Četvrtak, 18.04.2024 | 14:55
IZVOR: kolektiv.me

Pet institucija dobilo grantove za obuku na radnom mjestu osmišljenu u saradnji sa kompanijama iz CG

Tri nova projekta za unapređenje vještina u Crnoj Gori danas su dobila pisma o namjeri finansiranja, na svečanosti koju je organizovao Regionalni fond za izazove u Podgorici. Fond, koji je podržan od strane Njemačke i Švajcarske, nedavno je objavio pobjedničke projekte u trećem ciklusu programa koji obezbjeđuje grantove za programe stručnog obrazovanja i obuke (VET) koje su zajednički osmislile kompanije i pružaoci stručnog obrazovanja i obuke iz regiona Zapadnog Balkana.




Foto: Privredna komora Crne Gore

Kompletna lista dobitnika dostupna je ovdje.

Regionalni fond za izazove (RCF) unapređuje održivu konkurentnost preduzeća šest ekonomija Zapadnog Balkana na putu ka jedinstvenom tržištu EU, kroz finansiranje institucija za stručno obrazovanje i obuku, u nastojanju da u saradnji sa kompanijama odgovori na potrebe biznisa za vještinama.

„Tokom tri do sada otvorena poziva, RCF je izdvojio 3,25 miliona eura kao podršku za ukupno sedam projekata stručnog obrazovanja i obuke u Crnoj Gori, sa 40 partnerskih preduzeća. Ostajemo posvećeni doprinosu ekonomskom rastu zemlje unapređivanjem vještina i znanja mladih, kako bismo stvorili radnu snagu spremnu za posao, koja je potrebna ovdašnjim kompanijama“, rekao je Balša Ćulafić, koordinator projekta za RCF ispred Komorskog investicionog foruma i koordinator za saradnju sa međunarodnim organizacijama u okviru Privredne komore Crne Gore.

Treći krug prijava koji je organizovan prošle godine, privukao je 155 izjava o zainteresovanosti iz regiona, od kojih osam iz Crne Gore. Komisija za selekciju odabrala je tri najuspješnija projekta u zemlji za koje je predviđeno finansiranje u iznosu od blizu 1,62 miliona eura. Sredstva će biti iskorišćena za unapređenje infrastrukture pet obrazovnih ustanova i obuku polaznika programa kooperativnog obrazovanja.

„Sa našeg stanovišta, Regionalni fond za izazove je pravi model uspjeha. On podstiče direktnu saradnju između obrazovnih institucija i poslodavaca, osiguravajući da nastavni plan i program koji obrazovne institucije pružaju tačno odgovaraju zahtjevima koje tržište rada postavlja pred mlade ljude danas. On doprinosi otvaranju privlačne profesionalne perspektive mladim ljudima na crnogorskom tržištu rada i pomaže crnogorskim poslodavcima da privuku kvalifikovane radnice i radnike. Raduje nas što Njemačka savezna vlada putem Njemačke razvojne banke KfW može da obezbijedi Regionalnom fondu za izazove ukupno preko 65 miliona EUR za Crnu Goru i Zapadni Balkan, iz kojih on može pružiti snažan početni kapital uspješnim partnerstvima između obrazovnih ustanova i preduzeća za njihovu saradnju“, saopštio je H.E. Peter Felten, ambasador Njemačke u Crnoj Gori.

Foto: Privredna komora Crne Gore

Danas će 75 visokoučinkovitih personalnih računara vrijednih 140.000 eura, nabavljenih u okviru Regionalnog fonda za izazove, biti zvanično uručeno JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ u Podgorici, radi korišćenja u obuci učenika.

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija, prof. dr Anđela Jakšić-Stojanović, čestitala je dobitnicima grantova i izrazila zadovoljstvo što su nagrađeni upravo projekti u kojima učestvuju četiri srednje stručne škole iz Crne Gore.

“Investiranje u obrazovanje znači ulaganje u sve pozitivne procese društva, a naročito u dijelu srednjeg stručnog obrazovanja čije unapređenje, kroz razvoj stručnih kompetencija, u saradnji sa realnim sektorom, direktno utiče na usklađivanje između ponude i tražnje na tržištu rada. Stoga cijenim da je investicija Regionalnog fonda za izazove od izuzetnog značaja za obrazovni sistem, budući da se podudara sa reformskim ciljevima Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, među kojima je svakako dalji razvoj srednjeg stručnog obrazovanja”, poručila je Jakšić-Stojanović.

Foto: Privredna komora Crne Gore

Dr Nina Drakić, predsjednica Privredne komore Crne Gore, podsjetila je da je Regionalni fond za izazove (RCF) finansijski mehanizam osmišljen sa ciljem unapređenja zapošljivosti na Zapadnom Balkanu, te ukazala na značaj projekta kako za našu zemlju, tako i za region.

"Zašto je ovaj projekat od velike važnosti za Crnu Goru i susjedne zemlje? Zato što i naša zemlja, i susjedne zemlje, pokazuju potrebu za jačanjem znanja zaposlenih u privredi. Zato što sve više uviđamo da je to jedini put do kvalitetnije kadrovske energije i zato što nema ekonomske konkurentnosti bez praktičkog obrazovanja uključenog u privredne tokove. Vjerujem da će privreda Crne Gore, i privrede zemalja regiona, još snažnije napredovati upravo kroz ovakve projekte, i time se približavati punopravnom članstvu u Evropskoj uniji”, poručila je Drakić.

Foto: Privredna komora Crne Gore

Svečanosti je prisustvovala i direktorica Centra za stručno obrazovanje Aleksandra Lalević.

„JU Centar za stručno obrazovanje teži izvrsnosti i efikasnosti u stručnom obrazovanju, a iznad svega stvaranju ambijenta u kojem će se kreirati inovativno stručno obrazovanje koje omogućava sveobuhvatno sticanje konkurentnih vještina, kompetencija i kvalifikacija za zapošljivost, cjeloživotno učenje, inkluzivnost, lični razvoj i aktivno građanstvo pojedinaca“, zaključila je Lalević.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Madrid dobija NOVOG ŠAMPIONA: Rubljov eliminisao Alkarasa

Srijeda, 01.05.2024 | 19:03

Nakon dvije godine, završena je vladavina Karlosa Alkarasa u Madridu - španski teniser je danas u četvrtfinalu ovog Mastersa izgubio od Andreja Rubljova 2:1 (4:6, 6:3, 6:2).

Alkaras: Razmišljam o tituli, imam šansu da postanem legenda Madrida kao Nadal

Srijeda, 01.05.2024 | 14:10

Nakon trijumfa nad Janom Lenardom Štrufom, Karlos Alkaras je istakao da je počeo da razmišlja o tituli u Madridu.

Registrovan ZEMLJOTRES kod Nikšića

Srijeda, 01.05.2024 | 13:47

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je dana 1. maja 2024. godine, u 12 časova i 19 minuta registrovao zemljotres manje jačine sa epicentrom na 10 km sjeverno od Velimlja u Opštini Nikšić, saopšteno je iz Seizmološkog Zavoda Crne Gore.

Predlog za POSNU TRPEZU - Pasulj na vodi

Srijeda, 01.05.2024 | 17:15

Za sve koji prate post na vodi, recept koji ne treba zaobići jeste pasulj. Pasulj je veoma hranljiva namirnica i u bilo kom obliku je mnogima i uvijek rado viđen na trpezi.

MUP - Apel građanima da tokom prazničnih dana vatru lože u kontolisanim uslovima

Srijeda, 01.05.2024 | 13:35

Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je građanima da tokom prazničnih dana vatru lože u kontolisanim uslovima.

Uprava policije: Ciljanom potragom u Podgorici lišen slobode državljanin Republike Srbije

Srijeda, 01.05.2024 | 13:01

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala, Grupe za međunarodne ciljane potrage Odjeljenja za međunarodnu operativnu policijsku saradnju INTERPOL – EUROPOL – SIRENE, juče su u saradnji sa službenicima Odjeljenja bezbjednosti Podgorica realizovali ciljanu potragu i u Podgorici lišili slobode međunarodno traženo lice M.T. (41), državljanina Republike Srbije, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Kako da skinete pečat sa jaja? Potrebne su vam DVIJE STVARI

Srijeda, 01.05.2024 | 16:42

Bližimo se Velikom petku, danu kada farbamo jaja za predstojeći praznik Vaskrs. Uveliko su domaćice opremljene svime što im je potrebno za ovaj proces, a posebno jajima.

Da li je vrijeme da kupite novi dušek za spavanje? Saznajte uz pomoć OVOG TRIKA

Srijeda, 01.05.2024 | 16:09

Uradite ovaj jednostavan test i saznajte da li je vrijeme da kupite novi dušek za spavanje.

Živković: Zajedno da nastavimo sa afirmacijom i poštovanjem radničkih prava

Srijeda, 01.05.2024 | 12:39

Svim građankama i građanima Crne Gore, u ime Demokratske partije socijalista i svoje lično, čestitam Međunarodni praznik rada - Prvi maj, sa željom da zajednički nastavimo sa daljom afirmacijom i poštovanjem radničkih prava, saopštio je predsjednik DPS-a Danijel Živković.

FOTO: Pogledajte - Pojačan saobraćaj na GRANIČNIM PRELAZIMA

Srijeda, 01.05.2024 | 12:07

Prvomajske i vaskršnje praznike, mnogi su iskoristili da se odmore i otputuju.