupna maloljetnicima u maloprodajnim i ugostiteljskim objektima u Crnoj Gori, a to su potvrdili i rezultati socijalnog eksperimenta koji je sprovelo udruženje Roditelji.

DPS: Glavni grad KRIJE DOKUMENTACIJU od Upravne inspekcije u namjeri da problematizuje rad ranijih uprava

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 19:29

Povodom navoda koji se su pojavili u pojedinim medijima, a kojima se tvrdi da je za vrijeme prethodne vlasti došlo do nezakonitih zapošljavanja, čime sadašnja vlast svakodnevno manipulišw, čak i onima koji ne prate sa pažnjom ovu temu, jasna je namjera aktuelne vlasti i onih koji im pokušavaju pomoći u tome, da se skrene pažnja sa brojnih problema koji opterećuju rad trenutne uprave Glavnog grada, saopštenoje iz iz DPS-a Podgorica.

Ponovo će POSTATI RODITELJI - Petar Grašo i Hana Huljić čekaju DRUGO DIJETE

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 19:15

Petar Grašo  i Hana Huljić čekaju drugo dijete.

Pet zvjezdica, ali ISPOD VODE: Noć u ovoj hotelskoj sobi košta čak 19.000 EURA

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 19:03

Najskuplja podvodna hotelska soba na svijetu nudi gostima zadivljujući pogled koji ne možete vidjeti nigde na svijetu.

Direktori lokalnih javnih emitera: Milatović IGNORISAO 500 medijskih radnika

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 18:54

Direktori lokalnih javnih emitera u Crnoj Gori saopštili su da je predsjednik države Jakov Milatović danas "ignorisao" 500 medijskih radnika u državi.

Mašković: Gradski prevoz u Podgorici NEĆE RADITI 5. maja zbog vjerskog praznika, a RADIĆE 1. maja

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 18:47

Odbornik Socijaldemokrata (SD) u Skupštini glavnog grada Miloš Mašković saopštio je da gradski linijski prevoz u Podgorici neće raditi 5. maja zbog vjerskog praznika, a da će za 1. maj, raditi.

Odžić: "Budvi ćemo DOSTOJANSTVO, a posvađanim građanima pružiti POMIRENJE"

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 18:31

Koalicija "Čist izbor SDP-SD-LP" biće najprijatnije iznenađenje 26. maja, i vratiće Budvi dostojanstvo, a posvađanim građanima pružiti pomirenje, poručio je nosilac liste Petar Odžić.

Milo Strugar, učenik OŠ “Sutjeska”, POBJEDNIK TAKMIČENJA za NAJLJEPŠE PISMO

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 18:23

Pismo Mila Strugara, učenika OŠ "Sutjeska" iz Podgorice najbolje je među pismima koja su pristigla na ovogodišnje Takmičenje za najljepše pismo, procijenila je Komisija Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.

Ovo su NAJSREĆNIJI DANI u maju - Datumi koji donose pozitivne ASPEKTE

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 18:15

Astrolozi su otkrili koji dani u maju mogu biti najuspešniji za nas i zašto!

Jedan od NAJAKTIVNIJIH vulkana na svijetu svakodnevno izbacuje ZLATO u vrijednosti 6.000 DOLARA

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 17:56

U ledenim prostranstvima Antarktike krije se vulkan koji izbacuje doslovno komadiće zlata. Otkriće su 1991. godine obznanili američki geolozi.

Žena po kojoj je snimljena jeziva serija koja RUŠI REKORDE gledanosti - "Ja sam ovdJe ŽRTVA"

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 17:44

Serija Baby Reindeer je za kratko vrIJeme postala hit na Netfliksu i pokupila je samo pozitivne kritike.