Srijeda, 24.04.2024 | 08:57
IZVOR: Gradski.me

Podaci Ministarstva - Podnijeto 18 KRIVIČNIH PRIJAVA zbog sumnje u falsifikat diplome

Od početka 2024. godine do danas, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija je podnijelo 18 krivičnih prijava zbog sumnje u falsifikat obrazovne isprave, saopšteno je Gradskom portalu tog resora.




Foto: Ilustracija, Pexels

Iz resora kojim rukovodi ministarka Anđela Jakšić Stojanović ističu da je Vlada odbobrila formiranje Međuresorske radnr grupr koju čine predstavnici 10 institucija čiji je zadatak da predloži model provjere inostranih obrazovnih isprava o završenom srednjem i visokom obrazovanju stečenom na javnim i privatnim obrazovnim ustanovama u regionu.

”Podnijete su dvije krivične prijave zbog sumnje u falsifikat inostrane obrazovne isprave nivoa osnovnog obrazovanja, 14 krivičnih prijava zbog sumnje u falsifikat obrazovne isprave nivoa srednjeg obrazovanja i 2 krivične prijave zbog sumnje u falsifikat obrazovneisprave nivoa visokog obrazovanja. Zemlje porijekla falsifikovanih obrazovnih isprava su Turska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Velika Britanija i SAD“, istakli su iz Ministarstva.

Objašnjavaju da postupak priznavanja obrazovnih isprava u oblasti visokog obrazovanja nije strogo uređen EU propisima, već se radi o izvorima prava koji nijesu obavezujući (soft law) i na nivou su preporuka.

”Lisabonska konvencija predstavlja dokument koji je polazna osnova za sve zemlje članice ENIC/NARIC mreže, u koju je uključena i Crna Gora. Potpisivanjem Lisabonske konvencije zemlje potpisnice su se obavezale da će poštovati njena osnovna načela i principe, koji ostavljaju slobodu i mogućnost svakoj zemlji potpisnici da, u skladu sa svojim specifičnostima, kreira sopstvenu politiku priznavanja. Lisabonska konvencija prepoznaje razliku između priznavanja u svrhu zapošljavanja i priznavanja u svrhu nastavka obrazovanja. Pored Lisabonske konvencije koja predstavlja osnovni dokument za priznavanje visokoškolskih kvalifikacija, postoje tzv. prateća dokumenta, kao što su: “Kodeks dobre prakse u obezbjeđivanju transnacionalnog obrazovanja”. „Preporuke koje se odnose na priznavanje zajedničkih diploma”, „Preporuke o korišćenju nacionalnog okvira kvalifikacija u svrhu priznavanja inostranih obrazovnih isprava“, objašnjavaju iz tog resora.

Zakon o priznavanju inostranih obrazovnih isprava i izjednačavanju kvalifikacija („Službeni list CG”, br. 57/11 i 42/16) temelji se na EU preporukama i standardima u ovoj oblasti, naveli su iz MPNI.

”Ministarstvo u postupku priznavanja, između ostalog cijeni vjerodostojnost isprave (da li je obrazovna isprava vjerodostojna, odnosno autentična ili se radi o falsifikatu) i status ustanove na kojoj je isprava stečena. Ukoliko se potvrdi vjerodostojnost diplome i da je ista izdata na akreditovanoj ustanovi, Ministarstvo donosi rješenje o priznavanju“, naveli su iz Ministarstva.

Naglašavaju da, ukoliko postoji osnov sumnje da je neka isprava stečena na nezakonit način, saglasno Krivičnom zakoniku Ministarstvo podnosi prijavu nadležnom tužilaštvu protiv nosioca diplome.

“Takođe, ukoliko bilo koji pojedinac ili institucija imaju saznanja da je neko lice steklo diplomu na sumnjiv način ili da su određena lica učestvovala u nezakovnitim radnjama, dužni su da podnesu krivičnu prijavu nadležnim organima protiv počinilaca. Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija revnosno primjenjuje sve kontrolne mehanizme koji su na raspolaganju i nastoji da suzbije i otkrije već postojeće pojave, ali i djeluje preventivno. Valja napomenuti da Ministarstvo ne može to ostvariti samo, potrebna je međuresorna saradnja“, dodaju iz Ministarstva.

Podsjećaju da je Vlada Crne Gore dala saglasnost da se formira Međuresorska radna grupa koju čine predstavnici Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, Ministarstva pravde, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva finansija, Ministarstva javne uprave, Uprave policije, Državnog tužilaštva, Uprave za inspekcijske poslove, Unije poslodavaca, Privredne komore i predstavnici NVO/Udruženje građana, a čiji je zadatak da predloži model provjere inostranih obrazovnih isprava o završenom srednjem i visokom obrazovanju stečenom na javnim i privatnim obrazovnim ustanovama u regionu.

”Na ovaj način će Ministarstvo i Vlada Crne Gore sistematskim pristupom stati na put zloupotrebama načina dobijanja obrazovnih isprava na svim nivoima obrazovanja i napraviti odlučan korak ka uspostavljanju adekvatnog mehanizma za prepoznavanje i vrednovanje obrazovanja. Takođe, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija će raspisati javni poziv za nevladine organizacije i uputiti dopis navedenim institucijama kako bi se ova radna grupa što prije formirala. U svakom slučaju svi resori, svi organi u državi treba da se intenzivno uključe u rješavanje ovog problema jer bez adekvatnih kvalifikacija, kriterijuma i bez adekvatnog obrazovanja, nema reformi i napredovanja društva kao cjelini“, zaključuju iz Ministarstva.

Prema podacima Alternative u Crnoj Gori samo u javnom sektoru postoji preko 20.000 lažnih diploma. U posljednjem slučaju podnijete su krivične prijave protiv medicinskih sestara u Bijelom Polju za koje su sumnja da imaju lažne obrazovne isprave.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

MOĆNI svjetski brendovi - U utorak izložba luksuznih automobila ispred Starog grada u Budvi

Nedjelja, 05.05.2024 | 19:10

Luksuzni automobili...

Joanikije: Neka niko ne tuguje danas zbog grjehova

Nedjelja, 05.05.2024 | 14:58

Vjernici pravoslavne vjeroispovjesti proslavljaju danas najveći hrišćanski praznik Vaskrs. Vaskršnja liturgija održana je u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, a svetu arhijerejsku liturgiju sa vaskršnjim jutrenjem služio je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije sa sveštenstvom.

Ovo je najjeftinije ljetovalište u Italiji: Dugačka pješčana plaža, barovi i restorani...

Nedjelja, 05.05.2024 | 14:47

Na sjeveroistočnoj obali Italije, sa pogledom na Jadransko more, nalazi se prelijepa venecijanska rivijera, koja je proglašena za "najjeftinije" odredište za paket aranžmane u Italiji 2024.  

Koliko vremena trebamo provoditi na telefonu svaki dan?

Nedjelja, 05.05.2024 | 14:39

U današnjem digitalnom dobu, mobilni telefoni su postali neizostavan dio naših života. Od društvenih mreža do e-pošte, telefoni su postali naša glavna veza s vanjskim svijetom. Međutim, pitanje koje se sve češće postavlja jeste - koliko vremena trebamo provoditi svakodnevno koristeći telefon.

Planiran prihod Luke Kotor od 6,8 miliona eura

Nedjelja, 05.05.2024 | 14:26

Luka Kotor je za ovu godinu planirala ukupan prihod od 6,8 miliona eura, što je u odnosu na prošlu godinu više 43 odsto, saopštila je predsjednica Odbora direktora te kompanije, Ljiljana Popović-Moškov.

Otkrivanje zvijezda: Istina, mitovi i značaj horoskopa

Nedjelja, 05.05.2024 | 14:20

Zvijezde su oduvijek fascinirale ljudski um. Od drevnih civilizacija do modernog doba, ljudi su proučavali nebeska tijela u potrazi za odgovorima na pitanja o svojoj sudbini, ljubavi, karijeri i sreći. Jedan od najpopularnijih alata za ovu potragu je horoskop - astrološki sistem koji tvrdi da položaj zvijezda i planeta u trenutku našeg rođenja može uticati na naš karakter i životni put.

VIDEO - Nastup za pamćenje: Madona oborila REKORD pred DVA MILIONA oduševljenih fanova

Nedjelja, 05.05.2024 | 14:02

"Madona je legenda i zaslužuje sve!"

Šavnik: Policija kontrolisala saobraćaj pa od tri osobe oduzela četiri lovačka karabina sa bojevom municijom

Nedjelja, 05.05.2024 | 13:44

Policija u Šavniku je juče prilikom kontrole saobraćaja kod tri osobe pronašla i oduzela četiri lovačka karabina sa bojevom municijom.

Da li znate? Evo koji poslovi su najplaćeniji u Srbiji

Nedjelja, 05.05.2024 | 13:34

Poslovi u oblasti informacionih tehnologija spadaju među najplaćenije u Srbiji, sa prosjekom iznad 200.000 dinara (oko 1700 eura) – proizilazi iz podataka zvanične statistike, ali i podataka specijalizovanih platformi za zapošljavanje.

Crnogorski prozvođači vode opstaju na tržištu, uprkos enormnom uvozu: Porasli i prihodi i dobit

Nedjelja, 05.05.2024 | 13:04

Tokom prošle godine šest najvećih kompanija za proizvodnju, preradu, flaširanje i distribuciju vode u Crnoj Gori u povećale su ukupne prihode – sa 10,6 miliona iz 2022, na skoro 12 i po miliona eura u 2023, ili za 18 odsto više, što se efekturiralo i na njihovu veću ukupnu dobit. Ovi rezultati mogu se činiti skromni, ali je činjenica da su se crnogorski proizvođačo održali na uvozno orjentisanom tržištu. Prema procjenama, flaširane vode iz uvoza pokrivaju preko šezdeset odsto ukupnih potreba Crne Gore. Tako je prošle godine uvezeno svih vrsta pića u vrijednosti od 115 miliona eura (povećanje od cijelih 25 miliona eura, u odnosu na vrijednost uvoza iz 2022).