Petak, 10.05.2024 | 18:08
IZVOR: Mediabiro

Svečano OTVOREN 18. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja: Čitaj, budi klasik!

18. Međunarodni podgorički sajam knjiga, jedna od najvažnijih kulturnih manifestacija u Crnoj Gori, svečano je otvoren u Muzičkom centru Crne Gore. Prisutnima se na samom početku obratio Predrag Uljarević, direktor izdavačke kuće Nova knjiga i osnivač Sajma knjiga, koji je posjetio na velike uspjehe koje su ostvarili u prethodnim godinama toko 18. velikih sajamskih događaja.




Foto: MediaBiro 

“Najradosnije se sjećamo hiljada i hiljada čitalaca koji iz godine u godinu ispunjavaju sajamske prostore i programe, kao i hiljade knjiga koje su čitaoci mogli da vide po prvi put u sajamskoj atmosferi. Neke od tih knjiga su obilježile godine izdanja sajma i čitave kulturne sezone. Neke od njih su, što je mnogo važnije obilježile, prosvijetlile i promijenile nečije živote. Zato smo i Međunarodni podgorički sajam knjiga i osnovali,” naveo je Uljarević.

Sajam knjiga svoje punoljetstvo proslavlja pod sloganom “Čitaj, budi klasik!” i poziva na veliku književnu avanturu koja će se od 10. do 17. maja održavati u sajamskom prostoru u TC Big fashion.

“Svi kojima je stalo do knjige naći će se i na ovom Sajmu knjiga i naći knjigu koja im je baš potrebna ili naći knjigu koja će im tek biti potrebna ili više takvih knjiga. Bili smo uporni i strpljivi jer je vrijedilo svakog truda. Sa ovog sajma pokretane su nove inicijative i oblasti izdavaštva, kulturne i obrazovne politike. Jedna od njih, Podgorička inicijativa regionalnih izdavača biće formalizovana na 18. Sajmu knjiga kao najvažnija inicijativa saradnje regionalnih izdavača u oblasti izdavačkih standarda, uređenja tržišta, autorskih prava, u novim društvenim, medijskim i tehnološkim okolnostima,” naveo je UIjarević.

Novo izdanje Sajma posebnim čini i što je zemlja počasni gost ove godine Republika Francuska. Počasni gost je u prilici da na Sajmu predstavi autore iz svoje zemlje, prevodioce, izdavače, distributere, kao i sve one koji su na različite načine povezani sa knjigom.

Foto: MediaBiro 

“Ovim pozivom nam je ukazana čast i njime se ističe jačanje naših odnosa sa Crnom Gorom i naša podrška Crnoj Gori na putu ka evropskim integracijama. Uz Francusku kao počasnog gosta, na Sajmu knjiga će se predstaviti francuski autori koji su prevedeni i objavljeni na vašem jeziku. Tokom Sajma knjiga u okviru prostora pod nazivom Francuska imaćete priliku da ispratite sjajan program u okviru koga je dobar dio posvećen vašoj zemlji i regionu. Ostaje mi da poželim da posjećenost ovog sajma ispuni vaša očekivanja i bude na visini kvaliteta koji nudite,” poručila je ambasadorka Republike Francuske u Crnoj Gori, Nj.E. En Mari Maske.

Otvaranje su podržali i prijatelji sajma koji dolaze iz Francuske.

“Drago mi je da sam opet ovdje s obzirom na to da sam boravio u Crnoj Gori i da sam ovdje stvarao jednu knjigu. Knjiga je ipak nešto živo u Crnoj Gori i čitavom regionu,” istakao je u svom govoru francuski književnik Žan Fransoa Galtu.

Veliku podršku organizaciji sajma pružilo je Ministarstvo prosvjete nauke i inovacija, te se prisutnima obratila resorna ministarka, Anđela Jakšić-Stojanović.

Foto: MediaBiro 

“Želim od srca da se zahvalim organizatorima i svima onima koji su doprinijeli realizaciji ovog sajma. Vaš trud i predanost omogućavaju da uživamo u širokom sprektru književnih djela sa više o 100.000 naslova koji će biti izloženi,” poručila je ministarka.

Sajam je svojim govorom zvanično otvorila ministarka kulture i medija, Tamara Vujović koja je istakla važnost čitanja i uputila na posebno značenje slogana “Čitaj, budi klasik!”.

“Međunarodni sajam knjiga pruža izdavačima, autorima i knjižarama priliku da promovišu svoje knjige i nove naslove što je važno za širenje svijesti o knjigama među čitaocima i privlačenje pažnje na nove radove i autore omogućavajući izdavačima i autorima da direktno komuniciraju sa potrošačima i ostvare prodaju knjiga. Hvala svima koji su dali doprinos da se i ove godine održi Međunarodni sajam knjiga i obrazovanja i da bude sadržajan, bogat i inspirativan. Budi klasik znači – budi čovjek znanja, prosvećenosti, posvećen vrlinama, imaj dobru osnovu. Budi klasik da ne zavlada neznanje koje se često maskira u novost i avangardu,” podvukla je Vujović.

Program Sajma knjiga nastavljen je u sajamskom prostoru TC Big Fashion gdje je svečano otvoren štand zemlje počasnog gosta – Francuske.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Jerkov: Mihiz i Petrović ostavili veliki trag na domaću književnost

Četvrtak, 16.05.2024 | 21:34

Sedmog dana 18. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga poseban segmenat programa bio je posvećen prikazu velikih srpskih autora koji su obilježili književne periode u kojima su stvarali i ostavili veliki trag na domaću književnost. Životne i kreativne priče ovih velikih književnika publici je približio je Aleksandar Jerkov, književni kritičar, profesor Srpske književnosti 20. vijeka i upravnik univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković”.

Na Sajmu knjiga predstavljena inicijativa “Nikšić 2030 Evropska prestonica kulture”

Četvrtak, 16.05.2024 | 17:30

Na 18. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja danas je pred velikim brojem zvaničnika predstavljena inicijativa Nikšić 2030 Evropska prestonica kulture. Prisutnima se na početku obratio predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević koji je istakao benefite ove prestižne titule.

Potpisana Podgorička povelja: Francuska Bugarskoj predala štafetu Zemlje počasnog gosta Sajma knjiga

Četvrtak, 16.05.2024 | 14:57

Ministar kulture Bugarske, Najden Todorov, direktor Francuskog instituta u Crnoj Gori, Johann Uhres i direktor izdavačke kuće Nova knjiga i predsjednik programskog savjeta Sajma knjiga, Predrag Uljarević potpisali su Podgoričku povelju danas na 18. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja.

Književni portret Vladimira Kecmanovića: Povratak književnosti nakon velikih scenarijskih uspjeha

Četvrtak, 16.05.2024 | 08:28

Raznovrstan program šestog dana 18. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja u Podgorici završen je književnim portretom čuvenog srpskog pisca, scenariste, kolumniste Vladimira Kecmanovića

Borba sa poslijeratnim demonima: Na Sajmu knjiga promovisan “Pakrac” Vladana Matijevića

Srijeda, 15.05.2024 | 09:24

Među izuzetnim književnim programom za koji su se pobrinuli organizatori Međunarodnog 18. podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja, petog sajamskog dana istaklo se i književno veče dobitnika NIN-ove nagrade Vladana Matijevića sa njegovim novim romanom “Pakrac” za koji je dobio nagradu "Beogradski pobudnik" za najbolji roman u 2023. godini na srpskom jeziku. Na samom početku promocije Matijević je objasnio upečatljivo ime ovog romana.

Kup Crne Gore: Lovćen lako PROTIV Budućnosti u drugom polufinalu

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 21:24

Lovćen i Budvanska rivijera Budva igraće za trofej Kupa Crne Gore.

Zašto se MIJENJA BOJA bebinih očiju?

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 21:10

Mnoga djeca se rađaju s plavim očima, koja se nakon određenog vremena promijene kako rastu.

Dogovoreni OBAVEZNI periodični sastanci predsjednika odjeljenja i sudija Apelacionog, Višeg i Privrednog suda

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 20:58

Na jednom od sastanaka predsjednice Apelacionog suda Crne Gore Mirjane Popović sa predsjednikom Višeg suda u Bijelom Polju Milanom Smolovićem, vršiocem dužnosti predsjednika Višeg suda u Podgorici Borisom Savićem i predsjednikom Privrednog suda Crne Gore Mladenom Grdinićem dogovorena je obaveza periodičnog održavanja sastanaka izmedju predsjednika odjeljenja i sudija ova tri suda.

TikTok "PRIJETI" YouTube-u - TESTIRA novu FUNKCIJU

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 20:50

TikTok testira mogućnost da korisnici kače video snimke dužine 60 minuta, a kompanija je ovo potvrdila nedavno.

Počela PRODAJA kašičica koje daju SLANI UKUS hrani - BEZ SOLI, a ovo je CIJENA

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 20:41

Japanski proizvođač pića Kirin Holdings lansira električnu kašiku za koju naučnici tvrde da promoviše zdraviju ishranu, poboljšavajući slane ukuse bez dodavanja soli.

Žakelj: Zaslužena POBJEDA; Jakara: Biće BOLJE u nastavku

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 20:26

Od neizvjesnosti u prvom meču finala plej-ofa nije bilo ništa - Budućnost je očitala lekciju SC Derbiju (91:75) i povela u seriji.

Nutricionisti SAVJETUJU koliko DINJE treba da jedemo ovog LJETA

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 20:17

Dinja je osvježavajuće, višestruko zdravo voće koje je sinonim za ljeto.

Ovo su TRI NAJPOPULARNIJE turističke destinacije u 2024.

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 19:46

Prema podacima Travel Local-a Kostarika, Grčka i Vijetnam će biti najpopularnije turističke destinacije u 2024. godini.

Mašković: Mještani naselja Račice i Koćeve Glavice danima BEZ VODE, Vodovod da HITNO riješi problem

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 19:38

"Oko 60 domaćinstava u naseljima Račiće i Koćeve Glavice od početka ovog mjeseca praktično su bez vode. Pozivam Vodovod da hitno reaguje i omogući vodosnabdijevanje u ovom dijelu grada i prestane sa ugrožavanjem života i zdravlja naših sugrađana, kazao je  odbornik SD-a u Skupštini Glavnog grada Miloš Mašković.

SLAVLJE u domu Katarine Grujić i Marka Gobeljića: OGLASIO se fudbaler (FOTO)

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 19:27

Katarina Grujić i Marko Gobeljić danas imaju veliki razlog za slavlje.