Četvrtak, 18.04.2024 | 14:55
IZVOR: kolektiv.me

Pet institucija dobilo grantove za obuku na radnom mjestu osmišljenu u saradnji sa kompanijama iz CG

Tri nova projekta za unapređenje vještina u Crnoj Gori danas su dobila pisma o namjeri finansiranja, na svečanosti koju je organizovao Regionalni fond za izazove u Podgorici. Fond, koji je podržan od strane Njemačke i Švajcarske, nedavno je objavio pobjedničke projekte u trećem ciklusu programa koji obezbjeđuje grantove za programe stručnog obrazovanja i obuke (VET) koje su zajednički osmislile kompanije i pružaoci stručnog obrazovanja i obuke iz regiona Zapadnog Balkana.
Foto: Privredna komora Crne Gore

Kompletna lista dobitnika dostupna je ovdje.

Regionalni fond za izazove (RCF) unapređuje održivu konkurentnost preduzeća šest ekonomija Zapadnog Balkana na putu ka jedinstvenom tržištu EU, kroz finansiranje institucija za stručno obrazovanje i obuku, u nastojanju da u saradnji sa kompanijama odgovori na potrebe biznisa za vještinama.

„Tokom tri do sada otvorena poziva, RCF je izdvojio 3,25 miliona eura kao podršku za ukupno sedam projekata stručnog obrazovanja i obuke u Crnoj Gori, sa 40 partnerskih preduzeća. Ostajemo posvećeni doprinosu ekonomskom rastu zemlje unapređivanjem vještina i znanja mladih, kako bismo stvorili radnu snagu spremnu za posao, koja je potrebna ovdašnjim kompanijama“, rekao je Balša Ćulafić, koordinator projekta za RCF ispred Komorskog investicionog foruma i koordinator za saradnju sa međunarodnim organizacijama u okviru Privredne komore Crne Gore.

Treći krug prijava koji je organizovan prošle godine, privukao je 155 izjava o zainteresovanosti iz regiona, od kojih osam iz Crne Gore. Komisija za selekciju odabrala je tri najuspješnija projekta u zemlji za koje je predviđeno finansiranje u iznosu od blizu 1,62 miliona eura. Sredstva će biti iskorišćena za unapređenje infrastrukture pet obrazovnih ustanova i obuku polaznika programa kooperativnog obrazovanja.

„Sa našeg stanovišta, Regionalni fond za izazove je pravi model uspjeha. On podstiče direktnu saradnju između obrazovnih institucija i poslodavaca, osiguravajući da nastavni plan i program koji obrazovne institucije pružaju tačno odgovaraju zahtjevima koje tržište rada postavlja pred mlade ljude danas. On doprinosi otvaranju privlačne profesionalne perspektive mladim ljudima na crnogorskom tržištu rada i pomaže crnogorskim poslodavcima da privuku kvalifikovane radnice i radnike. Raduje nas što Njemačka savezna vlada putem Njemačke razvojne banke KfW može da obezbijedi Regionalnom fondu za izazove ukupno preko 65 miliona EUR za Crnu Goru i Zapadni Balkan, iz kojih on može pružiti snažan početni kapital uspješnim partnerstvima između obrazovnih ustanova i preduzeća za njihovu saradnju“, saopštio je H.E. Peter Felten, ambasador Njemačke u Crnoj Gori.

Foto: Privredna komora Crne Gore

Danas će 75 visokoučinkovitih personalnih računara vrijednih 140.000 eura, nabavljenih u okviru Regionalnog fonda za izazove, biti zvanično uručeno JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ u Podgorici, radi korišćenja u obuci učenika.

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija, prof. dr Anđela Jakšić-Stojanović, čestitala je dobitnicima grantova i izrazila zadovoljstvo što su nagrađeni upravo projekti u kojima učestvuju četiri srednje stručne škole iz Crne Gore.

“Investiranje u obrazovanje znači ulaganje u sve pozitivne procese društva, a naročito u dijelu srednjeg stručnog obrazovanja čije unapređenje, kroz razvoj stručnih kompetencija, u saradnji sa realnim sektorom, direktno utiče na usklađivanje između ponude i tražnje na tržištu rada. Stoga cijenim da je investicija Regionalnog fonda za izazove od izuzetnog značaja za obrazovni sistem, budući da se podudara sa reformskim ciljevima Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, među kojima je svakako dalji razvoj srednjeg stručnog obrazovanja”, poručila je Jakšić-Stojanović.

Foto: Privredna komora Crne Gore

Dr Nina Drakić, predsjednica Privredne komore Crne Gore, podsjetila je da je Regionalni fond za izazove (RCF) finansijski mehanizam osmišljen sa ciljem unapređenja zapošljivosti na Zapadnom Balkanu, te ukazala na značaj projekta kako za našu zemlju, tako i za region.

"Zašto je ovaj projekat od velike važnosti za Crnu Goru i susjedne zemlje? Zato što i naša zemlja, i susjedne zemlje, pokazuju potrebu za jačanjem znanja zaposlenih u privredi. Zato što sve više uviđamo da je to jedini put do kvalitetnije kadrovske energije i zato što nema ekonomske konkurentnosti bez praktičkog obrazovanja uključenog u privredne tokove. Vjerujem da će privreda Crne Gore, i privrede zemalja regiona, još snažnije napredovati upravo kroz ovakve projekte, i time se približavati punopravnom članstvu u Evropskoj uniji”, poručila je Drakić.

Foto: Privredna komora Crne Gore

Svečanosti je prisustvovala i direktorica Centra za stručno obrazovanje Aleksandra Lalević.

„JU Centar za stručno obrazovanje teži izvrsnosti i efikasnosti u stručnom obrazovanju, a iznad svega stvaranju ambijenta u kojem će se kreirati inovativno stručno obrazovanje koje omogućava sveobuhvatno sticanje konkurentnih vještina, kompetencija i kvalifikacija za zapošljivost, cjeloživotno učenje, inkluzivnost, lični razvoj i aktivno građanstvo pojedinaca“, zaključila je Lalević.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

U Luku Bar uplovio kruzer “Sun Princess” sa 4.200 putnika

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 09:03

Najveći kruzer koji je ikad posjetio Crnu Goru, “Sun Princess”, jutros je treći put ove godine uplovio u Luku Bar. Na brodu je 4.200 putnika.

Od 11 do 15 časova: Bivši radnici Košute i danas blokiraju saobraćaj

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 08:42

Bivši radnici cetinjske Košute i danas će zaustaviti saobraćaj između Cetinja i Podgorice u mjestu Kruševo ždrijelo, a blokada će trajati od 11 do 15 sati.

Peranović: Ne planira se povećanje opšte stope PDV-a

Subota, 25.05.2024 | 15:24

Slijedi nam izmjena određenih poreskih Zakona, ali je bitno da se ne planira povećanje opšte stope PDV-a, kazala je direktorica Direktorata za poreski i carinski sistem u Ministarstvu finansija Crne Gore Biljana Peranović na Simpozijumu računovođa i revizora u Ulcinju.

Spajić najavio: Trajekt Crna Gora – Italija kreće 3. JULA

Subota, 25.05.2024 | 08:58

Trajekt Crna Gora – Italija kreće 3. jula, najavio je premijer Milojko Spajić.

Konatar: ODBIJANJEM predloga URE Spajić pokazao da će opet prevariti srazmjerne penzionere

Petak, 24.05.2024 | 21:35

"Iako je najavio povećanje minimalnih penzija za srazmjerne penzionere, odbijanjem predloga poslanika Građanskog pokreta URA kojim je predviđeno povećanje i srazmjernih penzija na 450 eura, Spajić i njegova Vlada su pokazali da će opet prevariti korisnike srazmjernih penzija", kazao je šef poslaničkog kluba Građanskog pokreta URA Miloš Konatar.

VIDEO: Zlato, srebro, dragulji,... Počinje istraživanje olupine čiji tovar vrijedi 20 MILIJARDI DOLARA

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 10:50

Kolumbijske vlasti započele su istraživanje potonule španske galije „San Hoze“ iz 18. vijeka, koja je na dno mora odnijela zlata, srebra i dragulja u vrijednosti od 20 milijardi dolara.

"Tokom rute sam bio isključivo sam": Nikola Rokvić o putu od preko 1000 kilometara - otkrio kada mu je bilo najteže

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 10:49

Nikola Rokvić je sumirao utiske.

Muškarac STRADAO u požaru u bjelopoljskom naselju

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 10:36

Požar.

Pjevačica OTKAZALA koncert u Engleskoj poslije PRIVOĐENJA na aerodromu

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 10:28

Američka reperka Niki Minaž otkazala je koncert u Mančesteru pošto je, kako je navela, privedena je na aerodromu u Amsterdamu zbog sumnje da posjeduje "lake droge"

Još jedno dijete se ODREKLO Bred Pita - Ćerka više NE KORISTI njegovo prezime

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 10:28

Nakon što su Shiloh Jolie-Pitt i Zahara Jolie-Pitt odbacile prezime oca Brada Pitta, otkrilo se da je to sad učinila i njihova sestra Vivienne.

Za čist vazduh: Najboljih pet biljaka za spavaću sobu

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 10:02

Spavaća soba prostor je u kojem nam je važna energija mira i opuštanja. Da bi očistili vazduh u sobi, mogle bi da vam pomognu određene sobne biljke koje ne zahtijevaju mnogo svjetlosti i njege, piše Sensa.hr.

Premijera predstave „Probali smo, gledajte” 29. maja u KIC-u

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 10:01

Nova predstava Dodestove radionice glume „Probali smo, gledajte” premijerno će biti izvedena u srijedu, 29. maja, u sali Dodest, od 20 sati.

MEDENO SRCE sa džemom od kajsija: Neodoljiva poslastica koja se lako priprema

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 09:59

Ako volite džem, onda ćete zavoljeti i ovu poslasticu koja je tako kremasta i sočna i treba joj upravo džem. Recept za medeno srce sa džemom od kajsija će postati vama omiljen.

Odlaže se sjednica Vlade, EK šalje mišljenje o pravosudnim zakonima

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 09:50

Sjednica Vlade uprkos najavama danas neće biti održana, jer je Evropska komisija najavila mišljenje na niz zakona, prije svega iz oblasti pravde i pravosuđa, prenosi portal RTCG.

Milatović - Očekujem od nadležnih da konačno rasvijetle ubistvo Duška Jovanovića

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 09:45

Danas se navršava 20 godina od ubistva Duška Jovanovića, urednika dnevnog lista DAN i hrabrog novinara koji je stradao zbog slobodne riječi, saopštio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.