Srijeda, 15.05.2024 | 08:40
IZVOR: MediaBiro

Životni put velikog majstora crteža: Na Sajmu knjiga promovisana monografija posvećena Iliji Šobajiću

Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja osim književnosti posvećuje značajan prostor i drugim formama umjetničkog izražavanja prikazanim kroz knjige. Petog dana sajma je tako promovisana monografija “Ilija Šobajić – između istorijskog i mitskog”, akademskog slikara Luke Đukanovića.
Foto: MediaBiro

“Ovo vrijedno djelo u koje je autor uložio ogroman trud temelji se ne samo na analizi velike zbirke crteža, skica, ličnih predmeta Ilije Šobajića koje čuva naša ustanova, već na postojanom i studioznom naučno-istraživačkom radu zasnovanom na dostupnoj arhivskoj građi, umjetničkoj literaturi, novinskim člancima, ličnim pismima, ali i svjedočenju umjetnikovih nasljednika,” naveo je  slikar i kustos, Milorad Mišo Milatović.

Monografija ima gotovo 300, a osim teksta, preko 200 reprodukcija Šobajićevih djela i desetine fotografija vezanih za njegov život i kontekst u kome je stvarao.

“Ovih 14 poglavlja nam do sitnica približavaju životni put ovog majstora crteža. Posebna pažnja je posvećena njegovom odnosu sa značajnim savremenicima, posebno knjazom i kraljem Nikolom i Jovanom Jovanovićem Zmajem. Prozno stvaralaštvo Šobajića karakterišu radovi inspirisani Gorskim vijencom, kao što su San Vuka Mandušića, Snaha Milonjića bana, Smrt Batrićeve sestre i oni su reprodukovani u monografiji,” naveo je Milatović.

Foto: MediaBiro

Knjiga je objavljena u izdavaštvu JU Muzeji i galerije Nikšić, te ovo predstavlja novi zamah u izdavačkoj djelatnosti koju je Nikšićki muzej, nekadašnji Centar za kulturu imao u većem obimu.

“Ovim djelom se potvrđuje ono što krasi velike umjetnike i stvaraoce, a to je otvoren pristup prema novim sferama lišen bilo kakvih sujeta i tvrdih principa, te se polje nepoznatog tretira kao polje mogućnosti. Ovo krasi cijelu porodicu Šobajić koja je iznjedrila niz istaknutih ličnosti koje su gotovo vijek i po bili aktivni učesnici kulturnog, prosvjetnog, naučnog života našeg društva. Bila mi je čast raditi na ovoj knjizi i drago mi je da sam bio dio projekta koji će, nadam se, na pravi način promovisati vrijednosti crnogorske umjetnosti, te biti inspiracija mladim stvaracima da održavaju vrijednosti i poetike naših umjetnika kojima se sa pravom i obavezom s vremena na vrijeme moramo vraćati,” naveo je akademski slikar iz Nikšića, David Delibašić.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Osvrt na roman "SMRTI SE PODVALJUJE" - MILORADA POPOVIĆA

Srijeda, 22.05.2024 | 08:30

Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista.

Jerkov: Mihiz i Petrović ostavili veliki trag na domaću književnost

Četvrtak, 16.05.2024 | 21:34

Sedmog dana 18. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga poseban segmenat programa bio je posvećen prikazu velikih srpskih autora koji su obilježili književne periode u kojima su stvarali i ostavili veliki trag na domaću književnost. Životne i kreativne priče ovih velikih književnika publici je približio je Aleksandar Jerkov, književni kritičar, profesor Srpske književnosti 20. vijeka i upravnik univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković”.

Na Sajmu knjiga predstavljena inicijativa “Nikšić 2030 Evropska prestonica kulture”

Četvrtak, 16.05.2024 | 17:30

Na 18. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja danas je pred velikim brojem zvaničnika predstavljena inicijativa Nikšić 2030 Evropska prestonica kulture. Prisutnima se na početku obratio predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević koji je istakao benefite ove prestižne titule.

Potpisana Podgorička povelja: Francuska Bugarskoj predala štafetu Zemlje počasnog gosta Sajma knjiga

Četvrtak, 16.05.2024 | 14:57

Ministar kulture Bugarske, Najden Todorov, direktor Francuskog instituta u Crnoj Gori, Johann Uhres i direktor izdavačke kuće Nova knjiga i predsjednik programskog savjeta Sajma knjiga, Predrag Uljarević potpisali su Podgoričku povelju danas na 18. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja.

Književni portret Vladimira Kecmanovića: Povratak književnosti nakon velikih scenarijskih uspjeha

Četvrtak, 16.05.2024 | 08:28

Raznovrstan program šestog dana 18. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja u Podgorici završen je književnim portretom čuvenog srpskog pisca, scenariste, kolumniste Vladimira Kecmanovića

Zenović: Daćemo sve od sebe da budemo konstruktivni u daljem političkom životu i dinamici Budve

Nedjelja, 26.05.2024 | 22:31

Nosilac liste Pokreta Evropa sad na izborima u Budvi Predrag Zenović rekao je da su rezultati "takvi kakvi jesu" i da su zadovoljni onim što su "dali ovom cijelom procesu".

Jovanović: OSVOJILI smo devet mandata, NAJJAČI smo u budvanskoj skupštini

Nedjelja, 26.05.2024 | 21:54

Nosilac liste "Budva naš grad" Nikola Jovanović proglasio je večeras izbornu pobjedu u ovom primorskom gradu.

Bešić: Sedam od devet lista PREŠLO CENZUS, što otvara kombinatoriku

Nedjelja, 26.05.2024 | 21:30

Politički analitičar Miloš Bešić očekuje da će lista čiji je nosilac Nikola Jovanović, lista Za budućnost Budve i Demokratska partija socijalista na lokalnim izborima u Budvi imati između 18 i 25 odsto osvojenih glasova.

PRVI PODACI Demokrata: "Za budućnost Budve" 27 odsto glasova, "Budva naš grad" 26, DPS 21...

Nedjelja, 26.05.2024 | 21:27

Demokrate su objavile prve rezultate sa lokalnih izbora u Budvi, na osnovu 9.000 prebrojanih glasova, prema podacima te partije, koja je navela da je na birališta izašlo 11.350 birača.

Jovanović: Početni rezultati govore da ćemo biti NAJVEĆE IZNENAĐENJE IZBORA

Nedjelja, 26.05.2024 | 21:17

Nosilac liste Budva naš grad Nikola Jovanović istakao je da početni rezutati govore da su bili u pravu kada su najavljivali da će biti najveće iznenađenje izbora. Očekuje da će osvojiti najveći broj glasova i biti okosnica za formiranje buduće vlasti.

LOKALNI IZBORI u Budvi; Prvi REZULTATI : ZBB 31,3 odsto, BNG 19,7 odsto, DPS 19,3 odsto...

Nedjelja, 26.05.2024 | 21:10

U Budvi su jutros u sedam sati otvorena biračka mjesta za lokalne izbore u Budvi. Učestvuje devet izbornih lista.

DIK: 11.029 birača iskoristilo PRAVO GLASA

Nedjelja, 26.05.2024 | 21:03

Birališta u Budvi zatvorena su u 20 sati. Na lokalnim izborima građani su birali između devet lista.  

IZLAZNOST 58 odsto, MANJA nego na prethodnim izborima

Nedjelja, 26.05.2024 | 20:55

Prema podacima Opštinske izborne komisije, izlaznost u Budvi na lokalnim izborima iznosi 58 odsto, pa je izlaznost manja u odnosu na prethodno održane izbore u ovom gradu.

Bešić: Očekujem da liste koje PREDVODE Jovanović, Mikijelj i Milović osvoje između 18 i 25 odsto

Nedjelja, 26.05.2024 | 20:52

Politički analitičar Miloš Bešić očekuje da će lista čiji je nosilac Nikola Jovanović, lista Za budućnost Budve i Demokratska partija socijalista na lokalnim izborima u Budvi imati između 18 i 25 odsto osvojenih glasova.

Izbori u Budvi: ZATVORENA birališta, Vujović: Preliminarni rezultati oko 23 sata

Nedjelja, 26.05.2024 | 20:39

U Budvi su danas održavani lokalni izbori na kojima je učestvovala devet izbornih lista. Pravo glasa na izborima imalo je 19.034 građana, koji su glasali na 28 biračkih mjesta.